United Ploiești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
United Ploiești
Informații generale
Numele completAtletic Club United Ploiești
PoreclăBufnițele
Data fondării10 martie 1906 (1906-03-10) (116 ani în urmă)
Data desființării1915
CuloriAlb-Galben-Albastru             
StadionLa Șosea, (actualul perimetru al Parcului Eminescu), Ploiești
Palmares
NaționalCampionatul României (1)
Echipament
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare
Soccerball current event.svg
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga I 2021-2022

Atletic Club United Ploiești a fost primul club de fotbal din Ploiești fondat în anul 1906 de către o grupare de muncitori români si străini (americani, olandezi, italieni, englezi) de la Rafinăria Româno-Americană. AC United Ploiești a fost primul club de fotbal din afara Bucureștiului care a devenit campioană (1912).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Clubul a fost fondat în 10 martie 1906 de funcționarii americani și olandezi de la rafinăriile de petrol, sub președinția inginerului olandez Jacob Koppes. În echipă evoluau doar jucători străini. De abia în 1912 în echipă va apărea primul jucător român pe nume Vintilescu. La începuturi United nu avea propria sa arenă, disputându-și meciurile pe stadionul rivalelor din București (Olympia București și Colentina București), Bolta Rece. În anul 1909 a fost construit din inițiativa primarului ploieștean Radu Stanian și a președintelui Partidului Conservator-Democrat, Take Ionescu, un stadion cu 800 de locuri. Stadionul numit La Șosea din cauză că era aproape de șoseaua București-Ploiești se afla pe Strada Lunei, astăzi parcul Mihai Eminescu.

Echipa[modificare | modificare sursă]

Echipa era poreclită la acea vreme "bufnițele" pentru că se antrenau mai mult în întuneric la lumina de pe stradă ,pentru ca adversarii să nu-i poată spiona și să le fie descifrat jocul. Dintre primii jucători au făcut parte: Cohen, Braizer (C), frații Septimer și Severin Mayor, Binder, Kolman, Van Beck, Meyer, Bolton, Vintilescu, Perks, von Vitzeck, Smith, Muller, Faas, Parsons.

Prima campioană din afara Bucureștiului[modificare | modificare sursă]

În sezonul 1911-1912 United a câștigat campionatul național, învingând în meciul decisiv, disputat la Ploiești, pe Olympia București, cu 6-2. Olimpiștii bucureșteni au evoluat în numai 9 jucători, pe ceilalți 2 titulari, elevi fiind, nu i-au lăsat părinții să facă deplasarea. Începând din 1914, mai mulți străini din echipă au părăsit țara și United avea să se destrame înainte de Primul Război Mondial. Din ce a rămas au rezultat două echipe: Româno-Americana FC București și Prahova Ploiești, care va fi adevărata succesoare în tradiția ploieșteană.

„Duminică 19 aprilie, pe platoul de lângă Gara Centrală, de la ora 3 după-amiază, s-a disputat matchul de fotbal dintre United FC și Colentina. Ai noștri au bătut cu 8-2, Binder fiind eroul zilei care a shootat în cotcă la țintă de cinci ori. La întâlnire au participat primarul Ploieștiului, domnul Scarlat Orăscu, oamenii de afaceri Max Șapira, D. Hariton, Gheorghe Cantacuzino, Constatin Negruzzi care au oferit mulțimii gratuit mâncare și băutură din belșug" (Ziarul sportiv local „Depeșa Prahovei")

Sâmbătă, 2 iunie 1912, la lăptăria Flora din București, Hans Herzog a decernat cupa din argint care îi poartă numele, câștigătoarei ediției de campionat 1911-1912: echipei A.C. United Ploiești.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Național

Referințe[modificare | modificare sursă]