Invazia Rusiei în Ucraina (2022–prezent)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Invazia Rusiei în Ucraina (2022)
Parte a Războiul ruso-ucrainean
2022 Russian invasion of Ukraine.svg
Harta operațiunilor militare din Ucraina din 4 februarie 2023 (actualizată în mod regulat)
Legenda:

__. — Teritoriul controlat de autoritățile Ucrainei
__. — Teritoriul ocupat de Rusia, Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk
__. — Teritorii ale Ucrainei asupra cărora a fost stabilit controlul de către Rusia, RPD și RPL
__. — Teritoriile ucrainene eliberate


 — direcția de înaintare a trupelor Rusiei, RPD și RPL
 — direcția de înaintare a trupelor ucrainene

Informații generale
Perioadă 24 februarie 2022 — prezent (11 luni și 11 zile)
Loc Ucraina
Rezultat În desfășurare (lista de angajamente · controlul orașelor · cronologia evenimentelor)
Beligeranți
Susținut de: Ucraina
Conducători
Efective
 • La începutul conflictului:
 • 169.000-190.000 (inclusiv militari, paramilitari și 34.000 din miliții separatiste)[6][7]
 • Din Septembrie 2022:
 • +300.000 de persoane mobilizate[8]
 • +50.000 de mercenari[8]
 • La începutul conflictului:
 • 196.600 (forțe armate)
 • 102.000 (paramilitari)[9]
 • In Iulie 2022:
 • 700.000 (efective active)[10]
Pierderi
129.870 (la 3 februarie 2023, cf. Ucrainei)[11]
22.000+ (la 17 ianuarie 2023, cf. Rusiei)[12]
Ucraina 61.207 morți, 49.368 răniți (la 21 septembrie 2022, cf. Forțelor Armate ale Federației Ruse)[13]

La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, într-o escaladare majoră a războiului ruso-ucrainean, care a început în 2014. Invazia s-a soldat cu zeci de mii de morți de ambele părți. Ea a provocat cea mai mare criză de refugiați din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Aproximativ 8 milioane de ucraineni au fost strămutați în interiorul țării lor până la sfârșitul lunii mai, iar peste 7,9 milioane au fugit din țară până la 24 ianuarie 2023;[14] în termen de cinci săptămâni de la invazie, Rusia a cunoscut cea mai mare emigrație de la Revoluția din Octombrie, în 1917.

După Revoluția ucraineană din 2014, Rusia a anexat Crimeea, iar paramilitarii susținuți de Rusia au cucerit o parte din regiunea Donbas din sud-estul Ucrainei, formată din oblasturile Luhansk și Donețk, declanșând un război regional. În martie 2021, Rusia a început o amplă consolidare militară de-a lungul frontierei sale cu Ucraina, acumulând în cele din urmă până la 190.000 de soldați și echipamentul acestora. În ciuda acestei acumulări, până în ziua dinaintea invaziei, diverși oficiali guvernamentali ruși au negat că ar avea planuri de a invada sau ataca Ucraina. La 21 februarie 2022, Rusia a recunoscut Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk, două cvasi-state separatiste autoproclamate în Donbas. A doua zi, Consiliul Federației Rusiei a autorizat utilizarea forței militare, iar soldații ruși au intrat în ambele teritorii.

Invazia a început în dimineața zilei de 24 februarie 2022, când președintele rus Vladimir Putin a anunțat o "operațiune militară specială" care urmărește "demilitarizarea" și "denazificarea" Ucrainei. În discursul său, Putin a îmbrățișat viziuni iredentiste, a contestat dreptul Ucrainei la statalitate și a afirmat în mod fals că Ucraina era guvernată de neonaziști care persecutau minoritatea etnică rusă. Câteva minute mai târziu, au fost lansate lovituri rusești și o invazie terestră de amploare pe un front nordic din Belarus spre Kiev, un front nord-estic spre Harkov, un front sudic din Crimeea și un front sud-estic din Luhansk și Donețk. Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a decretat legea marțială și o mobilizare generală. Trupele rusești s-au retras de pe frontul de nord până în aprilie. Pe fronturile din sud și sud-est, Rusia a capturat Herson în martie și apoi Mariupol în mai, după un asediu. La 18 aprilie, Rusia a lansat o nouă bătălie din Donbas. Forțele rusești au continuat să bombardeze atât obiective militare, cât și civile aflate departe de linia frontului, inclusiv sisteme electrice și de apă. La sfârșitul anului 2022, Ucraina a lansat contraofensive în sud și în est. La scurt timp după aceea, Rusia a anunțat anexarea ilegală a patru oblasturi parțial ocupate. În noiembrie, Ucraina a recucerit Hersonul.

Invazia a fost condamnată de numeroase grupuri și națiuni. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care a condamnat invazia și a cerut retragerea completă a forțelor rusești. Curtea Internațională de Justiție a ordonat Rusiei să suspende operațiunile militare, iar Consiliul Europei a expulzat Rusia. Numeroase țări au impus sancțiuni Rusiei, precum și aliatului său Belarus, afectând economiile Rusiei și ale lumii, și au oferit ajutor umanitar și militar Ucrainei, în valoare totală de peste 80 de miliarde de dolari din partea a 40 de țări până în august 2022. Au avut loc proteste în întreaga lume; cele din Rusia au fost întâmpinate cu arestări în masă și cu o cenzură sporită a mass-mediei, inclusiv interzicerea cuvintelor "război" și "invazie". Peste 1.000 de companii au părăsit Rusia și Belarus ca răspuns la invazie. Curtea Penală Internațională a deschis o anchetă privind crimele împotriva umanității în Ucraina începând din 2013, inclusiv crimele de război din timpul invaziei din 2022.

Preludiu și declararea operațiunilor militare[modificare | modificare sursă]

În martie și aprilie 2021, Rusia a început o consolidare militară majoră în apropierea frontierei ruso-ucrainene. A urmat o a doua intensificare în perioada octombrie 2021 - februarie 2022, atât în Rusia, cât și în Belarus. Membri ai guvernului rus au negat în mod repetat că ar avea planuri de a invada sau ataca Ucraina; inclusiv purtătorul de cuvânt al guvernului, Dmitri Peskov, la 28 noiembrie 2021, ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, la 19 ianuarie 2022, ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, la 20 februarie 2022, și ambasadorul rus în Republica Cehă, Alexander Zmeevsky, la 23 februarie 2022.

Principalul consilier de securitate națională al lui Putin, Nikolai Patrușev, credea că Occidentul se află de ani de zile într-un război nedeclarat cu Rusia. Strategia de securitate națională actualizată a Rusiei, publicată în mai 2021, spunea că Rusia poate folosi "metode de forță" pentru a "zădărnici sau evita acțiunile neprietenoase care amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Federației Ruse". Sursele spun că decizia de a invada Ucraina a fost luată de Putin și de un mic grup de șoimi războinici din cercul intim al lui Putin, inclusiv Patrușev și ministrul apărării Serghei Șoigu.

În timpul celei de-a doua consolidări, Rusia a cerut ca SUA și NATO să încheie un acord obligatoriu din punct de vedere juridic care să împiedice Ucraina să adere vreodată la NATO și să retragă forțele multinaționale din statele membre NATO din Europa de Est. Rusia a amenințat cu un răspuns militar nespecificat în cazul în care NATO va urma o "linie agresivă". Aceste cereri au fost considerate pe scară largă ca fiind neviabile; noii membri NATO din Europa Centrală și de Est au aderat la alianță deoarece preferau siguranța și oportunitățile economice oferite de NATO și UE, iar guvernele lor căutau protecție împotriva iredentismului rusesc. Un tratat oficial care să împiedice Ucraina să adere la NATO ar contraveni politicii "ușilor deschise" a tratatului, în ciuda răspunsului lipsit de entuziasm al NATO la cererile ucrainene de aderare. Emmanuel Macron și Olaf Scholz au făcut eforturi respective pentru a preveni războiul din februarie. Macron s-a întâlnit cu Putin, dar nu a reușit să îl convingă să nu meargă mai departe cu atacul. Scholz l-a avertizat pe Putin cu privire la sancțiunile grele care vor fi impuse în cazul în care va invada Ucraina. Scholz, în încercarea de a negocia o înțelegere, i-a spus, de asemenea, lui Zelenski să renunțe la aspirațiile de a adera la NATO și să declare neutralitate; cu toate acestea, Zelenski a spus că nu se poate avea încredere în Putin pentru a respecta un astfel de acord.

Pe 24 februarie, înainte de ora 5:00 a.m., ora Kievului, Putin a anunțat o "operațiune militară specială" în țară și "a declarat efectiv război Ucrainei". În discursul său, Putin a declarat că nu intenționează să ocupe teritoriul ucrainean și că susține dreptul poporului ucrainean la autodeterminare. El a spus că scopul "operațiunii" este de a "proteja oamenii" din regiunea Donbas, predominant rusofonă, despre care a afirmat în mod fals că "de opt ani [se] confruntă cu umilința și genocidul săvârșit de regimul de la Kiev". Putin a declarat că Rusia a urmărit "demilitarizarea și denazificarea" Ucrainei. La câteva minute de la anunțul lui Putin, au fost raportate explozii în Kiev, Harkov, Odesa și în regiunea Donbas. Un presupus raport scurs din interiorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) a susținut că agenția de informații nu era la curent cu planul lui Putin de a invada Ucraina. Imediat după atac, Zelenski a declarat legea marțială în Ucraina. În aceeași seară, el a ordonat mobilizarea generală a tuturor bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cărora li s-a interzis să părăsească țara. Trupele rusești au intrat în Ucraina dinspre nord, în Belarus (spre Kiev); dinspre nord-est, în Rusia (spre Harkov); dinspre est, în Republica Populară Donețk și în Republica Populară Luhansk; și dinspre sud, în Crimeea. Echipamentele și vehiculele rusești au fost marcate cu un simbol militar Z alb (o literă necirilică), despre care se crede că este o măsură de prevenire a focului prietenesc.

Invazia și rezistența[modificare | modificare sursă]

Prima fază: Invazia Ucrainei (24 februarie - 7 aprilie)[modificare | modificare sursă]

Invazia rusă în Ucraina, faza 1 din 24 februarie până la 7 aprilie 2022

Invazia a început la 24 februarie, lansată din Belarus pentru a viza Kievul, iar dinspre nord-est împotriva orașului Harkov. Frontul de sud-est a fost condus ca două vârfuri de lance separate, din Crimeea și din sud-est împotriva Luhansk și Donețk.

