Oleksandr Sîrskîi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Oleksandr Sîrskîi
Date personale
Născut (58 de ani) Modificați la Wikidata
Novynky (Kirzhachsky District)⁠(d), Kirzhachsky District⁠(d), RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Ucraina[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar Modificați la Wikidata
Activitate
Ramura Suhoputni viiska Zbroinîh Sîl Ukraiinî[*][[Suhoputni viiska Zbroinîh Sîl Ukraiinî (land force component of the Armed Forces of Ukraine)|​]]  Modificați la Wikidata
Gradulgeneral-colonel[1]  Modificați la Wikidata
Unitatea Suhoputni viiska Zbroinîh Sîl Ukraiinî[*][[Suhoputni viiska Zbroinîh Sîl Ukraiinî (land force component of the Armed Forces of Ukraine)|​]]  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieConflictul armat din estul Ucrainei  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiOrdinul Bohdan Khmelnytskyi, clasa a III-a[*]
Orden «Zolota Zirka»[*][[Orden «Zolota Zirka» (Ukrainian award)|​]]
orden Bohdana Hmelnîțkoho II stupenea[*][[orden Bohdana Hmelnîțkoho II stupenea (class of order of Ukraine)|​]]  Modificați la Wikidata

Oleksandr Stanislavovîci Sîrskîi (în ucraineană Олександр Станіславович Сирський; n. , Novynky (Kirzhachsky District)⁠(d), Kirzhachsky District⁠(d), RSFS Rusă, URSS) este un ofițer militar ucrainean. Deținând gradul de general-colonel, este comandantul Forțelor Terestre Ucrainene⁠(en) din 2019. Anterior a fost comandantul Operațiunii Antiteroriste din Donbas din mai până în august 2019.

În timpul invaziei ruse a Ucrainei, Sîrskîi a fost comandantul Kievului. Din septembrie 2022 el conduce contraofensiva de la Harkiv.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în satul Novinki din regiunea Vladimir, Rusia.[2] Înainte de Războiul din Donbass, în anii 2000, a comandat Brigada 72 Mecanizată și a fost avansat la gradul de general-maior.

Din 2013 a fost prim-adjunct al șefului al Centrului principal de comandă al Forțelor Armate ale Ucrainei și a fost implicat în procesele de cooperare de atunci cu NATO. În noiembrie 2013, Sîrskîi, în numele Ministerului Apărării, a discutat la sediul NATO schimbarea armatei ucrainene în conformitate cu standardele NATO.

Războiul din Donbas[modificare | modificare sursă]

Odată cu începutul războiului din estul Ucrainei a fost șeful de stat major al operațiunilor antiteroriste.[3]

În special, el a fost unul dintre comandanții principali ai forțelor operațiunii antiteroriste în timpul bătăliei de la Debalțeve din iarna anului 2015, împreună cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Viktor Mujenko, au mers chiar în oraș. A condus luptele din Vuhlehirsk, satul Ridkodub și o încercare nereușită de a recuceri Logvinove⁠(en). A coordonat, de asemenea, retragerea armatei ucrainene din Debalțeve.[4] Sub conducerea sa rutele posibile de trecere a râului Karapulka au fost aruncate în aer.

Oleksandr Sîrskîi a primit Ordinul Bohdan Hmelnîțkî de gradul III și mai târziu a primit gradul de general-locotenent datorită realizărilor sale în timpul bătăliei de la Debalțeve.[5][6]

În 2016 a condus Cartierul General Operațional Comun al Forțelor Armate ale Ucrainei, care coordona acțiunile operaționale ale diferitelor forțe de securitate ucrainene în Donbas. În 2017 a fost comandantul Operațiuni Antiteroriste din estul Ucrainei.[7][8]

Între 6 mai și 5 august 2019 era comandantul Statului Major Operațional Comun al Forțelor Armate ale Ucrainei.[9][10]

Din 5 august 2019 Sîrskîi este comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei.[11][12] Pe 23 august 2020 a fost avansat la gradul de general-colonel.[13] Gradul nu mai este acordat în armata ucraineană de la 1 octombrie a aceluiași an, dar Sîrskîi l-a păstrat, fiind în acest moment singurul militar ucrainean rămas în serviciu activ cu acest grad.

