Comuna Slătioara, Vâlcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Slătioara
—  comună  —
Slătioara
Slătioara
Slătioara se află în România
Slătioara
Slătioara
Slătioara (România)
Localizarea satului pe harta României
Coordonate: 45°7′23″N 23°54′28″E / 45.12306°N 23.90778°E45°7′23″N 23°54′28″E / 45.12306°N 23.90778°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema Valcea.svg Vâlcea

SIRUTA173061

ReședințăMogești
Componență

Guvernare
 - PrimarCristian-Sorin Romcescu[*][3][4] (PSD, )

Populație (2011)[1] [2]
 - Total 3293 locuitori
 - Recensământul anterior, 20023.633 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal247605

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Slătioara este o comună în județul Vâlcea, Oltenia, România, formată din satele Coasta Cerbului, Gorunești, Milostea, Mogești (reședința), Rugetu și Slătioara.

Comuna Slătioara se află în județul Vâlcea, fiind alcatuită din satele Rugetu, Coasta Cerbului, Gorunești, Milostea, Mogești. Slatioara este satul natal al scriitorului Dinu Săraru sub tutela caruia în fiecare an la sfârșitul lunii august se desfasoara festivalul ECO-ETNO-FOLC-FILM. Tot aici se află Rapile de la Gorunești formate dintr-un pisc de nisip de 50m. De asemenea o altă atracție turistică ar putea fi vechea biserica Viorești din satul Gorunești pictată in frescă, pe zidurile căreia se află pictat potecașul de la Gorunești, acesta este reprezentat de un soldat călare din vremea lui Tudor Vladimirescu. Sediul acestor potecași era la biserica Viorești, ei având rolul de a parcurge zi de zi poteca dinspre sediul lor și magazia cu alimente de la Rugetu.

Slătioara se află în Subcarpații Getici, fiind străbătuta de râul Cerna, izvorat din Munții Căpățânii. Altitudinea maximă se înregistreaza în Măgura Slătioara (769 m). Recent s-au descoperit pe Valea Oarbei, de-a lungul râului Cerna, mii de scoici, melci marini și urme de pești marini. Slătioara nu e un sat oarecare, ci un izvor de legende; în timpul expediției romane de la începutul anilor 100 d.Hr. împăratul Traian a trecut cu armata sa și pe aici. Aflat între mit și creștinătate, între peștera zeului Zamolxes de la Polovragi și manăstirea Bistrița, unde se află moaștele făcătoare de minuni ale Sf. Grigore Decapolitul, Slătioara nu a fost nicicând lovită de dezastre naturale. Aici s-a născut pictorița pe sticlă Georgiana Gherghe și poeta Maria Terteci.

La nivelul localității există o strategie de dezvoltare a comunei realizată de primarul Romcescu Cristian Sorin pe perioada 2008-2013 .

Activitatea de gestionare a deșeurilor menajere, întreținerea și monitorizarea deponeului neconform a fost concesionată de către un operator economic specializat, SC URBAN SA,care la sfârșitul anului 2009 avea un număr de 520 persoane abonate la nivelul localității, aducând un plus la calitatea mediului din comuna noastră .

Infrastructura sistemului educațional al comunei Slătioara este asigurată de o rețea de școli formată din 3 școli și 6 grădinițe, școli care găzduiesc un efectiv de 101 preșcolari și 224 școlari.

În comuna Slătioara asistența medicală este asigurată de un centru de sănătate cu 2 cabinete medicale deservite de 2 medici,respectiv d-na RĂDULESCU MARIA și d-na BRĂNEȘU-RASPOP MARIA, 3 asistenți și 2 îngrijitori .

Deasemenea la nivelul localității Slătioara își desfășoară activitatea 2 Asociații Sportive, respectiv AS MĂGURA SLĂTIOARA-domeniul fotbal,și AS VIITORUL SLĂTIOARA-domeniul fotbal,handbal,atletism, volei .

Biblioteca comunală DAMIAN URECHE are un fond de carte diversificat însumând 6300 volume, înregistrând un număr anual de 719 vizite/an și un număr de 10 evenimente anuale .

În cadrul Primăriei Slătioara funcționează și un serviciu pentru Situații de Urgență cu un număr de 37 persoane voluntare .

Din anul 2006 la nivelul comunei s-a înființat și SERVICIUL PUBLIC DE ALIMENTARE CU APĂ prin HCL 11/29.06.2006 având ca profil de activitate captarea,aducțiunea,acumularea și distribuirea apei potabile.La sfârșitul anului 2009 serviciul avea un număr de 800 abonați ,și o lungime totală a rețelei de distribuție de 68 km .


Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Slătioara

     Români (96,78%)

     Necunoscută (3,21%)

     Altă etnie (0%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Slătioara

     Ortodocși (95,93%)

     Necunoscută (3,21%)

     Altă religie (0,85%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Slătioara se ridică la 3.293 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.633 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (96,78%). Pentru 3,22% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,93%). Pentru 3,22% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Slătioara este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Cristian-Sorin Romcescu[*], de la Partidul Social Democrat, a fost ales în . Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat9         
Partidul Național Liberal2         
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1         
Partidul Ecologist Român1         

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central[*] 
  4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
  5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  6. ^ „Lista competitorilor care au obținut mandate” (XLSX). Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 2016. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]