Comuna Vaideeni, Vâlcea

45°10′02″N 23°56′17″E (Comuna Vaideeni, Vâlcea) / 45.16722°N 23.93806°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vaideeni
—  comună  —
Biserica de lemn din Marița-Dealu Mare
Biserica de lemn din Marița-Dealu Mare
Vaideeni se află în România
Vaideeni
Vaideeni
Vaideeni (România)
Localizarea satului pe harta României
Coordonate: 45°10′02″N 23°56′17″E ({{PAGENAME}}) / 45.16722°N 23.93806°E

Țară România
Județ Vâlcea

SIRUTA174021

ReședințăVaideeni
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Vaideeni[*]Achim Daniel Băluță[*][1][2] (PSD, )

Suprafață
 - Total157,59 km²

Populație (2021)
 - Total3.634 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal247725

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Vaideeni (colocvial Vaidei) este o comună în județul Vâlcea, Oltenia, România, formată din satele Cerna, Cornet, Izvoru Rece, Marița și Vaideeni (reședința).

Se află în nord-vestul județului, la poalele Munților Căpățânii, în extremitatea nordică a depresiunii subcarpatice Horezu. Suprafața comunei Vaideeni este de 15759 ha din care aproximativ 10.000 ha este acoperita de păduri. Satul Vaideeni reprezintă reședința comunei, fiind situat în bazinul râului Luncavăț, afluentul Oltului. Teritoriul administrativ al comunei se întinde spre nord până în creasta principală a Munților Căpățânii.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Prima atestare documentară a satului Vaideeni datează din secolul al XVI-lea, când este menționată sub numele de Vai de Ei. Comunitatea a luat naștere în urma venirii din Ardeal a mai multor familii de oieri, în principal din Mărginimea Sibiului pe motivul oprimării religioase (catolicizare forțată). O explicație mai plauzibila a denumirii satului ar fi aceea ca inițial a fost denumit Vaideni (derivat de la nume propriu Vaida) iar, prin deformare, s-a ajuns la forma actuala. Din punct de vedere etnocultural, Vaideeni reprezintă o zonă de interferență între zona etnografică a Olteniei de sub Munte si zona etnografică Mărginimea Sibiului care și-a pus puternic amprenta asupra graiului, portului și tradiției pastorale.

Populația comunei numără 4.360 de locuitori (2002), satul incluzându-se în categoria așezărilor rurale cu funcții predominant agricole (creșterea ovinelor și bovinelor). Păstrarea acestui profil până în prezent a conferit comunei statutul de nucleu de conservare a specificului național. Sectorul secundar este reprezentat de industria prelucrării lemnului, industria energetică și activitățile artizanale (dărăcit, țesut, brodat, sculptura obiectelor din lemn). Actualmente localnicii desfășoara o intensă preocupare pentru extinderea fenomenului agroturistic în zonă.

În anul 2014, comuna a fost puternic inundată.[3][4]

Date generale[modificare | modificare sursă]

• Localitatea: Vaideeni

• Populația totala la data 31.dec.2002 este de 4275 locuitori. (2011: 3.946)

• Suprafața totala: 15759 ha; 157,59 km²

• Relieful:

Este predominant muntos, mai ales in partea de nord a localitatii, format din munti cu diferite altitudini. In partea de sud a comunei sunt prezente coline cu diferite altitudini si un relief de lunca ce insoteste principalele cursuri de apa ale localitatii.

Cei mai importanti munti sunt urmatorii: Muntele Capatana (Vf.Capatana 2094 m), Balota 2095 m, vf. Nedeia 2130 m, Ursu 2124 m, Muntele Zavidanu, Muntele Coseana, Muntele Funicel, etc. Cele mai importante dealuri sunt reprezentate de „Dealul Mare” si „Coasta Recii” Solurile predominante sunt cele podzolice, cu fertilitate naturala scazuta si supuse degradarii aceentuate

• Altitudinea – localității reședință și a localităților componente Satul de resedinta al comunei Vaideeni are o altitudine de 567 m, iar in localitatile componente: Izvoru Rece- 650 m si satul Cerna 610 m, rezulltand astfel o altitudine medie de 610 m.

• Climatul:

Clima este caracteristica zonei de dealuri, cu mici diferentieri topoclimatice, de adapost, conferite de situarea in depresiune. Particularitatile geografice ca pe intinderea comunei sa se distinga pe nivele diferite, diferite nuante climatice, de la clima muntilor inalti de peste 2124 m (Vf.Ursu si Capatana) aflati la nord, la clima dealurilor din partea de sud.

Temperatura medie a localitatii este de 6 °C; temperatura medie a lunii ianuarie este de -3 °C, iar cea a lunii iulie este de 16 °C, deci cu amplitudine relativ mica si fara schimbari bruste.

Brumele tarzii de primavara apar rar, datorita efectului de adapostire, permitand inflorirea fara riscuri a pomilor fructiferi. Dovada climatului bland fiind si prezenta castanului in unele sate.

Precipitatiile au o medie anuala de circa 870 mm, fiind mai mare in anii ploiosi, iar uneori scade in anii mai secetosi. Cantitatea cea mai mare de precipitatii cade in lunile mai–iunie, iar cea mai mica in februarie. Fenomenul de seceta se produce rar si are un caracter relativ.

• Teritoriul administrativ al comunei cuprinde un număr de 5 localități: localitatea reședință Vaideeni și un nr. de 4 sate aparținătoare: Izvoru Rece, Marița, Cornet și Cerna

Tabel 1: Populația localităților componente *
Nr. crt. Localitate (sat) Populație *
1. Vaideeni 2.732
2. Izvoru Rece 716
3. Marița 395
4. Cornet 157
5. Cerna 274
Total 4.275
Sursa datelor: ex. Date recensământ 2002

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

• Primele mărturii arheologice: Topor de piatra, drumuri vechi, toponimie, etc.

• Prima mențiune documentară (anul si sursa – documentul): Hrisovul lui Radu cel Mare –1504, Judecata la Divan despre hotarele muntelui Vai de Ei. Vechi locuitori ai satului Vai de Ei

• Monumente istorice: (Vă rugăm anexati lista Monumentelor Istorice de pe teritoriul comunei, precum si orice detalii, referințe bibliografice, studii de evaluare-restaurare, etc)


Monumente cultural-istorice[modificare | modificare sursă]

a. Biserica de zid cu hramul « Sf.Ioan Botezatorul » (1878), in satul Vaideeni;

  b. Biserica de lemn cu hramul “Cuvioasa Paraschiva” (1556-1557), in     satul Marita, monument de arhitectura, inclus pe lista Legii 5/2000;
  c. Biserica de lemn cu hramul “Cuvioasa Paraschiva”, ctitorita de haiducul Coman in anul 1893 si renovata in anul 1932 in satul Cornet.
   d. Biserica de zid cu hramul « Sfanta Maria » in satul Izvoru Rece.

