Campionatul Mondial de Fotbal 1930

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pix.gif Campionatul Mondial FIFA 1930 Football pictogram.svg
WorldCup1930.jpg
Sport fotbal
Țară Uruguay
Echipe 13 (din 3 confederații)
Stadioane 3 (într-un singur oraș)
Data începerii 13 iulie 1930
Data sfârșitului 30 iulie 1930
Campion Flag of Uruguay.svg Uruguay
Meciuri 18
Goluri 70 (3,89 pe meci)
Golgheter Argentina Guillermo Stábile (8 goluri)
Asistență totală 590,549 (32,808 pe meci)
Finalistă Flag of Argentina.svg Argentina

Campionatul Mondial FIFA 1930 a fost primul Campionat Mondial FIFA, campionatul mondial pentru echipe naționale de fotbal la masculin. A luat loc în Uruguay din 13 Iulie până pe 30 Iulie 1930. FIFA, asociația internațională de fotbal, a selectat-o pe Uruguay ca și gazdă, deoarece țara celebra cei o sută de ani de la prima ei constituție, si echipa națională de fotbal a Uruguayului a câștigat titlul la fotbal la Jocurile Olimpice din 1928. Toate meciurile au fost jucate în capitala Uruguayului, Montevideo, majoritatea pe Estadio Centenario, care a fost construit pentru turneu.

Treisprezece echipe dintre care șapte din America de Sud, patru din Europa, și două din America de Nord au intrat în turneu. Doar câteva echipe Europene au ales să participe din cauza dificultății călătoriei până în America de Sud. Echipele au fost împărțite în patru grupe, cu câștigătoarea fiecărei grupe mergând mai departe în semifinale. Primele două meciuri ale Campionatului Mondial au luat loc in același timp, și au fost câștigate de Franța și Statele Unite, care le-au învins pe Mexic cu 4-1, respectiv pe Belgia cu 3-0. Lucien Laurent de la Franța a înscris primul gol din istoria Campionatului Mondial, în timp ce portarul american Jimmy Douglas a fost primul portar ce nu și-a luat nici un gol într-un meci de Campionat Mondial.

Argentina, Uruguay, Statele Unite și Iugoslavia au fost echipele care au ajuns în semifinale. În finală, gazdele și favoriții turneului Uruguay au bătut-o pe Argentina cu 4-2 în fața la 93,000 oameni, și astfel a devenit prima națiune ce a câștigat Campionatul Mondial.

Selecția gazdei[modificare | modificare sursă]

Italia, Suedia, Olanda, Spania, Ungaria și Uruguay au fost țările care au vrut sa găzduiască evenimentul. Uruguay a devenit selecția clară după ce celelalte țări s-au retras din lupta pentru găzduire.

Participanți[modificare | modificare sursă]

World map highlighting competing nations, colour-coded by finishing position with the top four marked separately (Uruguay 1, Argentina 2, USA 3, Yugoslavia 4). Most of the Americas are shaded, with small representation in Europe. Other continents are entirely unshaded.
Țări participante

Primul Campionat Mondial a fost singurul fără calificare. Toate țările care erau afiliate cu FIFA au fost invitate să concureze, și le-a fost dată o dată de 28 Februarie 1930 să accepte. Mult interest a fost arătat de națiunile din America. Argentina, Brazilia, Chile, Mexic, Paraguay, Peru și Statele Unite au intrat în campionat. Un total de șapte echipe din America de Sud au participat, mai mult decât în oricare alt Campionat Mondial. Oricum, din cauza călătoriei lungi și costisitoare cu vaporul peste Oceanul Atlantic, și durata absenței trebuită de jucători, doar câteva echipe Europene au luat parte. Câteva au refuzat să călatorească în America de Sud din alte motive, și astfel nicio echipă Europeană nu a acceptat până pe 28 Februarie. Pentru a fi măcar o echipă din Europa, Asociația de Fotbal din Uruguay a trimis o scrisoare de invitație către Asociația de Fotbal, chiar dacă Națiunile Britanice nu erau membrii ai FIFA la acel timp. Această invitație nu a fost acceptată de Comitetul Asociației de Fotbal pe data de 18 Noiembrie 1929. Cu doar două luni înainte de începerea turneului, nicio echipă din Europa nu a intrat oficial.