Frontul de Nord[modificare | modificare sursă]

Eforturile rusești de a cuceri Kievul au inclus un vârf de lance probator pe 24 februarie, dinspre Belarus spre sud de-a lungul malului vestic al râului Nipru, aparent pentru a înconjura orașul dinspre vest, susținut de două axe de atac separate dinspre Rusia de-a lungul malului estic al Niprului: cea vestică la Cernihiv și cea estică la Sumî. Probabil că acestea erau destinate să încercuiască Kievul dinspre nord-est și est.

Se pare că Rusia a încercat să cucerească rapid Kievul, cu Spetsnaz infiltrându-se în oraș, sprijinită de operațiuni aeropurtate și de o înaintare mecanizată rapidă dinspre nord, dar nu a avut succes. Forțele rusești care înaintau spre Kiev dinspre Belarus au preluat controlul asupra orașelor fantomă Cernobîl și Pripyat. Forțele aeropurtate rusești au încercat să cucerească două aerodromuri cheie din apropierea Kievului, lansând un asalt aeropurtat asupra aeroportului Antonov și o aterizare similară la Vasylkiv, în apropierea bazei aeriene Vasylkiv, la 26 februarie.

La începutul lunii martie, avansurile rusești de-a lungul părții de vest a Niprului au fost limitate de apărarea ucraineană. La 5 martie, un convoi rusesc mare, despre care se spunea că are o lungime de 64 de kilometri, a făcut puține progrese spre Kiev. Grupul de reflecție Royal United Services Institute (RUSI), cu sediul la Londra, a evaluat avansurile rusești dinspre nord și est ca fiind "blocate". Înaintările dinspre Cernihiv s-au oprit în mare parte, deoarece acolo a început un asediu. Forțele rusești au continuat să avanseze spre Kiev dinspre nord-vest, capturând Bucha, Hostomel și Vorzel până la 5 martie, deși Irpin a rămas contestat la 9 martie. Până la 11 martie, convoiul prelungit s-a dispersat în mare parte și s-a adăpostit. La 16 martie, forțele ucrainene au început o contraofensivă pentru a respinge forțele rusești. Incapabile să obțină o victorie rapidă în Kiev, forțele rusești și-au schimbat strategia în favoarea bombardamentelor nediscriminatorii și a războiului de asediu.

La 25 martie, o contraofensivă ucraineană a recucerit mai multe orașe la est și la vest de Kiev, inclusiv Makariv. Trupele rusești din zona Bucha s-au retras spre nord la sfârșitul lunii martie. Forțele ucrainene au intrat în oraș la 1 aprilie. Ucraina a declarat că a recucerit întreaga regiune din jurul Kievului, inclusiv Irpin, Bucha și Hostomel, și a descoperit dovezi ale unor crime de război în Bucha. La 6 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că "retragerea, reaprovizionarea și redistribuirea" trupelor rusești din zona Kievului ar trebui interpretate ca o extindere a planurilor lui Putin pentru Ucraina, prin redislocarea și concentrarea forțelor sale în estul Ucrainei. În general, Kievul a fost lăsat liber de atacuri, în afară de lovituri izolate cu rachete. Una a avut loc în timp ce secretarul general al ONU, António Guterres, se afla în vizită la Kiev, la 28 aprilie, pentru a discuta cu Zelenski despre supraviețuitorii asediului de la Mariupol.

Frontul de Nord-Est[modificare | modificare sursă]

Forțele rusești au avansat în regiunea Cernihiv pe 24 februarie și au asediat capitala administrativă a acesteia. A doua zi, forțele rusești au atacat și au capturat Konotop. În aceeași zi, o înaintare separată în Oblastul Sumî a atacat orașul Sumî, aflat la doar 35 de kilometri de granița ruso-ucraineană. Avansarea s-a împotmolit în lupte urbane, iar forțele ucrainene au reușit să rețină orașul, afirmând că peste 100 de vehicule blindate rusești au fost distruse și zeci de soldați au fost capturați. Forțele rusești au atacat, de asemenea, Okhtyrka, desfășurând arme termobarice.

La 4 martie, Frederick Kagan scria că axa Sumî era atunci "cea mai de succes și cea mai periculoasă cale de avansare rusă spre Kiev" și comenta că geografia favoriza avansurile mecanizate, deoarece terenul "este plat și slab populat, oferind puține poziții bune de apărare". Călătorind pe autostrăzi, forțele rusești au ajuns la Brovary, o suburbie estică a Kievului, pe 4 martie. Pentagonul a confirmat la 6 aprilie că armata rusă a părăsit regiunea Cernihiv, dar regiunea Sumî a rămas contestată. La 7 aprilie, guvernatorul regiunii Sumî a declarat că trupele rusești au plecat, dar au lăsat în urmă explozibili trucate și alte pericole.

Frontul de Sud[modificare | modificare sursă]

La 24 februarie, forțele rusești au preluat controlul asupra canalului Crimeii de Nord, permițând Crimeii să obțină apă din Nipru, tăiat din 2014. La 26 februarie, a început asediul orașului Mariupol, în timp ce atacul s-a mutat spre est, făcând legătura cu Donbasul controlat de separatiști. Pe drum, forțele rusești au intrat în Berdiansk și l-au capturat. La 1 martie, forțele rusești au atacat Melitopol și orașele din apropiere. La 25 februarie, unități rusești din RPD avansează asupra Mariupolului și au fost înfrânte lângă Pavlopil. Spre seară, Marina rusă ar fi început un asalt amfibiu pe coasta Mării Azov, la 70 de kilometri (43 de mile) la vest de Mariupol. Un oficial american din domeniul apărării a declarat că forțele ruse ar putea desfășura mii de pușcași marini din acest cap de pod.

Corpul 22 al armatei ruse s-a apropiat de centrala nucleară Zaporizhzhia pe 26 februarie și a asediat Enerhodar pentru a prelua controlul asupra acesteia. A izbucnit un incendiu, dar Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat ulterior că echipamentele esențiale nu au fost deteriorate. Centrala nucleară a căzut sub control rusesc, dar, în ciuda incendiilor, nu a înregistrat scurgeri de radiații. Un al treilea grup de atac rusesc din Crimeea s-a deplasat spre nord-vest și a capturat poduri peste Nipru. Pe 2 martie, trupele rusești au câștigat o bătălie la Herson, primul oraș important care a căzut în mâinile forțelor rusești în timpul invaziei. Trupele rusești s-au deplasat spre Mykolaiv și l-au atacat două zile mai târziu, dar au fost respinse de forțele ucrainene. Tot pe 2 martie, forțele ucrainene au inițiat o contraofensivă asupra Horlivka, controlată de RPD din 2014.

După noi atacuri cu rachete la 14 martie în Mariupol, guvernul ucrainean a declarat că peste 2.500 de persoane au murit. La 18 martie, Mariupol era complet încercuit, iar luptele au ajuns în centrul orașului, îngreunând eforturile de evacuare a civililor. La 20 martie, o școală de artă, care adăpostea aproximativ 400 de persoane, a fost distrusă de bombele rusești. Rușii au cerut să se predea, iar ucrainenii au refuzat. Pe 24 martie, forțele rusești au intrat în centrul Mariupol. La 27 martie, vicepremierul ucrainean Olha Stefanishyna a declarat că "m-ai mult de 85 la sută din întregul oraș este distrus".

Putin i-a spus lui Emmanuel Macron, într-o convorbire telefonică din 29 martie, că bombardamentul asupra Mariupol se va încheia doar atunci când ucrainenii se vor preda. La 1 aprilie, trupele rusești au refuzat trecerea în siguranță în Mariupol a 50 de autobuze trimise de Națiunile Unite pentru a evacua civilii, în timp ce negocierile de pace continuau la Istanbul. La 3 aprilie, în urma retragerii forțelor rusești din Kiev, Rusia și-a extins atacul asupra Ucrainei de Sud și mai mult spre vest, cu bombardamente și lovituri împotriva Odesa, Mykolaiv și a centralei nucleare din Zaporizhzhia.

Frontul de Est[modificare | modificare sursă]

În est, trupele rusești au încercat să captureze Harkov, la mai puțin de 35 de kilometri de granița rusă, și au întâmpinat o puternică rezistență ucraineană. La 25 februarie, baza aeriană Millerovo a fost atacată de forțele militare ucrainene cu rachete OTR-21 Tochka, care, potrivit oficialilor ucraineni, au distrus mai multe avioane ale forțelor aeriene ruse și au provocat un incendiu. La 28 februarie, atacurile cu rachete au ucis mai multe persoane în Harkov. La 1 martie, Denis Pușilin, șeful RPD, a anunțat că forțele RPD au înconjurat aproape complet orașul Volnovakha. La 2 martie, forțele rusești au fost respinse din Sievierodonetsk în timpul unui atac împotriva orașului. Izium ar fi fost capturat de forțele rusești la 17 martie, deși luptele au continuat.

La 25 martie, Ministerul rus al Apărării a declarat că va încerca să ocupe marile orașe din estul Ucrainei. La 31 martie, armata ucraineană a confirmat că Izium se afla sub control rusesc, iar PBS News a raportat reluarea bombardamentelor și a atacurilor cu rachete în Harkov, la fel de grave sau mai grave decât înainte, în timp ce negocierile de pace cu Rusia urmau să fie reluate la Istanbul.

Pe fondul intensificării bombardamentelor rusești asupra Harkovului la 31 martie, Rusia a raportat un atac cu elicopterul împotriva unui depozit de aprovizionare cu petrol la aproximativ 35 de kilometri (22 mi) la nord de graniță, în Belgorod, și a acuzat Ucraina de acest atac. Ucraina a negat responsabilitatea. La 7 aprilie, masarea din nou a trupelor de invazie rusești și a diviziilor de tancuri în jurul orașelor Izium, Sloviansk și Kramatorsk a determinat oficialii guvernamentali ucraineni să sfătuiască locuitorii rămași în apropierea graniței de est a Ucrainei să se evacueze în vestul Ucrainei în termen de 2-3 zile, având în vedere absența armelor și munițiilor promise anterior Ucrainei până atunci.

