Beni Gantz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Binyamin (Beny) Gantz
Al XX-lea Șef al Marelui Stat Major („Ramatkal”)
al Armatei Israeliene de Apărare (Tzahal)
Flickr - Israel Defense Forces - 20th Chief of Staff, Lt. Gen. Benny Gantz.jpg
Date personale
Născut 9 iunie, 1959
Kfar Ahim[*], Israel Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Ocupație ofițer Modificați la Wikidata
1989 - comandantul unității de
comando aeropurtate „Shaldag”,

1989 - comandant de divizie de parașutiști,
2002-2005 - șeful comandamentului de nord,
2005-2007 - comandantul forțelor de uscat,
2007-2009 - atașat militar în SUA,
2009-2010 - adjunctul șefului
Marelui Stat Major,

2011-2015 - al XX-lea șef al Marelui Stat Major.
Activitate
Gradul 1977-1980 - soldat, sublocotenent,
locotenent, căpitan - parașutist „NAHAL”
1980 maior - comandant adjunct de batalion,
1982 - locotenent-colonel
comandant de batalion de geniu,
1983 - comandat adjunct al
unității de comando „Shaldag”
(în ebraică : Pescărușul) a aviației militare,
1989 - colonel, comandant de
divizie de parașutiști,
1989-1992 comandantul unității „Șaldag”,
1998 - general de brigadă,
2001 - general-maior,
comandantul corpului de armată din nord,
2011 - IDF rav aluf rotated.svg general-locotenent
al XX-lea șef al Marelui Stat Major
Bătălii / Războaie 1991 - Operațiunea Solomon,
1982 - Conflictul din sudul Libanului
(1982-2000)
Prima Intifadă,
Intifada el-Aqsa,
Operațiunea Plumb Turnat
Operațiunea Marjă de apărare
Decorații și distincții
Decorații commander of the Legion of Merit[*]
legionar al Legiunii de Merit[*]  Modificați la Wikidata

Binyamin (Beny) Gantz (în ebraică בנימין "בני" גנץ), n. 9 iunie, 1959 - Kfar Ahim, Israel) este un general-locotenent (ret.) israelian, a fost al XX-lea Șef al Marelui Stat Major al armatei israeliene („Ramatkal”) între 14 februarie 2011 și 16 februarie 2015[1].

A îndeplinit în trecut funcțiile de comandant al unității de comando aeropurtate „Shaldag” (1989); comandant al diviziei de parașutiști cu gradul de colonel (1989), comandant al Comandamentului de nord cu gradul de general-maior( 2002-2005), comandant al Forțelor de uscat (2005-2007), atașat militar al Israelului în SUA între anii 2007-2009. Între octombrie 2009 - noiembrie 2010 a fost adjunct al șefului Marelui Stat Major[2].

Familia și copilăria[modificare | modificare sursă]

Beny Gantz s-a născut și a crescut în moshavul Kfar Ahim, lângă localitatea Kiryat Malahi din centrul Israelului, ca fiu al lui Nahum și Malka Gantz, evrei supraviețuitori ai Holocaustului din Ungaria și România. Tatăl era originar din Sovata-Transilvania, România iar mama sa s-a născut la Mezőkovácsháza, provincia Békés, din sud-estul Ungariei[3] și supraviețuitoare a lagărului Bergen Belsen. Ca tânără pereche, părinții lui Beny Gantz au emigrat în Palestina de sub mandat britanic cu vaporul „Haim Arlosoroff”, în cadrul emigrației ilegale (organizate de evrei în pofida interdicțiilor impuse de autoritățile mandatare britanice). Vasul a fost atacat de nave militare britanice, iar soții Gantz au fost arestați și internați - împreună cu ceilalți refugiați evrei de pe vas - într-un lagăr de dețnuți în insula Cipru aflată și ea sub mandat britanic. Ajunși în Israel după abrogarea mandatului și retragerea forței de ocupație britanice în mai 1948, soții Gantz au fost printre întemeietorii așezării agricole Kfar Ahim. Ulterior, Nahum Gantz, a îndeplinit funcția de director adjunct al departamentului de colonizare al Agenției Evreiești (Sohnut) și secretar adjunct al Mișcării moșavurilor.

De mic copil Beny Gantz a participat la muncile agricole din ferma de vaci a familiei, apoi a învățat la internatul agricol din localitatea Hakfar Hayarok.

