Istoria termodinamicii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
The 1698 Savery Engine – the world's first commercially-useful steam engine: built by Thomas Savery

Istoria termodinamicii reprezintă un capitol important din istoria fizicii, a chimiei și a științei în general. Ținând cont de impactul major al termodinamicii în cea mai mare parte a științei și tehnologiei, istoria sa, este indisolubil legată de evoluția ulterioară a mecanicii clasice, mecanicii cuantice, magnetism, și a cineticii chimice, respectiv a unor domenii conexe, cum ar fi: meteorologia, teoria informației, și biologia (fiziologia). De asemenea, dezvoltarea istorică a termodinamicii a creat premisele evoluției tehnologice a unor realizări tehnice, cum ar fi cea a motorului cu aburi, motorului cu combustie internă, ​​apariția tehnicii criogeniei și a generării energiei electrice prin transformarea energiei termice. Dezvoltarea termodinamicii, prin modelele fizice teoretice ale sale, în confruntarea cu rezultatele empirice, a avut un rol determinat în apariția și dezvoltarea teoriei atomice. Apariția unor dileme teoretico-filozofice dintre conceptele termodinamice clasice și rezultatele experimentale ale unor domenii ale teoriilor și tehnicii din alte domenii, din ultimul sfert de secol al XIX-lea, au avut ca rezultat apariția ramurilor moderne ale fizicii, precum mecanica statistică și fizica cuantică.

La dezvoltarea acestui domeniu au luat parte multe nume sonore printre care Carnot, Watt, Coriolis, Clausius, etc.

Există numeroase încercări de axiomatizare a acestui domeniu ca pentru o disciplină științifică închisă, cum ar fi geometria euclidiană.

Periodizare[modificare | modificare sursă]

A Watt steam engine, the steam engine that propelled the Industrial Revolution in Britain and the world

Constituirea termodinamicii ca domeniu științific este legată de incercările de perfecționare a motoarelor cu abur.

Perioada antică și medievală[modificare | modificare sursă]

Din antichitate s-a evidențiat legătura intre foc și căldură. Atomismul grec a contribuit la aceasta.

Heating a body, such as a segment of protein alpha helix (above), tends to cause its atoms to vibrate more, and to expand or change phase, if heating is continued; an axiom of nature noted by Herman Boerhaave in the in 1700s.

Perioada masinilor cu abur[modificare | modificare sursă]

Dezvoltarea folosirii aburului pentru efecte motrice a constituit unul din elementele revolutiei industriale.

Tranziția de la termochimie la termodinamică[modificare | modificare sursă]

Primul ice-calorimeter, utilizat in iarna 1782-83, de Antoine Lavoisier și Pierre-Simon Laplace, spre a determine heat evolved in various chemical changes; calculations which were based on Joseph Black’s prior discovery of latent heat. Aceste experimente au pus bazele termochimiei.[necesită citare]

Primul care a pus la indoială teoria caloricului a fost contele Rumford care evidențiat căldura degajată la fabricarea tevilor de tun. Măsurători mai precise a efectuat Joule.

Echivalentul mecanic al căldurii[modificare | modificare sursă]

L'appareil de Joule permet mesurer l'équivalent mécanique de la chaleur.

Secolul XX[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]