A doua fază: Frontul de sud-est (8 aprilie - 5 septembrie)[modificare | modificare sursă]

Până la 17 aprilie, progresul rusesc pe frontul de sud-est părea să fie împiedicat de forțele ucrainene care se opuneau în combinatul siderurgic Azovstal, mare și puternic fortificat, și în zona înconjurătoare din Mariupol.

La 19 aprilie, The New York Times a confirmat că Rusia a lansat un nou front de invazie denumit "asalt estic" pe un front de 480 km care se întinde de la Harkov la Donețk și Luhansk, cu atacuri simultane cu rachete îndreptate din nou spre Kiev în nord și Lviv în vestul Ucrainei. La 30 aprilie, un oficial NATO a descris progresele rusești ca fiind "inegale" și "minore". Un oficial anonim din domeniul apărării din SUA a calificat ofensiva rusă drept: "foarte călduță", "minimă în cel mai bun caz" și "anemică". În iunie 2022, purtătorul de cuvânt principal al Ministerului Apărării al Federației Ruse, Igor Konashenkov, a dezvăluit că trupele ruse sunt împărțite între Grupurile de armate "Centru", comandate de generalul-colonel Aleksander Lapin, și "Sud", comandate de generalul de armată Serghei Surovikin. La 20 iulie, Lavrov a anunțat că Rusia va răspunde la creșterea ajutorului militar primit de Ucraina din străinătate ca justificând extinderea operațiunii sale militare speciale pentru a include obiective atât în regiunea Zaporizhzhia, cât și în regiunea Kherson.

Forțele terestre rusești au început să recruteze batalioane de voluntari din aceste regiuni în iunie 2022 pentru a crea un nou Corp al III-lea de armată în cadrul Districtului Militar de Vest, cu un efectiv planificat estimat la 15.500-60.000 de persoane. Unitățile sale au fost desfășurate pe front în jurul momentului contraofensivei ucrainene din 9 septembrie din regiunea Kharkiv, la timp pentru a se alătura retragerii rusești, lăsând în urmă tancuri, vehicule de luptă de infanterie și transportoare de personal: 3AC "s-a topit", potrivit lui Forbes, având un impact redus sau chiar inexistent pe câmpul de luptă, împreună cu alte forțe neregulate.

Invazia Rusiei in Ucraina faza a doua dintre 7 aprilie si 24 iulie.

Frontul Mykolaiv-Odesa[modificare | modificare sursă]

Atacurile cu rachete și bombardamentele asupra orașelor cheie Mykolaiv și Odesa au continuat în timp ce începea a doua fază a invaziei. La 22 aprilie, generalul de brigadă rus Rustam Minnekayev a declarat, în cadrul unei reuniuni a Ministerului Apărării, că Rusia plănuia să extindă frontul Mykolayiv-Odesa după asediul Mariupol și mai mult spre vest, pentru a include regiunea separatistă Transnistria de la granița ucraineană cu Moldova. Ministerul ucrainean al Apărării a descris această intenție ca fiind imperialism, afirmând că aceasta contrazice afirmațiile anterioare ale Rusiei potrivit cărora nu are ambiții teritoriale în Ucraina și că declarația este o recunoaștere a faptului că "obiectivul "celei de-a doua faze" a războiului nu este victoria asupra naziștilor mitici, ci pur și simplu ocuparea estului și sudului Ucrainei". Georgi Gotev, scriind pentru Reuters la 22 aprilie, a remarcat că ocuparea Ucrainei de la Odesa până la Transnistria ar transforma-o într-o națiune fără ieșire la mare, fără acces practic la Marea Neagră. La 24 aprilie, Rusia și-a reluat atacurile cu rachete asupra Odesa, distrugând instalații militare și provocând două duzini de victime civile.

La 27 aprilie, surse ucrainene au indicat că exploziile au distrus două turnuri de emisie rusești din Transnistria, folosite în principal pentru retransmiterea programelor de televiziune rusești. La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a reluat atacurile cu rachete asupra pistelor de aterizare din Odesa, distrugând unele dintre ele. În cursul săptămânii de 10 mai, trupele ucrainene au început să întreprindă acțiuni militare pentru a alunga forțele rusești care s-au instalat pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, la aproximativ 200 de kilometri (120 de mile) de Odesa. La 30 iunie 2022, Rusia a anunțat că și-a retras trupele de pe insulă după ce obiectivele au fost îndeplinite.

La 23 iulie, CNBC a raportat o lovitură cu rachete rusești asupra portului ucrainean Odesa, precizând că acțiunea a fost condamnată rapid de liderii mondiali, o dezvăluire dramatică în contextul unui acord recent negociat de ONU și Turcia care a asigurat un coridor maritim pentru exportul de cereale și alte produse alimentare. La 31 iulie, CNN a raportat o intensificare semnificativă a atacurilor cu rachete și a bombardamentelor rușilor asupra orașului Mykolaiv, ucigându-l și pe magnatul ucrainean al cerealelor Oleksiy Vadaturskyi în oraș în timpul bombardamentelor.

Fontul Dnipro-Zaporizhzhia[modificare | modificare sursă]

Forțele rusești au continuat să tragă cu rachete și să arunce bombe asupra orașelor cheie Dnipro și Zaporizhzhia. La 10 aprilie, rachetele rusești au distrus Aeroportul Internațional Dnipro. La 2 mai, ONU ar fi evacuat aproximativ 100 de supraviețuitori din asediul de la Mariupol, cu cooperarea trupelor rusești, în satul Bezimenne de lângă Donețk, de unde urmau să se mute în Zaporizhzhia. La 28 iunie, Reuters a relatat că un atac cu rachete rusești a fost lansat asupra orașului Kremenchuk, la nord-vest sau Zaporizhzhia, detonând într-un centru comercial public și provocând cel puțin 18 morți, atrăgând totodată condamnarea lui Emmanuel Macron din Franța, printre alți lideri mondiali, care a vorbit despre acest atac ca fiind o "crimă de război". 2022 iulie Lovitura de rachetă de la Dnipro a ucis patru persoane.

La 7 iulie, s-a raportat că, după ce rușii au capturat centrala nucleară de la Zaporizhzhia la începutul invaziei, au instalat artilerie grea și lansatoare mobile de rachete între pereții reactoarelor separate ale instalației nucleare, folosindu-le ca scut împotriva unui eventual contraatac ucrainean. Un contraatac împotriva amplasamentelor de artilerie rusești instalate nu ar fi fost posibil fără riscul de căderi de radiații în cazul unor raiduri din apropiere. La 19 august, Rusia a fost de acord să permită accesul inspectorilor AIEA la centrala Zaporizhzhia din teritoriul controlat de Ucraina, după o convorbire telefonică între președintele Franței, Emmanuel Macron, și președintele rus, Vladimir Putin. Pentru ca inspecția să poată fi efectuată, mai trebuia să se convină o încetare temporară a focului în jurul centralei.

Rusia a raportat că până la 18 august au fost înregistrate 12 atacuri cu peste 50 de explozii de obuze de artilerie la uzină și în orașul Energodar, unde se află personalul, până la 18 august. De asemenea, la 19 august, Tobias Ellwood, președintele Comisiei pentru apărare din Marea Britanie, a declarat că orice deteriorare deliberată a centralei nucleare din Zaporizhzhia care ar putea provoca scurgeri de radiații ar fi o încălcare a articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, potrivit căruia un atac asupra unui stat membru al NATO este un atac asupra tuturor statelor membre. A doua zi, congresmanul american Adam Kinzinger a declarat că orice scurgere de radiații ar ucide oameni din țările NATO, ceea ce ar fi o activare automată a articolului 5.

Bombardamentele au lovit depozitele de cenușă de cărbune de la centrala electrică vecină pe 23 august, iar cenușa a luat foc până pe 25 august. Linia de transmisie de 750 kV către substația Dniprovska, care a fost singura dintre cele patru linii de transmisie de 750 kV care nu fusese încă avariată și întreruptă de acțiunile militare, trece peste depozitele de cenușă. La 25 august, la ora 12:12 p.m., linia a fost întreruptă din cauza incendiului de dedesubt, deconectând centrala și cele două reactoare în funcțiune de la rețeaua națională pentru prima dată de când a început să funcționeze în 1985. Ca răspuns, generatoarele de rezervă ale reactorului 5 și pompele de răcire au pornit, iar reactorul 6 a redus producția.

Puterea de intrare era încă disponibilă prin intermediul liniei de 330 kV către substația de la centrala pe cărbune, astfel încât generatoarele diesel nu erau esențiale pentru răcirea miezurilor reactoarelor și a bazinelor de combustibil uzat. Linia de 750 kV și reactorul 6 și-au reluat funcționarea la ora 12:29 p.m., dar linia a fost din nou întreruptă de incendiu două ore mai târziu. Linia, dar nu și reactoarele, a fost repusă în funcțiune din nou mai târziu în aceeași zi. La 26 august, un reactor a fost repornit după-amiaza, iar altul seara, reluând alimentarea cu energie electrică a rețelei. La 29 august 2022, o echipă a AIEA condusă de Rafael Grossi a mers să investigheze centrala. Lydie Evrard și Massimo Aparo au făcut parte, de asemenea, din echipa de conducere. Înainte de sosirea lor, nu fuseseră raportate scurgeri la centrală, dar avuseseră loc bombardamente cu câteva zile înainte.

Căderea orașelor Sievierodonetsk și Lysychansk[modificare | modificare sursă]

La 8 aprilie a avut loc un atac cu rachete rusești asupra gării Kramatorsk din orașul Kramatorsk, care ar fi provocat cel puțin 52 de morți și între 87 și 300 de răniți. La 11 aprilie, Zelenski a declarat că Ucraina se așteaptă la o nouă ofensivă rusă majoră în est. Oficialii americani au declarat că Rusia s-a retras sau a fost respinsă în alte părți din Ucraina și, prin urmare, pregătea o retragere, o reaprovizionare și o redistribuire a diviziilor de infanterie și de tancuri pe frontul din sud-estul Ucrainei. Sateliții militari au fotografiat convoaie rusești extinse de unități de infanterie și mecanizate care se desfășurau spre sud, de la Harkov la Izium, la 11 aprilie, aparent ca parte a redistribuirii planificate de Rusia a trupelor sale din nord-est pe frontul de sud-est al invaziei.

