Biserica de lemn Sf. Paraschiva din Rogoz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Rogoz, județul Maramureș, foto mai 2009.
Intrarea în biserică, cu inscripţie indescifrabilă în chirilice sau rune, foto 2009.

Biserica de lemn Sf.Paraschiva din Rogoz, județul Maramureș, datează de la sfârșitul secolului XVII[1]. Are hramul „Cuvioasa Paraschiva”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: MM-II-m-A-04617.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica a fost adusă în Rogoz în 1883, din localitatea Suciu de Sus, Maramureș. Este a doua biserică de lemn din Rogoz, atât ca vechime, cât și ca importanță, după biserica „Sfinții Arhangheli”, aflată în vecinătate. Planul său, probabil cel inițial, este simplu: pronaos, cu intrarea la sud, naos și absidă poligonală mai îngustă decât celelalte două încăperi. Edificiul a fost alungit cu ocazia reconstruirii, iar turnul probabil înălțat[2]. Ancadramentul celor două uși de aces în naos și pronaos este decupat în formă de dublă acoladă.

Pictura murală originală nu se mai păstrează, actuala pictură fiind realizată în 1940. Icoanele sunt mai vechi, ca și dulăpiorul pentru sfintele taine, realizat în maniera lui Radu Munteanu.

Piatra altarului datează din anul 1695: „...făcut...prestol...zloți să fie pom...1695”. Este un indiciu important pentru datarea construcției inițiale, în satul de baștină[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lăcașuri de cult din România
  2. ^ Bogdana Tarnavschi, „Biserici de lemn din Țara Maramureșului”. Monumente istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului Cluj: pag.146
  3. ^ Bogdana Tarnavschi, „Biserici de lemn din Țara Maramureșului”. Monumente istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului Cluj: pag.147

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii monografice
  • Crețeanu, Radu (). „Bisericile de lemn din Rogoz”. RMM. 1976 (1): 83–85. 
Studii regionale
  • Tarnavschi Schuster, Dana (). „Biserici de lemn din Țara Lăpușului”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1973 (2): 41–57. 
  • Cincheza-Buculei, Ecaterina (). „Câteva date noi despre meșterii bisericilor de lemn din Maramureș, secolul al XVIII-lea (Țara Lăpușului)”. Studii și Cercetări de Istoria Artei, seria Artă Plastică. 27: 23–40. 
  • Tarnavschi, Bogdana (). „Biserici de lemn din Țara Lăpușului și din Țara Chioarului”. Monumente Istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului: 131–158, Cluj. 
  • Man, Grigore (). Biserici de lemn din Maramureș. Baia Mare. rezumat. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]