Nintendo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Nintendo Co., Ltd.
任天堂株式会社
TipPublic
TYO: 7974
NYSESNE
Fondată23 septembrie 1889[1]
Fondator(i)Fusajiro Yamauchi
SediuJaponia Kyoto, Japonia
11-1 Hokotate-cho, Kamitoba
601-8501
Japonia
Zona deservităEuropa, Asia, Africa, America, Australia
Oameni cheieTatsumi Kimishima
(Președinte & CEO)
Reggie Fils-Aime
(COO Nintendo of America)
Satoru Shibata
(COO Nintendo of Europe)
Shigeyuki Takahashi
(Director financiar)
Shigeru Miyamoto
(Director creativ)
Genyo Takeda
(Director informatic)
IndustrieEchipamente electronice
ProduseJocuri de cărți
Console de jocuri
Jocuri video
Venit 504,459 milioane ¥ (2016) [2]
Profit net 16,505 milioane ¥ (2016) [2]
Capital propriu 1,161 trilioane ¥ (2016)
Angajați5.120 (2015)
Prezență online
www.nintendo.com

Nintendo Co., Ltd. (任天堂株式会社 Nintendō Kabushiki-geisha) este o companie japoneză multinațională de electronice și jocuri video, cu sediul central aflat în Kyoto. Nintendo este una dintre cela mai mare companii de jocuri video, dând naștere unor francize precum Mario, The Legend of Zelda, și Pokémon.

Fondată pe 23 septembrie 1889 de către Fusajiro Yamauchi, compania producea inițial cărți de joc hanafuda. Abandonând alte preocupări în favoarea jucăriilor în anii 1960, Nintendo s-a transformat într-o companie de jocuri video în decursul anilor 1970, devenind una dintre cele mai importante companii în industrie, și a treia cea mai valoroasă companie a Japoniei, cu o valoare de peste $85 miliarde.

Produse[modificare | modificare sursă]

Console pentru acasă[modificare | modificare sursă]

Color TV-Game[modificare | modificare sursă]

Lansată în 1977, cea mai vândută consolă în Japonia în prima generație, este Nintendo Color TV-Game, cu peste trei milioane de produse vândute.

Nintendo Entertainment System[modificare | modificare sursă]

Ca parte a celei de-a treia generații de jocuri video, Nintendo Entertainment System (abreviat ca NES) s-a lansat în America de Nord în 1985 și în Europa în decursul anilor 1986 și 1987. Consola a fost inițial lansată în Japonia cu numele de Family Computer (abreviat ca Famicom) în 1983. Fiind cea mai vândută consolă din timpurile sale, NES-ul a ajutat industria de jocuri din Statele Unite să ia din nou amploare după căderea din 1983. NES-ul a fost vândut împreună cu jocul Super Mario Bros., unul dintre cele mai vândute jocuri din toate timpurile.

Nintendo a produs de asemenea în 2016 o consolă dedicată sub forma unui NES în miniatură, ce include 30 de jocuri preinstalate din biblioteca jocurilor NES, numită Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System (în Europa) sau Nintendo Entertainment System: NES Classic Edition (în America de Nord).

Super Nintendo Entertainment System[modificare | modificare sursă]

Ca parte a celei de-a patra generații de jocuri video, Nintendo a lansat Super Nintendo Entertainment System (abreviat ca SNES) în anul 1991 în America de Nord și 1992 în Europa. Consola s-a lansat inițial în Japonia cu numele de Super Famicom (adaptând astfel numele abrevierea consolei anterioare). SNES este o consolă pe 16-biți, și permitea capabilități grafice și audio avansate în comparație cu alte console lansate înainte. Cu ajutorul unor cip-uri speciale din unele casete de jocuri (cel mai popular fiind cipul Super FX), SNES era capabil de efecte 3D sofisticate, demonstrate în jocuri precum Pilotwings, Super Mario Kart, sau Star Fox (cunoscut ca Starwing în Europa).

Asemenea consolei NES, SNES a fost recreată în 2017 sub forma unei console în miniatură cu 21 de jocuri preinstalate, inclusiv Starfox 2, un joc de SNES terminat în anii 1990 dar niciodată lansat.

Nintendo 64[modificare | modificare sursă]

Consola Nintendo 64 s-a lansat în anul 1996, oferind funcții precum randarea poligoanelor 3D și multiplayer în patru fără un adaptor extern. Controller-ul consolei a introdus un stick analogic pentru mișcare în spații 3D, și mai târziu și un motor de vibrații. Ambele funcții introduse de controller au fost unicat pe atunci, devenind în timp un standard al industriei. Anunțat cu un an înainte de lansarea consolei, 64DD (DD fiind abrevierea de la Disk Drive) era un accesoriu care permitea jocurilor să fie scrise pe dischete de 64 MB, și oferea de asemenea acces la editare video și conectivitate la internet. Eventual lansat doar în Japonia în 1999, 64DD s-a dovedit a fi un eșec comercial, rezultând în lansarea a numai nouă jocuri pentru el.