La 14 aprilie, se pare că trupele ucrainene au aruncat în aer un pod între Harkov și Izium folosit de forțele rusești pentru redistribuirea trupelor la Izium, împiedicând convoiul rusesc. La 18 aprilie, în condițiile în care Mariupol a fost aproape în întregime ocupat de forțele rusești, guvernul ucrainean a anunțat că a doua fază a invaziei întărite a regiunilor Donețk, Luhansk și Harkov s-a intensificat, forțele de invazie extinse ocupând Donbasul.

La 5 mai, David Axe, care scria pentru Forbes, a declarat că armata ucraineană și-a concentrat Brigăzile 4 și 17 de tancuri și Brigada 95 de asalt aerian în jurul Izium pentru o posibilă acțiune de ariergardă împotriva trupelor rusești desfășurate în zonă; Axe a adăugat că cealaltă concentrare majoră a forțelor ucrainene în jurul Harkovului include Brigăzile 92 și 93 mecanizate, care ar putea fi desfășurate în mod similar pentru o acțiune de ariergardă împotriva trupelor rusești din jurul Harkovului sau pentru a face legătura cu trupele ucrainene desfășurate în același timp în jurul Iziumului.

La 13 mai, BBC a raportat că trupele rusești din Harkov au fost retrase și redistribuite pe alte fronturi din Ucraina, în urma avansurilor trupelor ucrainene în orașele din jur și în Harkov însuși, care au inclus distrugerea podurilor strategice de pontoane construite de trupele rusești pentru a traversa râul Seversky Donets și folosite anterior pentru desfășurarea rapidă a tancurilor în regiune. La 22 mai, BBC a relatat că, după căderea Mariupol, Rusia a intensificat ofensivele în Luhansk și Donețk, concentrând în același timp atacuri cu rachete și focuri intense de artilerie asupra orașului Sievierodonetsk, cel mai mare oraș aflat sub control ucrainean din provincia Luhansk.

La 23 mai, forțele rusești au fost raportate că au intrat în orașul Lyman, cucerind în totalitate orașul până la 26 mai. S-a raportat că forțele ucrainene au părăsit Sviatohirsk. La 24 mai, forțele rusești au capturat orașul Svitlodarsk. La 30 mai, Reuters a raportat că trupele rusești au pătruns la periferia orașului Sievierodonetsk. La 2 iunie, The Washington Post a raportat că Sievierodonetsk era pe punctul de a capitula în fața ocupației rusești, peste 80% din oraș fiind în mâinile trupelor rusești. La 3 iunie, se pare că forțele ucrainene au început un contraatac în Sievierodonetsk. Până la 4 iunie, surse guvernamentale ucrainene au afirmat că 20% sau mai mult din oraș fusese recucerit. Cu toate acestea, la 5 iunie, guvernatorul ucrainean din Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că Dvornikov era încă la comandă și că superiorii săi i-au dat termen până la 10 iunie pentru a finaliza reducerea Severodonetsk.

La 12 iunie, s-a raportat că, probabil, până la 800 de civili ucraineni (conform estimărilor ucrainene) și 300-400 de soldați (conform surselor rusești) au fost asediați la fabrica chimică Azot din Severodonetsk. Având în vedere că apărarea ucraineană din Severodonetsk se clatină, trupele de invazie rusești au început să își intensifice atacul asupra orașului vecin Lysychansk, următorul oraș vizat în cadrul invaziei. La 20 iunie, s-a raportat că trupele rusești au continuat să își întărească controlul asupra Severodonețkului prin capturarea satelor și cătunelor din jurul orașului, cel mai recent fiind satul Metelkine.

La 24 iunie, CNN a raportat că, pe fondul continuării tacticilor de pământ pârjolit aplicate de trupele rusești în avans, forțelor armate ucrainene li s-a ordonat să evacueze orașul; acestea ar fi lăsat câteva sute de civili care se refugiază în uzina chimică Azot din Severodenetsk, care a fost comparată cu refugiații civili lăsați la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol în luna mai. La 3 iulie, CBS a anunțat că Ministerul rus al Apărării a afirmat că orașul Lysychansk a fost capturat și ocupat de forțele rusești. La 4 iulie, The Guardian a relatat că, după căderea oblastului Luhansk, că trupele de invazie rusești își vor continua invazia în oblastul adiacent Donetsk pentru a ataca orașele Sloviansk și Bakhmut.

Căderea Mariupolului[modificare | modificare sursă]

La 13 aprilie, forțele rusești și-au intensificat atacul asupra uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol și asupra forțelor de apărare ucrainene care au rămas acolo. Până la 17 aprilie, forțele rusești au înconjurat fabrica. Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că soldații ucraineni au jurat să ignore ultimatumul reînnoit de predare și să lupte până la ultimul suflet. La 20 aprilie, Putin a declarat că asediul Mariupol poate fi considerat complet din punct de vedere tactic, deoarece cei 500 de soldați ucraineni înrădăcinați în buncărele din interiorul fabricii de fier Azovstal și cei aproximativ 1.000 de civili ucraineni au fost complet izolați de orice fel de ajutor în asediul lor.

După întâlniri consecutive cu Putin și Zelenski, secretarul general al ONU, Guterres, a declarat, la 28 aprilie, că va încerca să organizeze o evacuare de urgență a supraviețuitorilor din Azovstal, în conformitate cu asigurările pe care le-a primit de la Putin cu ocazia vizitei sale la Kremlin. La 30 aprilie, trupele rusești au permis civililor să plece sub protecția ONU. La 3 mai, după ce au permis plecarea a aproximativ 100 de civili ucraineni de la fabrica de oțel Azovstal, trupele rusești au reluat bombardamentele non-stop asupra fabricii de oțel. La 6 mai, The Telegraph a relatat că Rusia a folosit bombe termobarice împotriva soldaților ucraineni rămași, care pierduseră contactul cu guvernul de la Kiev; în ultimele sale comunicări, Zelenski l-a autorizat pe comandantul uzinei siderurgice asediate să se predea, dacă era necesar, sub presiunea atacurilor rusești în creștere. La 7 mai, Associated Press a raportat că toți civilii au fost evacuați din oțelăria Azovstal la sfârșitul celor trei zile de încetare a focului.

După ce ultimii civili au fost evacuați din buncărele de la Azovstal, aproape două mii de soldați ucraineni au rămas baricadați acolo, cu 700 de răniți; aceștia au reușit să comunice un apel pentru un coridor militar de evacuare, deoarece se așteptau la o execuție sumară dacă se predau rușilor. Rapoarte despre disensiuni în cadrul trupelor ucrainene de la Azovstal au fost raportate de Ukrainskaya Pravda la 8 mai, indicând că comandantul pușcașilor marini ucraineni desemnați să apere buncărele de la Azovstal a făcut o achiziție neautorizată de tancuri, muniții și personal, a evadat din poziția de acolo și a fugit. Soldații rămași au vorbit despre o poziție defensivă slăbită în Azovstal ca urmare a acestui fapt, ceea ce a permis avansarea spre liniile de atac rusești. Ilia Somolienko, comandantul adjunct al trupelor ucrainene rămase baricadate la Azovstal, a declarat: "Practic, suntem aici oameni morți. Cei mai mulți dintre noi știu acest lucru și de aceea luptăm fără teamă".

La 16 mai, statul major ucrainean a anunțat că garnizoana Mariupol "și-a îndeplinit misiunea de luptă" și că au început evacuările finale din oțelăria Azovstal. Armata a precizat că 264 de militari au fost evacuați la Olenivka, aflată sub control rusesc, în timp ce 53 dintre aceștia, care au fost "grav răniți", au fost transportați la un spital din Novoazovsk, controlat, de asemenea, de forțele rusești. În urma evacuării personalului ucrainean din Azovstal, forțele ruse și ale RPD au controlat în totalitate toate zonele din Mariupol. Sfârșitul bătăliei a pus capăt, de asemenea, asediului Mariupolului. Secretarul de presă al Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a garantat că luptătorii care s-au predat vor fi tratați "în conformitate cu standardele internaționale", în timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-o alocuțiune că "munca de aducere a băieților acasă continuă, iar această muncă are nevoie de delicatețe - și de timp". Unii legislatori ruși proeminenți au cerut guvernului să refuze schimburile de prizonieri pentru membrii Regimentului Azov.

A treia fază: Contraofensive și anexări (6 septembrie - prezent)[modificare | modificare sursă]

La 6 septembrie 2022, forțele ucrainene au lansat o contraofensivă surpriză în regiunea Harkov, începând de lângă Balakliia. Până la 12 septembrie, un Kiev îmbărbătat a lansat o contraofensivă în zona din jurul Harkovului, cu suficient succes pentru ca Rusia să recunoască public că a pierdut poziții cheie în zonă. The New York Times a relatat la 12 septembrie că succesul contraofensivei a afectat imaginea unui "Putin puternic" și a dus la încurajarea guvernului de la Kiev de a căuta mai multe arme din partea Occidentului pentru a-și susține contraofensiva în Harkov și în zonele înconjurătoare. La 21 septembrie 2022, Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială. El a mai spus că țara sa va folosi "toate mijloacele" pentru "a se apăra". În aceeași zi, ministrul apărării, Serghei Shoigu, a declarat că 300.000 de rezerviști vor fi chemați în mod obligatoriu. Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că această decizie era previzibilă și că a fost o încercare de a justifica "eșecurile Rusiei". Ministrul britanic de externe Gillian Keegan a calificat situația drept o "escaladare", în timp ce fostul președinte mongol Tsakhia Elbegdorj a acuzat Rusia că îi folosește pe mongolii ruși drept "carne de tun".

