Gabi Ashkenazi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Rav-aluf (General-locotenent) Gavriel (Gabi) Ashkenazi
Al XIX-lea RAMATCAL (Șeful Marelui Stat Major)
al armatei israeliene.
Gabi Ashkenazi5.jpg
Date personale
Născut1954
Hagor[*], Israel Modificați la Wikidata
Frați și suroriQ6898585[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Ocupațiepersonal militar[*] Modificați la Wikidata
1998-2002, general-maior,
comandantul Comandamentului de nord.
2002 - 2005 comandant al Serviciului
operativ al armatei
2005-2007 director general
al Ministerului apărării
2007-2011 general-locotenent
al XIX-lea șef al Marelui Stat Major
La 14 februarie 2011 a trecut în rezervă.
StudiiInternatul militar al liceului „Herzliya” - Tel Aviv
Colegiul de comandă și stat major al
Universității Marinei americane.
Activitate
Gradul1972-1988, soldat - locotenent-colonel
în Brigada Golani
1985, colonel, comandantul Brigăzii Golani.
1988 - 2000 colonel Comandamentul unității
de informații a frontului de nord
1987–1988, General de Brigadă, șeful
unității de legătură cu Libanul.
Bătălii / RăzboaieRăzboiul de Yom Kippur,
Operația Entebbe
Operația Litani,
Războiul din Liban (1982)
Conflictul din sudul Libanului (1982-2000)
Prima Intifadă,
Intifada al-Aqsa,
Operația Plumb Turnat
Decorații și distincții
DecorațiiComandor al ordinului Legiunii de merit al armatei americane[*]
honorary doctorate of Bar Ilan University in Ramat Gan[*]  Modificați la Wikidata

Gavriel (Gabi) Ashkenazi (în ebraică גבי אשכנזי‎) (n.28 iulie 1954 Hagor) este un general locotenent (în ebraică Rav Aluf) în armata israeliană. Între anii 2007-2011 a îndeplinit funcția de al XIX-lea șef al Marelui Stat Major al armatei israeliene. În perioada iulie 1998 - 2002, generalul Gabi Ashkenazi a fost comandant al Comandamentului de Nord a Israelului.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Ca și generalul-locotenent (rez.) Dan Halutz, al XVIII-lea „RaMatKal” (Comandantul Marelui Stat Major al ȚAHAL-ului), Ashkenazi s-a născut și a crescut în moshavul (cooperativa agricolă) Hagor din regiuna Șaron [1] ca fiu al unui evreu sefard din Bulgaria, dintre fondatorii așezării, și al unei mame originare din Siria.

La 14 ani a fost primit la prestigiosul internat militar din Tel Aviv afiliat liceului „Herzliya” [2][3].

Gabi Ashkenazi este căsătorit cu Ronit și are doi copii, Gali și Itai.

Fratele mai mic al rav aluf-ului Ashkenazi, generalul de brigadă (în ebraică ; Tat aluf) Avi Ashkenazi a făcut și el, o carieră militară notabilă.

Activitea sa militară în Brigada Golani[modificare | modificare sursă]

Ashkenazi a servit între anii 1972-1988 în Brigada Golani. În rândurile ei a participat la Războiul de Yom Kipur, pe frontul din Sinai, apoi în iulie 1976 la Operația Entebbe de salvare a ostaticilor israelieni capturați de un comando terorist germano-palestinian în Uganda. A fost rănit în timpul participării sale active în Operația Litani în sudul Libanului și și-a întrerupt pentru doi ani serviciul militar. Ulterior a fost adjunct al comandantului brigăzii Golani, în care calitate a comandat trupele care au capturat în Războiul din Liban din 1982 fortul Beaufort și orașele Nabatieh și Jabel Baruk, apoi a fost promovat la comanda brigăzii Golani.

In Armata de Nord[modificare | modificare sursă]

Între anii 1988 - 2000 colonelul Ashkenazi a servit în Comandamentul de nord al armatei, întâi comandant al unității de informații a frontului de nord și șef al unității de legătură responsabil cu administrația civilă a teritoriului ocupat de armata israeliană în sudul Libanului, apoi, ca general-maior, între 1998-2002 comandant al armatei de nord, a fost nevoit, contra opiniilor sale (Ashkenazi a căutat să-l convingă pe primul-ministru Ehud Barak pentru retragere negociată în prealabil cu Siria și nu una spontană și unilaterală) să comande în anul 2000 retragerea rapidă unilaterală, decisă de guvernul Ehud Barak, a trupelor israeliene din „centura de securitate” din sudul Libanului.

