ACS Crișul Chișineu-Criș (handbal feminin)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
ACS Crișul Chișineu-Criș
Informații generale
Nume completAsociația Club Sportiv Crișul Chișineu-Criș
Culori        
CampionatLiga Națională
PreședinteRomânia Sebastian Mann
AntrenorRomânia Narcis Cîtu
Sezon actual
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga Națională de handbal feminin 2020-2021

ACS Crișul Chișineu-Criș este o echipă de handbal feminin din Chișineu-Criș, România, secție a clubului polisportiv ACS Crișul Chișineu-Criș. Echipa a evoluat în Divizia A până în 2020, când a promovat în Liga Națională.[1][2] Sediul clubului se află pe Strada Primăverii nr.9 din Chișineu-Criș iar culorile oficiale ale clubului sunt alb-albastru.

Pe 16 noiembrie 2020, după disputarea a șase etape din sezonul 2020-2021, noul Consiliu de Administrație al ACS Crișul Chișineu-Criș, constituit prin votul noii majorități politice din oraș. a votat retragerea echipei din Liga Națională, deoarece „bugetul orașului nu suportă susținerea echipei de handbal în Liga Florilor”.[3][4] Presa și unele sportive, au susținut că handbalistele nu își primiseră salariile de două luni.[5][6] Potrivit regulamentelor rezultatele din meciurile susținute de ACS Crișul Chișineu-Criș au fost anulate iar contractele încheiate cu sportivele și antrenorii și-au încetat valabilitatea, aceștia putându-se transfera la alte echipe.[7][8] FRH a decis sancționarea clubului ACS Crișul Chișineu-Criș cu penalitate 10.000 lei, „având drept de înscriere în ultima categorie competițională pentru sezonul următor”.[9] După desființarea echipei de handbal, reorganizarea secției de handbal (despre care nu a oferit informații) și achitarea penalității de 10.000 lei. Crișul Chișineu-Criș a înființat trei secții noi, atletism, tir cu arcul și biliard.[10] De la desființarea echipei pe 16 noiembrie 2020, Crișul Chișineu-Criș nu a înscris o altă echipă de handbal în ediția următoare a Diviziei A, eșalonul valoric secund al campionatului național de handbal feminin românesc, în care avea drept de înscriere potrivit deciziei FRH.[9][11][12]

Sezoane recente[modificare | modificare sursă]

Sezon Competiție națională Loc Cupa României Supercupa României Competiție europeană
2016-17 DA 11
2017-18 DA 11
2018-19 DA 2
2019-20 DA 3 Promovare
2020-21 LN -✳✳
Sezonul 2019-2020 al Diviziei A s-a încheiat, din cauza pandemiei de coronaviroză cauzată de noul coronavirus 2019-nCoV (SARS-CoV-2), fără a se mai disputa ultimele etape, cu rămânerea în vigoare a clasamentului valabil la data de 11 martie 2020, când s-a desfășurat ultimul meci, aplicându-se criteriile de departajare finală, iar promovarea în Liga Națională ar fi urmat să se facă în urma disputării unui turneu final, la care participau 8 echipe cel mai bine clasate în seriile Diviziei A.[13] După ce mai multe echipe au renunțat la participarea la turneul final de promovare, în cursă au rămas doar patru echipe care concurau pentru patru locuri de promovare, făcând inutilă organizarea unui turneu.[13][2] Pentru a decide locul de promovare ocupat de cele patru echipe, FRH a ales tragerea la sorți, care a avut loc pe 21 septembrie 2020.[14][15]
✳✳ Retrasă din campionat.[3][4]

Lotul de jucătoare 2020/21[modificare | modificare sursă]

Componența echipei, pe 16 noiembrie 2020, înaintea retragerii din Liga Națională sezonul 2020-2021

Conform presei:[16]

Banca tehnică și conducerea administrativă[modificare | modificare sursă]

Componența băncii tehnice și a conducerii administrative, pe 16 noiembrie 2020, înaintea retragerii din Liga Națională sezonul 2020-2021

Nume Ocupație
România Sebastian Mann Președinte
România Florica Boldor Delegat
România Lucreția Cășuțiu Manager
România Narcis Cîtu Antrenor
România Nicolae Burda Kinetoterapeut

Marcatoare în competițiile naționale[modificare | modificare sursă]