Serviciul militar[modificare | modificare sursă]

La sfârsitul anului 1977 Beny Gantz și-a început servciul militar obligatoriu într-un regiment de parașutiști al „Tineretului agricol combatant” (NAHAL). După terminarea cursului de ofițeri a devenit comandant de companie (armată) de parașutiști. În anul 1980, în cursul operației „Esh damim” împotriva OEP în Liban, a fost comandant-adjunct de batalion sub comanda lui Uri Ehrlich, apoi a devenit comandnt de batalion în Războiul din Liban din 1982. A luat parte la lupte cu palestinenii în vestul Beirutului, unde a înlocuit un comandant rănit. In anul 1983 Beny Gantz a fost numit comandant al batalionului de geniști anexat unei divizii, apoi a fost comandat adjunct al unității de comando „Șaldag” (în ebraică „Pescărușul”) a aviației militare. În anul 1987 la comanda batalionului de parașutiști 890 „Af'a” a luat parte la patru ciocniri cu combatanți palestineni în sudul Libanului. În anul 1989 a fost numit în fruntea diviziei de parașutiști. Intre 1989 - 1992 a servit la comanda unității „Șaldag” (unde servise deja) și, în această calitate, a asigurat securitatea „Operațiunii Șlomo” („Solomon”) de aducere în Israel a evreilor din Etiopia.

Anul 1992 l-a găsit din nou în postul de comandant al diviziei de parașutiști, apoi, în 1994 a devenit comandant al diviziei Iudeei din cadrul corpului de armată al provinciei Iudeea și Samaria (Cisiordania). În 1995 iarăși comandant al parașutiștilor, după doi ani a plecat la studii in SUA. Dupa încheierea studiilor în octombrie 1998 a fost numit comandant al forței combinate (utzva) „Etgar” (în ebraică „Challenge”) din cadrul trupelor de rezerviști. În anul 1999, în urma căderii în luptă a generalului Erez Gerstein, Beny Ganz a fost numit comandant al unității de legătură din Liban, însarcinată cu coordonarea acțiunilor Israelului cu unitățile aliate (mai ales din rândurile populației creștine maronite din sudul Libanului) denumite Armata Libanului de sud și conduse de generalul Antoine Lahad. Gantz a servit ca ultim comandant al unității de legătură, înainte de retragerea Israelului din zona centurii de securitate din sudul Libanului.

Generalul Beny Gantz ia parte activă la un exercițiu al unei unități de parașutiști (2011).

În 2000, el a fost numit comandant al corpului de armată Iudeea și Samaria din Cisiordania. În timpul în care a indeplinit această functie, a izbucnit așa numita „A doua Intifada” sau ”Intifadat Al Aqsa” (Revolta Al Aqsa) care s-a caracterizat printr-o campanie orchestrată de către organizații din sânul mișcărilor palestinene Al Fath, Hamas și Al Djihad al Islami din regiunea Gaza și Cisiordania și constând din sute și sute de atentate ucigașe de teroare (multe din ele comise de fanatici sinucigași) perpetrate împotriva populației civile israeliene și a soldaților israelieni.

Între primele dintre aceste atentate s-au aflat lynchul de către palestineni a doi soldați rezerviști israelieni la sediul poliției palestinene din Ramalla și asaltul de către arabi înarmați asupra lui Kever Yossef, (Mormântul lui Iosif), loc de rugăciune evreiesc. În acest din urmă incident un soldat israelian de origine druză, Midhat Yossef, a fost rănit grav și se afirmă că generalul Gantz a decis că nu poate să trimită o forță militară pentru a-l salva. Soldatul a murit în urma hemoragiei după 4 ore de lipsa de tratament. Acest fapt a umbrit până astăzi imaginea generalului.

La începutul anului 2001 Beny Gantz a fost avansat la gradul de general maior (aluf) și numit comandantul corpului de armată (în ebraică : gais) de nord, iar de la finele anului 2002 a fost numit șef al comandamentului de nord. În 8 noiembrie 2005 a trecut în funcția de comandant al forțelor armate de uscat și în această calitate a participat la Al doilea Război din Liban din anul 2006.In decembrie 2007 a primit misiunea de a fi atașat militar al Israelului la Washington, iar în octombrie 2009 revenit în țară, a fost numit șef adjunct al Marelui Stat major. La sfârșitul cadenței lui Gabi Ashkenazi ca șef al Marelui Stat Major, Beny Gantz a fost printre candidații la înaltul post. După ce a fost preferat generalul Yoav Galant, în noiembrie 2010 Beny Gantz a hotărât să se pensioneze din armată și să treacă în viața civilă. După anularea numirii generalului Yoav Galant, care a fost criticat pentru unele nereguli și declarații nesincere legate de achiziționarea de terenuri și lucrări masive neautorizate în jurul vilei în care domiciliază, generalul Beny Gantz a fost numit pe trei ani șef al Marelui Stat Major.

Onoruri[modificare | modificare sursă]

  • US Legion of Merit Commander ribbon.png Legiunea de Merit în grad de Comandant a armatei americane (în engleză US Legion of Merit Chief Commander).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Benny Gantz says goodbye to term as head of IDF Accesat: 16 februarie 2015.
  2. ^ en Katz, Yaakov & Keinon, Herb: Benny Gantz takes command of IDF; receives honor guard, The Jerusalem Post, 14 februarie 2011, http://www.jpost/Defense/Article.aspx?id=208144
  3. ^ situl israelian în limba maghiară Izraeli hirlevel.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Beni Gantz