Corina Lupei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Corina Lupei
Informații generale
Nume complet Corina Elena Romina Lupei
Data nașterii (21 de ani)
Locul nașterii Târgu Mureș, România
Naționalitate Română
Înălțime 1,75 m
Greutate 64 kg
Post Extremă stânga
Informații despre echipă
Echipa actuală HC Dunărea Brăila
Număr 89
Cluburi de juniori
Ani Club
0000–2020 CS Arena Târgu Mureș
Cluburi de seniori*
Ani Club
2020–2023 SCM Râmnicu Vâlcea
2023– HC Dunărea Brăila
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
2022– România 15 (42)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Corina Elena Romina Lupei (n. , Târgu Mureș, România) este o handbalistă română care joacă pentru clubul HC Dunărea Brăila și pentru echipa națională a României.[1][2] Lupei, care evoluează pe postul de extremă stânga[3], a reprezentat România la campionatul european din 2022.[4][5]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Lupei a debutat ca jucătoare la clubul sportiv Arena Târgu Mureș. În 2019, ea a făcut parte din echipa U17 a României care s-a clasat pe locul 5 la ediția Festivalului Olimpic al Tineretului European de la Baku.[2] Pentru evoluția de la această competiție, Lupei și coechipierele sale au fost premiate de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș în cadrul unei festivități din decembrie 2019, intitulată Gala Sportului Mureșean.[6][7]

În octombrie 2020, la vârsta de 18 ani, Corina Lupei și colega ei de echipă, Andreea Țîrle, au fost împrumutate de clubul de senioare SCM Râmnicu Vâlcea.[8] În acel moment, 10 din handbalistele echipei din Râmnicu Vâlcea erau indisponibile pentru meciurile din campionat din cauza infectării cu COVID-19.[8] Lupei s-a remarcat prin performanțele sale bune încă de la primele jocuri în tricoul vâlcencelor, devenind o jucătoare importantă pentru echipa sa. În același sezon, în afara meciurilor din Liga Națională, ea a debutat și în Liga Campionilor, unde a înscris primele sale două goluri în partida împotriva echipei muntenegrene Budućnost Podgorica.

Handbalista a fost și componentă a echipelor naționale ale României la toate categoriile de vârstă. A participat la campionatul european pentru junioare din 2019, campionatul european pentru tineret din 2021, campionatul mondial pentru tineret din 2022, iar în același an, la vârsta de 20 de ani, la turneul final al campionatului european pentru senioare.[9] Debutul la naționala de senioare l-a făcut în timpul calificărilor pentru turneul final.

În februarie 2023 a devenit liberă de contract după ce a depus o cerere la Federația Română de Handbal, invocând faptul că nu se dezvoltă atât de mult pe cât și-ar dori, din cauza puținelor minute în care este folosită pe terenul de joc.[10] În martie 2023 a semnat un contract cu echipa HC Dunărea Brăila.[10][11]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Lupei și Popa convocate la naționala României pentru meciurile cu Croația”. Pro Brăila. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  2. ^ a b „Corina Elena Romina Lupei”. Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  3. ^ „Corina LUPEI”. Site-ul web al HC Dunărea Brăila. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Ioana Tomescu (). „România la Campionatul European de handbal feminin: Înfrângere cu Țările de Jos, urmează confruntarea cu Franța”. Euronews Romania. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  5. ^ „Ofcial Squad List Romania” (PDF). Federația Europeană de Handbal. . Arhivat (PDF) din originalul de la . Accesat în . 
  6. ^ „Premierea anuala a sportivilor Mureșeni 2019”. Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  7. ^ Sorin Crăciun (). „GALA SPORTULUI MUREȘEAN”. Cuvântul Liber. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  8. ^ a b „Andreea Țîrle și Corina Lupei, pas către elita handbalului românesc. CS Arena, "pepinieră" pentru Liga Florilor”. Zi de zi. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Marian Ursescu (). „S-a anunțat lotul pentru Europene! Cauza numeroaselor absențe din echipa României”. Eurosport.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ a b Nicolae Ciucescu (). „Corina Lupei s-a despărțit de SCM Rm. Vâlcea și a debutat deja la noua sa echipă, apărând inclusiv pe lista marcatoarelor”. Tribuna Vâlceană. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Costel Filip (). „Corina Lupei, primul transfer anunțat de HC Dunărea”. Obiectiv Vocea Brăilei. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]