Bursa de Valori București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pagina „BVB” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți BVB (dezambiguizare)
Bursa de Valori București SA
Tip Bursă de Valori
Fondată 21 aprilie 1995
Sediu București, România
Oameni cheie Ludwik Sobolewski Director General
Lucian-Claudiu Anghel președinte CA
Website http://www.bvb.ro/

Bursa de Valori București (BVB) este o bursă de valori din București, România. BVB operează o piață reglementată spot, o piață reglementată la termen, o secțiune de piață numită Rasdaq, precum și un sistem alternativ de tranzacționare. Tranzacțiile executate la BVB se desfășoară prin sistemul electronic de tranzacționare Arena.

La BVB se tranzacționează următoarele tipuri de instrumente financiare: acțiunidrepturiobligațiuniunități de fondproduse structuratecontracte futures

Numărul emitenților pe piața reglementată a fost de 84 pe parcursul anului 2014.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Pe data de 1 decembrie 1882 are loc deschiderea oficială a Bursei de Valori București. De-a lungul timpului bursa a fost afectată de evenimentele social-politice. Activitatea BVB este întreruptă începând cu anul 1941, timp de 5 decenii rămânând închisă.

În anul 1995 are loc reînființarea Bursei, prima tranzacție având loc pe 20 noiembrie 1995. De atunci ea se află într-o dezvoltare continuă.

Anul 2005 este anul în care BVB absoarbe Bursa Electronică RASDAQ.

La data de 14 februarie 2008, la bursă se listează prima companie internațională: Erste Bank.

În 2010, Bursa de Valori București se listează pe propria piață reglementată la vedere.

În 2011 are loc listarea Fondului Proprietatea la BVB și sunt dezvoltate tehnicile de tranzacționare prin introducerea operațiunilor de vânzare în lipsă (short selling) și extinderea utilizării sistemului de conturi globale și pentru titlurile emise de companii românești.

În 2011 - 2012 începe tranzacționarea acțiunilor emise de companii românețti pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de BVB.

În 2013 are loc oferta publică inițială primară de acțiuni emise de SN Nuclearelectrica, parte a programului de privatizare anunțat de Guvern și primul IPO de la BVB în ultimii 6 ani.

Indici[modificare | modificare sursă]

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) calculeaza si distribuie in timp real 7 indici proprii:

  • BET (Bucharest Exchange Trading) - BET este primul indice dezvoltat de BVB si reprezinta indicele de referinta al pietei locale de capital. BET reflecta evolutia celor mai tranzactionate 10 companii de pe Piata Reglementata a BVB, exclusiv societatile de investitii financiare (SIF-uri). Este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului, ponderea maxima a unui simbol fiind de 20%;
Companie Domeniul de activitate Simbol bursă Ponderea în index (%)[1]
SC Fondul Proprietatea SA - București fonduri mutuale FP 21.15
OMV Petrom S.A. petrolier SNP 18.77
Banca Transilvania S.A. bancar TLV 15.96
S.N.G.N. Romgaz S.A. gaze naturale SNG 15.18
BRD - Groupe Societe Generale S.A bancar BRD 8.88
Electrica S.A. electricitate EL 8.30
S.N.T.G.N. Transgaz S.A. gaze naturale TGN 5.30
C.N.T.E.E. Transelectrica electricitate TEL 3.82
S.N. Nuclearelectrica S.A. electricitate SNN 1.76
SC Bursa de Valori București SA bursă de valori BVB 0.89
Capitalizare indice: 25.105.909.305,19 Ron

Actualizat la 21 octombrie 2014

  • BET-TR este primul indice de tip total return lansat de BVB, construit pe structura indicelui de referinta al pietei, BET. Indicele BET-TR reflecta atat evolutia preturilor companiilor componente, cat si dividendele oferite de acestea;
  • BET Plus reflecta evolutia companiilor romanesti listate pe piata reglementatata a BVB care indeplinesc criterii minime de selectie referitoare la lichiditate si la valoarea actiunilor incluse in free float, cu exceptia societatilor de investitii financiare (SIF-urilor). 
  • BET FI este primul indice sectorial lansat de BVB si reflecta evolutia societatilor de investitii financiare (SIF-uri) si a altor entitati asimilabile acestora. 
  • BET BK a fost construit pentru a putea fi folosit ca benchmark de catre administratorii de fonduri, dar si de alti investitori institutionali, metodologia de calcul reflecta cerintele legale si limitele de investitii ale fondurilor. 
  • BET-NG este un indice sectorial care reflecta evolutia companiilor listate pe piata reglementata a BVB care au domeniul principal de activitate energia si utilitatile aferente. 
  • BET XT reflecta evolutia preturilor celor mai tranzactionate 25 de companii de pe Piata Reglementata a BVB, inclusiv societatile de investitii financiare (SIF-uri).
  • ROTX este un indice dezvoltat de BVB impreuna cu Bursa de Valori din Viena (Wiener Borse AG) care reflecta in timp real miscarea actiunilor ‘blue chip’ tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). 

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]