Horezu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Horezu
—  oraș  —
Mănăstirea Hurezi: biserica mare cu hramul „Sf. Împărați Constantin și Elena”
Mănăstirea Hurezi: biserica mare cu hramul „Sf. Împărați Constantin și Elena”
Stemă
Stemă
Horezu se află în România
Horezu
Horezu
Horezu (România)
Localizarea orașului pe harta României
Horezu se află în Județul Vâlcea
Horezu
Horezu
Horezu (Județul Vâlcea)
Localizarea orașului pe harta județului Vâlcea
Coordonate: 45°8′36″N 23°59′30″E ({{PAGENAME}}) / 45.14333°N 23.99167°E

Țară România
Județ Vâlcea


ReședințăHorezu[*]
Componență

Guvernare
 - primar al orașului Horezu[*]Nicolae Sărdărescu[*][1] (PSD, )

Suprafață
 - Total117 km²

Populație (2021)
 - Total6.467 locuitori
 - Densitate63 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal245800

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Horezu este un oraș în județul Vâlcea, Oltenia, România, format din localitatea componentă Horezu (reședința), și din satele Ifrimești, Râmești, Romanii de Jos, Romanii de Sus, Tănăsești și Urșani.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Descoperirile făcute în urma cercetărilor arheologice din zona,, Ferigile de lângă Horezu au scos la iveală mărturii arheologice din secolele al IX-lea și al XIIl-lea privind localizarea unor așezări umane. De menționat faptul că ,,regiunea subcarpatică a actualei zone Horezu a făcut parte din ,, Cnezatul lui Farcaș, menționat documentar prin ,, Diploma regelui Bela al IV-lea al Ungariei.

Dezvoltarea așezărilor horezene este legată de traseele de transhumanță, de drumurile haiducilor care traversau zona, precum și de drumul sării care ,, pornea de la Ocnele Mari, trecea prin Pietrarii de Jos și din Horezu continua către Slătioara și ajungea la Cernești".

Localitate, astăzi orașul Horezu, este atestat documentar într-un hristov aparținând domnitorului Vlad Călugărul din anul 1487, care pomenea de ,, satul Hurez.

Denumirea actuală provine de la numele de ,, ciuhurez" (huhurez), pasăre asemănătoare bufniței care populează pădurile din jur. Numele de ,, Hurezi a aparținut inițial actualei localități componente ,, Romanii de Jos, pe valea râului cu același nume, despre care se fac mențiuni documentare în secolul XV-lea. La sfârșitul secolului al XVII-lea este menționată documentar cifra de 100 de locuitori ,, rumâni în satul ,, Romanii de Jos.

Strada principală din târgul Horezu în perioada interbelică

Aici, la ,, Romanii de Jos domnul martir Constantin Brâncoveanu, construiește o mănăstire care reprezintă ,, o sinteză a artei și măiestriei poporului român până în acel timp, mănăstirea Horezu, construcție care s-a făcut între anii 1690-1693. A târnosit-o la 8 septembrie 1693.

Cu timpul, vatra satului se mută peste deal la circa 2 km, probabil datorită faptului că traseele de transhumanță, cât și celelalte drumuri se intersectau în acel loc. Era deci un loc prielnic dezvoltării unui târg, unde oamenii din zonă puteau proceda la diferite schimburi comerciale. Oierii vindeau lână și brânză, cumpărau cereale și produse de băcănie. Olarii vindeau produse ceramice necesare în gospodăriile rurale și-și luau hrană.

Târgul ceramicii românești la Horezu este organizat începând cu anul 1971[2][3]. Cocoșul de Hurez, ca motiv popular, este simbolul depresiunii Horezu și reprezintă trezirea la viață a țăranului român[2].

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere turistic Horezu atrage anual mulți turiști. Principalele atracții turistice ale zonei sunt:

Demografie[modificare | modificare sursă]



Componența etnică a orașului Horezu

     Români (94,08%)

     Romi (1,62%)

     Alte etnii (0,03%)

     Necunoscută (4,27%)




Componența confesională a orașului Horezu

     Ortodocși (94,87%)

     Alte religii (0,46%)

     Necunoscută (4,67%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația orașului Horezu se ridică la 6.467 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 6.263 de locuitori.[4] Majoritatea locuitorilor sunt români (94,08%), cu o minoritate de romi (1,62%), iar pentru 4,27% nu se cunoaște apartenența etnică.[5] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,87%), iar pentru 4,67% nu se cunoaște apartenența confesională.[6]

Horezu - evoluția demografică

Date: Recensăminte sau birourile de statistică - grafică realizată de Wikipedia

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Orașul Horezu este administrat de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Nicolae Sărdărescu[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[7]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat7       
Partidul Național Liberal4       
Uniunea Salvați România2       
Partidul Ecologist Român2       

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  2. ^ a b Târgul ceramicii românești la Horezu, 7 iunie 2008, Nicoleta Ene, evz.ro, accesat la 28 noiembrie 2011
  3. ^ [http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-06-02/de-astazi-targul-ceramicii-populare-romanesti-la-horezu-canta-de-astazi-cocosul.html De astazi, Targul Ceramicii Populare Romanesti La Horezu canta de astazi… Cocosul!], 2 iunie 2007, Eugenia Popescu, 9am.ro, accesat la 28 noiembrie 2011
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  7. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Horezu