Sari la conținut

Biserica de lemn din Glod (Gâlgău)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Glod
Vedere de ansamblu: mai 2009

Biserica de lemn din Glod se află în localitatea Răzoare din județul Maramureș unde a fost adusă după 1867 din satul Glod, Sălaj. Ea este datată relativ din anul 1740. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: cod LMI MM-II-m-A-04610.

Ridicată în lunca văii Lăpușului, la marginea așezării, biserica este o construcție de dimensiuni modeste, cu un mic pridvor pe fața apuseană, unde se află și ușa de intrare și un turn puțin înalt, cu coiful încadrat de patru turnulețe.

Despre pictura murală din interior se presupune că a fost executată de un pictor lăpușan, Petre, autorul ușilor împărătești pe care le semnează la anul 1759: „Petre Di(ac)ul din Preluca”[1]. Biserica a fost construită la o dată incertă, înaintea anului 1730.

  1. ^ Porumb, pag.149
Studii monografice
  • Buhățel, Teodor (). Glodul Someșului, Vatră de conviețuire milenară, Aspecte Istorico-monografice. Zalău: Editura Caiete Silvane. 
  • Porumb, Marius (). „Biserici de lemn din Țara Maramureșului”. Monumente istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. 
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Glod