Elemente de patrimoniu etnocultural

a. Centrul etnografic Vaideeni, important centru etnofolcloric, legat de transhumanta si obiceiuri pastorale ; renumit pentru prelucrarea artistica a pieilor. lanii si confectionarea de instrumente muzicale, port popular ciobanesc cu influente din zona Marginimii Sibiului ;

b. Arhitectura traditionala- case vechi cu pridvor, specifice zonei etnografice “Oltenia de sub munte” si case cu ocol, specifice Marginimii Sibiului;

c. Costumul popular, in doua culori, alb si negru, asemanator zonei Marginimii Sibiului ;

d. Cusaturi si tesaturi artistice (desagi), mestesuguri cu o raspandire din ce in mai redusa ;

e. Confectionare de instrumente muzicale- fluiere ;

f. Prelucrarea artistica a lemnului- obiecte de uz gospodaresc : lazi, cosuri, furci de tors lana, etc ;

g. Prelucrarea lanii si instalatii de tehnica populara : darac, pive, mori de apa, joagare actionate hidraulic ;

h. Manifestari etnofolclorice : Festivalul folcloric al pastorilor din Carpati « Invartita dorului », ce se desfasoara anual in cea mai apropiata duminica de Sanziene.

Alte monumente de interes istoric

a. Ansamblu de instalatii tehnice, localizat in satul Vaideeni si datat din sec.XIX ; b. Joagar hidraulic, localizat in satul Vaideeni si datat din sec.XIX ; c. Moara de apa, localizata in satul Vaideeni si datata din sec.XIX ; d. Darac, localizat in satul Vaideeni si datat din sec.XIX ; e. Piua hidraulica, localizata in satul Vaideeni si datata din sec.XIX ; f. Ansamblu rural, localizat in satul Vaideeni si datat din sec.XX.


• Rol teritorial detinut anterior de localitate – plai, plasa, tirguri zonale traditionale (zona pe care o deservea) Localitatea Vaideeni era inclusa in Plaiul Horezu. • Evolutia in perioada comunista - Industrie. In localitatea Vaideeni nu a fost mare industrie, erau niste punte de lucru a: ICH Cerna; ICH Balota; Forestiera Lacul Mare; Forestiera Recisoara - mica industrie a fost reprezentata de: • tamplarie; • motor lemne; • sectie impletit sarma • Moara pe apa de macinat porumb - cooperatie: Magazin Universal cu:incaltaminte, textile, metalo-chimice, librarie, menaj, alimentara; Magazin mixt in punctul „Nisipi”; Magazin mixt Izvoru Rece; Magazin mixt-Marita; Magazin mixt Cerna; Frizerie-coafura. - meșteșuguri: croitorie; cojocarie; cizmarie, etc. • agricultura (IAS / ferme zootehnice): Forma de proprietate a fost in mare masura particulara, doar in satele Izvoru Rece, Marita si Cerna a existat o Intovărăsire (ferma pomicola) si una zoo-pomicola.


COMUNA ÎN SISTEMUL LOCAL ȘI ZONAL DE AȘEZĂRI[modificare | modificare sursă]

Rolul teritorial al comunei și relații teritoriale

• Instituții / servicii publica sau private din localitate care deservesc alte localități: Institutia Numele institutiei Localități deservite Spital Nu Judecătorie Nu Cabinete medicale Nu deservesc alte localitati Cabinete de avocatura Nu Liceu Nu Ocol silvic Nu Comuna Vaideeni apartine de Ocolul silvic Romani si o mica parte de Ocolul Silvic Horezu Cabinete Veterinare Nu deservesc alte localitati Altele (care)

• Poziționarea în sistemul de așezări al județului si accesibilitate – situarea față de axele de acces Accesibilitate Rutieră (legături la sistemul european si national) - E 81 (București - Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Sebeș – Cluj Napoca – Satu Mare – Halmeu / punct de frontieră); - DN 67 (Goranu / E 81 - Râmnicu Vâlcea – Costești – Horezu – Târgu Jiu – Motru – Drobeta Turnu Severin / E 70) - Drumuri judetene si drumuri comunale de legatura

Accesibilitate Feroviară : Cele mai apropiate puncte feroviare se afla in orasul Rm.Valcea(50 Km) si orasul Berbesti(35 Km)




4. RESURSE NATURALE 4.1 Resurse de teren • Evidența cadastrală – stadiul realizarii Circa 5 % din teritoriul localitatii are realizat cadastrul • Evoluția fondului funciar al orașului-comunei Folosința terenului 1948 (ha) 1989(ha) 2000 (ha) 2007 (ha) 1. Arabil 340 320 2. Pășuni naturale (fanete+pasune) 6215 6231 3. Livezi (pomi) 640 640 4. Pădure 8133 8133 5. Curți și clădiri 104 106 6. Alte terenuri 327 329 Total 15759 15759

  • Sursa: date ale Primăriei

• Structura fondului funciar după proprietari (anul 2007 ) Grupe de proprietari /categorii de folosințe Total localitate (ha) % Proprietate publică (ha) Proprietate publică a statului (ha) Proprietate publică a UAT (ha) Județeană(ha) Orășenească-comunală (ha) Proprietate privata (ha) Proprietate privată a UAT (ha) Proprietate privată a persoanelor fizice (ha) Proprietate cooperatistă (ha) Proprietate obștească (ha) Terenuri arabile 320 320 320 Pășuni 4492 3153 1275 1878 1339 Fânețe 1739 1739 6 1733 Livezi 640 640 Terenuri agricole total 7191 5852 1281 4571 1339 Păduri și alte terenuri forestiere 8133 4500 4500 448 198 250 3185 Terenuri cu ape și ape cu stuf 110 110 110 Căi de comunicații 147 147 24 123 Terenuri ocupate cu construcții și curți 106 3 3 3 103 103 Terenuri degradate și neproductive 72 72 Terenuri neagricole total 8568 4760 623 3185 Terenuri TOTAL 15759 4760 6475 4524 %

  • sursa: Primăria

Terenuri în proprietate publică Inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al comunei, publicat în Monitorul Oficial nr…..din….partea a ….. și însușit de Consiliul Local al orașului în.......... Acesta cuprinde ca bunuri imobile suprafețe de teren plantat, terenuri libere, oglinzi de apă, căi de circulație, poduri, rețele tehnico-edilitare și numeroase clădiri de interes public cu terenul lor aferent. SUPRAFATA TOTALA TEREN PATRIMONIUL PUBLIC Suprafata teren 473 871 mp Suprafata Drumuri Comunale și strazi 433 970 mp Rețea termoficare .... km Nr poduri și podețe: 80 • Structura principalelor elemente componente ale domeniului public al comunei (mai puțin drumuri, străzi și poduri /podețe) Nr. crt. Denumirea bunului imobiliar Suprafață teren (mp) Suprafață construită (mp) Număr locuri Lungime (km) 1. Spații plantate 2. Pepiniere 3. Spații de joacă 4. Terenuri libere 5. Terenuri aferente construcțiilor 39 901 4 200 6. Lacuri 7. Spații de parcare, din care garaje 8. Construcții principale 28 063 3631 9. Construcții anexe 6 400 481 10. Rețele termice 11. Total 74 364 8 312

• Principale terenuri și construcții de interes public: - parcuri suprafețe .... ha - zone plantate - suprafațe - zone afectate targuri - suprafață 0,05 ha - piața agro-alimentară - construcții de învățământ (liceu, școli, grădinițe): Da - construcții pentru sănătate (spital, policlinică, cabinete medicale): Cabinete medicale - clădiri cu funcție culturală (casă de cultură, cămin cultural): Da (Camine Culturale) - clădiri cu destinație comercială- 1 complex comercial - clădiri pentru funcțiuni administrative: 1 sediu Primarie