Președintele FIFA Jules Rimet a intervenit, și astfel patru echipe Europene au făcut călatoria pe mare: Belgia, Franța, România, și Iugoslavia. Românii, antrenați de Constantin Rădulescu și coordonați de căpitanul lor Rudolf Wetzer, au intrat în competiție după ce a intervenit noul rege al României, Regele Carol II. El a selectat jucătorii personal, și a negociat cu angajații pentru a se asigura că jucătorii vor avea servicii și când se vor întoarce. Franța a intrat la intervenția personală a lui Rimet, dar nici cel mai bun fundaș al Franței Manuel Anatol, și nici antrenorul Gaston Barreau nu au putut face călătoria. Belgienii au participat la intervenția vicepreședintelui FIFA Rodolphe Seeldrayers.

Românii au urcat la bordul SS Conte Verde la Genova, Francezii au urcat la Villefranche-sur-Mer pe 21 Iunie 1930, iar Belgienii au îmbarcat la Barcelona. Conte Verde l-a dus și pe Rimet, trofeul și pe trei arbitri Europeni: Belgienii Jean Langenus și Henry Christophe, împreună cu Thomas Balway, un Parisian care avea origini Engleze. Echipa Braziliană au îmbarcat în Rio de Janeiro pe 29 Iunie înainte să ajungă în Uruguay pe 4 Iulie. Iugoslavia a călătorit cu vaporul cu scrisori Florida din Marsilia.

Stadioane[modificare | modificare sursă]

Toate meciurile au fost jucate în Montevideo. Trei stadioane au fost folosite: Estadio Centenario, Estadio Pocitos, și Estadio Parque Central. Estadio Centenario a fost construit pentru campionat și pentru celebrarea celor o sută de ani de independență Uruguayană. Construit de Juan Scasso, este cel mai mare stadion din campionat, Rimet numindu-l ,,templul fotbalului''. Cu o capacitate de 90,000 locuri, a fost cel mai mare stadion de fotbal din lume în afară de cele din Anglia. Stadionul a găzduit 10 din 18 meciuri, inclusiv ambele semifinale și finala. Oricum, construcția nu s-a terminat la timp deoarece a plouat mult, astfel că în primele cinci zile ale turneului, stadionul nu era gata. Primele meciuri au fost jucate pe stadioane mici folosite de cluburile de fotbal din Montevideo Nacional și Penarol, Parque Central cu o capacitate de 20,000 locuri și Pocitos.

Campionatul Mondial de Fotbal 1930 (Uruguay)
Montevideo
Estadio Centenario Estadio Gran Parque Central Estadio Pocitos
34°53′40.38″S 56°9′10.08″V / 34.8945500°S 56.1528000°V / -34.8945500; -56.1528000 (Estadio Centenario) 34°54′4″S 56°9′32″V / 34.90111°S 56.15889°V / -34.90111; -56.15889 (Estadio Gran Parque Central) 34°54′18.378″S 56°9′22.42″V / 34.90510500°S 56.1562278°V / -34.90510500; -56.1562278 (Estadio Pocitos)
Capacitate: 90,000 Capacitate: 20,000 Capacitate: 1,000
Stad de centario uruguay1930 montevideo.jpg Día del Patrimonio en el Gran Parque Central.jpg EsquinaEstadio Pocitos.JPG


Echipe[modificare | modificare sursă]

Pentru o listă cu toate echipele ce au apărut în turneul final, vezi echipele Campionatului Mondial FIFA 1930.