GameCube[modificare | modificare sursă]

Nintendo GameCube (abreviat ca NGC în Japonia și GCN în America de Nord), a fost lansat în 2001 în Japonia și America de Nord, și în 2002 în Europa. Această consolă de jocuri din generația a șasea este succesorul consolei Nintendo 64, și competitorul principal al Sony PlayStation 2, Microsoft Xbox, și Sega Dreamcast. GameCube este prima consolă Nintendo care folosește discuri optice ca metodă de stocare. Acestea sunt similare cu formatul miniDVD, dar consola nu a fost concepută să poată citi DVD-uri standard sau CD-uri audio. Nintendo GameCube oferă suport pentru conectivitate la internet, pentru care necesită un adaptor (Nintendo GameCube Broadband Adapter and Modem Adapter). GameCube suportă și conectivitate cu consola portabilă Game Boy Advance, permițând jucătorilor să acceseze conținut exclusiv.

Wii[modificare | modificare sursă]

Nintendo Wii a fost lansat spre finalul anului 2006. Consola prezintă un controller sub forma unei telecomenzi, Wii Remote (abreviat ca Wiimote), care poate detecta mișcare în trei dimensiuni. O altă funcție ce merită menționată este WiiConnect24, care îi permite consolei să primească mesaje și actualizări cât timp se află în modul standby. Wii a introdus primul magazin de jocuri digitale oferit de Nintendo, și anume Wii Shop Channel, prin intermediul căruia utilizatorii pot achiziționa și descărca trei tipuri de conținut: jocuri exclusive, din gama WiiWare, jocuri „retro” din gama Virtual Console, și aplicații (precum YouTube sau Netflix) cunoscute pe Wii sub numele de „canale”. Nintendo a anunțat că până la data de 31 martie 2017, au fost vândute peste 100 de milioane de console Wii, și peste 314 milioane de jocuri.

Wii U[modificare | modificare sursă]

Succesorul lui Wii, Wii U, a fost lansat spre finalul anului 2012. Această consolă este prima de la Nintendo care suportă rezoluții HD. Controller-ul principal al consolei este Wii U GamePad, care prezintă un touchscreen rezistiv de 6.2”. Consola suportă majoritatea controllerelor de Wii, precum Wii Balance Board sau Wii Remote, dar introduce și controllere noi, precum Wii U Pro Controller. Consola are numeroase servicii online prin intermediul Nintendo Network, precum: distribuirea de jocuri și alte tipuri de conținut prin Nintendo eShop, și o rețea de socializare exclusivă dedicată jocurilor video de pe Wii U, numită Miiverse. Până la data de 31 martie 2017, au fost vândute 12 milioane de console Wii U, și 84 de milioane de jocuri.

Nintendo Switch[modificare | modificare sursă]

Pe 17 martie 2015, Nintendo a anunțat că lucrează la o nouă consolă de jocuri „cu un concept nou nouț”, cu numele de cod NX. Reggie Fils-Aime, președintele Nintendo of America, a spus într-un interviu din iunie 2015 cu The Wall Street Journal, că NX este o nouă consolă pentru acasă, iar în mai 2016, Tatsumi Kimishima a spus că NX nu va fi nici succesorul lui Wii U, și nici a lui 3DS. Pe 20 octombrie 2016, Nintendo a publicat trailerul oficial al consolei, care a dezvăluit numele Nintendo Switch.

Lansat pe 3 Martie 2017, Nintendo Switch a introdus un concept nou, și anume transformarea unei console pentru acasă într-o consolă portabilă și vice-versa. Astfel, aspectul consolei este similar cu cel al unei tablete, oferind un ecran de 6.2”. Atunci când consola este așezată în stația de andocare conectată la un TV, ecranul consolei se închide și imaginea este „proiectată” pe ecranul televizorului. În ciuda aspectului, Nintendo a declarat că Nintendo Switch este „ înainte de toate, o consolă pentru acasă”.

Console portabile[modificare | modificare sursă]

Game & Watch[modificare | modificare sursă]

Game Boy[modificare | modificare sursă]

Game Boy Advance[modificare | modificare sursă]

Nintendo DS[modificare | modificare sursă]

Nintendo 3DS[modificare | modificare sursă]

Jocuri[modificare | modificare sursă]

Vezi: Lista jocurilor video publicate de Nintendo

Printre cele mai populare francize de jocuri create sau publicate de Nintendo, se numără:

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Sony Global – Corporate Information”. Accesat în . 
  2. ^ a b „Consolidated Results for the Years Ended March 31, 2015 and 2016” (PDF). 27 aprile 2016.  Parametru necunoscut |lingua= ignorat (posibil, |language=?) (ajutor); Parametru necunoscut |sito= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |formato= ignorat (posibil, |format=?) (ajutor); Verificați datele pentru: |date= (ajutor)