4.2 Resurse minerale Resurse minerale descoperite pe teritoriul comunei ...


Permise de exploatare resurse minerale emise pe teritoriul comunei - nisip și pietriș - argilă - petrol - gaze naturale - ape minerale, ape termale, etcc Resursa minerala Societatea titulara a permisului de exploatare, Adresa, telefon, email Numele reprezentantului legal



5. RESURSE UMANE 5.1 Populația • Structura pe vârste și sexe a populației în anul 2007* Populația după sexe Populație totală Grupe de vârstă 0-14 15-18 19-23 24-35 36-50 51-60 Peste 60 ani Total 4789 650 359 350 950 900 680 900 Masculin Feminină Sursa:

• Evoluția populației în ultimii ani* Anul 2002 2003 2004 2005 2006 2007 Populatia totala 4275 4789? Din care femei Populatia cu domiciliul in localitate la 1.VII. Nascuti vii Decedati total Decedati sub un an 1 Stabiliri de domiciliu in localitate - domiciliul stabil Plecari cu domiciliul din localitate Stabiliri de resedinta in localitate la 31.XII – flotant Plecari cu resedinta din localitate la 31.XII

  • Sursa:

• Populația pensionară a localităților/sate componente* Nr. crt. Localitate Populația totala Anul 2007 Pensionari 1. Vaideeni 3093 1200 2. Izvoru Rece 771 320 3. Marita 470 220 4. Cornet 162 85 5. Cerna 293 77 Total 4789 1820

  • Datele pot fi furnizate de Oficiul poștal

Datele referitoare la populatia totala reies din Registrele agricole ale comunei

5.2 Forța de muncă • Populația activă in 2007 Numar Populație activă 2300 Populație ocupată 2300 Șomeri 250 Populație salarială 600

• Structura populației ocupate, pe grupe de vârstă și după statutul profesional Statutul profesional Grupe de varsta 15-24 ani 25-34 ani 35-49 ani 50-64 ani 65 și peste Salariat Patron Lucrător pe cont propriu Lucrător familial neremunerat Membru al unei societăți agricole sau al unei cooperative TOTAL

• Structura populatiei pe grupe de vârstă și nivel de instruire Nivel de instruire Grupe de varsta 15-24 ani 25-34 ani 35-49 ani 50-64 ani 65 și peste Superior Postliceal de specialitate Tehnic de maistri Liceal Profesional, complementar sau de ucenici Gimnazial Primar sau fara scoala absolvita TOTAL


• Populația ocupată civilă pe activități ale economiei naționale ACTIVITATE / Nr. Persoane Anul 2004 2005 2006 2007 • Agricultură 1250 • Silvicultură, exploatare forestieră și economia vânatului 200 • Industrie extractivă 10 Extracția și prepararea cărbunelui Extracția hidrocarburilor și servicii anexe Extracția și prepararea minereurilor metalifere Alte activități extractive • Industrie prelucrătoare Alimentară și băuturi 50 Produse din tutun Articole de îmbrăcăminte 70 Pielărie și încălțăminte Prelucrarea lemnului și a produselor din lemn (exclusiv mobilă) 120 Celuloză, hârtie și produse din hârtie Edituri, poligrafie și reproducerea pe suporți a înregistrărilor Prelucrarea țițeiului, cocsificarea cărbunelui și tratarea combustibililor nucleari Substanțe și produse chimice 20 Produse din cauciuc și mase plastice 10 Fabricarea materialelor de construcții și alte produse din minerale nemetalice 20 Metalurgie Construcții metalice și produse din metal Mașini și echipamente (exclusiv echipamente electrice și optice) Mijloace ale tehnicii de calcul și de birou 20 Mașini și aparate electrice Echipamente, aparate de radio, televiziune și comunicații Aparatură și instrumente medicale, de precizie, optice și ceasornicărie Mijloace de transport rutier 10 Mijloace de transport neincluse la cele rutiere 10 Mobilier și alte activități industriale neclasificate în altă parte 15 Recuperarea deșeurilor • Energie electrică și termică, gaze și apă 15 Producția, transportul și distribuția de energie electrică și termică, gaze și apă caldă 6 Captarea, tratarea și distribuția apei 20 • Construcții 250 • Comerț 80 • Hoteluri și restaurante 5 • Transport și depozitare 5 • Poștă și telecomunicații 5 • Activități financiare, bancare și de asigurări 30 • Tranzacții imobiliare și alte servicii 5 • Administrație publică 20 • Învățământ 30 • Sănătate și asistență socială 20 • Alte activități ale economiei naționale 10

6. ACTIVITĂȚI ECONOMICE 6.1 Intreprinderile

• Unitățile locale active din industrie, construcții, comerț și alte servicii, pe activități ale economiei naționale și clase de mărime- Număr unități

Activități (CAEN)

Total din care: pe clase de mărime, după numărul de salariați

0-9 10-49 50-249 250 și peste

Industrie extractivă Industrie prelucrătoare 15 14 1 Energie electrică și termică, gaze și apă Construcții 4 4 Comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea și întreținerea autovehiculelor și motocicletelor și a bunurilor personale și casnice 35 35 Hoteluri și restaurante Transport, depozitare și comunicații Tranzacții imobiliare, închirieri și activități de servicii prestate în principal întreprinderilor Învățământ 1) 5 4 1 Sănătate și asistență socială 1) 3 3 Alte activități de servicii colective, sociale și personale 1 1

• Alți agenți economici - întreprinzători privați Nr. Sector de activitate Asociatii Familiale Număr Persoane Fizice Numar Comerț cu amănuntul alimentar 6 10 Comerț cu amănuntul nealimentar 4 Comerț cu amănuntul mixt 3 15 Comerț cu ridicata si depozitare Alimentație publică Transporturi de mărfuri și persoane Construcții 4 4 Activități de producție, din care: - industrie textilă - industria lemnului - industrie alimentară - prelucrare metale - meșteșugărească - extractive 1 Unități agro - zootehnice Asigurări, bănci Servicii de reparații, întreținere Servicii de publicitate, management, informare etc. Nedefinit Total 14 33

  • Vă rugăm anexati o lista de agentilor economici din localitate

Firma, adresa, tel, fax, e-mail Reprezentant legal Cifra de afaceri Activitati principale 2005 2006 2007 SC Pastorul SRL Jianu Dumitru 2 000 000 lei Productie: - alcoolice - nealcoolice - hartie igienica SC Cipo SRL Ciuculescu Ion 1 000000 lei Productie: PET-uri SC Multimixt SRL Vaideeni, tel. 0740 078556 Balan Ion Constructii; Achizitii produse animaliere SC Pades Com SRL Vaideeni- Valcea Candea Valerian 500 000 lei Comert; Constructii CONSUMCOOP S.A. Vaideeni - Valcea Handolescu Alexandru 400 000 lei Panificatie; Comert SC Electric Grup Vaideeni-Valcea Jinaru Ion 300 000 lei Prestari- Servicii SC Panta Prest SRL Vaideeni- Valcea Baluta Achim 390 000 lei Constructii civile SC Rachel SRL Anica Dumitru 98 000 lei Comert- Achizitii SC Miorita SRL Vaideeni- Valcea Deaconescu Doina 95 500 lei Comert; Productie SC Mavi SRL Vaideeni- Valcea Popescu Ana 85 000 lei 85 000 lei 86 000 lei Productie: panificatie; patiserie; Comert • Evolutia sectorului economic Anul Agenți economici activi - număr Societati comerciale Asociatii Familiale Persoane fizice 2004 2005 2006 2007

