HCM Râmnicu Vâlcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la clubul de handbal feminin fondat în 2013. Pentru clubul desființat, vedeți CS Oltchim Râmnicu Vâlcea.
HCM Râmnicu Vâlcea
Informații generale
Nume complet Handal Club Municipal
Râmnicu Vâlcea
Nume precedent(e) Handal Club Oltenia
Data fondării 1 Iulie 2013
Culori         
Sală Sala Sporturilor „Traian”
(3.126 locuri)
Campionat Liga Națională
Președinte România Toma Pleșa
Antrenor România Dumitru Muși (principal)
România Maria Török-Duca (secund)
Echipament de handbal
Kit left arm linesonwhite.png
Team colours
Kit body whitesholders.png
Team colours
Kit right arm linesonwhite.png
Team colours
Team colours
Acasă
Kit left arm whiteborder.png
Team colours
Kit body collarwhite.png
Team colours
Kit right arm whiteborder.png
Team colours
Team colours
Deplasare
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga Națională de handbal feminin 2014-2015

Handbal Club Municipal Râmnicu Vâlcea este un club profesionist de handbal din Râmnicu Vâlcea, România. Denumit inițial Handbal Club Oltenia, clubul se consideră succesor al CS Oltchim Râmnicu Vâlcea, creat în 1973 și care s-a desființat din cauza problemelor financiare. HCM Râmnicu Vâlcea va juca în Liga Națională începând din sezonul 2013-2014.

Deoarece timpul până la expirarea înscrierilor în Liga Națională era foarte scurt, acționarii noului club vâlcean au apelat la structura sportivă deja existentă HC Oltenia, urmând ca apoi să-i schimbe numele într-unul mai reprezentativ pentru municipiul Râmnicu Vâlcea.[1] Astfel, pe 1 iulie 2013, chiar înainte de termenul limită, clubul CS Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a înscris în Liga Națională și a anunțat că va preda locul echipei HC Oltenia.[2] După preluarea acestuia, s-a precizat că noul club vâlcean își va schimba denumirea în HCM Râmnicu Vâlcea.[2][3] Pe 15 iulie 2013, HCM Râmnicu Vâlcea a primit hotărârea judecătorească de constituire care îi permite finalizarea procedurilor de înscriere sub acest nume în Liga Națională în locul CS Oltchim.

Istorie[modificare | modificare sursă]

HC Oltenia este o structură sportivă mai veche, fără datorii sau obligații fiscale,[1] care a fost folosită de municipalitate în vara anului 2013 pentru a prelua locul deținut de CS Oltchim Râmnicu Vâlcea în Liga Națională. În iulie 2013, prin hotărâre judecătorească, HC Oltenia și-a schimbat numele în HCM Râmnicu Vâlcea. Maria Török-Duca, fosta mare handbalistă a Chimistului Râmnicu Vâlcea, a fost numită antrenor principal, iar altă fostă handbalistă, Mia Rădoi, antrenor secund.[4] Clubul este finanțat în cea mai mare parte de la bugetul local al municipiului Râmnicu Vâlcea. În noua structură municipalitatea deține 98 %, iar companiile Boromir Ind și Annabella (fabrica de conserve „Râureni”) câte 1 %.[1] În vară, primarul orașului a anunțat că HC Oltenia deține palmaresul, înregistrările și culorile CS Oltchim Râmnicu Vâlcea și că acesta vor fi utilizate. Cu toate acestea, într-un comunicat postat pe pagina oficială a CS Oltchim, conducerea acestui club, deși a salutat înființarea structurii Handbal Club Oltenia, a anunțat că Oltchim va rămâne cu palmaresul și patrimoniul său.[5] Primăria municipiului vrea să mărească bugetul echipei care este dat în cea mai mare parte de primăria Râmnicului Vâlcea. Desemna, președintele clubului a anunțat că în vara acestui an (2014) se vor căuta sponsori și până acum a anunțat că au găsit niște sponsori, însă vor fi anunțați în vara asta. Toma Pleșa (președintele) a mai spus bugetul va fi unul mare, însă, nu unul precum bugetul Oltchim-ului, care avea aproximativ 1,5 - 2 milioane de euro.

Echipa[modificare | modificare sursă]

Referindu-se la jucătoarele de la CS Oltchim care ar putea juca la HCM Râmnicu Vâlcea, primarul Ion Gigi Matei a anunțat că:[1]

„Mai sunt câteva jucătoare disponibile. Acestea se află sub contract cu Oltchim și le vom ține. Sigur că vom apela și la Centrul de Excelență în Handbal, precum și la clubul de la Liceul Energetic. În zilele rămase, vom continua să căutăm și alte jucătoare, dispuse să intre în proiectul nostru.”

În realitate, nicio fostă jucătoare de la Oltchim nu a rămas sub culorile HCM Râmnicu Vâlcea. La club au fost aduse câteva handbaliste experimentate, precum Amelia Busuioceanu, Janina Luca, Stăncuța Guiu sau Roxana Cherăscu, iar alături de ele au fost convocate multe jucătoare tinere. Totuși, rezultatele au întârziat să apară, echipa acumulând înfrângere după înfrângere,[6][7] iar Maria Török-Duca și-a anunțat demisia la jumătatea lunii noiembrie 2013.[8] În locul ei a fost numită fosta internațională Simona Gogîrlă,[9] care a reușit să obțină primul punct pentru Vâlcea la primul său meci pe banca tehnică.[10]

Totuși, HCM Râmnicu Vâlcea nu și-a regăsit cadența în prima jumătate a sezonului 2013-2014, iar multe jucătoare au fost lăsate să plece sau trimise la alte echipe. Printre ele, Amelia Busuioceanu, Florentina Popescu, Cristina Andrița, Oana Popa, Ionela Gherman și Maria Gherman.[11] În locul acestora au fost aduse inclusiv handbaliste din Serbia, totul în speranța realizării unui lot omogen și competitiv. După 2 luni petrecute la HCM Râmnicu Vâlcea, sârboaica Bojana Mitrovic, și-a reziliat contractul cu echipa vâlceană. Această jucătoare a fost adusă în pauza competițională a sezonului 2013/14 pentru a întări postul de extremă stânga.