Arbitri[modificare | modificare sursă]

Cincisprezece arbitri au participat în campionat, dintre care patru Europeni - un Francez, un Român (Constantin Rădulescu care era și antrenorul României), doi Belgieni (Henri Christophe și John Langenus) și unsprezece din America - dintre care șase erau Uruguayeni. Pentru a elimina diferențele în aplicarea Legilor Jocului, arbitrii au fost invitați la o scurtă întâlnire în care să vorbească despre problemele conflictuale din meci.

Departe de asta, cei doi care au atras cea mai mare atenție au fost Gilberto de Almeida Rego din meciul Argentina și Franța, în care arbitrul Brazilian a fluierat sfârșitul meciului cu șase minute mai devreme, și Bolivianul Ulises Saucedo din meciul Argentina și Mexic, în care Argentina a câștigat cu 6-3. În timpul meciului, Saucedo, care era și antrenorul Boliviei, a acordat trei lovituri de la 11 metri.

Mai jos este o listă cu arbitrii. Arbitrii în italice au fost tușieri tot campionatul.

Europa
America de Nord
America de Sud


Formatul[modificare | modificare sursă]

13 echipe au fost puse în patru grupe, Grupa 1 conținând patru echipe, iar celelalte conținând doar trei. Două puncte erau acordate pentru un câștig și un punct pentru egal. Dacă două echipe aveau aceleași puncte, un play-off trebuia să se joace. Oricum, asta nu a fost necesar. Cei patru câștigători ai grupei respective se duceau în semifinale. Dacă două echipe făceau egal aici se jucau și prelungiri, însă nici asta nu a fost necesar.

Grupele[modificare | modificare sursă]

Uruguay, Argentina, Brazilia și Statele Unite fuseseră cele mai bune echipe din acest campionat. Tragerile la sorți au avut loc în Montevideo, atunci când toate echipele au ajuns.

Cum nu erau meciuri de calificare, primele două meciuri ale campionatului au fost și primele două meciuri din istoria Campionatului Mondial, care au avut loc în același timp pe 13 Iulie 1930. Franța a bătut-o pe Mexic cu 4-1 pe Estadio Pocitos, în timp ce Statele Unite a bătut-o pe Belgia cu 3-0 pe Estadio Gran Parque Central. Lucien Laurent de la Franța a fost primul marcator din istoria Campionatului Mondial.

Rezumatul campionatului[modificare | modificare sursă]

Grupa 1[modificare | modificare sursă]

Am jucat cu Mexic și era ninsoare, pentru că era iarnă în emisfera sudică. Unul din echipa mea mi-a centrat mingea și am urmărit-o bine dând un voleu cu piciorul meu drept. Toată lumea era bucuroasă dar noi nu ne-am bucurat așa tare - nimeni nu a realizat că golul acesta devenise istorie. O strângere de mână cu toți coechipierii mei și aia a fost. Și nu am primit nici un bonus pentru că atunci toți eram amatori.

Lucien Laurent[1]

Prima grupă era singura care conținea patru echipe: Argentina, Chile, Franța și Mexic. Două zile după victoria Franței contra Mexicului, ei îi aveau în față pe favoriții grupei Argentina. Ghinionul s-a abătut peste Franța după ce portarul Alex Thepot a trebui să părăsească terenul după numai 20 minute, iar Laurent, după ce a fost faultat de Luis Monti, și-a petrecut tot meciul șchiopăind. Oricum ei au jucat mai bine, și putea fi chiar 0-0 dacă Monti nu înscria din lovitură liberă. Meciul a avut și o controversă când arbitrul Almeida Rego a fluierat sfârșitul meciului cu șase minute mai devreme, exact atunci când Francezul Marcel Langiller avea o șansă enormă de a înscrie. Jocul s-a reluat după protestele făcute de jucătorii Francezi. Chiar dacă Franța a jucat de două ori în două zile, Chile juca abia primul meci. Ei au jucat cu Mexic în următoarea zi, câștigând confortabil cu scorul de 3-0.