6.2 Silvicultura • Paduri – proprietari Ocolul silvic Romani Proprietar – nume, adresa, telefon, reprezentant legal, administrator (Directia Slivica, obsti, alte prsoane juridice, persoane fizice - total) RNP Romsilva; Directia silvica Rm.Valcea; Ocolul silvic Romani Orasul Horezu, str.Manastirii, nr.1, jud.Valcea; te.0250 860490 Forma de proprietate Publica Suprafata administrata si limitele administrative 5075 ha din raza teritoriala a com.Vaideeni Volumul total al arborilor pe picior 1.352.492 mc Suprafața padure grupa a II cu rol de productie /protectie 3500 ha Ocol silvic – nume, adresa, telefon, reprezentant legal, administrator Ocolul silvic Romani, Orasul Horezu, str.Manastirii, jud.Valcea tel. 0250860490, sef ocol:Stangaciu Gheorghe Fonduri de vânătoare administrate Nu Fonduri de pescuit administrate 1 Împăduriri - total plantații 10 ha

• Volumul de lemn recoltat - volum brut mii m3 pentru anii 2006 si 2007 Padure - Proprietar Anul Total Rășinoase Fag Stejar Diverse specii tari Diverse specii moi Ocolul silvic Romani 2006 10,8 1,6 8,6 0,5 0,1 2007 11,2 1,7 8,9 0,5 0,1

• Produse forestiere (cantitati - volume) Ocolul silvic (nume) Masa lemnoasa pe picior Lemn si produse din lemn Fructe de padure Ciuperci comestibile Impletituri din rachita Seminte si puieti forestier Romani 13150 6 tone - - 350 mii buc.

• Alte resurse naturale ale padurii cu valoare economică:


• Paduri – proprietari Obstea Izvoru Rece Proprietar – nume, adresa, telefon, reprezentant legal, administrator (Directia Slivica, obsti, alte prsoane juridice, persoane fizice - total) Obstea Izvoru Rece, com.Vaideeni, satul Izvoru Rece, tel. 0250 865999

Forma de proprietate Privata Suprafata administrata si limitele administrative 1858 ha, Versantul sudic al Muntilor Capatanii (Zavidanu, Gauriciu, Marginea) Volumul total al arborilor pe picior 354.002 mc Suprafața padure grupa a II cu rol de productie /protectie grupa I= 313,4 ha grupa II= 1533,2 ha Obste – nume, adresa, telefon, reprezentant legal, administrator ing Radoi Gheorghe- presedinte Huruiala Gheorghita -contabil Fonduri de vânătoare administrate Fonduri de pescuit administrate Împăduriri - total plantații 313 ha in perioada 2005-2015

• Volumul de lemn recoltat - volum brut mii m3 pentru anii 2006 si 2007 Padure - Proprietar Anul Total Rășinoase Fag Stejar Diverse specii tari Diverse specii moi Obstea Izv.Rece 2006 3,5 0,06 3,38 0,06 2007 2,8 0,30 2,50

• Produse forestiere (cantitati - volume)

Proprietar	Masa lemnoasa pe picior	Lemn si produse din lemn	Fructe de padure	Ciuperci comestibile	Impletituri din rachita	Seminte si puieti forestier

Obstea Izvoru Rece zmeura ; afine exista posibilitati 2-5 mii puieti forestieri (posibilitati) An infintare: 1910; an reinfiintare:2000 Numar membrii la infiintare: 489; numar membrii prezent: 750 Pasuni si goluri alpine:208 ha

• Paduri – proprietari Obstea Marita Proprietar – nume, adresa, telefon, reprezentant legal, administrator (Directia Slivica, obsti, alte prsoane juridice, persoane fizice - total) Obstea Marita; sat Marita, com.Vaideeni, jud.Valcea, presedinte Giurca C.Ion; tel. 0752 307457 Forma de proprietate Privata (Obsteasca) Suprafata administrata si limitele administrative 728 ha Volumul total al arborilor pe picior Suprafața padure grupa a II cu rol de productie /protectie 30 ha Obstea Marita – nume, adresa, telefon, reprezentant legal, administrator Presedinte Giurca Ion, tel. 0752 3007457 Fonduri de vânătoare administrate Fonduri de pescuit administrate Împăduriri - total plantații

• Volumul de lemn recoltat - volum brut mii m3 pentru anii 2006 si 2007 Padure - Proprietar Anul Total Rășinoase Fag Stejar Diverse specii tari Diverse specii moi Obstea Marita 2006 2,5 0,1 2,4 2007 2,5 0,1 2,4

• Produse forestiere (cantitati - volume) Nume Masa lemnoasa pe picior Lemn si produse din lemn Fructe de padure Ciuperci comestibile Impletituri din rachita Seminte si puieti forestier Obstea Marita


Pasuni si goluri alpine: 100 ha An infiintare:1923; an reinfiintare:1998 Numar membrii la infiintare: 240; numar membrii prezent 240


Alte OBSTI care detin terenuri forestiere si pasuni pe teritoriul comunei Vaideeni

a. Obstea Buciumu Zavidanu Adresa: sat Rugetu, com.Slatioara, jud Valcea Reprezentant: Popescu Emil; tel. 0723015990 Suprafata terenuri forestiere: 591 ha Suprafata pasuni si goluri alpine: 211 ha


b. Obstea Corsoru Adresa: sat Corsoru, comuna Alimpesti, jud.Gorj Reprezentant: Giurca Ion, tel. 0749506813 Suprafata terenuri forestiere: 100 ha Suprafata pasuni si goluri alpine: 300 ha 6.3 Agricultura • Fondul funciar, după modul de folosință, la 31 decembrie Anul Suprafața totală Hectare Suprafața agricolă din care, pe categorii de folosință: Arabilă Pășuni Fânețe Vii Livezi 2007 7191 320 4492 1739 640 2006 7191 320 4492 1739 640 2005 2004





Animalele din gospodării pe localități in anul 2007 * Localitatea Bovine Ovine și caprine Porcine Păsări Caba-line Familii albine Total Unitar Total Unitar Total Unitar Total Unitar Vaideeni 3500 45 000 2200 12500 140 1910



Total 3500 45000 2200 12500 140 1910

  • Sursa: Primaria

6. 4 Turism Potențial turistic • Resurse turistice naturale: Valori naturale de interes turistic deosebit care se află pe teritoriul comunei și în zonele învecinate: peisaje, peșteri, trasee montane, arii protejate, etc.

