Amadeo al Spaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Amadeo I
Date personale
PoreclăMacarroni I, El Electo, El Rey Caballero Modificați la Wikidata
Născut30 mai 1845(1845-05-30)
Torino, Italia
Decedat (44 de ani)
Torino, Italia
Înmormântatbasilica di Superga[*][[basilica di Superga (church in the vicinity of Turin, Italy)|​]][2] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[2] (Bronhopneumonie[2]) Modificați la Wikidata
PărințiVictor Emanuel al II-lea al Italiei
Maria Adelaide de Austria
Frați și suroriMaria Pia de Savoia[3]
Prințesa Maria Clotilde a Savoiei[3]
Umberto I al Italiei[3]
Oddone de Savoia[3]
Vittorio Emanuele di Savoia-Carignano[*][[Vittorio Emanuele di Savoia-Carignano ((1852-1852))|​]]
Carlo Alberto di Savoia-Carignano, Principe di Savoia[*][[Carlo Alberto di Savoia-Carignano, Principe di Savoia ((1851-1854))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMaria Vittoria del Pozzo della Cisterna
Maria Letizia Bonaparte
CopiiEmanuele Filiberto
Vittorio Emanuele, Conte de Torino
Luigi Amedeo, Duce de Abruzzi
Umberto, Conte de Salemi
Cetățenie Regatul Italiei ()
 Spania Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*]
militar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuca d'Aosta[*][[Duca d'Aosta (Italian noble title)|​]][1]
Familie nobiliarăCasa de Savoia
Rege al Spaniei
Domnie16 noeimbrie 1870 – 11 februarie 1873
PredecesorIsabella a II-a
SuccesorPrima Republică Spaniolă, Estanislao Figueras ca președinte
Duce de Aosta
SuccesorEmanuele Filiberto, al 2-lea Duce
Semnătură

Amadeo I (30 mai 184518 ianuarie 1890) a fost singurul rege al Spaniei din Casa de Savoia. A fost al doilea fiu al regelui Victor Emanuel al II-lea al Italiei și cunoscut pentru cea mai mare parte a vieții sale ca Duce de Aosta. A domnit pentru o scurtă perioadă a rege al Spaniei din 1870 până în 1873.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Prințul Amedeo de Savoia cu prima sa soție, Maria Vittoria dal Pozzo, Prințesă della Cisterna.

Prințul Amedeo de Savoia s-a născut la Torino, Italia. A fost al doilea fiu al regelui Vittorio Emanuele al II-lea (rege al Piemont, Savoia, Sardinia și, mai târziu, primul rege al Italiei) și af Arhiducesei Adelaide de Austria. La naștere a primit titlul de Duce de Aosta.

În 1867 tatăl său a cedat rugăminților parlamentarului Francisco Cassins, și la 30 mai Amedeo s-a căsătorit cu Dona Maria Vittoria dal Pozzo. Inițial, regele s-a opus căsătoriei pe motivul că familia ei nu era suficient de nobilă, el sperând pentru fiul său o căsătorie cu o prințesă germană.[4]

Dona Maria Vittoria, care aparținea nobilimii piemonteze, era singura moștenitoare a averii tatălui ei.[5] Mama Mariei Vittoria, Louise de Mérode, nepoata Prințului de Rubempré și a Prințesei van Grimberghe, aparținea uneia dintre primele case nobile a Belgiei. Sora mai mică a Louisei, Antoinette, era căsătorită cu Carol al III-lea, Prinț de Monaco.[5]

În martie 1870, ducesa a apelat la rege pentru a-și dojeni fiul pentru infidelitățile care o răneau atât de tare, însă regele i-a răspuns că deși îi înțelege sentimentele, considera că ea nu avea dreptul să dicteze comportamentul soțului ei și că gelozia ei era nepotrivită.[6]

Rege al Spaniei[modificare | modificare sursă]

După ce revoluția spaniolă a detronat-o pe regina Isabela a II-a, noua curte a decis să reinstaleze monarhia sub o nouă dinastie. Ducele de Aosta a fost ales rege sub numele de Amadeus la 16 noiembrie 1870. El a depus jurământul la Madrid, la 2 ianuarie 1871.

Alegerea noului rege a coincis cu asasinarea generalului Marqués de los Castillejos, principalul său susținător. După aceea, Amadeo avut de a face cu situații dificile, cu politicile instabile spaniole, conspirații republicane, revolte carliste, litigii între persoane din același partid, guvernări scurte și tentative de asasinat.

El a putut conta doar pe sprijinul partidului progresist. Progresiștii s-au împărțit în monarhiști și constituționaliști, lucru care a dus la înrăutățirea instabilității, și în 1872 o izbucnire violentă a conflictelor interpartinice a lovit la vârf. A fost o revoltă carlistă în regiunile basce și catalane, și după aceea, au izbucnit revolte republicane în orașe din întreaga țară. Corpul de artilerie al armatei a intrat în grevă iar guvernul a cerut regelui să-i disciplineze.

Cu posibilitatea de a domni fără sprijin popular, Amadeus a emis un ordin împotriva corpului de artilerie și apoi imediat a abdicat de pe tronul Spaniei la 11 februarie 1873. La ora zece în aceeași noapte, Spania a fost proclamată republică, în timp ce Amadeo și-a făcut apariția în fața curții, proclamând poporul spaniol neguvernabil.

Complet dezgustat, fostul monarh a părăsit Spania și s-a întors în Italia, unde și-a reluat titlul de Duce de Aosta. Prima Republică spaniolă a durat mai puțin de un an, iar în noiembrie 1874, fiul Isabelei a II-a, Alfonso al XII-lea, a fost proclamat rege, cu Antonio Cánovas del Castillo drept prim-ministru, din 1873 până la asasinarea sa din 1893.

După decesul primei soții, Amadeo s-a căsătorit cu nepoata sa, Prințesa Maria Letizia Bonaparte (1866-1926), fiica surorii sale Maria Clotilde și a lui Napoléon Joseph Charles Paul Bonaparte, un nepot al lui Napoleon I. Ei au avut un copil, Umberto (1889–1918), care a murit de gripă în timpul Primului Război Mondial.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Portal de Archivos Españoles, accesat în  
  2. ^ a b c Diccionario biográfico español, accesat în  
  3. ^ a b c d The Peerage, accesat în  
  4. ^ Pollock, Sabrina (2006-8). „Spain's Forgotten Queen”. European Royal History Journal. 9.4 (LII): pages 25–26.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  5. ^ a b Ibid: page 25.
  6. ^ Ibid: page 26.

Legături externe[modificare | modificare sursă]