Sedentarism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Creşterea comportamentului sedentar cum ar fi privitul televizorului este caracteristică unui stil de viaţă sedentarian
Persoană sedentară

Sedentarismul este un stil de viață care implică lipsa de mișcare sau de activitate fizică.

Se refera la faptul de a fi sedentar, lipsit de activitate. sedentarismul este un factor de risc care conduce la aparitia mai multor afectiuni. Cu toate ca din punct de vedere medical este indicat sa evitam obiceiurile sedendare (statul excesiv la calculator, televizor etc), la ora actuala tot mai multe locuri de munca sunt caracaterizate prin lipsa activitatii fizice. Mai mult, viata moderna incurajeaza sedentarismul prin incurajarea unei vieti confortabila, fara prea multe solicitari fizice.

Afectiuni provocate si/sau agravate de sedentarism: boli cardiovasculare, tulburari metabolice, obezitate, deviatii ale coloanei vertebrale, anxietate etc.

2rightarrow.svgÎn general, sedentarismul afectează întregul organism, atât funcțiile organice cât și cele psihice, având consecințe precum: constipația cronică, afectarea inimii prin creșterea colesterolului, lipsa oxigenului în țesuturi, celule și organe, atrofiere musculară, tulburări cardiace, cerebrale, hepatice și renale, obezitate sau chiar tulburări ale metabolismului celular ce pot produce o degenerare canceroasă a celulelor.

Pentru a evita toate aceste neplăceri ale sedentarismului care se pot transforma chiar în afecțiuni grave, se recomandă cât mai multă mișcare.

Sedentarismul duce și la creșterea nivelului de colesterol în sânge. Sursele de colesterol sunt alimentele de proveniență animală, oricum organismul uman produce colesterol, iar când meniul conține grăsimi de origine animală, ficatul va fi stimulat să producă mai mult colesterol.

Femeile predispuse la sedentarism au un risc crescut de osteoporoză deoarece exercițiile fizice stimulează fixarea calciului în oase. Majoritatea sedentarilor se confruntă cu tendința de îngrășare, kilogramele în plus fiind un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet, unele tipuri de cancer etc. De asemenea, frecvența aterosclerozei, a infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral este de două ori mai mare la persoanele sedentare, decât la persoanele cu o viață activă.

Ultimele cercetări arată faptul că sedentarismul poate avea efecte chiar mai periculoase asupra organismului decât fumatul din cauza că mortalitatea provocată de sedentarism a fost mai mare decat cea provocată de tutun, iar inactivitatea la adolescenți poate duce la apariția unor probleme comportamentale.

Cum să evităm sedentarismul?

Pe lângă o alimentație echilibrată și un consum optim de lichide, legume și fructe, exercițiul fizic sistematic (30 de minute, de minim 3 ori pe săptămână) este cel care crește calitatea vieții și combate cel mai eficient sedentarismul prin faptul că:reduce riscul de mortalitate prin infarct miocardic și accident vascular cerebral, ameliorează hipertensiunea arterială, reduce riscul de apariție și complicațiile diabetului zaharat, reduce riscul de apariție al obezității, ajută la prevenirea și ameliorarea osteoporozei, scade incidența anumitor forme de cancer, în special de colon, activează sistemul imunitar, reduce din obiceiurile dăunătoare (fumat, consum de alcool)2leftarrow.svg
({{{2}}})

Legături externe[modificare | modificare sursă]