La 8 octombrie 2022, Podul Crimeii s-a prăbușit parțial din cauza unei explozii. Ulterior, Rusia a acuzat Ucraina pentru explozie și a lansat atacuri de rachetă de represalii împotriva zonelor civile ucrainene. De la jumătatea lunii octombrie, Rusia a efectuat valuri de lovituri asupra sistemelor electrice și de apă ucrainene. La 15 noiembrie 2022, Rusia a lansat 85 de rachete asupra rețelei electrice ucrainene, provocând întreruperi majore de energie electrică în Kiev și în regiunile învecinate. O rachetă, despre care inițial s-a raportat că ar fi fost rusească, iar ulterior s-a afirmat că ar fi fost "de fabricație rusească", a trecut în Polonia, ucigând două persoane la Przewodów, ceea ce a determinat liderii de vârf ai Poloniei să organizeze o reuniune de urgență. A doua zi, președintele american Joe Biden a declarat că este "puțin probabil" ca racheta care a lovit teritoriul polonez să fi fost lansată din Rusia. La 31 decembrie, Putin a ordonat un atac extins și de amploare cu rachete și drone asupra Kievului, însoțit de declarația sa că intenționează să crească miza diplomatică și militară a operațiunii sale militare speciale împotriva Ucrainei pentru toți rușii, pentru ca acum să fie o "datorie sacră față de strămoșii și descendenții noștri".

Anexări[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul lunii septembrie 2022, oficialii instalați de Rusia în Ucraina au organizat referendumuri privind anexarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei, inclusiv a Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Luhansk din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk ocupate de Rusia, precum și a administrațiilor militare numite de ruși din regiunea Herson și regiunea Zaporizhzhia. Denunțate de guvernul ucrainean și de aliații săi ca fiind alegeri de fațadă, rezultatele oficiale au arătat majorități covârșitoare în favoarea anexării.

La 30 septembrie 2022, Vladimir Putin a anunțat anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporizhzhia într-un discurs adresat ambelor camere ale parlamentului rus. Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite au condamnat cu toții anexarea.

Contraofensiva din Herson[modificare | modificare sursă]

La 29 august, Zelenski a promis, în mod avizat, începerea unei contraofensive pe scară largă în sud-est. El a anunțat mai întâi o contraofensivă pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia în sud, concentrându-se pe regiunea Kherson-Mykolaiv, afirmație care a fost coroborată de parlamentul ucrainean, precum și de Comandamentul Operațional Sud. La începutul operațiunii, grupul operațional ucrainean "Kakhovka" și unii oficiali ucraineni au afirmat că forțele lor au străpuns liniile de apărare asigurate de Regimentul 109 al RPD și de parașutiștii ruși.

S-a raportat că Regimentul 109 al RPD, care era o unitate de recruți despre care se știa că servea în garnizoana din zona Kherson, s-a retras din aceasta. De asemenea, oficialii ucraineni au afirmat că au lovit și distrus o bază rusă mare din zonă, pe fondul unei intensificări generale a bombardamentelor aeriene și de artilerie ucrainene asupra pozițiilor rusești. La 1 septembrie, armata ucraineană a afirmat că a capturat Stanislav și Snihurivka, fapt confirmat de surse locale. La 4 septembrie, Zelenski a anunțat eliberarea a două sate fără nume din regiunea Kherson și a unuia din regiunea Donețk. Autoritățile ucrainene au publicat o fotografie care arată ridicarea drapelului ucrainean în Vysokopillia de către forțele ucrainene.

La 6 septembrie, Ucraina a început o a doua ofensivă în zona Harkov, unde a obținut o avansare rapidă. Între timp, atacurile ucrainene au continuat, de asemenea, de-a lungul liniei sudice a frontului, deși rapoartele privind schimbările teritoriale au fost în mare parte neverificabile. La 12 septembrie, Zelenski a declarat că forțele ucrainene au recucerit în total 6.000 de kilometri pătrați (2.300 de mile pătrate) de la Rusia, atât în sud, cât și în est. BBC a declarat că nu a putut verifica aceste afirmații. La 13 septembrie, că forțele rusești se retrăseseră din Kyselivka, o așezare situată la 15 km de Kherson.

În aceeași zi, adjunctul șefului regiunii Kherson, susținut de Rusia, a postat o înregistrare video de la periferia așezării, în care susținea că trupele ucrainene nu au reușit să intre în ea. Primarul din Melitopol a raportat că forțele rusești au abandonat orașul și se deplasează în Crimeea controlată de Rusia. De asemenea, Ucraina a afirmat că a recucerit Oleksandrivka la 13 septembrie. Un oficial local a afirmat că Ucraina a recucerit Kyselivka, dar acest lucru nu a fost confirmat de armata ucraineană sau de surse externe, cum ar fi ISW, până la 14 septembrie.

În octombrie, forțele ucrainene au înaintat și mai mult spre sud, spre orașul Kherson, preluând controlul asupra a 1.170 de kilometri pătrați de teritoriu, luptele extinzându-se până la Dudchany.

La 9 noiembrie, ministrul apărării, Shoigu, a ordonat forțelor ruse să părăsească o parte din regiunea Kherson, inclusiv orașul Kherson, și să se deplaseze pe malul estic al Niprului. La 11 noiembrie, trupele ucrainene au intrat în Kherson, în timp ce Rusia a declarat că retragerea sa a fost finalizată. Acest lucru însemna că forțele rusești nu mai aveau un punct de sprijin la vest de râul Nipru (malul drept al acestuia).

Contraofensiva din Harkov[modificare | modificare sursă]

Între timp, forțele ucrainene au lansat o altă contraofensivă surpriză la 6 septembrie în regiunea Harkov, începând de lângă Balakliia. Până la 7 septembrie, forțele ucrainene au avansat aproximativ 20 de kilometri în teritoriul ocupat de Rusia și au afirmat că au recucerit aproximativ 400 de kilometri pătrați. Comentatorii ruși au afirmat că acest lucru se datorează probabil relocării forțelor rusești în Kherson ca răspuns la ofensiva ucraineană din această zonă. La 8 septembrie, forțele ucrainene au capturat Balakliia și au avansat până la 15 kilometri (9,3 mi) de Kupiansk. Analiștii militari au declarat că forțele ucrainene păreau să se îndrepte spre Kupiansk, un important nod feroviar, cu scopul de a tăia calea forțelor ruse de la Izium dinspre nord.

La 9 septembrie, administrația rusă de ocupație din regiunea Harkov a anunțat că va "evacua" populațiile civile din Izium, Kupiansk și Velykyi Burluk. Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că, în opinia sa, Kupiansk va cădea probabil în următoarele 72 de ore, în timp ce unități de rezervă rusești au fost trimise în zonă atât pe șosea, cât și cu elicopterul. În dimineața zilei de 10 septembrie, au apărut fotografii care pretindeau că înfățișează trupele ucrainene ridicând steagul ucrainean în centrul orașului Kupiansk, iar Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că forțele ucrainene au capturat aproximativ 2.500 de kilometri pătrați (970 de mile pătrate), exploatând în mod eficient pătrunderea lor.

Mai târziu în cursul zilei, Reuters a raportat că pozițiile rusești din nord-estul Ucrainei s-au "prăbușit" în fața asaltului ucrainean, forțele rusești fiind forțate să se retragă din baza lor de la Izium după ce au fost izolate de capturarea orașului Kupiansk. La 15 septembrie, o evaluare a Ministerului britanic al Apărării a confirmat că Rusia fie a pierdut, fie s-a retras din aproape toate pozițiile sale la vest de râul Oskil. Unitățile în retragere abandonaseră, de asemenea, diverse bunuri militare de mare valoare.

Ofensiva a continuat să împingă spre est, iar până la 2 octombrie, forțele armate ucrainene au eliberat un alt oraș-cheie în cea de-a doua bătălie de la Lyman.

Sprijin militar străin[modificare | modificare sursă]

     Rusia

     Ucraina

     Țările care au trimis ajutor militar Ucrainei în timpul invaziei din 2022

Vânzări și ajutoare militare străine[modificare | modificare sursă]

Între 2014 și 2021, Marea Britanie, SUA, UE și NATO au oferit Ucrainei în principal ajutor militar neletal.[15] Sprijinul militar letal a fost inițial limitat. SUA au început să vândă arme, inclusiv rachete antitanc Javelin, începând cu 2018, iar Ucraina a fost de acord să achiziționeze drone de luptă TB2 din Turcia în 2019.[16] Rusia a acumulat echipamente și trupe la granițele Ucrainei în ianuarie 2022. Ca răspuns, SUA au colaborat cu alte state membre NATO pentru a transfera arme produse de ei către Ucraina.[17] De asemenea, Regatul Unit a început să furnizeze Ucrainei arme antitanc NLAW și Javelin.[18] După invazie, statele membre NATO, inclusiv Germania, au fost de acord să furnizeze arme, dar NATO ca organizație nu a făcut acest lucru.[19][20][21] NATO și membrii săi au refuzat, de asemenea, să trimită trupe în Ucraina sau să stabilească o zonă de interdicție aeriană, pentru a nu declanșa un război la scară mai mare, decizie pe care unii au catalogat-o ca fiind de liniștire.

La 26 februarie, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat acordarea unei asistențe militare letale în valoare de 350 de milioane de dolari, inclusiv sisteme antiblindate și antiaeriene.[22][23] A doua zi, UE a declarat că va achiziționa asistență letală în valoare de 450 de milioane de euro (502 milioane de dolari americani) și o sumă suplimentară de 50 de milioane de euro (56 de milioane de dolari americani) sub formă de bunuri neletale pentru Ucraina, Polonia urmând să se ocupe de distribuție.[24][25] În prima săptămână de la invazie, statele membre NATO au furnizat Ucrainei peste 17.000 de arme antitanc;[26] până la jumătatea lunii martie, numărul acestora era estimat la peste 20.000.[27] În trei tranșe convenite în februarie, martie și aprilie 2022, Uniunea Europeană s-a angajat să aloce 1,5 miliarde de euro pentru a sprijini capacitățile și reziliența forțelor armate ucrainene și protecția populației civile ucrainene, în cadrul liniei de finanțare a Facilității europene pentru pace.[28]

Până la 11 aprilie, Ucraina primise aproximativ 25.000 de sisteme de arme antiaeriene și 60.000 de sisteme de arme antitanc din partea SUA și a aliaților săi.[29] A doua zi, Rusia ar fi primit rachete antitanc și RPG-uri din Iran, furnizate prin intermediul unor rețele sub acoperire prin intermediul Irakului.[30]

La 19 aprilie 2022, România a anunțat o reformă planificată a hotărârii de guvern care reglementează exportul de arme militare și produse de apărare națională, pentru a furniza aceste arme nu numai aliaților din NATO, ci și Ucrainei.[31] Ministerul Apărării a elaborat proiectul de decret în care se precizează că motivul care a stat la baza acestei decizii a fost agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.[32] Cu toate acestea, pe 27 aprilie, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că planul său a fost întrerupt.[33]