Șef al serviciului operativ al armatei[modificare | modificare sursă]

Între 2002 - 2005 a fost numit comandant al serviciului operativ al armatei, în care calitate aceștia a trebuit să găsească un răspuns eficient atentatelor teroriste din cadrul „Intifadei el Aqsa”. A fost însărcinat cu zidirea barierei care separă teritoriul propriu zis al Israelului de Cisiordania, barieră anti furt, contrabandă și menită să împiedice infiltrarea de atentatori arabi, inclusiv sinucigași. In mai 2005, nefiind ales ca șef al marelui stat major de administrația Ariel Sharon, care l-a preferat pe generalul de aviație Dan Halutz, Gabi Ashkenazi a cerut să fie trecut în rezervă.

La Ministerul Apărării, apoi la comanda armatei[modificare | modificare sursă]

In 2005 noul ministru al apărării, laburistul Amir Peretz l-a numit director general al Ministerului apărării. Ajutorul sau a fost in mod special de folos ministrului in cursul celui de-al doilea razboi din Liban in iulie 2006. După ce șeful statului major, generalul de armată Dan Halutz a fost nevoit să-și dea demisia în urma defecțiunilor ivite în desfășurarea acestui război, la 14 februarie 2007 ministrul Amir Peretz l-a numit pe Gabi Ashkenazi șef al Marelui Stat Major cu gradul de general de armată. În această funcție, generalul Ashkenazi a condus mai târziu operația „Plumb turnat” destinată să oprească miile de tiruri de rachete lansate asupra Israelului din regiunea Gaza aflată sub controlul islamiștilor palestineni fundamentaliști (din mișcările teroriste Hamas și Jihad Islamic), în ianuarie 2009 [4] La 14 februarie 2011 generalul Gabi Ashkenazi a predat fanionul de comandant al armatei israeliene noului șef al Marelui Stat Major, generalul locotenent Beni Gantz

Studii[modificare | modificare sursă]

Gabi Ashkenazi posedă licența în științe politice (B.A.) de la Universitatea din Haifa, master (M.A.) în adniministrație de la Școala de business a Universității Harvard și și-a completat studiile militare la Colegiul de comandă și stat major al Universității Marinei americane (în engleză : the U.S. Marine Corps University's Command and Staff College).

Afacerea Harpaz[modificare | modificare sursă]

Generalul Ashkenazi se află în ultimii 4 ani în centrul unui scandal legat de apariția în anul 2010 a unui document falsificat, preparat de către unul din aghiotanții săi,Boaz Harpaz, și destinat să compromită alegerea generalului Yoav Galant, candidatul favorit al ministrului apărării de atunci Ehud Barak, ca succesor al său în funcția de șef al statului major. În 2012 consilierul juridic al guvernului a deschis o anchetă penală contra lui Ashkenazi și a soției sale. În cele din urmă, din alte motive,nelegate de această afacere, generalul Galant a trebuit să renunțe de a mai candida la conducerea armatei.

Gabi Ashkenazi locuiește în orașul Kfar Saba, este căsătorit și are doi copii.

Onoruri[modificare | modificare sursă]

  • US Legion of Merit Chief Commander ribbon.png Legiunea de Onoare a armatei americane în grad de Comandant Șef (în engleză Chief Commander of the Legion of Merit)

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en ***:Who is Gabi Ashkenazi?,Ynet Published: Israel News, 01.22.07, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3355253,00.html
  2. ^ en Hasson, Nir: New IDF chief will bring "basic values back to the IDF" - Ashkenazi will return to the IDF as its chief of staff, two years after retiring in the wake of Dan Halutz's appointment, o scurtă biografie a generalului Gabi Ashkenazi, Haaretz, 22.01.07, http://www.haaretz.com/hasen/spages/816498.html
  3. ^ en ***: Security and Defense: Modern-day "Motta", The Jerusalem Post, 25 ianuarie 2007, http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1167467815713&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
  4. ^ en Hasson, Nir: New IDF chief will bring "basic values back to the IDF" - Ashkenazi will return to the IDF as its chief of staff, two years after retiring in the wake of Dan Halutz's appointment, 22.01.07, http://www.haaretz.com/hasen/spages/816498.html

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • en Biografia oficială a generalului Gabi Ashkenazi, [1]
  • en Harel, Amos: Mofaz picks Halutz as next IDF chief of staff.

Former Israel Air Force chief and Deputy Chief of Staff Halutz was leading contender to replace Ya'alon; cabinet expected to approve posting, Haaretz, 22.02.05, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3362535,00.html

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Gabi Ashkenazi