Sari la conținut

Cheile Oltețului și Peștera Polovragi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Cheile Oltețului)
Cheile Oltețului și Peștera Polovragi
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Cheile Oltețului
Cheile Oltețului
Harta locului unde se află Cheile Oltețului și Peștera Polovragi
Harta locului unde se află Cheile Oltețului și Peștera Polovragi
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Gorj
 România
Cel mai apropiat orașNovaci
Coordonate45°12′09″N 23°46′47″E () / 45.20250°N 23.77972°E[1]
Suprafață150 ha
Înființare1982, declarat în 2000

Cheile Oltețului și Peștera Polovragi alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în Oltenia, pe teritoriului județului Gorj[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află pe cursul râului Olteț, pe un segment situat la granița dintre Munții Parâng și Munții Căpățânii (grupă muntoasă a Munților Șureanu-Parâng-Lotrului, aparținând lanțului carpatic al Meridionalilor), în extremitatea nord-estică a județului Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Polovragi.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3][4].

În anul 2010, Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, au demarat proiectul european „Măsuri de management privind conservarea biodiversității și conștientizarea publică a ariei naturale protejate Cheile Oltețului”. Proiectul a avut drept scop conservarea, protejarea și creșterea biodiversității ariei naturale protejate Cheile Oltețului[5].

Aria protejată este inclusă în situl de importanță comunitară - Nordul Gorjului de Est[6] și reprezintă o zonă carstică (cheiuri și grote) săpate în calcare jurasice de apele Oltețului; cu o gamă diversă de floră și faună specifică Carpaților Meridionali.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]