Obiective turistice din orizontul local: -Biserica de lemn cu hramul „ Cuvioasa Paraschiva,, din satul Marița - este cea mai veche biserică de lemn din Oltenia (datată din 1557) ; -Biserica de zid cu hramul ,,Sf. Ioan Botezătorul,, (datată din 1877) din satul Vaideeni – monument de arhitectură; -Biserica de lemn cu hramul ,,Cuvioasa Paraschiva,, (datată din 1893) din satul Cornet -monument de arhitectură; -Capelele Talanci și Bădulesti; -Cheile Cernei; -,,Piatra spânzurată,, - monument al naturii pe Valea plopilor, sat Izvoru- Rece; -Piua pe apă din satul Vaideeni; -Defileul râului Luncavăț; Din Vaideeni, două drumuri de plai, cu acces la stâni, constituie trasee turistice de intrare, dinspre sud, în masivele Căpățâna și Parâng. Unul se desfășoară pe cumpăna apelor dinspre răsărit și urmează traseul Dealul Mare-Frăsinet-Jariștea-Cârciuma lui Dincă-cabana Vârful Roman-Vârful Ursu, de unde se desprinde drumul de picior spre Groapa Mălăii, Dârjala și spre cabana și stâna Piatra Roșie. Al doilea drum, cel de pe cumpăna apelor dinspre apus, urmează traseul Dealul Capela-Fântâna din plai-Comanda-Izvorul cumpenelor-Marginea Găuriciu-Cășeria-Coasta lacurilor-Vârful Nedei-Târnovu-Curmătura Oltețului-cabana Obârșia Lotrului- Lacul Gâlcescu.

• Muzee: NU

• Manifestări, evenimente etno-folclorice, târguri:

Evenimentul Data si periodicitate Festivalul de folclor pastoresc “Invartita Dorului” Anual, in ultima duminica a lunii iunie Simpozion pe teme agroturistice Anual, in luna mai sau iunie Targ saptamanal in fiecare vineri din saptamana




• Forme de turism practicate în zona

TIP DE TURISM Obiectiv turistic Organizator (date de contact) Facilitati turistice existente Turism etnocultural. Tesaturi executate manual (costumul popular) cusaturi cojocarit, prelucrarea artistica a lemnului, transhumanta Primaria comunei Vaideeni Fundatia “Vaideeni” Turism cultural-religios Bisericile din localitate Speoturism - Turism rural și agroturism. Obiceiuri si traditii pastrate si practicate de locuitorii comunei Vaideeni Turism științific Simpozionul anual de Agroturism Scoala cu clasele I-VIII Vaideeni Turism de sfârșit de săptămână Cadrul natural pitoresc, nepoluat si pitoresc Turism de tranzit Practicat datorita amplasarii zonei pe o importanta artera rutiera nationala DN 67, care face legatura intre 3 magistrale rutiere europene:E81-E79-E70. Turism montan. Turism balnear Turism de afaceri Turism pentru sporturi extreme – trasee de alpinism, parapanta, planorism

• Evoluția numărului vizitatori ai obiectivelor de interes turistic din localitate* Anul Număr total turiști Număr turiști străini Grupuri mari (1 autocar) Grupuri mici (1 microbuz) 2002 2500 100 2003 2700 80 2004 2200 100 2005 3000 90 2006 3000 100 2007 3000 100

  • sursa : Administrația obiectivului turistic


• Structura capacității de cazare pe tipuri de unități Tip unitate – Numele, incadrarea turistica 2006 2007 Unități Nr. locuri Unități Nr. locuri Hotel Pensiune 10 46 11 50 Han turistic Căsuțe turistice Manastire Altele -

• Cererea turistică înregistrată Anii Nr. turiști Înnoptări/an Durata medie a sejurului Total Români Străini Total Români Străini Total Români Străini 2005 2006 2007


• Unități de alimentație Unitate – Numele / Nr. mese 2005 2006 2007




7. Sectorul neguvernamental (Asociații, fundații, obști) În comunitatea dvs. funcționează următoarele organizații neguvernamentale : Nr. Denumire Adresa, numar de telefon, pagina web Numele si functia reprezentantului legal Domeniu de activitate – realizari 1 Fundatia „Vaideenii” Vaideeni, str.Principala tel. Craciunescu Grigore Cultivarea si promovarea valorilor culturale; stimularea si dezvoltarea activ. de invatamant; realizarea si dezvoltarea unor forme de intrajutorare social umanitara in plan material si spiritual 2 Obstea Izvoru Rece Izvoru Rece tel. Radoi Gheorghe- presedinte Silvicultura; Agricultura. 3 Obstea Marita Marita-Vaideeni tel. Giurca Ion- presedinte Silvicultura Agricultura 4 Asociatia crescatorilor de ovine „Vaideeanul” Vaideeni tel. 0250 865009 Jinaru Ivan- presedinte Cresterea animalelor mai ales ovine; Sprijinirea directa a crescatorilor de ovine Demersuri pentru inregistrarea unor marci locale 5 Asociatia Crescatorilor de bovine-taurine Bacita Handolescu Viorel Cresterea animalelor; Spijinirea directa a crescatorilor de bovine 6. Asociatia Crescatorilor de bovine Codruta Anica Dumitru- presedinte Cresterea animalelor Spijinirea membrilor asociatiei 7. Asociatia cultivatorilor de capsuni, arbusti si pomi fructiferi sat Cerna, com.Vaideeni tel. 0766 244515 Patrut Sorinel - presedinte Cultivarea capsunilor si pomilor fructiferi; Demersuri pentru o valorificare cat mai eficienta a productiei

• Obști (pentru fiecare din obstile inregistrate in localitate) (Vezi tabelele cu Obstile) Numele _______________________________________An Infiintare ( și reinfințare) _____ Administratori – numele reprezentantilor legali (presedinte, secretar, membri consiliul de administratie, adresa, telefon, fax) Nr. Membri (la infiintare, in prezent) _____________________________________________ Suprafetele de teren detinute (pasune, faneata, etc) si limitele acestora Statute, rapoarte adunari generale, proiecte aflate in evidentele primariei – ex. dezvoltari urbane, concesionari terenuri, etc.



• Administrația publică 1. Structura personalului si necesarul de instruire

  • Vă rugăm sa ne prezentati schema de personal a Consiliului Local si instruirile de care acestia au beneficiat in ultimii 2 ani

Nr. Post Numele persoanei care ocupa postul Instruiri la care a participat pe parcursul anilor 2006-2007

  - Perfectionari-	Instruiri necesare in perioada urmatoare 2008-2009

1 Secretar Huruiala Nicolae Institutul National de Administratie (I.N.A.) 2 Consilier economic Cojocaru Luminita I.N.A 3 Inspector principal Ducu Costinel I.N.A 4 Inspector Gratar Ileana I.N.A 5 Referent superior Tomescu Viorica I.N.A 6 Referent principal Banciu Valerian I.N.A 7 Referent superior Andreescu Gabriel I.N.A 8 Referent superior Sîiu Ion I.N.A 9 Referent superior Erenciuc Constantin I.N.A 10 Referent superior Baluta Constanta I.N.A 11 Referent asistent Ispir Constantin


2. Structura consiliului local si necesarul de instruire

  • Vă rugăm sa ne prezentati membrii Consiliului Local si instruirile de care acestia au beneficiat in ultimii 2 ani

Nr. Numele consilierului Partidul politic Functia detinuta in comunitate si institutia la care lucreaza Instruiri necesare in perioada urmatoare 2008-2009 1 Andreescu Gheorghe P.N.L. nu mai este consilier 2 Anica Dumitru PDL administrator firma 3 Baluta Achim PSD administrator firma 4 Balan Ion PNTCD administrator firma 5 Botocan Mircea PC invatator Scoala Vaideeni 6 Ciuculescu Ion PDL administrator firma 7 Draghici Nicolae PC intreprinzator particular nu mai este consilier 8 Marian Gheorghe PNL administrator fiirma nu mai este consilier 9 Popescu Emilian PNL profesor-Scoala Vaideeni nu mai este consilier 10 Sîiulescu Ilie PSD Contabil- Cooperativa de Consum nu mai este consilier 11 Pantelimon Ioana PC invatator nu mai este consilier 12 Tugulescu Nicolae PRM intreprinzator particular nu mai este consilier 13 Vinereanu Ion PC profesor –Scoala Vaideeni nu mai este consilier

3. Programe, strategii, planuri si proiecte ale localitatii

  • Vă rugăm sa precizati strategiile, planurile si programele de viitor ale localitatii.
  • Vă rugăm sa ne puneti la dispozitie copii ale acestora.

