Florence Welch

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Florence Welch
Date personale
Nume la naștereFlorence Leontine Mary Welch
Născută (37 de ani)
Anglia Camberwell, Anglia
Greater London, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
PărințiEvelyn Welch[*][[Evelyn Welch (English art historian and vice chancellor of the University of Bristol)|​]][2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
OcupațieMusiciană, cântăreață, compozitoare, aranjoare
Limbi vorbitelimba engleză[3] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiAlleyn's School[*][[Alleyn's School (school in Southwark, UK)|​]], University of the Arts London[*][[University of the Arts London (Public research university located in London, England)|​]][1], Camberwell College of Arts[*][[Camberwell College of Arts (school in Southwark, UK)|​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalIndie rock, baroque pop, art rock, indie pop, neo soul
Tipul de vocecontralto  Modificați la Wikidata
Instrument(e)Vocal, baterie
Ani de activitate2006—prezent
Case de discuriMoshi Moshi, Iamsound, Island, Universal Republic, Republic
Colaborare cuFlorence and the Machine, Lady Gaga, Ashok, Cosmo, Calvin Harris, A$AP Rocky, Dizzee Rascal, Josh Homme, Drake, HAIM, The Maccabees, Kid Harpoon, The xx, The Big Pink, The Horrors, Dev Hynes, The Weeknd
Prezență online

Florence Leontine Mary Welch[4] (n. 28 august 1986)[5][6][7] este o cântăreață și textieră engleză ce și-a cunoscut faima ca solistă a formației indie-rock Florence + the Machine. Albumul de debut al trupei, intitulat ”Lungs” a fost lansat în anul 2009. La data de 17 ianuarie 2010, albumul a devenit lider în Anglia, la 28 de săptămâni consecutive de când intrase în top. Cel de-al doilea album al formației, intitulat ”Ceremonials”, lansat în octombrie 2011, a debutat ca numar unu în Regatul Unit al Marii Britanii și al șaselea în Statele Unite ale Americii. Cel de-al treilea album al formației, intitulat "How Big, How Blue, How Beautiful" a fost lansat in iunie 2015.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Florence Leontine Mary Welch s-a născut pe 28 august 1986, în Camberwell, Londra. Ea este fiica lui Evelyn Welch, o profesoară americană și a lui Nick Welch, director de publicitate. Florence este nepoata satiristului Craig Brown și a fostului redactor-șef adjunct de la The Daily Telegraph, Colin Welch.

Florence a fost școlită la Thomas's London Day School, urmând mai apoi să ajungă la Alleyn's School, din sud-estul Londrei. În timpul școlii, Florence a fost diagnosticată cu dislexie și dispraxie.[8] După terminarea școlii, ea a studiat la Colegiul de Arte Camberwell, dar l-a abandonat pentru a se concentra pe muzică. Fascinația ei pentru teroare și destin a fost intensificată odată cu moartea bunicilor săi, la câțiva ani diferență unul de altul. Când avea 10 ani, a asistat la moartea bunicului ei, iar la 14 ani, bunica sa, istoric de artă, s-a sinucis.

Cariera muzicală[modificare | modificare sursă]

Primii ani (2006–2008)[modificare | modificare sursă]

Potrivit ei, numele Florence and the Machine a pornit dintr-o glumă. Facând muzică alături de prietenii ei, a realizat că numele de Isabella Machine nu e prea potrivit pentru trupă, așa că atunci când s-a aflat in fața primului ei eveniment muzical și-a spus Florence Robot/Isa Machine, dar a realizat că e prea lung. Cu toate acestea, în 2006, a cântat în câteva locuri micuțe din Londra și a reușit să atragă atenția. În anul 2007, Welch a înregistrat melodii cu o formație numită Ashock, cu care a lansat albumul ”Plans”. Acest album includea și melodia ”Kiss with a Fist”, denumit inițial ”Happy Slap”, care mai târziu urma să devină un hit al cântăreței. A semnat un contrat cu Ashock, dar simțind că nu se află în trupa potrivită, a demisionat, ducând la anularea contractului. Actualul manager al trupei Florence and the Machine este Mairead Nash, care a decis să o impresarieze, după ce, aflată sub influența băuturilor alcoolice, l-a urmărit pe acesta în toaleta unui club pentru a-i cânta "Something's Got a Hold on Me", melodia interpretată de Etta James din 1962.

2009–2011: Florence and The Machine, Lungs, succes și turnee[modificare | modificare sursă]

Albumul de debut al formației, intitulat ”Lungs”, a fost lansat in Marea Britanie la data de șase iulie 2009. Acesta a devenit lider acolo și a ocupat locul secund în Irlanda timp de cinci săptămâni consecutive. La 25 iulie 2009, albumul a fost diponibil pentru descărcarea de pe internet și în Statele Unite ale Americii, acolo unde a debutat al 17-lea în topul Billboard Heatseekers Albums. Două săptămâni mai târziu, albumul fusese vândut deja în peste 100.000 de copii.

