Biserica de lemn din Săcălășeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Săcălăşeni, comuna Săcălăşeni, județul Maramureș, foto: iunie 2009.
Portalul uşii de la intrare
Maica Domnului cu Pruncul
Încoronarea Fecioarei

Biserica de lemn din Săcălășeni, comuna Săcălășeni, județul Maramureș datează din secolul XVII[1] . Lăcașul are hramul „Adormirea Maicii Domnului” și figurează pe lista monumentelor istorice, cod LMI MM-II-m-A-04630.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”, datează potrivit tradiției din anul 1442 și a fost reconstruită în secolul XVII. De proporții monumentale, este impresionantă și prin grosimea excepțională a bârnelor din care este construită. De plan dreptunghiular, cu absida poligonală decroșată, are deasupra pronaosului un turn-clopotniță foarte înalt, cu foișor. Accesul se face pe latura de sud, ușa având un ancadrament în formă de acoladă și o bogată ornamentație sculptată.

În interior se păstrează picturi murale din 1865, după cum specifică inscripția din naos: „Această sfântă biserică sau ziditu după vremea tătărimii în anul 1442. Sau zugrăvitu din nou în anul 1865 fiind mitropolitu Ex-sa Alexandru Suluțiu episcop Vancea ilustratea sa în DRE Gherlei protopopu Atanasiu Cotuțiu, preot Gheorghe Trif R. Curator Leudice Nuțiu, fătu Tarța Vasilica, pictoritu pictoru Paulu Weissu din cetatea Baia Mare”[2]. Din inscripție rezultă că actuala pictură înlocuiește una mai veche și că biserica ar fi fost ridicată în anul 1442, dată discutabilă având în vedere viața relativ scurtă a construcțiilor de lemn[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lăcașuri de cult din România
  2. ^ Tarnavschi Bogdana, Bisericile de lemn din Țara Lăpușului și din Țara Chioarului în Monumente Istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, pag.155
  3. ^ Tarnavschi Bogdana, Bisericile de lemn din Țara Lăpușului și din Țara Chioarului în Monumente Istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, pag.156

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Tarnavschi Schuster, Dana (). „Biserici de lemn din Țara Lăpușului”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1973 (2): 41–57. 
  • Cincheza-Buculei, Ecaterina (). „Câteva date noi despre meșterii bisericilor de lemn din Maramureș, secolul al XVIII-lea (Țara Lăpușului)”. Studii și Cercetări de Istoria Artei, seria Artă Plastică. 27: 23–40. 
  • Tarnavschi, Bogdana (). „Biserici de lemn din Țara Lăpușului și din Țara Chioarului”. Monumente Istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului: 131–158, Cluj. 
  • Man, Grigore (). Biserici de lemn din Maramureș. Baia Mare. rezumat. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]