În ultimul meci al Franței, contra Chile, a fost acordat primul penalti din campionat și din istoria Campionatului Mondial. Primul portar care a apărat un penalti a fost Alex Thepot de la Franța pe 19 Iulie 1930, apărând șutul Chilianului Carlos Vidal în minutul 30. În al doilea meci al Argentinei, contra Mexicului, trei penaltiuri au fost acordate. În timpul aceluiași meci pe 19 Iulie 1930 portarul Mexicului Oscar Bonfiglio Martinez a apărat un alt penalti în minutul 23 al meciului cu Argentina. Penaltiul fiind bătut de Fernando Paternoster. Guillermo Stabile a dat un hat-trick în debutul său la națională, Argentina câștigând cu 6-3, cu absența căpitanului ei Manuel Ferreira, care s-a întors în Buenos Aires să dea un examen. Calificarea a fost decisă de ultimul meci al grupei, un meci între Argentina și Chile, care le-a bătut pe Franța, respectiv Mexic. Meciul a început cu o bătaie după un fault la Arturo Torres comis de Monti. Argentina a câștigat 3-1 contra vecinilor săi și astfel a avansat în semifinale.

Grupa 2[modificare | modificare sursă]

A doua grupă conținea Brazilia, Bolivia și Iugoslavia. Brazilia, favoriții grupei, știau că vor ajunge în semifinale însă au pierdut din primul meci cu 2-1 în fața Iugoslaviei. Înainte de turneu Bolivia nu câștigase nici un meci niciodată. În primul lor meci pentru a arăta cât de mult înseamnă pentru ei că au fost invitați la acest turneu, ei au purtat tricouri în care pe fiecare scria câte o literă din propoziția ,,Viva Uruguay''. Ambele meciuri ale Boliviei au fost la fel, un început promițător care încet-încet a dus la un scor dezastruos. Contra Iugoslaviei au rezistat o oră fără să primească gol, dar până la final au primit patru goluri. Ghinionul a fost de partea lor, multe goluri ale Boliviei fiind anulate. Contra Braziliei, când ambele echipe jucau doar pentru mândrie, scorul a fost 1-0 pentru Brazilia la pauză. Însă în a doua repriză ei au mai înscris încă de trei ori, două dintre ele fiind marcate de multi-sportivul Preguinho. Iugoslavia s-a calificat în semifinale.

Grupa 3[modificare | modificare sursă]

Faza grupelor[modificare | modificare sursă]

Grupa 1[modificare | modificare sursă]

Echipă M V E Î Gm Gp Pct
Flag of Argentina.svg Argentina 3 3 0 0 10 4 6
Flag of Chile.svg Chile 3 2 0 1 5 3 4
Flag of France.svg Franța 3 1 0 2 4 3 2
Flag of Mexico.svg Mexic 3 0 0 3 4 13 0
13 iulie 1930
15:00 UYT (UTC−03:30)
Franța  4 – 1  Mexic
L. Laurent A marcat în minutul 19 19'
Langiller A marcat în minutul 40 40'
Maschinot A marcat în minutele: 43'87'
Report Carreño A marcat în minutul 70 70'
Estadio Pocitos, Montevideo
Spectatori: 3.000
Arbitru: Domingo Lombardi (Uruguay)

15 iulie 1930
16:00 UYT (UTC−03:30)
Argentina  1 – 0  Franța
Monti A marcat în minutul 81 81' Report
Estadio Parque Central, Montevideo
Spectatori: 18.000
Arbitru: Almeida Rêgo (Brazil)

16 iulie 1930
14:45 UYT (UTC−03:30)
Chile  3 – 0  Mexic
Vidal A marcat în minutele: 3'65'[2]
M. Rosas A marcat în minutul 51 51' (o.g.)
Report