2011–2013: Ceremonials și succesul major[modificare | modificare sursă]

Cel de-al doilea album, care s-a numit ”Ceremonials”, a fost lansat la data de 31 octombrie 2011. A debutat ca pe poziția #1 în UK Albums Chart și pe poziția #6 în US Billboard 200.[9][10] Pe cinci iulie 2012, Calvin Harris a realizat remixul piesei ”Spectrum”, care a devenit al patrulea single de pe album și totodată, prima ei melodie care ocupa locul întâi în topurile britanice. Florence și-a declarat entuziasmul în legătură cu cel de-al treilea album al trupei, după terminarea turneului de la sfârșitul lui septembrie 2012.

În octombrie 2012, alături de același Calvin Harris, lansează melodia ”Sweet Nothing”, care debutează pe primul loc în topul britanic, astfel marcându-se al doilea hit al lui Florence. Această melodie a ajuns lider și în Irlanda, iar în Australia și Noua Zeelandă a ocupat poziția a doua.

În cadrul unui interviu, Florence a declarat că sursa ei de inspirația și idolul său este cântăreața de origine americană, Grace Slick. Stilul trupei Florence + The Machine a fost descris ca fiind întunecat, viguros și romantic. Artista a declarat că versurile melodiilor sale au legătură cu artiștii renascentiști: ”Avem de-a face cu subiecte asemănătoare cu ale lor: dragostea și moartea, timpul și durerea, raiul și iadul.

Din anul 2008, Florence are o relație cu Stuart Hammond, critic literar. Despărțirea lor temporară a adus un plus de inspirație pentru albumul ”Lungs”.

Discografie[modificare | modificare sursă]

  • Lungs (2009)
  • Ceremonials (2011)
  • How Big, How Blue, How Beautiful (2015)
  • High as Hope (2018)
  • Dance Fever (2022)

Ca artist invitat[modificare | modificare sursă]

Single An Poziție în topuri Certificări Album
UK
[11]
AUS
[12]
AUT
[13]
CAN
[14]
GER
[15]
IRE
[16]
NZ
[17]
NOR
[18]
SWI
[19]
US
[20]
"Here Lies Love"
(David Byrne and Fatboy Slim feat Florence Welch)
2010 Here Lies Love
"Sweet Nothing"
(Calvin Harris feat Florence Welch)
2012 1 2 29 15 19 1 2 13 36 10 18 Months

Apariții pe alte albume[modificare | modificare sursă]

Titlu An Album
"I Come Apart"
(ASAP Rocky feat Florence Welch)
2013 Long. Live. ASAP
Midnight 2013 Cosmo

Filmografie[modificare | modificare sursă]

2014 - Untitled Terrence Malick Project (post-producție)

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.nme.com/blogs/nme-blogs/florence-welchs-guide-south-london-according-new-album-2347329/amp  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ The Guardian, , accesat în  
  3. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Patterson, Sylvia (). „Behind the success of Florence and the Machine”. The Sunday Times. London. Accesat în .  mirror Arhivat în , la Wayback Machine.
  5. ^ „Florence and the Machine open Reading Festival with secret birthday gig”. NME. . Accesat în . 
  6. ^ „Florence Welch”. Glamour. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Gannon, Louise (). 'The only time my dad worried about me was when Pete Doherty proposed': The world according to Florence Welch”. Daily Mail. London. Accesat în . 
  8. ^ Hussey, Patrick (). „Interview: Florence & The Machine”. Run Riot. Accesat în . 
  9. ^ „Florence and the Machine album takes number one”. BBC News. . Accesat în . 
  10. ^ Caulfield, Keith (). „Justin Bieber's 'Mistletoe' Brightens Billboard 200 With No. 1 Debut”. Billboard. Accesat în . 
  11. ^ „Florence & the Machine”. Official Charts Company. Accesat în . 
  12. ^ „Discography Florence + The Machine”. australian-charts.com. Hung Medien. Accesat în . 
  13. ^ „Discographie Florence + The Machine” (în German). austriancharts.at. Hung Medien. Accesat în . 
  14. ^ „Calvin Harris – Chart history: Billboard Canadian Hot 100”. Billboard. Accesat în . 
  15. ^ „Discographie Florence + The Machine” (în German). charts.de Media Control. Accesat în . 
  16. ^ „Discography Florence + The Machine”. irish-charts.com. Hung Medien. Accesat în . 
  17. ^ „Discography Florence + The Machine”. charts.org.nz. Hung Medien. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „Discography Florence + The Machine”. norwegiancharts.com. Hung Medien. Accesat în . 
  19. ^ „Florence + The Machine”. swisscharts.com. Hung Medien. Accesat în . 
  20. ^ „Calvin Harris – Chart history: The Hot 100”. Billboard. Accesat în . 
  21. ^ „Certified Awards”. British Phonographic Industry. Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ „ARIA Charts – Accreditations – 2013 Singles”. Australian Recording Industry Association. Accesat în . 
  23. ^ „Gold-/Platin-Datenbank (Calvin Harris; 'Sweet Nothing')” (în germană). Bundesverband Musikindustrie. Accesat în . 
  24. ^ „Gold Platinum Database”. Music Canada. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ „Gold & Platinum”. Recording Industry Association of America. Accesat în . 
  26. ^ „NZ Top 40 Singles Chart”. Recording Industry Association of New Zealand. . Accesat în .