Biserica de lemn din Sârbi Josani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn „Sf. Nicolae” - Josani
Sârbi Josani.jpg
Poziționare
Coordonate47°46′04″N 23°56′47″E / 47.7678°N 23.9464°E
Localitatesat Sârbi; comuna Budești
Țara România
Adresa28
Edificare
Data finalizării1665
Clasificare
Cod LMIMM-II-m-A-04639
Cod RAN107537.02
Icoana Mântuitorului
Ușile împărătești
Partea superioară a iconostasului
Biserica de lemn Sf.Nicolae din Sârbi Josani, județul Maramureș, foto: aprilie 2008.
Butea bisericii
Portalul exterior

Biserica de lemn din Josani în satul Sârbi, Maramureș, a fost construită din lemn de stejar în jurul anului 1685. Aceasta este ctitoria familiei nobile Dunca de Sârbi, care a stăpânit această parte de jos a satului în aceea epocă și a fost neîntrerupt patroana bisericii până la sfârșitul secolului 18. Aceasta înseamnă că familia Dunca de Sârbi a îngrijit și înzestrat biserica și a întreținut un preot în ea timp de mai mult de o sută de ani.

În partea de sus din sat, pe locul așezărilor medievale Balotești și Cămârzana, există o biserică de lemn mai veche, din 1639, cunoscută sub numele de Sârbi Susani, ctitoria nemeșilor din acea parte a satului.

Naosul este acoperit cu o boltă semicilindrică. Deasupra pronaosului tăvănit se înalță turnul-clopotniță. Acoperișul are streașină dublă.

Se pot admira câteva icoane pe lemn deosebit de valoroase, dintre care două, pictate în jurul anului 1775, pot fi atribuite lui Radu Munteanu (una o reprezintă pe Maica Domnului cu pruncul, iar cealaltă este un Deisis).

Ușile împărătești, frumos sculptate, pot fi atribuite meșterilor iconari din familia Plohod, din Dragomirești, Maramureș.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]