Koala

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
KoalaAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Stare de conservare: Risc scăzut (nt)
Koala climbing tree.jpg
Un Koala cățărându-se
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Subclasă: Marsupialia
Ordin: Diprotodontia
Subordin: Vombatiformes
Familie: Phascolarctidae
Gen: Phascolarctos
Specie: cinereus
Nume binomial
Phascolarctos cinereus
Goldfuss, 1817
Culoarea roz reprezintă zonele unde a fost introdus

Koala (sau ursulețul Koala), Phascolarctos cinereus, este un mamifer marsupial arboricol erbivor nativ pentru Australia și singurul membru în viață al familiei Phascolarctidae.

Numele[modificare | modificare sursă]

Numele științific al ursulețului provine din cuvintele din limba greacă phaskolos, care înseamnă „pungă, marsupiu” și arktos, care înseamnă „urs”. Atributul cinereus aparține limbii latine și înseamnă „cenușiu”.[1] Deși deseori i se spune „urs Koala”, acest lucru nu este corect, deoarece Koala nu face parte din familia urșilor. Folosirea denumirii de „urs Koala” este descurajată.[2][3][4][5][6] Cuvântul „koala” își are originea în limbile aborigene australiene și înseamnă „fără băutură”.[7] Acesta este un nume adecvat datorită dietei sale, formată în principal din frunze de eucalipt, care conțin suficientă apă, astfel încât Koala nu este nevoit să coboare pentru a se hidrata.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Koala poate fi găsit de-a lungul coastei de est australiene, de lângă Adelaide până în sud, în peninsula York, și până în interiorul insulei, atât timp cât există ploi care să susțină pădurile necesare. Koala din Australia de Sud au fost omorâți excesiv la începutul secolului XX, dar statul a fost repopulat ulterior cu animale din statul Victoria. Koala nu se găsesc nici în Tasmania, nici în Australia de Vest. În Port Macquarie există Koala-Hospital, unde sunt tratați ursuleții koala care au fost răniți în accidente de circulație sau prin incendii.

Descriere fizică[modificare | modificare sursă]

Koala are gheare mari, ascuțite pentru a-l ajuta să urce trunchiurile de copaci. Greutatea variază de la aproximativ 14 kg pentru un mascul mare din sud, la aproximativ 5 kg pentru o femelă mică din nord. Koala este unul dintre cele câteva mamifere (altele decât primatele), care are amprente digitale. Amprentele digitale ale Koala sunt similare cu amprentele digitale ale omului, chiar cu un microscop electronic, poate fi destul de greu de făcut distincția între cele două.[8]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Kidd, D.A. (1973). Collins Latin Gem Dictionary. London: Collins. p. 53. ISBN 0-00-458641-7 
  2. ^ www.ferngallery.com. „Australian Koala Foundation”. Savethekoala.com. http://www.savethekoala.com/koalasfacts.html. Accesat la 9 martie 2009. 
  3. ^ Australian Fauna”. Australian Fauna. http://www.australianfauna.com/koala.php. Accesat la 9 martie 2009. 
  4. ^ Australasian Regional Association of Zoological Parks and Aquaria”. Arazpa.org.au. http://www.arazpa.org.au/Koala/default.aspx. Accesat la 9 martie 2009. 
  5. ^ Australian Koala Foundation. „Frequently asked questions (FAQs). https://www.savethekoala.com/koalasfaqs.html. 
  6. ^ Australian Koala Foundation. „Interesting facts about koalas. https://www.savethekoala.com/koalasfacts.html. 
  7. ^ Dixon, R.M.W.; Moore, Bruce; Ramson, W. S.; Thomas, Mandy (2006). Australian Aboriginal Words in English: Their Origin and Meaning (ed. 2nd). South Melbourne: Oxford University Press. ISBN 0-19-554073-5 
  8. ^ Henneberg, Maciej (1997). „Fingerprint homoplasy: koalas and humans”. NaturalSCIENCE.com 1. http://naturalscience.com/ns/articles/01-04/ns_hll.html. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Koala