Statuia Sfântului Gheorghe din Praga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Statuia Sfântului Gheorghe
Statuia Sfântului Gheorghe din Praga
Statuia Sfântului Gheorghe din Praga
Poziționare
Coordonate50°05′25″N 14°24′01″E / 50.09032°N 14.40038°E
LocalitatePraga
District (Praga) Praha 1[*][[Praha 1 (administrative district, municipal district and municipal part of Prague)|​]]
ȚaraCehia
Edificare
ArtistMartin și Gheorghe din Cluj
Data începerii construcției  Modificați la Wikidata
Data finalizării1373
Materialebronz

Statuia Sfântului Gheorghe din Praga este prima statuie ecvestră de for public realizată din bronz în perioada medievală. A fost realizată în anul 1373 de către meșterii clujeni Martin și Gheorghe, fiii pictorului Nicolae din Cluj, la comanda împăratului Carol al IV-lea, totodată rege al Boemiei.[1] Originalul statuii a fost mutat de-a lungul timpului în diverse locații ale Cetății din Praga, iar în acest moment se află amplasat în „A Treia Curte”, în stânga portalului de sud al Catedralei Sfântul Vitus, lângă o mică fântână.

La inițiativa împăratului Franz Joseph au fost realizate două copii ale statuii, una din ele pentru orașul natal al artiștilor, iar cea de-a doua pentru Budapesta.

Pe fundalul sărbătoririi a 1.000 ani de la sosirea triburilor ungare în Europa, Primăria Din Cluj decide in 1894 realizarea unei copii a statuii din Praga. Copia pentru Cluj a fost realizată și amplasată în anul 1904, în piața căruia i s-a și dat numele Sf. Gheorghe. După instaurarea regimului comunist și redenumirea pieței respective (actualmente Lucian Blaga), statuia a fost mutată în fața Bisericii Reformate de pe Ulița Lupilor (Kogălniceanu).

Copia din Budapesta se află în apropiere de Bastionul Pescarilor (în maghiară Halászbástya).

O altă copie, dar de marmură, se află în Muzeul Hradului din Praga.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Pe soclul statuii este prevăzută inscripția A.D. MCCCLXXIII HOC OPUS IMAGINIS S. GEORGII PER MARTINUM ET GEORGIUM DE CLUSSENBERCH CONFLATUM EST, în traducere: „A[nul] D[omnului] 1373 Această operă îl reprezintă pe S[fântul] George [și este] de Martin și George de Clussenberch (Cluj) făcută.”

Statuia ecvestră îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe îmbrăcat în zale ucigând un balaur al cărui corp este acoperit cu solzi identici zalelor de pe armura sfântului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Victor Simion:Sculptorii români, deschizători de drum în arta Evului Mediu european În Ziarul Lumina din 15 iunie 2014. Resursă online verificată În 24 iunie 2014.

Vezi și[modificare | modificare sursă]