Sari la conținut

Statuia Sfântului Gheorghe din Praga

50°05′25″N 14°24′01″E (Statuia Sfântului Gheorghe din Praga) / 50.09032°N 14.40038°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Statuia Sfântului Gheorghe
Statuia Sfântului Gheorghe din Praga
Statuia Sfântului Gheorghe din Praga
Poziționare
Coordonate50°05′25″N 14°24′01″E ({{PAGENAME}}) / 50.09032°N 14.40038°E
LocalitatePraga
Comună urbanăPraga
ȚaraCehia
Edificare
ArtistGeorg și Martin din Cluj
Data începerii construcției  Modificați la Wikidata
Data finalizării1373
Materialebronz

Statuia Sfântului Gheorghe din Praga este prima statuie ecvestră de for public realizată din bronz în perioada medievală. A fost realizată în anul 1373 de către doi meșteri sași clujeni, Martin și Georg (Martinum et Georgium de Clussenberch in latină), fiii pictorului Nikolaus din Cluj, la comanda împăratului Carol al IV-lea, totodată rege al Boemiei.[1][2] Statuia originală a fost mutată de-a lungul timpului în diverse locuri din incinta Cetății din Praga, iar în acest moment se află amplasată în curtea a treia, în stânga portalului de sud al Catedralei Sfântul Vitus, lângă o mică fântână.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Statuia ecvestră îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe îmbrăcat în zale ucigând un balaur al cărui corp este acoperit cu solzi identici zalelor de pe armura sfântului.

Inscripția[modificare | modificare sursă]

Pe soclul statuii este trecută inscripția

A.D. MCCCLXXIII HOC OPUS IMAGINIS S. GEORGII PER MARTINUM ET GEORGIUM DE CLUSSENBERCH CONFLATUM EST,

în traducere: „A[nul] D[omnului] 1373 Această operă îl reprezintă pe S[fântul] Gheorghe [și este] de Martin și Georg de Clussenberch (Cluj) făcută.”

E de remarcat că numele orașului este redat în forma dialectală săsească, Clussenberch, nu în aceea mai răspândită în epocă, maghiarul Kolosvár.[1]

Copii[modificare | modificare sursă]

La inițiativa împăratului Franz Joseph au fost realizate două copii ale statuii, una din ele pentru orașul natal al artiștilor, iar cea de-a doua pentru Budapesta.

Pe fundalul sărbătoririi a 1.000 ani de la sosirea triburilor ungare în Europa, primăria din Cluj decide in 1894 realizarea unei copii a statuii din Praga. Copia pentru Cluj a fost realizată și amplasată, în anul 1904, în piața căruia i s-a și dat numele Sf. Gheorghe. După instaurarea regimului comunist și redenumirea pieței respective (actualmente Lucian Blaga), statuia a fost mutată în fața Bisericii Reformate de pe Ulița Lupilor (Kogălniceanu).

Copia din Budapesta se află în apropiere de Bastionul Pescarilor (în maghiară Halászbástya).

O altă copie, dar de marmură, se află în Muzeul Hradcinului (al Cetății) din Praga.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Hilde Bachmann (). Georg von Klausenburg. Neue Deutsche Biographie (NDB) (în germană). 6. Berlin: Duncker & Humblot. p. 233-234. ISBN 3-428-00187-7. Accesat în – via deutsche-biographie.de. 
  2. ^ Victor Simion: Sculptorii români, deschizători de drum în arta Evului Mediu european Arhivat în , la Wayback Machine. În Ziarul Lumina din 15 iunie 2014. Resursă online verificată În 24 iunie 2014.

Vezi și[modificare | modificare sursă]