Sari la conținut

Comuna Logrești, Gorj

44°54′N 23°42′E (Comuna Logrești, Gorj) / 44.900°N 23.700°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Logrești
—  comună  —
Biserica „Sfinţii Ioachim și Ana” a Schitului Logrești (monument istoric)
Biserica „Sfinţii Ioachim și Ana” a Schitului Logrești (monument istoric)
Logrești se află în România
Logrești
Logrești
Logrești (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°54′N 23°42′E ({{PAGENAME}}) / 44.900°N 23.700°E

Țară România
Județ Gorj

SIRUTA80766

ReședințăTârgu Logrești
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Logrești[*]Mihai Vochița[*][1] (PNL, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total68,15 km²

Populație (2021)
 - Total2.341 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online

Logrești este o comună în județul Gorj, Oltenia, România, formată din satele Colțești, Frunza, Logrești-Moșteni, Măru, Popești, Seaca și Târgu Logrești (reședința). Comuna este situată în estul județului Gorj, la limita cu județul Vâlcea. Este situată în Piemontul Oltețului (parte componentă a Podișului Getic) la contactul cu Subcarpații Getici (limita subcarpaților trece la aproximativ 1,5 km mai la nord).

Coordonatele geografice ale comunei sunt: 44°55’ latitudine nordică și 23°42’ longitudine estică. Față de municipiul Târgu Jiu se află la o distanță de 40 km în linie dreaptă și de-a lungul drumului o distanță de 65 km, de asemenea se află la o distanță de 70 km față de municipiul Craiova și 80 km față de municipiul Râmnicu Vâlcea.

Satele sunt de tipul răsfirat-alungite (specifice zonei de deal). Relieful este dominat de numeroase culmi deluroase (la limita cu județul Vâlcea se află Dealul Muierii care se întinde până în apropierea orașului Craiova) printre care se înșiră luncile formate de râul Amaradia (râul are o lungime de 101 km, izvorăște din localitatea Roșia de Amaradia și se varsă în râul Jiu pe teritoriul orașului Craiova - cartierul Cernele) și afluenții ei: Seaca*, Răchita*, Strâmba*. Râul are izvor de suprafață ceea ce determină și cantitatea de apă transportată să fie mică. Declivitatea apei este de 0,5%, lățimea albiei este de 50–60 m. De asemenea, apa este improprie consumului uman.

Bogății minerale

[modificare | modificare sursă]

În comună se exploatează bogății ale subsolului petrol (Colțești). De asemenea s-a descoperit și un zăcământ de cărbune (lignit). Acesta fiind de calitate foarte slabă și la adâncime foarte mare.

La suprafața solului există rezerve de materiale de construcții (nisip și argilă).

Clima este temperat-continentală specifică zonei de deal (există o stație meteorologică în satul Târgu Logrești). Flora și fauna specifică zonei de deal, suprafața împădurită este formată din stejar, gorun, salcâm, garniță, ulm, cireș sălbatic, tei. În lunca Amaradie se întâlnesc: arini, mai multe tipuri de sălcii, plopi etc., precum și plante higrofite. Fauna este formată din animale ca: porci mistreți, căprioare, iepuri de câmp, veverițe, câteva specii de rozătoare mici (șoareci), etc., precum și numeroase specii de păsări: rândunica, cucul, vrabia, uliul păsărilor, huhurez, etc. (regionalisme).

Flora și fauna sunt insuficient protejate de autoritățile locale.

Solurile sunt specifice zonei de podiș, sunt soluri brune. În lunca Amaradiei precum și în luncile formate de pâraiele: Seaca, Răchita, Măru se întâlnesc solurile aluvionare.

Obiective turistice

[modificare | modificare sursă]

Mănăstirea Logrești
Componența etnică a comunei Logrești

     Români (95,43%)

     Alte etnii (4,57%)Componența confesională a comunei Logrești

     Ortodocși (93,51%)

     Penticostali (1,96%)

     Alte religii (0,13%)

     Necunoscută (4,4%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Logrești se ridică la 2.341 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 2.731 de locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt români (95,43%).[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,51%), cu o minoritate de penticostali (1,96%), iar pentru 4,4% nu se cunoaște apartenența confesională.[4]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Comuna Logrești, Gorj

Politică și administrație

[modificare | modificare sursă]

Comuna Logrești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Mihai Vochița[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat5     
Partidul Național Liberal4     
Partidul PRO România1     
Uniunea Salvați România1