Strategii, planuri, programe Perioada acoperita Autor (Cine a elaborat) Data elaborarii /aprobarii Strategia de dezvoltare a localitatii 2007-2013 Gheorghescu Ileana 2008 Plan Urbanistic General Planuri urbanistice zonale, zona.... Altele, precizati




• Principalele proiecte realizate in perioada 2006-2007 Nr Proiect - Titlu Cost total Finantator/ Program Perioada de desfasurare 1 Proiectarea si executia sistemelor de alimentare cu apa in zone rurale si locuinte sociale aprox. 1. 022. 456 $ Fonduri Sapard si sustinuta de catre Consiliul Judetean Valcea demarat in anul 2004 2 Economia bazata pe Cunoastere aprox. 200 000 Euro Guvernul Romaniei cu sprijinul Bancii Mondiale 2006-2007 3 Construire sediu nou Scoala cu cls.I-IV aprox.300 000 Euro Ministerul Educatiei cu sprijinul Bancii Mondiale 2007-2008


• Principalele proiecte ale localitatii pentru perioada 2008-2012 Nr. Proiect (Titlu) Stadiu de elaborare (studii, proiecte tehnice, aprobari, finantare,etc.) Cost total (RON) Finantator/ Program Perioada de desfasurare 1. Modernizare alimentare cu apa in Vaideeni 2007- 2008 2. Canalizarea satelor componente ale comunei Vaideeni 2009-20013 3. Reparatii capitale la sediul Primariei Vaideeni 2007-2008 4. Asfaltare D.C. 137 (Coasta Cerbului - Vaideeni) 2 km 2007-2008 5. Reabilitare D.J. 665 2007-2008 6. Modernizare drum satesc Talanci - Slatioara 1,95 km 2008-2009 7. Pod Izvorul Rece - Cornet 2007-2008 8. Finalizare sistem canalizare in comuna Vaideeni 2008-2010 9. Modernizarea stadioanelor "Seci - Vaideeni" si "Rapa - Izvoru Rece" 2007-2008 10. Modernizare drum "Valea Plaiului - Coasta Lacurilor 2007-2008 11. Reparatii capitale drum "Paraul cu Raci - Valea Seaca 2008-2009 12. Reparatie capitala Caminul Cultural Izvorul Rece 2008-2009 13. "Plan urbanistic zonal " pentru zona Atarnati 2008-2009 14. Restaurare monumente istorice - Biserica din satul Marita 2007-2008 15. Regularizare si amenajare faleza rau Luncavat 2008-2009 16. Proiect cadastru general al comunei Vaideeni 2008-2009 17. Programe prin MADR pentru infiintarea de ferme si dezvoltarea turismului rural prin pensiuni agroturistice. 2008-2009 18. Proiectarea si demararea constructiei microsttiunii "Coasta Lacurilor" cu infrastructura si utilitatile aferente 2009-2013 19. Reabilitare iluminatului public in comuna Vaideeni 2007-2010 20. Implementarea unui program complex de promovare a turismului montan- pastoral 2008-2010 21. Promovarea de strategii de integrare sociala, economica si culturala a grupurilor defavorizate 2008-2011 22. Infiintarea unor mici complexe turistice (pensiuni, locuri de agrement) in satul Cerna 2008-2013 23. Modernizarea platoului "Bradatele" - pentru manifestarea "Invartita Dorului " si dezvoltarea agroturismului rural 2007-2008 24. Realizarea de programe culturale care sa valorifice traditiile etno-culturale ale localitatii 2007-2009 25. Infiintarea unui centru de informatii publice prin care sa se promoveze oportunitatile oferite de comunitatea noastra 2007-2010



• Relatiile cu localitatile vecine

Proiecte realizate in cooperare cu localitatile vecine

Proiect	Localitatea partenera	Perioada



Proiecte de viitor in cooperare cu localitatile vecine

Proiect	Localitatea partenera	Perioada




9. Infrastructura tehnică

• Alimentarea cu apă: Captări din surse de suprafață - surse Lungimea rețelei: Captari de suprafata • Vaideeni – aductiune: 12 km; distributie:19 km; • Izvoru rece- aductiune: 7 km; distributie: 14 km;

                      Captari subterane:

• Cerna – aductiune : 96 m si 200 m (2 puturi); distributie 17 km; Serviciul este asigurat de Primaria comunei Vaideeni Numar gospodării deservite 1120 ( nr. locuinte individuale - gospodarii, nr. apartamente in locuinte colective, nr. agenți economici și nr. instituții publice) Indicatori serviciu de alimentare cu apa a. Preț- mc 1 leu Volum de apă distribuit 8500 mc/luna in toata comuna. • Rețeaua de canalizare Lungime retea 6 km, Nr. de strazi deservite : 10% din nr total de strazi • Stația de epurare - capacitate proiectată. Nr. Gospodarii racordate la rețeaua de apa potabila________________ Nr. Gospodarii racordate la rețeaua de canalizare____________________ • Încălzirea în sistem centralizat Nr apartamante si cladiri racordate :Nu • Rețeaua de drumuri Lungimea totala a drumurilor : 54,2 km Din care drumuri nationale: 0; drumuri judetene: 9 km; drumuri comunale: 11,7 km Gradul de modernizare - Străzi asfaltate - lungime 9 km drumul judetean, 2, 7 km drumuri comunale , Lungime trotuare 150 m Parcări - suprafața ... • Serviciul de salubritate Colectarea deșeurilor________________________________________________________ Groapa de gunoi: Nu detinem • Alimentare cu gaz: Nerealizata • Terenuri și construcții (civile și industriale) abandonate care pot reprezenta resurse pentru derularea unor proiecte de reabilitare, conversie.