Cele mai bune marcatoare în Liga Națională[modificare | modificare sursă]

Sezon Nume Goluri
2020-21
România Sabine Klimek 18

Cele mai bune marcatoare în Cupa României[modificare | modificare sursă]

Ediție Nume Goluri
2018-19
România Sabine Klimek 16
2019-20
România Sabine Klimek 6
ACS Crișul Chișineu-Criș s-a retras din campionat după etapa a VI-a din sezonul 2020-2021, iar rezultatele din meciurile susținute de ACS Crișul Chișineu-Criș au fost anulate.[7][8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Crișul Chișineu Criș va juca în Liga Florilor, Aradul are în premieră o formație de handbal feminin în elită!”. sportarad.ro. Sport Arad. . Accesat în . 
  2. ^ a b Marius Huțu (). „Se cunosc cele patru promovate în Liga Florilor! Federația Română de Handbal a cerut însă cluburilor să-și spună părerea cu privire la desfășurarea turneului de la Sf. Gheorghe cu patru echipe”. prosport.ro. ProSport. Accesat în . 
  3. ^ a b „Final de drum pentru Crișul Chișineu Criș în Liga Florilor! Noul Consiliu de Administrație al clubului taie în carne vie: „Nu sunt bani pentru acest nivel!". sportarad.ro. Sport Arad. . Accesat în . 
  4. ^ a b Călin Minerie (). „Primul abandon în Liga Florilor! Handbalistele de la Crișul Chișineu Criș nu mai sunt susținute financiar de noua conducere a orașului: „Nu avem de ales!". prosport.ro. ProSport. Accesat în . 
  5. ^ „Mesaj sfâșietor al hadbalistei Roxanei Boldor după ce Crișul rămâne fără echipă în Liga Florilor: "Azi mi-au luat tot, contra voastră nu știu să joc!". sportarad.ro. Sport Arad. . Accesat în . 
  6. ^ Marius Huțu (). „Prima retragere din Liga Florilor! Crișul Chișineu-Criș și-a „îmbătat" sportivele cu promisiuni deșarte, apoi le-a abandonat! „Până azi eram mândră să spun că m-am născut în Chișineu-Criș. Azi mi-e rușine, mi-au luat tot". prosport.ro. ProSport. Accesat în . 
  7. ^ a b „REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ȘI DESFĂȘURARE A COMPETIȚIILOR NAȚIONALE DE HANDBAL” (PDF). frh.ro. Pagina oficială a Federației Română de Handbal. . Accesat în . 
  8. ^ a b „REGULAMENT DE DESFĂȘURARE LIGA NAȚIONALĂ - FEMININ SEZONUL COMPETIȚIONAL 2020 – 2021” (PDF). frh.ro. Pagina oficială a Federației Română de Handbal. . Accesat în . 
  9. ^ a b „SEDINTA COMISIEI CENTRALE DE DISCIPLINA DIN DATA DE 05.01.2021”. frh.ro. Pagina oficială a Federației Română de Handbal. . Accesat în . 
  10. ^ „Handbalistele Crișului au început să „migreze" după retragere echipei din Liga Florilor: Extrema Taivan a ajuns tocmai în prima ligă franceză!”. sportarad.ro. Sport Arad. . Accesat în . 
  11. ^ „Divizia A Seria A Feminin”. frh.ro. Pagina oficială a Federației Române de Handbal. Accesat în . 
  12. ^ „Divizia A Seria B Feminin”. frh.ro. Pagina oficială a Federației Române de Handbal. Accesat în . 
  13. ^ a b „HOTĂRÂRILE CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE DIN DATA DE 18.05.2020”. frh.ro. Pagina oficială a Federației Române de Handbal. . Accesat în . 
  14. ^ „HOTĂRÂRILE CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE DIN DATA DE 24.08.2020”. frh.ro. Pagina oficială a Federației Română de Handbal. . Accesat în . 
  15. ^ „S-au tras la sorți locurile nou-promovatelor în Liga Florilor / Programul primei etape”. handbalmania.ro. HandbalMania. . Accesat în . 
  16. ^ „Peste trei zile, Crișul debutează în Liga Florilor! Cîtu: „Am încredere în fete, ne-am pregătit să câștigăm împotriva Clujului!". sportarad.ro. Sport Arad. . Accesat în .