Invazia rusă a Ucrainei din 2022[modificare | modificare sursă]

În timpul invaziei ruse a Ucrainei, Sîrskîi a organizat și a condus apărarea Kievului.[14] În aprilie 2022 Sîrskîi a primit titlul de Erou al Ucrainei pentru eforturile sale. În septembrie 2022 presa a raportat că Sîrskîi este arhitectul din spatele contraofensivei de succes de la Harkiv.[15][16] Sîrskîi a fost descris drept „cel mai de succes general al secolului 21 de până acum”.[17]

Distincții[modificare | modificare sursă]

 • Ordinul Bogdan Hmelnițki clasa III-a (14 martie 2015)[18]
 • Ordinul Bogdan Hmelnițki clasa II-a (18 martie 2022)[19]
 • Erou al Ucrainei (6 aprilie 2022)[20]
 • Crucea pentru Merite în Luptă (17 iulie 2022)[21]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/oleksandr-syrskyj-general-ukrajina-ofenziva.A230609_095539_zahranicni_aha?zdroj=patro  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ „Сирський Олександр Станіславович - Почесні імена України - еліта держави”. Editura LOGOS UKRAINA. Accesat în . 
 3. ^ „Порошенко призначив Олександра Сирського новим командувачем ООС: що про нього відомо”. 24 Канал (în ucraineană). Accesat în . 
 4. ^ „Новий командир на Донбасі: що відомо про генерала Сирського”. BBC News Україна (în ucraineană). Accesat în . 
 5. ^ „УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №144/2015”. Офіційне інтернет-представництво Президента України (în ucraineană). Accesat în . 
 6. ^ „Новий командир на Донбасі: що відомо про генерала Сирського”. BBC News Україна (în ucraineană). Accesat în . 
 7. ^ „Операцію Об'єднаних сил замість Наєва очолив Сирський – Новинарня”. novynarnia.com (în ucraineană). . Accesat în . 
 8. ^ „Призначення нового командуючого ООС генерала Сирського: хто він і що це означає?”. ukrinform.ua (în ucraineană). Accesat în . 
 9. ^ „УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №194/2019”. Офіційне інтернет-представництво Президента України (în ucraineană). Accesat în . 
 10. ^ „Порошенко призначив новим командувачем Об'єднаних сил Олександра Сирського”. Радіо Свобода (în ucraineană). Accesat în . 
 11. ^ „УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №578/2019”. Офіційне інтернет-представництво Президента України (în ucraineană). Accesat în . 
 12. ^ „Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник”. ukrinform.ua (în ucraineană). Accesat în . 
 13. ^ „УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №346/2020”. Офіційне інтернет-представництво Президента України (în ucraineană). Accesat în . 
 14. ^ Sonne, Paul; Khurshudyan, Isabelle (). „Battle for Kyiv: Ukrainian valor, Russian blunders combined to save the capital”. The Washington Post. Accesat în . 
 15. ^ „Oleksandr Syrskyi, o coronel-general que está a orquestrar a contraofensiva na Ucrânia”. 
 16. ^ Bloomberg - Are you a robot?, www.bloomberg.com 
 17. ^ Ledwidge, Frank (). „Kharkiv offensive has shown the west that Ukraine can win”. The Conversation. Accesat în . 
 18. ^ „УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №144/2015”. GOV.UA (în ucraineană). Accesat în . 
 19. ^ „УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №145/2022”. GOV.UA (în ucraineană). Accesat în . 
 20. ^ „УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №213/2022”. Офіційне інтернет-представництво Президента України (în ucraineană). Accesat în . 
 21. ^ „УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №533/2022”. Офіційне інтернет-представництво Президента України (în ucraineană). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]