Sari la conținut

Forțele armate ale Federației Ruse

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Forțele armate ale Federației Ruse

Emblema forțelor armate ale Federației Ruse
Fondată 7 mai 1992
Categorii de arme Forțele Aeriene ale Federației Ruse Forțele Aeriene ale Federației Ruse
Forțele Terestre ale Federației Ruse Forțele Terestre ale Federației Ruse
Marina Militară Rusă Marina Militară Rusă
Ground Forces Forțele de Rachete Strategice
Ground Forces Forțele Aerospațiale
Ground Forces Forțele Aeropurtate Ruse
Conducere
Comandantul Suprem Președinte Vladimir Putin
Ministru al Apărării General de Armată Serghei Șoigu
Șeful Statului Major General General de Armată Valeri Gherasimov
Resurse umane
Vârsta de recrutare 18–27 ani
Serviciu militar obligatoriu 12 luni
Personal activ 766,000 (2013)[1] (locul 5)
Personal în rezervă 2,035,000 (2013)[2]
Cheltuieli
Buget 90.7 miliarde $ (2013)[3] #3
Procent din PIB 4,4% (2013)
Industrie
Furnizori interni Sukhoi
Mikoyan
Mil
Kamov
Tupolev
Iliușin
Institutul de Cercetări Științifice „Tihomirov”
Institutul de Tehnologie Termică din Moscova
Ijmaș
Almaz-Antei
Beriev
GAZ
ZiL
Sevmaș
Șantierul naval al Amiralității
Șantierul naval Iantar
Șantierul naval Nordic
Șantierul naval Zalenodolsk
Șantierul naval Zvezda
Uralvagonzavod
Kurganmașzavod
KAMAZ
Exporturi anuale  China
 Brazilia
 Serbia
 Mongolia
 Belarus
 Indonezia
 Malaezia
 Venezuela
 Australia
 Vietnam
 Mexic
 Grecia
 Kazahstan
 Cehia
 Uzbekistan
 Tadjikistan
 India
 Pakistan
 Liban
 Bulgaria
 Kârgâzstan
 Argentina
 Bolivia
 Ecuador
 Irak
 Armenia
 Azerbaidjan
 Peru
 Syria
Alte articole
Istorie Istoria militară a Rusiei
Grade Ranguri și însemne


Banner forțelor armate ale Federației Ruse

Forțele armate ale Federației Ruse (rusă Вооружённые силы Российской Федерации) este organizația militară de stat a Federației Ruse, care conform poziției oficiale a Federației, este concepută pentru a răspunde la orice agresiune împotriva Federației Ruse, pentru apărarea armată a integrității și inviolabilității teritoriului său și pentru a efectua diferite sarcini în conformitate cu tratatele internaționale ale Rusiei.

Forțele armate ruse au fost create la 7 mai 1992, în acel moment existând aproximativ 2,8 milioane de militari, fiind una dintre cele mai mari forțe armate ale lumii. Numărul de oameni este stabilit prin Decretul Președintelui Federației Ruse de la 1 ianuarie 2008, acest decret stabilește un personal total de 2.019.629 de oameni, din care 1.134.800 de soldați.[4] Forțele armate ruse se disting prin cel mai mare stoc din lume de arme de distrugere în masă,[5] inclusiv nucleare și un sistem bine dezvoltat al de mijloacelor de transport.

Componență[modificare | modificare sursă]

Este formată din Forțele Terestre ale Federației Ruse (Сухопутные войска Российской Федерации), Forțele Aeriene ale Federației Ruse (Военно воздушные силы Российской Федерации), Marina Militară Rusă (Военно Морской Флот Российской Федерации), precum și din trupe aeropurtate (Возду́шно-деса́нтные войска́ - ВДВ), Forțele Aerospațiale de Apărare ale Federației Ruse (Войска воздушно-космической обороны - ВВКО) și Forțele de Rachete Strategice (Ракетные войска стратегического назначения РВСН).

Forțele terestre[modificare | modificare sursă]

Forțele terestre sunt cele mai numeroase. Acestea sunt destinate să efectueze ofensiva pentru a învinge inamicul, pentru a prelua și păstra teritoriile sale, regiuni și granițe, să respingă invazii ale inamicului. Forțele terestre ruse, la rândul său, includ diferite tipuri de trupe:

 • trupe motorizate de infanterie (cele mai numeroase trupe la sol).
 • forțele de tancuri (principala forță de lovire a armatei, foarte manevrabilă, mobilă și rezistentă la arme nucleare; formată din unități de tancuri, infanterie mecanizată, rachete, artilerie și alte unități).
 • trupe de rachete și artilerie înarmate cu artilerie și rachete convenționale; formate din unități de obuziere, tunuri, rachete, artilerie antitanc, mortiere, unități de recunoaștere, de control și de securitate.
 • forțele terestre de apărare aeriană - un fel de forțe terestre concepute pentru a proteja forțele terestre de atacurile aeriene ale inamicului. Acestea folosesc rachete antiaeriene mobile, portabile și remorcate, precum și sisteme de tunuri antiaeriene.
 • forțele speciale și servicii - concepute pentru a efectua operațiuni extrem de specializate pentru susținerea în luptă și a operațiunilor de zi cu zi ale forțelor armate. Sunt formate din trupe de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice, corpul de ingineri, unități de cale ferată, unități de automobile, etc.