La 26 aprilie, SUA au convocat o conferință în cadrul căreia reprezentanții a peste 40 de țări s-au întâlnit la Baza Aeriană Ramstein pentru a discuta despre sprijinul militar acordat Ucrainei.[34]

La 28 aprilie, președintele american Biden a cerut Congresului o sumă suplimentară de 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, inclusiv 20 de miliarde de dolari pentru a furniza arme Ucrainei.[35] La 5 mai, prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a anunțat că, de la începutul invaziei Rusiei, la 24 februarie, Ucraina a primit arme și ajutor financiar în valoare de peste 12 miliarde de dolari din partea țărilor occidentale.[36] La 10 mai, Camera Deputaților a adoptat o legislație care prevedea acordarea unui nou ajutor de 40 de miliarde de dolari Ucrainei.[37] După ce legislația a fost aprobată de Senat, Biden a semnat-o la 21 mai.[38][39]

La 30 mai, ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a anunțat punerea la dispoziția Ucrainei a unor sisteme suplimentare de obuziere autopropulsate CAESAR,[40] montate pe șasiul Renault Sherpa 5 6×6. La 25 mai, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny, a declarat că primul lot se afla deja pe frontul de luptă împotriva invadatorului.[41] La 10 iunie, AFU a făcut o demonstrație a sistemelor de luptă în fața reprezentanților presei; la acea dată, artileriștii ucraineni erau în posesia a 18 unități CAESAR.[42][43]

La 31 mai, Casa Albă a informat presa că SUA va furniza Ucrainei sistemul de rachete cu lansare multiplă HIMARS.[44] Unii analiști au afirmat că HIMARS poate fi un „factor determinant” în război.[45] Subsecretarul apărării pentru politică, Colin Kahl, a declarat că SUA vor putea trimite mai multe sisteme pe măsură ce luptele vor evolua.[46]

     Rusia

     Ucraina

     Țările care trimit orice fel de ajutor, inclusiv ajutor umanitar, în Ucraina

La 10 iunie, un oficial din armata ucraineană a declarat că foloseau între 5.000 și 6.000 de cartușe de artilerie pe zi și că atunci foloseau obuze standard NATO de calibru 155, deoarece toate tunurile din epoca sovietică fuseseră distruse. Oficialul a declarat că rușii au transformat războiul într-un duel de artilerie concentrat în sud-estul țării.[47] La 12 iunie, un consilier prezidențial ucrainean a postat pe Twitter o listă de arme de care Ucraina are nevoie pentru a atinge "paritatea armelor grele". În fruntea listei se află „1.000 de obuziere de calibru 155 mm”.[48] Ucraina susține că are suficientă muniție de 155 mm, dar îi lipsește artileria care să o folosească. Potrivit Oryxspioenkop, doar 250 de obuziere au fost promise sau livrate.[49] La 13 iunie, un corespondent al Deutsche Welle a declarat că rezervele ucrainene de muniție din epoca sovietică au fost epuizate și că tot ce au ca provizii din ce în ce mai puține au fost obținute din țările ex-sovietice prietene.[50]

Pentru cele 16 sisteme HIMARS furnizate de SUA în Ucraina (2 august 2022), SUA furnizează mai multe muniții (capsule de rachete HIMARS suplimentare în rate lunare, precum și mai multe obuze de 155 mm) la un cost de 550 de milioane de dolari pentru cel de-al 17-lea pachet de retragere prezidențială.[51]

A fost lansat cel de-al 18-lea pachet prezidențial al SUA (8 august 2022), un pachet de 1 miliard de dolari care include rachete HIMARS adiționale, 75.000 de cartușe de muniție de artilerie de 155 mm, 20 de sisteme de mortar de 120 mm și 20.000 de cartușe de 120 mm de muniție de suprafață pentru mortar de 120 mm, National Advanced. Sisteme de rachete (NASAMS), 1000 de Javelin și sute de arme antitanc AT4, 50 de vehicule blindate de tratament medical, mine Claymore, explozibili C4 și consumabile medicale.[52]

Cel de-al 19-lea pachet prezidențial de retragere al SUA (19 august 2022) este un pachet de 775 de milioane de dolari care include capsule de rachete HIMARS suplimentare, 16 obuziere de 105 mm cu 36.000 de cartușe de artilerie (aceasta completează contribuțiile anterioare ale Regatului Unit de obuziere de 105 mm), 1.000 de Javelin-uri antiblindate, 2.000 de cartușe antiblindate care sunt pentru Carl Gustaf 8 suedez. 4 cm fără recul, 1.500 de rachete antitanc lansate prin tuburi, cu urmărire optică și ghidare pe fir (BGM-71 TOW), rachete antiradiație suplimentare AGM-88 HARM lansate din aer care se poziționează pe site-urile radar, 15 ScanEagles (UAV-uri pentru ghidarea artileriei ucrainene), 40 de vehicule de curățare a câmpurilor minate, 50 de Humvee, sisteme tactice de comunicații securizate, muniții de demolare, dispozitive de vedere pe timp de noapte, sisteme de imagistică termică, sisteme optice și telemetre cu laser.[53][54]

Pachetele din 2021 valorau 10,7 miliarde de dolari până la 19 august 2022.[55]

În iulie 2022, CNN a raportat despre informații recente desecretizate americane sugerând că iranienii au dat Shahed 129 drone de luptă forțelor ruse.[56]

În 2022, 800 de drone de luptă fabricate de firma taiwaneză DronesVision au fost transferate în Ucraina prin Polonia.[57][58]

Implicare militară străină[modificare | modificare sursă]

Deși NATO și UE au adoptat o politică strictă de „fără bocanci la sol” pentru a sprijini invazia rusă în Ucraina,[59] Ucraina a căutat în mod activ voluntari din alte țări. La 1 martie, Ucraina a ridicat temporar obligativitatea vizelor pentru voluntarii străini care doreau să se alăture luptei împotriva forțelor rusești. Măsura a fost luată după ce Zelenski a creat Legiunea Internațională de Apărare Teritorială a Ucrainei și a făcut apel la voluntari să „se alăture apărării Ucrainei, Europei și lumii”.[60]

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că, până la 6 martie, aproximativ 20.000 de cetățeni străini din 52 de țări s-au oferit voluntari pentru a lupta.[61] Cei mai mulți dintre acești voluntari s-au alăturat Legiunii Internaționale de Apărare Teritorială a Ucrainei, recent creată.[62] La 9 iunie, Republica Populară Donețk a condamnat la moarte trei voluntari străini. Doi dintre ei erau cetățeni britanici, iar unul era cetățean marocan.[63][64] Prizonierii străini au fost ulterior eliberați.[65]

La 3 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a avertizat că mercenarii nu au dreptul la protecție în temeiul Convențiilor de la Geneva, iar luptătorii străini capturați nu vor fi considerați prizonieri de război, ci urmăriți penal ca infractori.[66] La scurt timp după aceea, însă, la 11 martie, Moscova a anunțat că 16.000 de voluntari din Orientul Mijlociu erau gata să se alăture altor luptători străini pro-ruși alături de separatiștii din Donbas.[67] O înregistrare video încărcată online arăta paramilitari înarmați din Africa Centrală care chemau la arme pentru a lupta în Ucraina alături de trupele rusești.[68] La 5 mai, un oficial american a confirmat că SUA a oferit „o serie de informații” (inclusiv informații de țintire în timp real pe câmpul de luptă) pentru a ajuta la scufundarea crucișătorului rus Moscova.[69]

La 21 octombrie, un comunicat de presă al Casei Albe a afirmat că trupe iraniene se aflau în Crimeea, ajutând Rusia să lanseze atacuri cu drone împotriva civililor și a infrastructurii civile.[70] La 24 noiembrie, oficialii ucraineni au declarat că armata a ucis zece iranieni și că va viza orice altă prezență militară iraniană în Ucraina.[71]

Victimele și criza refugiaților[modificare | modificare sursă]

Vezi și Crimele de război din invazia rusă a Ucrainei din 2022

Victime și răniți pe teren[modificare | modificare sursă]

Decesele din lupte pot fi deduse dintr-o varietate de surse, inclusiv imagini din satelit și înregistrări video ale acțiunilor militare.[72] Se consideră că atât sursele rusești, cât și cele ucrainene, umflă numărul victimelor din forțele adverse, minimalizând în același timp propriile pierderi de dragul moralului. Instituțiile de presă rusești au încetat în mare parte să mai raporteze bilanțul victimelor rusești.[73][74][75][76] Rusia și Ucraina au recunoscut că au suferit pierderi "semnificative" și, respectiv, "considerabile".[77][78] BBC News a raportat în aprilie 2022 că afirmațiile ucrainenilor privind numărul de morți ruși includeau și răniții.[79][80] Agenția France-Presse, precum și observatorii independenți ai conflictului, au raportat că nu au putut verifica afirmațiile rusești și ucrainene privind pierderile inamicului, dar au suspectat că acestea au fost umflate.[81]

Numărul de morți civili și militari este imposibil de determinat cu precizie, având în vedere ceața războiului.[82][83] La 12 octombrie 2022, proiectul media rusesc independent iStories a raportat că peste 90.000 de soldați ruși au fost uciși, grav răniți sau au dispărut în Ucraina, citând surse apropiate Kremlinului.[84] Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) consideră că numărul victimelor civile este considerabil mai mare decât cifra pe care ONU a putut să o certifice.[85] La 16 iunie, ministrul ucrainean al Apărării a declarat pentru CNN că el crede că zeci de mii de ucraineni au murit, adăugând că speră ca adevăratul bilanț să fie sub 100.000 de morți.[86] Numai în orașul distrus Mariupol, oficialii ucraineni cred că cel puțin 22.000 de persoane au fost ucise,[87] dar investigațiile din registrele de la morgă indică un număr mult mai mare,[88] în timp ce încă mai multe cadavre au rămas necolectate.[89]

