Sari la conținut

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași

47°09′48″N 27°35′05″E (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași) / 47.1632°N 27.5848°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru teatrul omonim de la Bălți, vedeți Teatrul Național Vasile Alecsandri din Bălți.
Clădirea Teatrului Național
„Vasile Alecsandri”
Poziționare
Coordonate47°09′48″N 27°35′05″E ({{PAGENAME}}) / 47.1632°N 27.5848°E
LocalitateIași
JudețIași
ȚaraRomânia
AdresaStrada Agatha Bârsescu 18
AdăposteșteTeatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași,
Opera Națională Română din Iași
Edificare
ArhitecțiFerdinand Fellner junior și Hermann Helmer
PictoriM. Lenz și Alexander Goltz
Decorație interioarăEclectic clasicist
Data începerii construcției1894
Data finalizării1896
Restaurare2009-2012
Clasificare
Cod LMIIS-II-a-A-03735
Prezență onlinesite web oficial
Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. În fața teatrului, este amplasată statuia lui Vasile Alecsandri.

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași este o instituție publică culturală, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, fiind cel mai vechi Teatru Național din România. Clădirea Teatrului Național din Iași este înscrisă în Lista monumentelor istorice, având cod LMI IS-II-a-A-03735.

Între clădirea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” și Catedrala Mitropolitană se întinde o minunată esplanadă.

Istoricul clădirii

[modificare | modificare sursă]

Înființat în 1840, sub direcțiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu, conducerea trupei românești fiind asigurată de Costache Caragiali, Teatrul Național a funcționat din 22 decembrie 1846 în noua sală a Teatrului cel Mare de la Copou.

În noaptea de 17 spre 18 februarie 1888, în urma unui incendiu devastator, clădirea Teatrului de la Copou este distrusă. Demersurile pentru construirea unui nou local de teatru au durat până în 1894 când este aprobat contractul cu arhitecții vienezi Fellner și Helmer.

Vechea clădire a Teatrului Naţional din Iaşi (de la Copou), distrusă de un incendiu în 1888.

Actuala clădire a fost construită pe locul vechii primării,[1] între anii 1894 și 1896, fiind considerată a fi cel mai vechi și cel mai frumos lăcaș de acest gen din țară. La 1 decembrie 1896, clădirea Teatrului Național a fost inaugurată de primarul Nicolae Gane.

Planurile clădirii aparțin celebrilor arhitecți vienezi Fellner și Helmer, ce au proiectat construcții similare din Viena, Praga, Odessa, Zürich.

Inaugurată odată cu teatrul, uzina electrică a acestuia a marcat începutul iluminatului electric la Iași.

În anul 1956, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, teatrul ieșean primește numele marelui poet, dramaturg și om de cultură Vasile Alecsandri (1821 - 1890).

Interiorul Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi

Clădirea Teatrului Național este o veritabilă bijuterie arhitectonică adăpostind adevărate monumente de artă: Cortina pictată în 1896 de meșterul vienez M. Lenz și terminată de unul din discipoli, prezintă în centru o alegorie a vieții, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române (Moldova, Transilvania și Țara Românească); Cortina de fier, pictată de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separă etanș scena de restul sălii; Plafonul pictat de Al. Goltz, în culori pastelate, reprezintă alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe și îngeri și încadrat în stucatura rococo; Candelabrul din cristal de Veneția cu 109 becuri.

În prezent, această clădire găzduiește și Opera Națională Română Iași.

Până în 2011 Naționalul din Iași își desfășoară activitatea în mai multe locații. Datorită lucrărilor de reconstrucție, spectacolele se desfășoară la Sala Teatru³ (Teatru la Cub), Sala Pod Pogor Fiul, Sala Studio Teofil Vâlcu și Sala Uzina cu Teatru.

Trupa Teatrului Național

[modificare | modificare sursă]

Trupa este alcătuită din 36 de actori, 2 regizori și 2 scenografi alături de compartimentele manageriale, administrative și tehnice, și de alți numeroși colaboratori și invitați pe proiect teatral. Numărul premierelor pe stagiune variază (8-10 titluri), lor adaugându-li-se reluările spectacolelor de succes.

Repertoriul, alcătuit pe baza valorii artistice a textelor propuse, pe baza criteriilor de utilizare a trupei, în urma ofertelor regizorale și a testelor de piață, cuprinde piese din dramaturgia clasică și universală, urmărind în aceeași măsură și promovarea noii dramaturgii românești.

Astfel, echilibrul unui asemenea repertoriu relevă orientarea pluridirecțională a mesajului cultural care nu mai este apanajul exclusiv al unui cadru formal, ci creează modalități tot mai diverse de contact public. Naționalul ieșean tinde către un asemenea limbaj modern care să satisfacă exigențe din cele mai diverse.

Directorul general al Teatrului Național din Iași este regizorul Cristian-Valeriu Hadji-Culea.

Commons
Commons

Legături externe

[modificare | modificare sursă]