19 iulie 1930
12:50 UYT (UTC−03:30)
Chile  1 – 0  Franța
Subiabre A marcat în minutul 65 65'[2] Report
Estadio Centenario, Montevideo
Spectatori: 50.000
Arbitru: Aníbal Tejada (Uruguay)

19 iulie 1930
15:00 UYT (UTC−03:30)
Argentina  6 – 3  Mexic
Stábile A marcat în minutele: 8'17'80'
Zumelzú A marcat în minutele: 12'55'
Varallo A marcat în minutul 53 53'
Report M. Rosas A marcat în minutele: 42' (pen.)65'
Gayón A marcat în minutul 75 75'
Estadio Centenario, Montevideo
Spectatori: 50.000
Arbitru: Ulises Saucedo (Bolivia)

22 iulie 1930
14:45 UYT (UTC−03:30)
Argentina  3 – 1  Chile
Stábile A marcat în minutele: 12'13'
M. Evaristo A marcat în minutul 81 81'
Report Subiabre A marcat în minutul 15 15'[2]
Estadio Centenario, Montevideo
Spectatori: 35.000
Arbitru: John Langenus (Belgia)

Grupa 2[modificare | modificare sursă]

Echipă M V E Î Gm Gp Pct
Flag of SFR Yugoslavia.svg Iugoslavia 2 2 0 0 6 1 4
Flag of Brazil.svg Brazilia 2 1 0 1 5 2 2
Flag of Bolivia.svg Bolivia 2 0 0 2 0 8 0
Flag of SFR Yugoslavia.svg Iugoslavia 2-1 Flag of Brazil.svg Brazilia
Aleksandar Tiranic A marcat în minutul 21 21'
Ivica BEKA marcat în minutul 30 30'
(Cronica) Preguinho A marcat în minutul 62 62'
Parque Central, Montevideo
Spectatori: 5000
Arbitru: Uruguay Tejada Anibal
Flag of SFR Yugoslavia.svg Iugoslavia 4-0 Flag of Bolivia.svg Bolivia
Ivica Bek A marcat în minutul 60 60'A marcat în minutul 67 67'
Blagoje MarjanovicA marcat în minutul 62 62'
Djordje VujadinovicA marcat în minutul 85 85'
(Cronica)
Parque Central, Montevideo
Spectatori: 800
Arbitru: Uruguay Francisco Mateucci
Flag of Brazil.svg Brazilia 4 - 0 Flag of Bolivia.svg Bolivia
Moderato A marcat în minutul 37 37'A marcat în minutul 73 73'
PreguinhoA marcat în minutul 57 57'A marcat în minutul 83 83'
(Cronica)
Parque Central, Montevideo
Spectatori: 81200
Arbitru: Franța John Balway

Grupa 3[modificare | modificare sursă]

Echipă M V E Î Gm Gp Pct
Flag of Uruguay.svg Uruguay 2 2 0 0 5 0 4
Flag of Romania.svg România 2 1 0 1 3 5 2
Flag of Peru.svg Peru 2 0 0 2 1 4 0
Flag of Romania.svg România 3-1 Flag of Peru.svg Peru
Deșu A marcat în minutul 1 1'
Barbu A marcat în minutul 79 79'
Stanciu A marcat în minutul 89 89'
(Cronica) Souza Ferreira A marcat în minutul 75 75'
Estadio Pocitos, Montevideo
Spectatori: ~2.500
Arbitru: Warnken (Chile)


Flag of Uruguay.svg Uruguay 4-0 Flag of Romania.svg România
Dorado A marcat în minutul 7 7'
Scarone A marcat în minutul 26 26'
Anselmo A marcat în minutul 31 31'
Cea A marcat în minutul 35 35'
(Cronica)
Estadio Centenario, Montevideo
Spectatori: ~80.000
Arbitru: Rege (Brazila)

Grupa 4[modificare | modificare sursă]

