Biserica de lemn din Drăghia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil"
Biserica de lemn Drăghia.jpg
Poziționare
Coordonate47°21′15.4″N 23°46′23.6″E47°21′15.4″N 23°46′23.6″E
Localitatesat Drăghia; comuna Coroieni
Țara România
Adresa39
Edificare
Data finalizării1706
Restaurare2006
Clasificare
Cod LMIMM-II-m-A-04569
Biserica de lemn din Drăghia, comuna Coroieni, județul Maramureș, foto: mai 2009.
Interiorul navei
Portalul intrării semnat de meşterul Bot Griga

Biserica de lemn din Drăghia, comuna Coroieni, județul Maramureș datează din anul 1706. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica se află pe lista monumentelor istorice, cod LMI MM-II-m-A-04569.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Satul Drăghia este atestat documentar din 1541 avându-și numele de la cneazul întemeietor Drag. Biserica veche cu hramul „Sfinții Arhangheli”, situată în partea de nord a satului în locul numit „Țintirim”, a fost construită din contribuția credincioșilor în anul 1706,[1] după cum reiese din inscripția de pe bârna peretului din stânga ușii de la intrarea în biserică. Meșterul s-a semnat pe portal, la intrare, în locul de cinste dedicat lor sau ctitorilor, în litere chirilice: „Both Griga Miaștir”. Biserica este din lemn de stejar, netencuită, cu temelia din piatră. Este în forma bisericilor vechi, cu intrarea laterală. În vârful turnului e crucea cu șapte brațe și păunul alături, semn al creștinismului în primele veacuri și al biruinței. Interiorul bisericii a fost pictat pe pânză în ulei, probabil de către zugravul Petre din Preluca, în anul 1797, după cum rezultă din pisania de pe ușile împărătești în litere chirilice „1797 Am zugrăvit Petre”. În interior se păstrează scene din Vechiul Testament, nume de proroci, mironosițe, Sfinții Apostoli și Mântuitorul Iisus Cristos. Pe cerimea naosului mai există anul 1857, probabil atunci a fost consacrată pentru a doua oară, după cum menționează monografia satului, sau atunci să fi fost pictată. Existența acestei biserici a fost asigurată datorită lucrărilor efectuate în anii 1960 și 1972 prin eforturile părintelui Petru Radu, care a slujit timp de cinci decenii în parohia Dealu Mare, filia Drăghia, fiu al satului. Prin diligențele făcute de urmașii acestuia, vechea biserică, care străjuiește de trei veacuri comunitatea, degradată, înclinată și în pericol să se prăbușească, a suferit ample lucrări de reparație în anul 2006. Un caz fericit printre vechile biserici de lemn din Transilvania, lucrările, costisitoare, fiind finanțate de Ministerul Culturii și din rezerva de stat. Numeroase alte biserici de lemn, simboluri de credință, istorie și statornicie, așteaptă același sprijin generos.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii monografice
  • Istoricul Bisericii din Drăghia (1972)
Studii regionale
  • Tarnavschi, Bogdana (). „Biserici de lemn din Țara Lăpușului și din Țara Chioarului”. Monumente Istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului: 131–158, Cluj. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]