Comuna Adâncata, Suceava

47°44′10″N 26°17′21″E (Comuna Adâncata, Suceava) / 47.73611°N 26.28917°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adâncata
—  comună  —
Biserica de lemn din Adâncata
Biserica de lemn din Adâncata
Stemă
Stemă
Map
Adâncata (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 47°44′10″N 26°17′21″E ({{PAGENAME}}) / 47.73611°N 26.28917°E

Țară România
Județ Suceava


ReședințăAdâncata
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Adâncata[*]Viorel Cucu[*][1][2] (PNL, )

Suprafață
 - Total38,57 km²
Altitudine354 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total4.031 locuitori
 - Densitate104,53 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal727005

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Adâncata este o comună în județul Suceava, Moldova, România, formată din satele Adâncata (reședința), Călugăreni și Fetești.

Teritoriul comunei Adâncata se află situată din punct de vedere fizico-geografic în partea sud-estică a masivului deluros al Dragomirnei, subunitate naturală a Podișului Sucevei.

Până la reforma administrativă din 1950 a făcut parte din județul Dorohoi.[3]

Până în 15 decembrie 2002 a mai avut parte din ea si Comuna Hânțești, dar s-au desființat. comuna Hânțești s-a reînființat cu Hănțești, Berești, Arțari fiind consfințită prin legea 473/2003.

Date biogeografice[modificare | modificare sursă]

Vecinii[modificare | modificare sursă]

Relief[modificare | modificare sursă]

Geomorfologia actuală pe teritoriul comunei Adâncata este rezultatul unei evoluții subaeriene îndelungate, marcate de acțiunea diferențiată ca intensitate și în timp a proceselor modelatoare, nota aparte dând-o alcătuirea litologică și structural.

Climă[modificare | modificare sursă]

Prin poziția sa în latitudine teritoriul comunei Adâncata se situează în condițiile climatului temperat cu un continentalism moderat care se reflectă în distribuția temperaturii și precipitațiilor.

Floră și faună[modificare | modificare sursă]

Se întâlnesc păduri de foioase, preponderente stejarul, fagul în amestec cu arțarul, cireș, tei. Această pădure este alcătuită din specii ca mierea ursului, firuța de pădure, rogozul, urzica. Discontinuu apar și arbuști ca alunul, cornul, socul.

Fauna terestră are numeroși reprezentanți ca urmare a prezenței suprafețelor forestiere ce constituie adăpost: mistreț, căprioară, vulpe, cerbul, iepure, iar în vegetația de ierburi de hârciog, șoarecele de câmp.

Fauna pădurilor cuprinde o diversitate de specii: ciocănitoare, privighetoare, cucul, pițigoi, gaiță, mierla, pitulicea, turturica, rândunica, vrabia.

Apele Siretului constituie mediu de viață al unui număr mare de specii de pești: crapul, mreana, caras, bibanul, știuca.

Descrierea stemei[modificare | modificare sursă]

Stema comunei Adâncata se compune dintr-un scut tăiat. În câmp superior, pe fond albastru, trei frunze de stejar alăturate, de aur. În câmp inferior, pe fond roșu, un căprior alergând spre dreapta, cu capul văzut din față, de aur. Scutul este timbrat cu o coroană murală cu un turn de argint.

Semnificațiile elementelor însumate: Propunerea de stemă a comunei Adâncata asigură concordanța elementelor acesteia cu specificul economic, social, cultural și tradiția istorică ale comunei, respectând tradiția heraldică a acestei zone și legile științei heraldicii.

Coroana murală cu un turn de argint semnifică faptul că așezarea este comună.

Demografie[modificare | modificare sursă]




Componența etnică a comunei Adâncata

     Români (90,3%)

     Alte etnii (0,22%)

     Necunoscută (9,48%)



Componența confesională a comunei Adâncata

     Ortodocși (86,73%)

     Penticostali (3,23%)

     Alte religii (0,3%)

     Necunoscută (9,75%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Adâncata se ridică la 4.031 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 4.032 de locuitori.[4] Majoritatea locuitorilor sunt români (90,3%), iar pentru 9,48% nu se cunoaște apartenența etnică.[5] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (86,73%), cu o minoritate de penticostali (3,23%), iar pentru 9,75% nu se cunoaște apartenența confesională.[6]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Adâncata este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Viorel Cucu[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[7]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal11           
Partidul Social Democrat2           

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

  • Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Adâncata – monument istoric ce datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Construcția are un plan dreptunghiular cu absida altarului poligonală și decroșată (elemente tipice bisericilor de lemn). În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea a suferit mai multe modificări, fiind adăugate două pridvoare.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  3. ^ Anuarul ”SOCEC” al României-Mari
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  7. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Adâncata