Statuia Sfântului Gheorghe din Praga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Statuia Sfântului Gheorghe din Praga, ucigând balaurul

Statuia Sfântului Gheorghe din Praga este prima statuie ecvestră de for public realizată din bronz în perioada medievală. A fost realizată în anul 1373 de către meșterii clujeni Martin și Gheorghe, fiii pictorului Nicolae din Cluj, la comanda împăratului Carol al IV-lea, totodată rege al Boemiei.[1] Originalul statuii a fost mutat de-a lungul timpului în diverse locații ale Cetății din Praga, iar în acest moment se află amplasat în „A Treia Curte”, în stânga portalului de sud al Catedralei Sfântul Vitus, lângă o mică fântână.

La inițiativa împăratului Franz Joseph au fost realizate două copii ale statuii, una din ele pentru orașul natal al artiștilor, iar cea de-a doua pentru Budapesta.

Copia pentru Cluj a fost amplasată în orașul respectiv în jurul anului 1900, în piața Sf. Gheorghe. După instaurarea regimului comunist și redenumirea pieței respective (actualmente Lucian Blaga), statuia a fost mutată în fața Bisericii Reformate de pe Ulița Lupilor (Kogălniceanu).

Copia din Budapesta se află în apropiere de Bastionul Pescarilor (în maghiară Halászbástya).

O altă copie, dar de marmură, se află în Muzeul Hradului din Praga.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Pe soclul statuii este prevăzută inscripția A.D. MCCCLXXIII HOC OPUS IMAGINIS S. GEORGII PER MARTINUM ET GEORGIUM DE CLUSSENBERCH CONFLATUM EST, în traducere: „A[nul] D[omnului] 1373 Această operă îl reprezintă pe S[fântul] George [și este] de Martin și George de Clussenberch (Cluj) făcută.”

Statuia ecvestră îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe îmbrăcat în zale ucigând un balaur al cărui corp este acoperit cu solzi identici zalei de pe armura sfântului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Victor Simion:Sculptorii români, deschizători de drum în arta Evului Mediu european În Ziarul Lumina din 15 iunie 2014. Resursă online verificată În 24 iunie 2014.

Vezi și[modificare | modificare sursă]