Comandant al Forțelor Terestre este general-colonelul Vladimir Cirkin, șeful Statului Major, general-locotenentul Serghei Skokov.

Structura de comandă[modificare | modificare sursă]

Comandantul Suprem[modificare | modificare sursă]

Comandantul Suprem al Forțelor Armate este președintele în funcție al Rusiei, Vladimir Putin. În caz de agresiune împotriva Rusiei sau a amenințării imediate a acestei agresiunii, acesta decretează impunerea legii marțiale pe teritoriul Rusiei sau în anumite regiuni în scopul de a crea condiții de apărare sau de a împiedica agresiunea, notificând totodată și imediat Consiliul de Securitate al Federației Ruse și Duma de Stat pentru a aproba relevanța decretului.

Pentru a rezolva problema posibilei intervenții a Forțelor Armate ale Rusiei în afara teritoriului Rusiei este emis un decret în cadrul Consiliului Federației. Pe timp de pace, președintele este responsabil în general cu orientarea politică generală a forțelor armate, iar în timp de război ia conducerea apărării statului și a forțelor sale armate pentru respingerea agresiunii.

Președintele Rusiei constituie, de asemenea, și conducerea Consiliului de Securitate al Federației Ruse, acesta aprobă doctrina militară a Rusiei, numește și eliberează din comanda supremă a Forțelor Armate ale Rusiei. Președintele, în calitate de comandant suprem, concepe și planuri pentru construirea Forțelor Armate, un plan de mobilizare a Forțelor Armate, planurile de mobilizare a economiei pentru efortul de război, un plan de apărare civilă și alte acte în domeniul construcției militare. Șeful statului susține, de asemenea, reglementări referitoare la armament, la prevederile Ministerului Apărării și a Marelui Stat Major. Președintele emite anual un decret cu privire la recrutările din cadrul serviciului militar, la transferul unor anumite persoane mai în vârstă care au servit în cadrul forțelor armate și semnează acorduri internaționale de apărare comună și de cooperare militară.[6]

Ministerul Apărării[modificare | modificare sursă]

Ministerul Apărării este organul de conducere al forțelor armate ale Rusiei.

Ministrul Apărării în funcție este Serghei Șoigu.[7]

Codul de pe plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor Ministerul Apărării al Federației Ruse este 35[8]. În 2012, personalul civil de la sediul central era de 2629 de persoane.

Structura Forțelor Armate[modificare | modificare sursă]

Forțele armate sunt împărțite geografic în 4 districte militare:

Diviziune militar-administrativ al Federației Ruse


Dispute și probleme legale[modificare | modificare sursă]

Încă din momentul creației acestei forțe armate republicane, există unități comasate în afara granițelor țării, în mai multe din celelalte state ale CSI, îndeosebi în entități autoproclamate precum Abhazia, Osetia de Sud sau Transnistria, cu așa-zisa misiune de protejare a intereselor comunităților ruse din afara granițelor Federației.

Rusia refuză să-și retragă armata din Transnistria[9], în ciuda insistențelor Chișinăului în acest sens.[10][11][12]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ RIA Novosti via, 2013
 2. ^ IISS Military Balance 2013, p.225. This figure has remained unchanged for several years, and may be out of date.
 3. ^ „Комитет Государственной Думы по обороне — Комитет по обороне рассмотрел законопроект "О федеральном бюджете на 2013 г. и на плановый период 2014 и 2015 гг.". Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ Decretul Președintelui Federației Ruse de la 1 ianuarie 2008 Nr. 1 cu privire la numărul regulat al Forțelor Armate ale Federației Ruse
 5. ^ Federation of American Scientists :: Status of World Nuclear Forces, programs.fas.org 
 6. ^ Comandantul Suprem al Forțelor Armate. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 7. ^ Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, începe o vizită în China
 8. ^ „Военные номерные знаки”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 9. ^ Rusia nu vrea să-și scoată armata din Transnistria | CSI / Rusia
 10. ^ Președintele Timofti: Trupele rusești din Transnistria sunt un PERICOL MAJOR | Actualitate
 11. ^ „CONFLICTUL TRANSNISTREAN. Pericol de război pe Nistru? | Romania Libera”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ Protest la ambasada Rusiei din Chișinău, pentru a cere retragerea trupelor din Transnistria | Romania Libera[nefuncțională]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • International Institute for Strategic Studies, The Military Balance, various editions

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Forțele armate ale Federației Ruse