Vasil Levski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Vasil Levski (dezambiguizare).
Vasil Levski
Васил Левски
Vasil Levski portrait.jpg
Vasil Levski
Date personale
Nume la naștere Vasil Ivanov Kunchev
Născut 18 iulie 1837(1837-07-18)
Karlovo, Imperiul Otoman (acum Bulgaria)
Decedat (35 de ani)
Sofia, Imperiul Otoman (acum Bulgaria)
Cetățenie Bulgaria
Etnie bulgari
Religie Creștin ortodox
Ocupație Revoluționar
Activitate
Cauza decesului Executat prin spânzurare
Loc de odihnă Sofia, Bulgaria
Cunoscut pentru Organizația Revoluționară Internă
Semnătură
Efigia lui Vasil Levski pe peretele ambasadei Bulgariei din Paris
Bustul lui Vasil Levski în Parcul Herăstrău din București, dezvelit la 12 mai 2001[1]

Vasil Levski (în bulgară Васил Левски) (n. 18 iulie 1837, Karlovo, Bulgaria – d. 19 februarie 1873) este pseudonimul sub care este cunoscut Vasil Ivanov Kuncev (în bulgară Васил Иванов Кунчев), revoluționar și erou național al Bulgariei.

La vârsta de 20 se ani a fost uns diacon, dar viața de călugăr nu l-a atras, așa că în 1862 a fugit în Serbia, unde s-a înrolat ca voluntar în „Legiunea bulgară” organizată și condusă de Gheorghi Rakovski, participând astfel la ostilitățile sârbo-turce. Din această perioadă datează și pseudonimul „Levski” (ca un leu), deoarece în timpul unui exercițiu de instrucție a făcut un salt foarte lung, considerat de colegii săi că este precum săritura unui leu. În primăvara anului 1863, Vasil Levski s-a ascuns o vreme în România, unde a locuit într-o moară abandonată de lângă București, împreună cu Hristo Botev. În perioada 1862-1868, Levski a participat la aproape toate atacurile armate duse de bulgari împotriva Imperiului Otoman.

A militat pentru ridicarea întregii populații bulgare la lupta împotriva opresiunii otomane, visând ca, după eliberare, Bulgaria să devină o republică democrată, bazată pe principiile enunțate de Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului.

În 1869, Levski, împreună cu Liuben Karavelov, a organizat la București Comitetul Central Revoluționar Bulgar care a început să organizeze o rețea de agenți în Bulgaria (denumiți apostoli)[2] ce formau comitete locale, pentru ca în 1872 să cutreiere Bulgaria spre a înființa o rețea de comitete în sute de orașe și sate bulgărești, subordonate unui guvern clandestin cu sediul în orașul Loveci. Dispuneau de arme, erau organizați în detașamente cu misiunea de a pedepsi trădătorii și oficialitățile turcești.

Entuziasmul a fost de scurtă durată. În toamna anului 1872, în cursul jefuirii unui oficiu poștal turcesc, în scopul procurării de bani pentru cumpărarea de arme, poliția turcă a luat urma unora din comitete, inclusiv a sediului din Loveci.

Levski a fost capturat de autoritățile turcești la 27 decembrie 1872 în hanul din satul Kakrina, în apropiere de Loveci, se pare în urma unei trădări. A fost apoi transferat la Veliko Târnovo, pentru interogatorii, iar la 4 ianuarie 1873 a fost transferat la Sofia, unde a fost judecat și condamnat la moarte prin spânzurare.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]