Comuna Adâncata, Suceava

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Adâncata
—  comună  —
Biserica de lemn din Adâncata
Biserica de lemn din Adâncata
Stemă
Stemă
Adâncata (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 47°44′10″N 26°17′21″E / 47.73611°N 26.28917°E47°44′10″N 26°17′21″E / 47.73611°N 26.28917°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Suceava county CoA.png Suceava

SIRUTA146799

ReședințăAdâncata
Componență

Guvernare
 - PrimarViorel Cucu[*][3][4] (PNL, )

Suprafață
 - Total38,57 km²
Altitudine354 m.d.m.

Populație (2011)[1] [2]
 - Total 4032 locuitori
 - Densitate104,53 loc./km²
 - Recensământul anterior, 20024.079 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal727005

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Adâncata este o comună în județul Suceava, Moldova, România, formată din satele Adâncata (reședința), Călugăreni și Fetești.

Teritoriul comunei Adâncata se află situată din punct de vedere fizico-geografic în partea sud-estică a masivului deluros al Dragomirnei, subunitate naturală a Podișului Sucevei.

Până la reforma administrativă din 1950 a făcut parte din județul Dorohoi.[5]

Date biogeografice[modificare | modificare sursă]

Vecinii[modificare | modificare sursă]

Relief[modificare | modificare sursă]

Geomorfologia actuală pe teritoriul comunei Adâncata este rezultatul unei evoluții subaeriene îndelungate, marcate de acțiunea diferențiată ca intensitate și în timp a proceselor modelatoare, nota aparte dând-o alcătuirea litologică și structural.

Climă[modificare | modificare sursă]

Prin poziția sa în latitudine teritoriul comunei Adâncata se situează în condițiile climatului temperat cu un continentalism moderat care se reflectă în distribuția temperaturii și precipitațiilor.

Floră și faună[modificare | modificare sursă]

Se întălnesc păduri de foioase, preponderente ștejarul, fagul în amestec cu arțarul, cireș, tei. Această pădure este alcătuită din specii ca mierea ursului, firuța de pădure, rogozul, urzica. Discontinuu apar și arbuști ca alunul, cornul, socul.

Fauna terestră are numeroși reprezentanți ca urmare a prezenței suprafețelor forestiere ce constituie adăpost: mistreț, căprioară, vulpe, cerbul, iepure, iar în vegetația de ierburi de hârciog, șoarecele de câmp.

Fauna pădurilor cuprinde o diversitate de specii: ciocănitoare, privighetoare, cucul, pițigoi, gaiță, mierla, pitulicea, turturica, rândunica, vrabia.

Apele Siretului constituie mediu de viață al unui număr mare de specii de pești: crapul, mreana, caras, bibanul, știuca.

Descrierea stemei[modificare | modificare sursă]

Stema comunei Adâncata se compune dintr-un scut tăiat. În câmp superior, pe fond albastru, trei frunze de stejar alăturate, de aur. În câmp inferior, pe fond roșu, un căprior alergând spre dreapta, cu capul văzut din față, de aur. Scutul este timbrat cu o coroană murală cu un turn de argint.

Semnificațiile elementelor însumate: Propunerea de stemă a comunei Adâncata asigură concordanța elementelor acesteia cu specificul economic, social, cultural și tradiția istorică ale comunei, respectând tradiția heraldică a acestei zone și legile științei heraldicii.

Coroana murală cu un turn de argint semnifică faptul că așezarea este comună.

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Adâncata

     Români (96,35%)

     Romi (1,09%)

     Necunoscută (2,5%)

     Altă etnie (0,04%)Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Adâncata

     Ortodocși (92,65%)

     Penticostali (4,24%)

     Necunoscută (2,7%)

     Altă religie (0,39%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Adâncata se ridică la 4.032 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.079 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (96,35%), cu o minoritate de romi (1,09%). Pentru 2,5% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (92,66%), cu o minoritate de penticostali (4,24%). Pentru 2,7% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[6]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Adâncata este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Viorel Cucu[*], de la Partidul Național Liberal, a fost ales în . Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[7]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal10          
Partidul Social Democrat3          

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

  • Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Adâncata – monument istoric ce datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Construcția are un plan dreptunghiular cu absida altarului poligonală și decroșată (elemente tipice bisericilor de lemn). În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea a suferit mai multe modificări, fiind adăugate două pridvoare.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central[*] 
  4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
  5. ^ Anuarul ”SOCEC” al României-Mari
  6. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  7. ^ „Lista competitorilor care au obținut mandate” (XLSX). Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 2016. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Adâncata