Comuna Dorna-Arini, Suceava

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dorna-Arini
—  Comună  —
Stemă
Stemă

Țară  România
Județ Suceava

SIRUTA 148131

Reședință Cozănești
Localități componente

Guvernare
 - Primar Moraru Ioan (2012)

Suprafață
 - Total 147 km²

Populație (2011)[1] [2]
 - Total 2.841 locuitori
 - Densitate 19 loc./km² 
 - Recensământul anterior, 2002 3.097 locuitori

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Dorna-Arini este o localitate în județul Suceava, Moldova, România.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Suprafață: 14.706 ha (mărime mijlocie în județul Suceava)

Componența comunei Dorna-Arini

Comuna Dorna-Arini are în componeța ei următoarele sate: Dorna-Arini, Cozănești, Gheorghițeni, Ortoaia, Rusca, Sunători

Pe lângă aceste sate, pe teritoriul comunei Dorna-Arini au existat în trecut diferite cătune, care au fost încadrate în satele componente ale comunei, deși denumirile s-au păstrat pentru desemnarea diferitor părți ale satelor respective. Dintre acestea fac parte: Buliceni, Gura Negrii, Arinul sau Valea Arinului, Bada, Gogoșeni sau Gugoșeni, Joseni, Morărești, Călinești, Colacul, Zugreni

 • Cătunul Buliceni era situat pe malul stâng al Bistriței, în dreptul satului Dorna, fiind astăzi înglobat în satul Gheorghițeni.
 • Cătunul Gura Negrii era situat în partea de vest a satului Dorna, fiind azi înglobat în satul Dorna-Arini.
 • Cătunul Arinul, Arini, Gura Arinului sau Valea Arinului era situat în partea de est a satului Dorna, fiind astăzi înglobat în acesta.
 • Cătunul Bada era situat în partea de SE a satului Cozănești, fiind astăzi înglobat înacesta. .
 • Cătunul Gogoșeni sau Gugoșeni este astăzi înglobat în satul Cozănești.
 • Cătunul Joseni era situat la nord de satul Ortoaia, fiind în prezent înglobat în acesta.
 • Cătunul Morărești situat la est de satul Sunători, este astăzi înglobat în satul Sunători.
 • Cătunul Călinești situat la est de cătunul Morărești este astăzi înglobat în satul Sunători.
 • Cătunul Colacul situat la est de cătunul Călinești este astăzi înglobat în satul Sunători.
 • Cătunul Zugreni era situat la limita comunei cu comuna Crucea, fiind în prezent înglobat în satul Sunători.

Limite:

Relief:

Altitudinea medie:1100 m

Comuna Dorna-Arini se situează la marginea de S-E a depresiunii Dornelor, în zona de contact dintre Munții Bistritei (Masivul Pietrosul) și Munții Rarău (Masivul Giumalău). Localitatea este traversată de râul Bistrița, care o desparte în doua sectoare asimetrice: cel drept (al Masivului Pietrosul) domol, cu terase etajate și muscele prelungi de o înăltime redusă (900 – 1200 m) iar cel stâng (al Masivului Giumalău) abrupt și fără terase. Dacă în partea de SV a comunei energia reliefului este domoală, înaintând spre E-NE, valea se îngustează considerabil, devine abruptă, formând chei (Cheile Zugrenilor).

Rețeaua hidrografică:

Comuna este traversată de la SV la NE de râul Bistrița care primește aici afluenți cu debite bogate cum sunt Râul Neagra Șarului, Pârâul Arinului, Râul Ortoaia, Râul Rusca I și Râul Rusca II, Râul Osoi, Râul Sunători, Râul Zugreni, Râul Buliceni, Râul Călinești, Râul Arsăneasca, Râul Bolătău, Râul Georghițeni și Râul Colbu.

Clima:

Clima localității este temperat montană cu două topoclimate distincte:

 • montan, caracterizat de o intensificare a precipitațiilor, a vântului și o scădere a temperaturii direct proportională cu creșterea altitudinii
 • depresionar, caracterizat prin brize dela munte spre vale, temperaturi moderate în timpul iernii, raritatea vânturilor și a viscolului

Temperatura medie anuală în depresiune este de 4,5 °C iar pe culme 2 °C. Luna cu cea mai cu cea mai ridicată temperatură este iulie, iar cea mai scazută ianuarie. Umiditatea aerului este de aproximativ 83%, iar precipitatiile ating valoarea medie anuală de 635,3 mm. în depresiune și 926 mm. pe culme.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Dorna-Arini

     Români (98.48%)

     Necunoscută (1.44%)

     Altă etnie (0.07%)Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Dorna-Arini

     Ortodocși (96.4%)

     Adventiști de ziua a șaptea (1.3%)

     Necunoscută (1.58%)

     Altă religie (0.7%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Dorna-Arini se ridică la 2.841 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.097 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (98,49%). Pentru 1,44% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,41%), cu o minoritate de adventiști de ziua a șaptea (1,3%). Pentru 1,58% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Denumirea inițiala a comunei era de Dorna, iar odată cu noua împartire administrativă din 1968 a fost schimbat în cea de Dorna-Arini.

Teritoriu actualei comune a facut parte, în vremuri străvechi din Ocolul Câmpulungului. Acest teritoriu nu era supus boierimii și bucura de privilegii garantate de domnie. Statutul special al zonei, precum prosperitatea asigurata de resursele naturale deosebite, a atras emigranti români din zona Ardealului.

În 1775, odată cu ocuparea Bucovinei de către Imperiul Austro-Ungar, granița se stabileșe pe râul Bistrita, chiar pe teritoriul actualei comune, partea de nord aflându-se în Imperiul Austro-Ungar iar cea sudică (75%) în Moldova, situație care va dura 143 de ani, pâna după Primul Război Mondial.

Cultura[modificare | modificare sursă]

Căminul cultural[modificare | modificare sursă]

Căminul cultural "Savin Alexievici" este situat la intrarea în satul Cozănești, în centrul reședinței de comună.

Festivaluri[modificare | modificare sursă]

Festivalul folcloric "Cântecul Cetinii" este o manifestare culturală locală, care se desfășoară anual în ultima duminică a lunii august.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erd2002/etnii2002.zip. Accesat la 6 august 2013. 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_Tab_8.xls. Accesat la 5 august 2013. 
 3. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_TAB_13.xls. Accesat la 5 august 2013. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Nafareanu, Ionel; Lateș, Florin; Vleju, Mihai; Popescu, Ștefan-Gabriel (2005). Monografia Comunei Dorna-Arini. Suceava. ISBN 973-0-04017-6