Biserica de lemn din Cufoaia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Cufoaia, oraș Târgu Lăpuș, județul Maramureș, foto: iulie 2012.
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Cufoaia, oraș Târgu Lăpuș, județul Maramureș, foto: iulie 2012.
Prestolul
Absdida altarului
Fereastră
Una din intrările în altar
Piciorul şi piatra Sfintei Mese

Biserica de lemn din Cufoaia, oraș Târgu Lăpuș, județul Maramureș, a fost construită la mijlocul secolului XIX. Din vechea biserică, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, lăsată în paragină în cimitirul vechi al satului, se mai păstrează doar altarul, care figurează pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: MM-II-m-B-04560.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Absida bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” este așezată pe un deal în partea centrală a satului, în apropierea drumului principal din sat. În jurul monumentului se află un cimitir vechi, împrejmuit de fragmente dintr-un zid de piatră. Vegetația abundentă face ca accesul să fie destul de dificil.

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost ridicată la mijlocul secolului al XIX-lea, din bârne masive de stejar, pe temelie de piatră, având planimetria celorlalte biserici de lemn din zonă. După finalizarea, în anul 1906, a construcției bisericii de zid, cu același hram, vechea bisericuță de lemn, scoasă din uz, s-a degradat rapid. Astăzi se mai păstrează altarul poligonal, piatra Sfintei Mese și ușa de la intrarea în biserică, aceasta din urmă fiind rezemată în dreapta intrării în altar. Acoperișul este cel original, crucea din metal având semiluna în vârful ei[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Istoricul bisericii de lemn din Cufoaia - preot paroh Florian Florin

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Șainelic, Sabin (). „Arhitectura bisericilor de lemn din Țara Chioarului”. Marmația. II: 279–317. 
  • Tarnavschi Schuster, Dana (). „Biserici de lemn din Țara Lăpușului”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1973 (2): 41–57. 
  • Cincheza-Buculei, Ecaterina (). „Câteva date noi despre meșterii bisericilor de lemn din Maramureș, secolul al XVIII-lea (Țara Lăpușului)”. Studii și Cercetări de Istoria Artei, seria Artă Plastică. 27: 23–40. 
  • Tarnavschi, Bogdana (). „Biserici de lemn din Țara Lăpușului și din Țara Chioarului”. Monumente Istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului: 131–158, Cluj. 
  • Man, Grigore (). Biserici de lemn din Maramureș. Baia Mare. rezumat. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]