Sancho I al Portugaliei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sancho I
SanchoI-P.jpg
Date personale
Născut 11 noiembrie 1154(1154-11-11)
Coimbra, Regatul Portugaliei
Decedat 26 martie 1212 (57 de ani)
Coimbra, Regatul Portugaliei
Înmormântat Monastery of Santa Cruz[*] Modificați la Wikidata
Părinți Afonso I al Portugaliei
Maud of Savoy[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Fernando Afonso of Portugal[*]
Theresa of Portugal, Countess of Flanders[*]
Urraca of Portugal[*]
Mafalda of Portugal[*]
Henrique Afonso, Infante de Portugal[*]
Pedro Afonso, mestre de Avis[*]
Sancha Afonso[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Dulce de Aragon
Copii Theresa, regină de Léon
Infanta Sancha
Afonso al II-lea al Portugaliei
Petru I, Conte de Urgell
Ferdinand, Conte de Flandra
Infanta Branca, Lady de Guadalajara
Berengaria, regină a Danemarcei
Mafalda, regină a Castiliei
Cetățenie PortugueseFlag1185.svg Portugalia Modificați la Wikidata
Religie creștinism Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Burgundia
Rege al Portugaliei
Domnie 6 decembrie 1185 – 26 martie 1212
Încoronare 9 decembrie 1185
Predecesor Afonso I
Succesor Afonso II

Sancho I, Rege al Portugaliei (pronunția AFI /'sɐʃu/; rareori tradus Sanctius I), supranumit Populatorul (portugheză o Povoador), al doilea rege al Portugaliei, s-a născut pe 11 noiembrie 1154 în Coimbra, și a murit pe 26 martie 1212 în același oraș. A fost al doilea fiu legitim, dar singurul care a supraviețuit, al regelui Afonso I al Portugaliei și a soției sale, Maud de Savoia. Sancho a urmat la tron tatălui său în 1185. A folosit titlul de Rege de Algarve și/sau Rege de Silves, între 1189 și 1191.

În 1170, Sancho a fost numit cavaler de tatăl său, regele Afonso I, și de atunci a devenit al doilea comandant din regat, atât în administrație, cât și în armată. Pe atunci, independența Portugaliei (declarată în 1139) nu era pe deplin consolidată. Regii Castiliei și Leonului încercau să reanexeze teritoriul, iar Biserica Romano-Catolică și-a oferit târziu binecuvântarea și aprobarea. Din cauza aceasta, Afonso I a fost nevoit să caute aliați în cadrul Peninsulei Iberice. Portugalia a semnat o alianță cu Regatul Aragonului, și împreună au luptat împotriva Castiliei și Leonului. Pentru a asigura această înțelegere, Infantele (Prințul moștenitor) Sancho al Portugaliei s-a căsătorit, în 1174, cu Infanta Dulce Berenguer, sora mai mică a regelui Alfonso al II-lea al Aragonului. Astfel, Aragon a devenit primul regat iberic care a recunoscut independența Portugaliei.

După moartea lui Afonso I în 1185, Sancho I a devenit rege al Portugaliei. Coimbra era centrul regatului; Sancho a încheiat războaiele dure și inutile cu vecinii săi pentru controlul teritoriilor de la frontierele Galiciei. În schimb, și-a îndreptat atenția către sud, unde micile regate maure (numite "taifa") încă prosperau. Cu ajutorul cruciaților, a cucerit Silves în 1191. Silves era un oraș important din sud, un centru administrativ și comercial, cu o populație estimată la aproximativ 20.000 de oameni. Sancho a ordonat fortificarea orașului, și a construit un castel care astăzi reprezintă un monument important al moștenirii portugheze. Cu toate acestea, conflictele armate s-au mutat din nou în nord, unde Castilia și León amenințau din nou frontierele portugheze. Silves a fost capturat din nou de mauri.

Sancho I și-a dedicat o mara parte din domnie organizării politice și administrative a noului regat. A acumulat un tezaur național, a sprijinit noi industrii, și clasa medie a comercianților. Mai mult, a creat orașe și sate noi (precum Guarda în 1199), și s-a ocupat de repopularea părților nordice ale Regatului Portugaliei, în special cu flamanzi și burgunzi; de aici provine supranumele „Populatorul”. Regele era cunoscut de asemenea pentru pasiunea sa pentru literatură și cunoaștere în general. Sancho I a scris mai multe cărți de poezii, și s-a folosit de tezaurul național pentru a trimite studenți portughezi la universități europene.