Tabel 2: Spații de producție și de locuit aflate în conservare* Proprietar Terenurile și construcțiile industriale (echipate cu utilități, accesibile din căi de comunicație principale) - locatia



  • Sursa: Primărie

Investiții începute înainte de 1990 și abandonate din lipsa de fonduri .............. Construcții aflate într-o stare de degradare avansată - construcții școlare sau sociale vechi din satele aparținătoare, construcții cu caracter tehnic .......... O evidență a acestor imobile și a caracteristicilor lor poate fi utilă în vederea unei promovări active a potențialului existent pentru dezvoltarea de activități economice. • Valori ale mediului construit (inclusiv în zone adiacente) - vechimea fondului construit Localitate- Număr de locuințe Mai vechi de 50 ani Mai vechi de 30 ani Mai vechi de 20 ani Mai vechi de 5 ani Vaideeni- 115 279 453 233 116 Izvoru Rece 345 97 84 74 88 Cornet- 68 24 18 17 9 Marita- 214 83 69 34 24 Cerna- 107 39 48 15 5


• Ritmul de construire Numărul de autorizații eliberate / Localitate 2004 2005 2006 2007 Vaideeni 5 8 3 16 Izvoru Rece - 3 - - Cornet - - - - Marita 1 1 1 2 Cerna - - - - Total 6 12 4 18


• Zone cu valoare urbanistică, zone de interes etnografic __________________________________________________________________________________________________________________________________________________ • Zone turistice si de agrement cu valoare ambientala ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 10. DOTAREA TEHNICĂ ȘI SOCIALĂ 10.1 Educația Unități școlare Numar Populatie scolara Cadre didactice Educatori-institutori învățători profesori Suplinitori - fără pregătire de specialitate grădinițe 6 grupe 115 6 scoli primare și gimnaziale 4 350 - 12 20 1


- abandonul scolar – numarul copiilor inscrisi in invatamantul primar si gimnazial care au abandonat orice forma de invatamant: 4 elevi - numarul absolventilor de scoala generala care urmeaza cursurile unui liceu sau al unei scoli profesionale (care anume?): Anul Numarul de absolventi scoala generala Din care inscrisi in invatamantul liceal sau scoli profesionale? Care? – numele liceului sau scolii profesionale pe care o urmeaza 2003 49 48 39 – liceu; 9 la S.A.M – Horezu: 98% la Grupul Scolar Constantin Brancoveanu 2004 49 44 38 – liceu; 6 la S.A.M. – Horezu:98% 2005 49 42 38 – liceu; 4 S.A.M. – Horezu:98% 2006 34 31 26 - liceu ; 5 S.A.M. – Horezu:98% 2007 43 41 37 – liceu; 4 S.A.M. – Horezu 98% -


- numarul absolventilor de liceu care urmeaza studii superioare 2005, 2006, 2007: Peste 80% din absolventii de liceu urmeaza o facultate; - numarul absolventilor de studii superioare din localitate in ultimii ani 2005, 2006, 2007:Numar aproximativ pe ultimii trei ani 90 de absolventi; - numarul absolventilor de studii superioare care s-au intors in localitate in ultimii ani 2005, 2006 si 2007: Foarte putini din absolventii de facultate s-au intors in localitate datorita ofertei scazute de locuri de munca pentru aceasta categorie.


10.2 Sănătate umana si veterinara - Farmacii umane și veterinare - farmacisti (nume, adresa, telefon, fax, email) - Dispensar, cabinete medicale, medici, cadre medii (nume, adresa, telefon, fax, email) Un dispensar medical in satul Vaideeni, care are urmatoarea structura:

  • Popa Anisoara, medic; adresa: Vaideeni, jud.Valcea, tel. 0250 865208; 0745 528778;
  • Baiasu Adelina, medic; adresa: Horezu, jud.Valcea, str.Tudor Vladimirescu, bl.R1,sc.B,ap9; tel. 0250 865008, 0743070706;
  • Sardarescu Marina, medic stomatolog, adresa: Horezu, str.Mircea cel Batran, nr.3; tel. 0748868825;

Cadre medii:

  • Robeci Maria Daniela, str.Popesti, sat Vaideeni, tel. 0250 865038, 0727437858;
  • Ciontea Luminita, sat Vaideeni, com.Vaideeni, tel. 0745256396;
  • Radoiu Alina, sat Vaideeni, jud.Valcea, tel. 0743179383;
  • Antonie Lacramioara Alina, Horezu, str.Mircea cel Batran, tel. 0765 176 922

- Medici si tehnicieni veterinari (nume, adresa, telefon, fax, email) Un cabinet veterinar, care are urmatoarea structura:

  • Sodolescu Ileana- medic- Horezu, str.N.Balcescu, nr.29, tel. 0250 860176; 0742147110;

Tehnicieni veterinari:

  • Nistor Valentina – Horezu, str.Alex.Vlahuta, tel. 0250 861480, 0749 828309;
  • Berbecel Elena- Horezu, str.Nicolae Iorga, tel. 0250 860618;
  • Terteci Draghici Dumitru- Horezu, str.Eroilor, nr.12; tel. 0742 733760;
  • Ureche Elena- Izvoru Rece, com.Vaideeni, tel. 0250 865896; 0748 966327
Exista si un punct farmaceutic in centru satului Vaideeni.

10.3 Formare profesionala si educatia adultilor Cursuri de calificare si recalificare organizate in localitate in ultimii ani 2005, 2006 si 2007 – organizator, cursul durata, meserii: Organizator: S.C. D.B.C SRL- Dragasani, jud.Valcea Cursul: Lucrator in cultura plantelor; durata 360 ore;

           Apicultura; durata 360 ore

Educatia adultilor – cursuri organizate de caminul cultural,

10.4 Cultura - Casa de cultura /cămin cultural – facilități: 4 Camine culturale - Biblioteci- 1 biblioteca comunala - Muzee

10.5 Spatii Verzi si de Agrement - Terenuri de joacă pentru copii - Numar__________________ Suprafața _________________ - Parcuri si Spatiile verzi - Suprafața parc______________ Nr. Parcuri _____________ - Suprafața spatii verzi - Lacuri de agrement - Suprafața ____________ Nr._____________ - Strand suprafața ___________


11. Locuirea și resursele din gospodării Numărul gospodăriilor, locuințelor și gospodăriilor individuale conform datelor de recensământ este de ...... . Principalii indicatori privind locuințele, la recensăminte (1992 și 2002)* Indicatori principali 2002 1992 Indici 2002 /1992 1. Număr clădiri 2. Număr locuințe 3. Număr camere de locuit 4. Suprafața camere de locuit (mp) 5. Numărul gospodăriilor populației 6. Numărul persoanelor din gospodării 7. Persoane plecate pentru o perioadă îndelungată 8. Persoane venite pentru o perioadă îndelungată 9. Numărul populației stabile

  • Date Primărie

Confortul în locuință în anul 2007 Numar total de gospodarii Alimentare cu apă în locuință Canalizare din rețea publică sau sistem propriu Instalație electrică Încălzire prin termoficare sau centrală termică Bucătărie Baie 1710 1200 30% 95% 30% 60% 60%

Numărul de apartamente în blocuri de locuințe colective cu ...... etaje este de cca. ....., Indicatori privind gospodăriile pe localități componente Localități -sate Număr clădiri Număr locuințe Numărul gospodăriilor populației Numărul persoanelor din gospodării Gospodării / locuințe Persoane /gospodărie




Total

  • Sursa: date recensământ

12. Marginalizare si excluziune sociala Populație afectată de sărăcie Localități –sate Număr total familii Populație Populație rromi-rudari Număr persoane cu handicap Număr familii care beneficiază de ajutor social Număr însoțitori pentru persoane cu handicap Număr cereri pentru locuințe sociale Vaideeni 806 1566 412 58 203 6 Izvoru Rece 248 686 35 23 7 Cornet 51 133 5 7 Marita 143 461 29 21 3 Cerna 78 182 75 14 20 Total 1326 3028 487 141 274 16

Sursa: Serviciul Social al Primariei
      Situatie valabila pentru anul 2007, circa 70% din populatie este afectata de saracie intrun grad mai mare sau mai mic.

