Medellín

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

6°13′55″N 75°34′05″V / 6.23194°N 75.56806°V / 6.23194; -75.56806

Medellín
—  municipiu  —
Centrul orașului Medellin
Centrul orașului Medellin
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Poreclă: Ciudad de la Eterna Primavera,

Capital de la Montaña, Ciudad de las Flores, Capital de las Orquídeas, La Bella Villa, Tacita de Plata,

"Medallo" (diminutiv).
6°13′55″N 75°34′05″V / 6.23194°N 75.56806°V / 6.23194; -75.56806
Atestare 1616

Altitudine 1538 m.d.m.

Populație (2005)
 - Densitate 5,840 loc./km² 
 - Urbană 2.223.078
 - Metropolitană 3.312.165

Site web: Alcaldía de Medellín

Poziția localității Medellín

Medellín este un oraș din Columbia, capitala departamentului Antioquia, situat în nord-vestul țării, în centrul văii Aburra, pe malul râului Medellín. Conform datelor recensământului din 2005, are o populație de peste 2.200.000 de locuitori. Aria metropolitană, fiind compusă din 9 municipalități cu o populație de peste 3.200.000 de locuitori, este un important nod industrial, comercial, urban al țării. Medellín se situeaza pe locul 98, în lista celor mai polulate orașe ale planetei.

Medellín, Columbia

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Nou fondata localitate spaniolă a avut cinci denumiri până acum: Aburrá de los Yamesíes, San Lorenzo de Aburrá, San Lorenzo de Aná, Valle de San Bartolomé, Villa de la Candelaria de Medellín și Medellín.

Numele contemporan e dat în onoarea orașului iberic Medellin, situat în Extremadura spaniolă. Numele a fost atribuit de către conquistadori ca Gaspar de Rodas, originari din Badajoz. Contele Pedro Portocarrero y Luna, Președintele Consilului Indiilor Vestice (Consejo de Indias), a cerut Monarhiei permisiunea de a numi noufondata localitate în onoarea orașului său. Cererea sa a fost acceptată la 22 noiembrie, 1674, când regenta Mariana de Austria a proclamat numele Villa de Nuestra Señora de Medellín. Proclamarea oficială a fost dată de guvernatorul Miguel Aguinaga y Mendiogoitia, la 2 noiembrie 1675.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Populații Indigene[modificare | modificare sursă]

Sunt evidențe arheologice precum că valea Aburrá ar fi fost populată 10500 ani de vânători și colectori. Invadatorii spanioli au găsit grupuri etnice ca Aburrá, Yamesí, Pequé, Ebejico, Norisco, Maní care populau valea din secolul 5. Triburile Aburrá au dat numele văii pe care o populau. Ei trăiau din agricultură (porumb, boabe and bumbac), textile, meșteșuguri, comerț cu sare și prelucrarea aurului. Dominația spaniolă, prin introducerea sistemului feudalist, i-a deposedat pe localnici de proprietăți și i-a forțat la muncă silnică în mine. Munca grea, bolile și tratamentul inuman au dus la exterminarea, aproape în intregime, a populațiilor susnumite. Descendenții acestor etnii mai pot fi întâlniți în regiunea Urabá.

Transport[modificare | modificare sursă]

Metroul din Medellin este primul sistem de transport masiv implementat în Columbia. Operațional din 30 noiembrie 1995, metroul traversează orașul pe axa nord-sud. Deasemeni există două extensii, prima fiind din nord în nord-est, cea de-a doua din centru spre vest.

Metroplus este un sistem de transport masiv realizat prin intermediul aubobuzelor articulate, în regim de metro. Actual acesta este independent de metro. Stațiile sunt dispuse la intervale de 500 metri. Vehiculele au capacitateatea de 160 persoane.

Autobuze Orașul beneficiază de serviciile companiei private de transport SIT Sistema Integrado de Transporte, care a fost restructurat în 2007. Se prevede un proiect care presupune integrarea celor trei rețele de taranport urban, metroul, Metroplus și SIT.

Taxi. Sunt numeroase companii de taxi care acoperă toată aria metropolitană. Deasemeni sunt companii care oferă servicii bilingve, engleză - spaniolă. Unele companii oferă servicii de taxi interurbane.

Transport aerian. Principalul aeroport al orașului este Aeroportul Internațional Jose Maria Cordova, așezat în afara localității Valle de Aburra, în jurisdicția orașului Rionegro.

Transport interurban. Municipiul Medellin beneficiază de serviciile a două terminale de transport. Aceste terminale sunt centre comerciale cu servicii bancare și telecomunicați. Exită un proiect pentru a construi un al trelea terminal situat în sudul localității Valle de Aburra.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Medellín