Descompunere Victime Perioada de timp Sursa
Civili 7.068 uciși, 11.415 răniți 24 februarie - 22 ianuarie 2023 ONU[90]
Trupele ucrainene 13.000+ uciși 24 februarie - 2 decembrie 2022 Guvernul ucrainean[91]
5.500-11.000 uciși, 18.000+ răniți 24 februarie - 19 aprilie 2022 Estimare S.U.A.[92]
61.207 uciși, 49.368 răniți 24 februarie - 21 septembrie 2022 Guvernul rus[93][94][95]
Trupele ruse 5.937 uciși 24 februarie - 21 septembrie 2022 Guvernul rus[96]
150.000+ uciși și răniți 24 februarie - 21 ianuarie 2023 Estimare S.U.A.[97]
124.710 victime 24 februarie - 27 ianuarie 2023 Guvernul ucrainean[98]

Criza refugiaților[modificare | modificare sursă]

Războiul a provocat cea mai mare criză umanitară și de refugiați din Europa de la războaiele iugoslave din anii 1990;[99][100] ONU a descris-o ca fiind cea mai rapidă creștere a unei astfel de crize de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.[101] Din cauza consolidării militare continue a Rusiei de-a lungul graniței ucrainene, multe guverne vecine și organizații umanitare s-au pregătit pentru un eveniment de strămutare în masă în săptămânile dinaintea invaziei. În decembrie 2021, ministrul ucrainean al apărării a estimat că o invazie ar putea forța între trei și cinci milioane de persoane să își părăsească locuințele.[102]

În prima săptămână de la invazie, ONU a raportat că peste un milion de refugiați au fugit din Ucraina; ulterior, numărul acestora a crescut la peste 7,6 milioane până la 11 octombrie.[14] Majoritatea refugiaților erau femei, copii, bătrâni sau persoane cu dizabilități.[103][104] La data de 3 mai, alte 8 milioane de persoane erau strămutate în interiorul Ucrainei.[105] Până la 20 martie, un total de zece milioane de ucraineni își părăsiseră casele, ceea ce face ca această criză a refugiaților să aibă cea mai rapidă creștere din epoca contemporană.[106] Majoritatea cetățenilor ucraineni de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au putut ieși din Ucraina ca parte a conscripției obligatorii,[107][108] cu excepția cazului în care erau responsabili pentru susținerea financiară a trei sau mai mulți copii, erau tați singuri sau erau părinți/tutore de copii cu dizabilități.[109] Mulți bărbați ucraineni, inclusiv adolescenți, au ales în orice caz să rămână în Ucraina pentru a se alătura rezistenței.[110]

În ceea ce privește destinațiile, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, la 13 mai, existau 3.315.711 refugiați în Polonia, 901.696 în România, 594.664 în Ungaria, 461.742 în Moldova, 415.402 în Slovacia și 27.308 în Belarus, în timp ce Rusia a raportat că a primit peste 800.104 refugiați.[111] Până la 23 martie, peste 300.000 de refugiați au ajuns în Republica Cehă.[112] Turcia a fost o altă destinație semnificativă, înregistrând peste 58.000 de refugiați ucraineni până la 22 martie și peste 58.000 până la 25 aprilie.[113][114] UE a invocat Directiva privind protecția temporară pentru prima dată în istoria sa, acordând refugiaților ucraineni dreptul de a trăi și de a munci în UE pentru o perioadă de până la trei ani.[115]