Masuri pentru asigurarea protectiei sociale si evolutia acestora in ultimii ani 2005, 2006 si 2007 : • sprijin financiar pentru familiile nevoiase; • Construire- consolidare locuinte din bugetul local si de stat; • Demersuri pentru concesionarea terenului necesar pentru construirea locuintelor rudarilor/rromilor; • Racordarea la energie electrica si apa potabila: Sursa - bugetul local; • Parteneri in programul realizat de Consiliul Judetean pentru intocmirea actelor de stare civila si intrarea in legalitate a locuitorilor din zona Atarnati locuita de rudari/rromi.

13. RESURSE FINANCIARE Principalele taxe și impozite care se colectează local sunt: (vă rugăm includeti lista completa a acestora): ex. impozitul pe clădiri, impozitul și taxa pe teren, taxa pentru mijloace de transport, taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate, taxe extrajudiciare de timbru, impozitul pe spectacole și taxa hotelieră (în general, aplicată în stațiuni) Tabel 3: Bugetul de venituri și cheltuieli al comunei în 2006 si 2007 2006 2007 Indicatori Mii. lei Mii. lei A. VENITURI 3126,75 3972,47 Impozit pe profit 329,83 534,26 Impozite și taxe de la populație 101,394 202,00 Taxe folosire teren Impozit pe clădiri și terenuri persoane juridice 39,62 121,551 Taxe mijloace de transport persoane juridice 3,47 11,711 Alte impozite directe 4,05 Impozit pe spectacole Alte impozite indirecte 21,86 26,49 Vărsăminte din profitul net Vărsăminte de la instituțiile publice Diverse venituri 95,29 104,20 Venituri din valorificarea unor bunuri ale statului Sume defalcate Subvenții 101,75 665,87 Sume din TVA 2375,49 2306,39 Total B. CHELTUIELI 2906,58 3529,21 Autorități executive 493,23 612,88 Învățământ 1265,22 1408,28 Sănătate Cultură 65,63 133,26 asistență socială 442,40 1019,45 Servicii și dezvoltare publică 246,49 93,11 Transporturi și telecomunicații 242,45 83,39 Alte acțiuni economice 151,16 178,84

Total

Colectarea veniturilor locale se realizează în proporție de 93 %

                     Date oferite de departamentul Ducu Costinel Primaria Vaideeni

Agroturism[modificare | modificare sursă]

Așezarea localității într-o depresiune sub poala Munților Căpățânii, cu un climat de adăpost, ferită de vânturi puternice, de geruri, cât și de călduri excesive (creându-se condiții convenabile apariției anumitor elemente mediteraneene spontane, cum ar fi: castanul dulce, liliacul sălbatic), toate acestea formând cadrul optim pentru o oază turistică.

La acest cadru natural se adaugă alte numeroase atribute, ce pledează toate in favoarea localității din punct de vedere turistic, în primul rând, pitorescul natural ce se păstrează original, lipsit total de elemente poluante.

Căile de comunicație, bine întreținute, asfaltate și legate articulat cu rețeaua rutieră a județului și națională (6 km față de orașul Horezu, 50 km de municipiul Râmnicu Vâlcea) care pătrund în cadrul natural al munților, constituie un element ce favorizează activitatea turistică în zonă.

Portul național tradițional, pitoresc și autentic al locuitorilor, existența unui folclor bogat și nealterat, instrumental și coregrafic, a unui artizanat specific constituie de asemenea atracții turistice. Nedeia păstorească anuală de la Vaideeni, "Învârtita Dorului", de la Sânziene, la care participă, de fiecare dată, zeci de mii de vizitatori din țară și de multe ori din străinătate, pe lângă scopul principal, acela de a conserva, de a cultiva și apăra specificul național tradițional, în port, în meșteșuguri, în folclorul muzical și coregrafie, oferă în subsidiar o fericită și eficientă propagandă în favoarea cunoașterii localității și a valențelor ei turistice.

Un rol important în același sens, îl are și faptul că, în imediata apropiere și în zonă, în condiții ușor accesibile, se găsesc obiective majore ale turismului național și zonal: mănăstirile oltene, Hurez, Bistrița, Polovragi, peșterile din zonă,Peștera Liliecilor, Peștera Polovragi, Peștera Muierilor, cheile Bistriței Oltene, cheile Oltețului, piramidele de șiroire din sedimentele cu sare de la Slătioara, trovanții din carierele de nisip din Costești ceramica de la Horezu, muzee.

Apropierea de numeroasele stațiuni balneoclimaterice ale județului Vâlcea, Băile Govora, Băile Olănești, Călimănești și Cozia, Ocnele Mari, constituie valențe turistice de mare importanță, ce pot fi luate în considerație.

Începând cu data de 16 iulie 1973[5] satul Vaideeni, alături de alte 13 localități, se declara, experimental, sat de interes turistic denumit "sat turistic"[6]. În anul 1993 a fost nominalizată între localitățile pilot în agroturismul montan.

În satul Vaideeni au fost înscrise și satisfac corespunzător baremul de dotare și confort, un număr de aproximativ 20 gospodării înscrise într-o asociație, având ca președinte pe domnul Ion Vinereanu, care au primit și pot primi oricând oaspeți din țară și din străinătate, care preferă acest gen de turism.

La acest mod de cazare turistică, pot să se ofere benefic și rentabil și cabanele și cantoanele silvice, cabanele forestiere din zonă ce pot fi închiriate de către amatori.


Demografie[modificare | modificare sursă]



Componența etnică a comunei Vaideeni

     Români (73,83%)

     Romi (16,21%)

     Alte etnii (0%)

     Necunoscută (9,96%)



Componența confesională a comunei Vaideeni

     Ortodocși (88,61%)

     Adventiști (1,1%)

     Alte religii (0,08%)

     Necunoscută (10,21%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Vaideeni se ridică la 3.634 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 3.946 de locuitori.[7] Majoritatea locuitorilor sunt români (73,83%), cu o minoritate de romi (16,21%), iar pentru 9,96% nu se cunoaște apartenența etnică.[8] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (88,61%), cu o minoritate de adventiști (1,1%), iar pentru 10,21% nu se cunoaște apartenența confesională.[9]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Vaideeni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Achim Daniel Băluță[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[10]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat6      
Partidul Național Liberal3      
Partidul Ecologist Român2      
Partida Romilor „Pro Europa”1      
Partidul Verde1      

Personalități născute aici[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  3. ^ „Este o imagine de coșmar, e ceva infernal”: Comuna vâlceană Vaideeni nu s-a mai confruntat niciodată cu asemenea viitură, 29 iulie 2014, Roxana Alexe -Mediafax, Gândul, accesat la 30 iulie 2014
  4. ^ Armata cu munca, sătenii cu barul: Cum a decurs operațiunea de salvare a gospodăriilor din Vaideeni, Vâlcea (VIDEO) Arhivat în , la Wayback Machine., 31 iulie 2014, B1 TV, accesat la 1 august 2014
  5. ^ Ordinul ministrului turismului nr 744/1973
  6. ^ Puiu Nistoreanu, Turismul rural, pag. 23-24
  7. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  8. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  9. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  10. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în .