Sari la conținut

Rovinari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rovinari
—  oraș  —
Termocentrala Rovinari
Termocentrala Rovinari
Stemă
Stemă
Rovinari se află în România
Rovinari
Rovinari
Rovinari (România)
Localizarea orașului pe harta României
Rovinari se află în Județul Gorj
Rovinari
Rovinari
Rovinari (Județul Gorj)
Localizarea orașului pe harta județului Gorj
Coordonate: 44°54′0″N 23°9′0″E ({{PAGENAME}}) / 44.90000°N 23.15000°E

Țară România
Județ Gorj

SIRUTA82895
Oraș1981

ReședințăRovinari[*]
ComponențăRovinari[*], Vârț

Guvernare
 - primar al orașului Rovinari[*]Robert Dorin Filip[*][1] (PNL, )

Suprafață
 - Total26,32 km²

Populație (2021)
 - Total10.246 locuitori
 - Densitate507 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal215400

Localități înfrățite
 - TurekPolonia

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Poziția localității Rovinari
Poziția localității Rovinari
Poziția localității Rovinari

Rovinari este un oraș în județul Gorj, Oltenia, România, format din localitățile componente Rovinari (reședința) și Vârț.

Rovinari este un oraș minier, având ca baza economică exploatarea minieră de cărbune (de suprafață și subterană) și producerea energiei electrice în cadrul termocentralei orașului, una dintre primele din Europa ca mărime. Localitatea Rovinari a devenit oraș prin Decretul Prezidențial nr. 367/09.12.1981.

Așezare geografică

[modificare | modificare sursă]

Orașul este situat la 25 Km SV de municipiul Târgu Jiu, fiind legat de acesta prin drumul național DN 66 (facand parte din drumul european E79) și calea ferată electrificată Târgu Jiu - Rovinari - Turceni - Filiași - Craiova.

Orașul este amplasat pe suprafata de 2632 Ha, într-o zonă depresionară a Jiului, învecinată la Est cu dealul Bran, la Vest cu dealurile Mageac și Lupului, la Nord cu depresiunea Târgu Jiu-Câmpu Mare, iar la Sud depresiunea se deschide către lunca Jiului.

Există posibilitatea valorificării poziției geografice, ca urmare a creșterii importanței drumului european E79, prin realizarea unei zone turistice de tranzit, punând în valoare zona colinară din jur, sau chiar prin utilizarea în acest scop a carierelor dezafectate.

Totodată, orașul Rovinari este situat de-a lungul căii ferate electrificate Filiași-Târgu-Jiu. Cele doua căi de comunicație, feroviară și rutieră, se desfășoară adiacent localității, dispuse împreună cu acestea pe malul drept al Jiului, în prezent regularizat și cu albia majoră îndiguită.

Orașul Rovinari ocupă un loc important în sistemul localităților urbane ale județului Gorj, alături de Țicleni, Târgu Cărbunești, Motru, Bumbești-Jiu, Novaci și Tismana. Dintre toate, orașul Rovinari se află la cea mai mică distanță de reședința de județ, fiind în zona de influență a acesteia.

Principala resursă minerală a orașului Rovinari este cărbunele inferior (lignit), folosit drept combustibil în centralele termoelectrice.

Regiunea Sud-Vest Oltenia cuprinde 3 zone defavorizate: Albeni, Schela și Rovinari, toate zonele fiind amplasate în județul Gorj. (vezi: Zone defavorizate Arhivat în , la Wayback Machine.)

Sub aspect economic, orașul Rovinari dispune de resurse în sectorul primar, prin rezervele de cărbune energetic, respectiv lignitul exploatat în cariere.

Participarea exploatării lignitului la dezvoltarea activității economice a tării se manifestă direct prin asigurarea unei surse principale de producere a energiei electrice și termice, element esențial pentru celelalte domenii ale economiei naționale.

Ponderea economică a orașului o constituie industria extractivă reprezentând circa ½ din producția totală pe județ. Marii agenți economici ai orașului Rovinari sunt: S.C. COMPLEXUL ENERGETIC ROVINARI S.A., S.C. TERMOSERV S.A., S.N.L.O – E.M. ROSIA, S.C. TP SUT S.A., S.C. ENERGOCONSTRUCTIA S.A., S.C. ENERGOMONTAJ S.A., S.C. ENERGOREPARATII S.A., S.C. U.M.R. S.A., S.C. CAZARE – CANTINE S.A , S.C. MINPREST S.A.




Componența etnică a orașului Rovinari

     Români (90,15%)

     Alte etnii (0,77%)

     Necunoscută (9,08%)




Componența confesională a orașului Rovinari

     Ortodocși (88,41%)

     Alte religii (2,27%)

     Necunoscută (9,32%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația orașului Rovinari se ridică la 10.246 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 11.816 locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt români (90,15%), iar pentru 9,08% nu se cunoaște apartenența etnică.[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (88,41%), iar pentru 9,32% nu se cunoaște apartenența confesională.[4]

Rovinari - evoluția demografică

Date: Recensăminte sau birourile de statistică - grafică realizată de Wikipedia

Politică și administrație

[modificare | modificare sursă]

Orașul Rovinari este administrat de un primar și un consiliu local compus din 17 consilieri. Primarul, Robert Dorin Filip[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal11           
Partidul Social Democrat3           
Partidul PRO România2           
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1           

Personalități

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Rovinari

Bibliografie suplimentară

[modificare | modificare sursă]
  • Rovinari, orașul muncii pentru lumină, Dorin Brozbă, 2011 - recenzie