Note explicative[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk au fost state-marionetă controlate de Rusia care și-au declarat independența în mai 2014. Acestea au primit recunoaștere internațională una de la cealaltă, de la Rusia, Siria și Coreea de Nord, precum și de la alte câteva state recunoscute parțial. La 30 septembrie 2022, în urma unui referendum, Rusia a declarat că a anexat în mod oficial ambele entități.
 2. ^ Forțelor rusești li s-a permis să organizeze o parte a invaziei de pe teritoriul belarus.[1][2] Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat, de asemenea, că trupele belaruse ar putea lua parte la invazie dacă va fi nevoie, [3] iar teritoriul belarus a fost folosit pentru a lansa rachete în Ucraina.[4] Oficialii ucraineni au afirmat că trupele belaruse au intrat în Ucraina.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Lister, Tim; Kesa, Julia (). „Ukraine says it was attacked through Russian, Belarus and Crimea borders”. Kyiv: CNN. Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ Murphy, Palu (). „Troops and military vehicles have entered Ukraine from Belarus”. CNN. Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ Rodionov, Maxim; Balmforth, Tom (). „Belarusian troops could be used in operation against Ukraine if needed, Lukashenko says”. Reuters. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ „Missiles launched into Ukraine from Belarus”. BBC News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ „Ukrainian Official Says Belarus Has Joined the War, as Russia Pummels Kharkiv”. Time. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ Bengali, Shashank (). „The U.S. says Russia's troop buildup could be as high as 190,000 in and near Ukraine”. The New York Times. Arhivat din originalAcces gratuit pentru testarea serviciului, necesită altfel abonament la . Accesat în . 
 7. ^ Hackett, James, ed. (februarie 2021). The Military Balance 2021 (ed. 1st). Abingdon, Oxfordshire: International Institute for Strategic Studies. ISBN 978-1-03-201227-8. OCLC 1292198893. OL 32226712M. 
 8. ^ a b "Russia", The World Factbook, Central Intelligence Agency, 2023-01-18, retrieved 2023-01-19
 9. ^ The Military Balance 2022. International Institute for Strategic Studies. februarie 2022. ISBN 9781000620030. 
 10. ^ "Ukraine", The World Factbook, Central Intelligence Agency, 2023-01-18, retrieved 2023-01-19
 11. ^ Ukrainska pravda (în engleză), Ukrainska Pravda 
 12. ^ Погибли более 500 мобилизованных: что известно о потерях России в Украине к январю (în rusă), BBC News Русская служба 
 13. ^ „Russia reveals military losses in Ukraine”. armenpress.am. 
 14. ^ a b „Situația refugiaților ucraineni” (în engleză). Accesat în . 
 15. ^ „Military assistance to Ukraine” (PDF). House of Commons Library (în engleză). . Accesat în . 
 16. ^ „Turkey, Ukraine sign military cooperation agreements”. ABC News (în engleză). . Accesat în . 
 17. ^ Brennan, Margaret; Watson, Eleanor (). „U.S. and NATO to surge lethal weaponry to Ukraine to help shore up defenses against Russia” (în engleză). CBS News. Arhivat din original la . 
 18. ^ Ripley, Tim (). „UK supplies anti-tank weapons to Ukraine”. Janes Information Services (în engleză). Accesat în . 
 19. ^ „NATO to deploy thousands of commandos to nations near Ukraine” (în engleză). Al Jazeera. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 20. ^ „Germany to ship anti-aircraft missiles to Ukraine — reports” (în engleză). Deutsche Welle. . 
 21. ^ „Defence Secretary statement to the House of Commons on Ukraine: 9 March 2022”. GOV.UK (în engleză). Accesat în . 
 22. ^ Vogt, Adrienne; Said-Moorhouse, Lauren; Ravindran, Jeevan; Wilkinson, Peter; Yeung, Jessie; Lendon, Brad; George, Steve; Wagner, Meg (). „Blinken authorizes $350 million more in US military assistance to Ukraine” (în engleză). CNN. Arhivat din original la . Accesat în . 
 23. ^ Vogt, Adrienne; Said-Moorhouse, Lauren; Ravindran, Jeevan; Wilkinson, Peter; Yeung, Jessie; Lendon, Brad; George, Steve; Wagner, Meg (). „$350 million in US military assistance will include "anti-armor and anti-aircraft systems," official says” (în engleză). CNN. Arhivat din original la . Accesat în . 
 24. ^ „EU shuts airspace to Russian airlines, will buy Ukraine arms”. AP News (în engleză). Associated Press. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 25. ^ Blenkinsop, Philip; Siebold, Sabine (). „EU tightens Russian sanctions and buys weapons for Ukraine”. Reuters (în engleză). Arhivat din original la . 
 26. ^ Schmitt, Eric (). „The White House approves $200 million in arms and equipment for Ukraine”. The New York Times (în engleză). Accesat în . 
 27. ^ Emmott, Robin; Melander, Ingrid (). „NATO vows more help for Ukraine, begins planning to adapt to 'new reality'. Reuters (în engleză). Accesat în . 
 28. ^ „EU support to Ukraine: Council agrees on third tranche of support under the European Peace Facility for total €1.5 billion” (în engleză). . 
 29. ^ Park, Chan-kyong (). „Zelensky cites Korean war in appeal to Seoul to send anti-aircraft weapons”. South China Morning Post (în engleză). Accesat în . 
 30. ^ Slawson, Nicola (). „First Thing: Russia using weapons 'smuggled by Iran' in Ukraine”. The Guardian (în engleză). Accesat în . 
 31. ^ Garzon, Elsy Fors (). „Romania to modify its laws to deliver weapons to Ukraine” (în engleză). Prensa Latina. 
 32. ^ „Romania is planning to hand over lethal weapons to Ukraine” (în engleză). «Ukrainian Military Center» Public Organization. . 
 33. ^ Ali, Ayeza (). „Romanian Defense Minister Says Weapons Supplies To Ukraine Not On Agenda” (în engleză). Pakistan Point. 
 34. ^ Herszenhorn, David M.; Bayer, Lili (). „US rallies global allies to help Ukraine repel Russia”. Politico (în engleză). Accesat în . 
 35. ^ „War in Ukraine: U.S. dramatically upgrades its aid package to Kyiv”. Le Monde (în engleză). . 
 36. ^ „Ukraine gets over $12 billion in weapons, financial aid since start of Russian invasion- Ukraine's PM”. Reuters (în engleză). . 
 37. ^ Fram, Alan (). „House approves $40B in Ukraine aid, beefing up Biden request”. Associated Press (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
 38. ^ „Biden signs $40 billion aid package for Ukraine during trip to Asia” (în engleză). CNBC. . Accesat în . 
 39. ^ Scholtes, Jennifer; O'Brien, Connor (). „Senate clears $40B Ukraine aid package”. Politico (în engleză). Accesat în . 
 40. ^ „Ukraine is to receive a new batch of Caesar ACS from France” (în engleză). «Ukrainian Military Center» Public Organization. . 
 41. ^ „55th Brigade receives CAESAR ACS” (în engleză). «Ukrainian Military Center» Public Organization. . 
 42. ^ Rushworth, Nicholas (). „Meet the Ukrainian forces using French-supplied Caesar howitzers” (în engleză). France 24. Arhivat din original la .  Alt URL
 43. ^ „Ukrainian Army Uses New Caesar Long-Range Howitzer Supplied By France” (în engleză). Radio Free Europe/Radio Liberty. . 
 44. ^ „What is HIMARS? The advanced rocket system US is sending Ukraine” (în engleză). Al Jazeera. . 
 45. ^ „Will US rockets for Ukraine be a game changer in the war against Russia?”. Australian Broadcasting Corporation (ABC) (în engleză). . 
 46. ^ „US will send HIMARS precision rockets to Ukraine”. Defense News (în engleză). . 
 47. ^ Koshiw, Isobel (). „We're almost out of ammunition and relying on western arms, says Ukraine”. The Guardian (în engleză). 
 48. ^ Sand, Leo (). „Ukraine war: Every bridge leading to key city Severodonetsk destroyed” (în engleză). BBC. Accesat în . 
 49. ^ Rathbone, John Paul; Olearchyk, Roman (). „Military briefing: which weapons has Ukraine received and how many more does it need?”. Financial Times (în engleză). Accesat în . 
 50. ^ „Why western weapons aren't reaching Ukrainian troops” (în engleză). DW News. – via YouTube. 
 51. ^ DoD (1 Aug 2022) $550 Million in Additional Security Assistance for Ukraine 17th Presidential drawdown package
 52. ^ Todd Breasseale, Acting Pentagon Press Secretary (8 Aug 2022) $1 Billion in Additional Security Assistance for Ukraine
 53. ^ David Vergun, DoD News (19 Aug 2022) Additional Defensive Weapons to be Shipped to Ukraine, Official Says
 54. ^ Joe Gould (19 Aug 2022) 'Seek and destroy': New US aid to Ukraine targets Russian artillery
 55. ^ Breasseale, Todd (). „$1 Billion in Additional Security Assistance for Ukraine”. 
 56. ^ Bertrand, Natasha (). „US believes Russians have begun training on Iranian drones”. CNN. Accesat în . 
 57. ^ Everington, Keoni (). „Taiwan's Revolver 860 combat drones being used by Ukrainians on battlefield”. taiwannews.com.tw. Taiwan News. Accesat în . 
 58. ^ „Taiwan Sends Ukraine Over 800 Bomber Drones”. kyivpost.com. Kyiv Post. . Accesat în . 
 59. ^ LeBlanc, Paul (). „Why the US isn't sending troops into Ukraine” (în engleză). CNN. Accesat în . 
 60. ^ Timsit, Annabelle; Taylor, Adam; Cheng, Amy (). „Ukraine is asking foreigners to help fight Russia. Some are heeding the call, despite enormous risks”. The Washington Post (în engleză). Accesat în . 
 61. ^ Abend, Lisa (). „Meet the Foreign Fighters Risking Their Lives in Ukraine”. Time. Accesat în . 
 62. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite Abend-2022-03-072
 63. ^ Bilefsky, Dan; Hopkins, Valerie (). „3 Foreign Fighters in Ukraine's Army Sentenced to Death in Russian-Held Territory”. The New York Times (în engleză). ISSN 1553-8095. OCLC 1645522. Arhivat din original la . Accesat în . 
 64. ^ „Britons, Moroccan sentenced to death in separatist-held Ukraine” (în engleză). Al Jazeera. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 65. ^ „Roman Abramovich 'played key part' in release of Aiden Aslin and prisoners of war in Russia”. The Daily Telegraph. . 
 66. ^ Lemon, Jason (). „Russia Vows Prosecution of Foreign Fighters After 16K Join Ukraine”. Newsweek (în engleză). Accesat în . 
 67. ^ „Ukraine war: Putin seeks foreign volunteers to fight in Ukraine”. BBC News (în engleză). . Accesat în . 
 68. ^ Ball, Tom (). „African fighters prepare to join Russian troops”. The Times (în engleză). Accesat în . 
 69. ^ „US intelligence helped Ukraine sink Russia's flagship cruiser Moskva” (în engleză). Australian Broadcasting Corporation. . 
 70. ^ Madhani, Aamer; Miller, Zeke (). „US: Iranian troops in Crimea backing Russian drone strikes”. AP News. Accesat în . 
 71. ^ „Russian Offensive Campaign Assessment, November 25”. Institute for the Study of War (în engleză). . Accesat în . 
 72. ^ „As Russian Troop Deaths Climb, Morale Becomes an Issue, Officials Say”. The New York Times. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 73. ^ Meyer, David (). „Why is it so hard to get accurate death tolls in the Russia-Ukraine war?”. Fortune. Accesat în . 
 74. ^ Roth, Andrew (). „How many Russian soldiers have died in the war in Ukraine?”. The Guardian. Accesat în . 
 75. ^ „Russia admits 'significant losses of troops' in Ukraine”. Al Jazeera. . Accesat în . 
 76. ^ „Ukraine not to reveal own military death toll until war ends”. Ukrinform. . 
 77. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite tragedy3
 78. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite untilwarends3
 79. ^ Ivshina, Olga; Prosvirova, Olga (). „BBC investigation reveals confirmed Russian military deaths”. BBC News. Accesat în . Ukrainian military sources say that so far as many as 15,000 have been killed, though this figure may include injured as well as dead. 
 80. ^ „VSU: Rossiyskiye poteri sostavlyayut pochti 22 tysyachi chelovek” ВСУ: Российские потери составляют почти 22 тысячи человек [Armed Forces of Ukraine: Russian losses amount to almost 22 thousand people]. BBC News Russian. . Accesat în . 
 81. ^ „Ukraine conflict death toll: what we know”. France 24. . Accesat în . 
 82. ^ Khurshudyan, Isabelle; Witte, Griff (). „Civilians are dying in Ukraine. But exactly how many remains a mystery”. The Washington Post. Accesat în . 
 83. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite MoraleIssue3
 84. ^ „Russia's 'irrecoverable losses' in Ukraine: more than 90,000 troops dead, disabled, or AWOL”. Meduza. . 
 85. ^ „Ukraine: Civilian casualties as of 24.00 15 March 2022 [EN/RU/UK] – Ukraine”. ReliefWeb. . Accesat în . 
 86. ^ Regan, Helen; Kottasová, Ivana; Haq, Sana Noor; Khalil, Hafsa; Vogt, Adrienne; Sangal, Aditi (). „Tens of thousands have been killed since the invasion, says Ukrainian defense minister”. CNN. Accesat în . 
 87. ^ Yuhas, Alan (). „Thousands of Civilian Deaths and 6.6 Million Refugees: Calculating the Costs of War”. The New York Times. ISSN 0362-4331. Accesat în . 
 88. ^ Shandra, Alya (). „87,000 killed civilians documented in occupied Mariupol – volunteer”. Euromaidan Press. Accesat în . 
 89. ^ „Mariupol: invaders don't bother to clear residential buildings of newly discovered bodies”. Ukrinform. . Accesat în . 
 90. ^ „Ukraine: civilian casualty update 23 January 2023”. 
 91. ^ „Up to 13,000 Ukraine soldiers killed since Russian invasion, says Kyiv”. 
 92. ^ „Russia's Thrust in Eastern Ukraine Combines Firepower and New Caution”. The New York Times. 
 93. ^ „Russia at war not so much with Ukrainian army as with 'collective West:' Defense minister”. 
 94. ^ "No losses", but mobilisation still announced: Shoigu reveals Russia's losses in Ukraine”. 
 95. ^ „Russia reveals military losses in Ukraine”. 
 96. ^ "No losses", but mobilisation still announced: Shoigu reveals Russia's losses in Ukraine”. 
 97. ^ „The staggering toll of Ukraine war comes into focus”. 
 98. ^ Ukrainska pravda (în engleză), Ukrainska Pravda 
 99. ^ „Protecting Ukrainian refugees: What can we learn from the response to Kosovo in the 90s?”. British Future (în engleză). . Accesat în . 
 100. ^ „IntelBrief: China Seeks to Balance Its Interests as Russia's War on Ukraine Intensifies” (în engleză). The Soufan Center. . Accesat în . Over a week into the Russian invasion of Ukraine, the war has raged on, spurring the most serious humanitarian crisis in Europe since the wars in the Balkans in the 1990s. 
 101. ^ „Ukraine has fastest-growing refugee crisis since second world war, says UN”. . Accesat în . 
 102. ^ Aguilera, Jasmine (). „Russia's Invasion of Ukraine May Trigger a Refugee Crisis. Here's How the World Is Preparing”. Time. Arhivat din original la . Accesat în . 
 103. ^ Michaels, Samantha (). „More Than 1.5 Million Refugees Have Fled Ukraine”. Mother Jones (în engleză). Accesat în . 
 104. ^ „Refugees flee Ukraine for the EU, men told to stay and fight”. ABC News (în engleză). . Accesat în . 
 105. ^ „Ukraine”. IDMC (în engleză). Accesat în . 
 106. ^ „Ukraine war latest: Our neighbours want us dead, Zelensky tells Israeli MPs”. BBC News (în engleză). Accesat în . 
 107. ^ „Russia hits Ukraine fuel supplies, airfields in new attacks”. Associated Press (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
 108. ^ „Why banning men from leaving Ukraine violates their human rights”. The Conversation (în engleză). . 
 109. ^ Tondo, Lorenzo (). „Ukraine urged to take 'humane' approach as men try to flee war”. The Guardian (în engleză). Accesat în . 
 110. ^ Men, some in their teens, join Ukraine's resistance fighters | DW News. DW News. 5 martie 2022. https://www.youtube.com/watch?v=SqP5Yx57aeo. 
 111. ^ „Situation Ukraine Refugee Situation”. United Nations High Commission for Refugees. Accesat în . 
 112. ^ Hutt, David (). „How the Czech Republic's Vietnamese community is rallying for refugees”. euronews (în engleză). Accesat în . 
 113. ^ „Over 20,000 Ukrainians arrive in Turkey, says top official”. Hürriyet Daily News. . Accesat în . 
 114. ^ „İçișleri Bakanı Soylu: 58 bin Ukraynalı savaș sonrası Türkiye'ye geldi” [Interior Minister Soylu: 58 thousand Ukrainians came to Turkey after the war]. BBC (în turcă). . Accesat în . 
 115. ^ „How many refugees have fled Ukraine and where are they going?”. BBC News. . Accesat în .