La finalul sezonului competițional 2013/14, HCM, a anunțat că se vor despărți de 8 jucătoare din "vechea gardă". Președintele clubului a anunțat transferul a două jucătoare cu nume, care au făcut cinste handbalului românesc, însă, numele celor două nu au fost publicate în presă datorită faptului că mai erau de jucat 2 etape din campionat și nu a vrut să le facă probleme cu clubul care se aflau sub contract. Pentru sezonul viitor se anunță schimbări majorare, fiind păstrate aproape 30% din handbaliste din actualul sezon, iar multe altele depind de ce se va putea transfera în această pauză.

Lotul de jucătoare 2014/15[modificare | modificare sursă]

Banca tehnică[modificare | modificare sursă]

Nume Naționalitate Ocupație
Dumitru Muși România Antrenor principal
Maria Török-Duca România Antrenor secund

Conducerea administrativă[modificare | modificare sursă]

Nume Naționalitate Ocupație
Toma Pleșa România Președinte
Dan Mutu România Vicepreședinte
Cristian Pestrea România Secretar
Marian Joița România Organizator

Jucătoare notabile[modificare | modificare sursă]

Antrenori notabili[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d Primăria Râmnicului, Boromir și Fabrica de conserve “Râureni” au preluat HC Oltenia și încearcă să relanseze handbalul vâlcean”. arenavalceana.ro. Arena Vâlceană. 28 iunie 2013. http://arenavalceana.ro/2013/06/28/primaria-ramnicului-boromir-si-fabrica-de-conserve-raureni-au-preluat-hc-oltenia-si-incearca-sa-relanseze-handbalul-valcean/. Accesat la 01 iulie 2013. 
 2. ^ a b Adi Georgescu (1 iulie 2013). „Oltchim se înscrie în Liga Națională, apoi va preda locul echipei HC Oltenia”. prosport.ro. ProSport. http://www.prosport.ro/alte-sporturi/handbal/oltchim-se-inscrie-in-liga-nationala-apoi-va-preda-locul-echipei-hc-oltenia-11060902. Accesat la 1 iulie 2013. 
 3. ^ Adi Georgescu (1 iulie 2013). „Oltchim se înscrie, dar renunță”. prosport.ro. ProSport. http://www.prosport.ro/alte-sporturi/handbal/oltchim-se-inscrie-dar-renunta-11062930. Accesat la 1 iulie 2013. 
 4. ^ Mia Rădoi va fi antrenor secund la HCM Rm. Vâlcea”. arenavalceana.ro. Arena Vâlceană. 12 iulie 2013. http://arenavalceana.ro/2013/07/12/e-oficial-2/. Accesat la 12 iulie 2013. 
 5. ^ COMUNICAT DE PRESA”. cs-oltchim.com. Pagina oficială a clubului Oltchim. 27 iunie 2013. http://www.cs-oltchim.com/pagini/779/COMUNICAT-DE-PRESA.html. Accesat la 27 iunie 2013. 
 6. ^ Adi Georgescu (3 noiembrie 2013). „HCM, ciuca bătăilor în campionat”. saptamana.net. Săptămâna în Oltenia. http://saptamana.net/articol/4632-hcm-ciuca-batailor-in-campionat. Accesat la 14 ianuarie 2014. 
 7. ^ HCM, ciuca bătăilor”. impactreal.ro. Impact Real. 29 septembrie 2013. http://www.impactreal.ro/2013092915287/HCM-Ramnicu-Valcea-ciuca-batailor.html. Accesat la 14 ianuarie 2014. 
 8. ^ Raul Stoica (14 noiembrie 2013). „Mori Duca a demisionat de la HCM”. viatavalcii.ro. Viața Vâlcii. http://www.viatavalcii.ro/index.php/component/content/article/48-prima-pagin/21173-mori-duca-a-demisionat-de-la-hcm.html. Accesat la 14 ianuarie 2014. 
 9. ^ Marius Huțu (13 noiembrie 2013). „S-a întors la prima dragoste. Simona Gogârlă, numită antrenoare la Vâlcea!”. prosport.ro. ProSport. http://www.prosport.ro/alte-sporturi/handbal/s-a-intors-la-prima-dragoste-simona-gogarla-numita-antrenoare-la-valcea-11677092. Accesat la 14 ianuarie 2014. 
 10. ^ Eugen Dinu (19 noiembrie 2013). „Moni-SMURD”. indiscret.ro. Indiscret în Oltenia. http://www.indiscret.ro/articol-moni-smurd. Accesat la 14 ianuarie 2014. 
 11. ^ Adi Georgescu (11 ianuarie 2014). „Busuioceanu și-a reziliat contractul cu Vâlcea”. saptamana.net. Săptămâna în Oltenia. http://saptamana.net/articol/5051-busuioceanu-si-a-reziliat-contractul-cu-valcea. Accesat la 14 ianuarie 2014. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]