Echipă M V E Î Gm Gp Pct
Flag of the United States.svg Statele Unite 2 2 0 0 6 0 4
Flag of Paraguay.svg Paraguay 2 1 0 1 1 3 2
Flag of Belgium.svg Belgia 2 0 0 2 0 4 0
Flag of the United States.svg Statele Unite 3-0 Flag of Belgium.svg Belgia
McGhee A marcat în minutul 41 41', A marcat în minutul 45 45'
Patenaude A marcat în minutul 88 88'
(Cronica)
Estadio Parque Central, Montevideo
Spectatori: ~15,000
Arbitru: Macias (Argentina)

Flag of the United States.svg Statele Unite 3-0 Flag of Paraguay.svg Paraguay
Patenaude A marcat în minutul 10 10' A marcat în minutul 15 15'[3] A marcat în minutul 50 50' (Cronica)
Estadio Parque Central, Montevideo
Spectatori: ~20,000
Arbitru: Macias (Argentina)

Flag of Paraguay.svg Paraguay 1-0 Flag of Belgium.svg Belgia
Vargas Peña A marcat în minutul 40 40' (Cronica)
Estadio Centenario, Montevideo
Spectatori: ~12,000
Arbitru: Vallarino (Uruguay)

Faza eliminatorie[modificare | modificare sursă]

  Semifinale Finală
26 iulie – Montevideo
 Flag of Argentina.svg Argentina 6  
 Flag of the United States.svg Statele Unite 1  
 
30 iulie – Montevideo
     Flag of Argentina.svg Argentina 2
   Flag of Uruguay.svg Uruguay 4
Finala mică
27 iulie - Montevideo  
 Flag of Uruguay.svg Uruguay 6      
 Flag of SFR Yugoslavia.svg Iugoslavia 1        

Semifinalele[modificare | modificare sursă]

Flag of Argentina.svg Argentina 6-1 Flag of the United States.svg Statele Unite
Monti A marcat în minutul 20 20'
Scopelli A marcat în minutul 56 56'
Stábile A marcat în minutul 69 69' A marcat în minutul 87 87'
Peucelle A marcat în minutul 80 80' A marcat în minutul 85 85'
(Cronica) Brown A marcat în minutul 89 89'
Estadio Centenario, Montevideo
Spectatori: ~60,000
Arbitru: Langenus (Belgia)

Flag of Uruguay.svg Uruguay 6-1 Flag of SFR Yugoslavia.svg Iugoslavia
Cea A marcat în minutul 18 18', A marcat în minutul 67 67', A marcat în minutul 72 72'
Anselmo A marcat în minutul 20 20', A marcat în minutul 31 31'
Iriarte A marcat în minutul 61 61'
(Cronica) Sekulić A marcat în minutul 4 4'
Estadio Centenario, Montevideo
Spectatori: ~80,000
Arbitru: Rege (Brazila)

Finala[modificare | modificare sursă]

Flag of Uruguay.svg Uruguay 4-2 Flag of Argentina.svg Argentina
Dorado A marcat în minutul 12 12'
Cea A marcat în minutul 57 57'
Iriarte A marcat în minutul 68 68'
Castro A marcat în minutul 89 89'
(Cronica) Peucelle A marcat în minutul 20 20'
Stábile A marcat în minutul 37 37'
Estadio Centenario, Montevideo
Spectatori: ~93,000
Arbitru: Langenus (Belgia)

Marcatorii[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite fifa-franchecomte
  2. ^ a b c This is one of several goals for which the statistical details are disputed. The goalscorers and timings used here are those of FIFA, the official record. Some other sources, such as RSSSF, state a different scorer, timing, or both. See World Cup 1930 finals”. Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). http://www.rsssf.com/tables/30full.html. 
  3. ^ FIFA inițial l-a creditat cu acest gol pe Tom Florie, dar a fost trecut în dreptul lui Patenaude în 2006 [1].

Legături externe[modificare | modificare sursă]