Comuna Mătăsari, Gorj

44°51′N 23°5′E (Comuna Mătăsari, Gorj) / 44.850°N 23.083°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mătăsari
—  comună  —
Biserica de lemn (monument istoric)
Biserica de lemn (monument istoric)
Mătăsari se află în România
Mătăsari
Mătăsari
Mătăsari (România)
Localizarea comunei pe harta României
Coordonate: 44°51′N 23°5′E ({{PAGENAME}}) / 44.850°N 23.083°E

Țară România
Județ Gorj

SIRUTA80846
Atestare documentară1613

ReședințăMătăsari
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Mătăsari[*]Gheorghe Gașpăr[*][3][4] ( PSD, )

Suprafață
 - Total46,44 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 5027 locuitori
 - Densitate108,25 loc./km²

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Mătăsari este o comună în județul Gorj, Oltenia, România, formată din satele Brădet, Brădețel, Croici, Mătăsari (reședința) și Runcurel.

Așezare geografică[modificare | modificare sursă]

Comuna Mătăsari e situat în partea de nord-est a Olteniei, zona vestică a Podișului Getic, la îngemănarea acestuia spre nord cu o largă zonă intracolinară și de depresiuni, suind către Subcarpații Olteniei. Având în vecinătatea sa vestică și nord-vestică depresiunile Bujorăscu, Ciuperceni, Tismana (străbătută de pârâul Jilțul Mare), comuna Mătăsari e așezat intracolinar, între dealurile Bohorel (Boorel), Miculești, Bujorăscu și Strâmba-Vulcan, alcătuit fiind din satul de reședință și din satele Brădet, Brădețel, Runcurel și Croici. Este o zonă cu aspect colinar, cu o variație de altitudine între 200 și 390 m.

Relieful și solul[modificare | modificare sursă]

Comuna Mătăsari se află într-o depresiune subcarpatică față de „Subcarpații getici” din nord-estul acestei regiuni, dintre râurile Motru și Gilort-Olteț, învecinată cu alte depresiuni, cum sunt depresiunea Celei-Tismana, Padeș-Motru și în chiar marginea a ceea ce s-ar putea numi depresiunea Bujorăscului, acolo unde aceasta e impusă de vârfurile de lance ale luncilor dinspre miazăzi. Triunghiul format din localitățile Mătăsari-Motru-Ciuperceni este, din punct de vedere geologic, rezultatul unor formațiuni și straturi străvechi din epocile geologice de după eocen-miocen,adică pliocen-pleistocen, cu statornicire în cuaternar. Zona unde se află Comuna Mătăsari e o zonă în același timp colinară, subcolinară și de depresiune plată, cu un climat propice diverselor culturi, solul prezentând un puternic orizont argilos. Depozitele de roci ale zonei prezintă mai ales argile și nisipuri argiloase, nisipuri curate și marne, unde se găsesc puternice stratificări de lignit, iar către suprafață apărând, uneori în aflorimente (până la al doilea Război Mondial), cărbunele numit aici „sigă”.

Rețeaua hidrografică[modificare | modificare sursă]

Apele din zona localităților Mătăsariului străbat șiragurile colinare ale Podișului Getic, relief format din depozite structurate orizontal, monoclinat, cu straturi de lignit și pungi de petrol și gaze. Apele Motrului și Jilțului străbat vecinătățile de vest și est ale așezării Mătăsari și împart dealurile în Dealurile Motrului,către Motru și Jiu și dealurile drenate de Jilț și afluenții săi (Jilțurile) din dealul Bujorăscu și mai din amonte. În general, rețeaua hidrografică a acestei zone e tributară râului Jiu. apa Tismanei, prin canalizare, se varsa și ea în Jiu precum Jilțul, în apropiere de satul Borăscu, la sud de Mătăsari. Apele freatice din zona Jilț au adâncimi mici, de până la 3m, ca și în zona imediat depresionară subcarpatică.Locuitorii se foloseau de această pânză freatică prin puțuri și fântâni, „bunare”.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Componența etnică a comunei Mătăsari

     Români (96,02%)

     Necunoscută (3,68%)

     Altă etnie (0,29%)Componența confesională a comunei Mătăsari

     Ortodocși (91,82%)

     Romano-catolici (1,75%)

     Penticostali (1,35%)

     Necunoscută (3,75%)

     Altă religie (1,31%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Mătăsari se ridică la 5.027 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.437 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (96,02%). Pentru 3,68% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (91,82%), dar există și minorități de romano-catolici (1,75%) și penticostali (1,35%). Pentru 3,76% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Mătăsari este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Gheorghe Gașpăr[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal5     
Partidul Social Democrat5     
Uniunea Salvați România3     

Personalități[modificare | modificare sursă]

  • Aurel Marcu, Erou Sublocotenent P.M , decedat in Afganistan pe campul de lupta

Aurel Marcu a fost de origine din comuna Mătăsaru, jud. Dâmbovița, nu din Mătăsari, Gorj.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dădălău, Ion; Racoceanu, Nicolae; Ioachim, Matei (). Mătăsari file de monografie. Editura Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. ISBN 978-973-7847-27-0. 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Monografia comunei Mătăsari, Anica-Adriana Curelea, Editura Profin, Drobeta Turnu Severin, 2011

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Comuna Mătăsari, Gorj