Comuna Mătăsari, Gorj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mătăsari
—  Comună  —
Biserica de lemn (monument istoric)
Biserica de lemn (monument istoric)
Mătăsari se află în România
Mătăsari
Mătăsari
Mătăsari (România)
Localizarea comunei pe harta României
Coordonate: 44°51′N 23°5′E44°51′N 23°5′E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema Gorj.svg Gorj

SIRUTA80846
Atestare documentară1613

ReședințăMătăsari
Componență

Guvernare
 - PrimarGheorghe Gașpăr[*][3][4] (PSD, )

Populație (2011)[1][2]
 - Total 5027 locuitori
 - Densitate108,25 loc./km²
 - Recensământul anterior, 20025.437 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Mătăsari este o comună în județul Gorj, Oltenia, România, formată din satele Brădet, Brădețel, Croici, Mătăsari (reședința) și Runcurel.

Așezare geografică[modificare | modificare sursă]

Orasul Mătăsari e situat în partea de nord-est a Olteniei, zona vestică a Podișului Getic, la îngemănarea acestuia spre nord cu o largă zonă intracolinară și de depresiuni, suind către Subcarpații Olteniei. Având în vecinătatea sa vestică și nord-vestică depresiunile Bujorăscu, Ciuperceni, Tismana (străbătută de pârâul Jilțul Mare), orașul Mătăsari e așezat intracolinar, între dealurile Bohorel (Boorel), Miculești, Bujorăscu și Strâmba-Vulcan, alcătuit fiind din orașul de reședință și din satele Brădet, Brădețel, Runcurel și Croici. Este o zonă cu aspect colinar, cu o variație de altitudine între 200 și 390 m.

Relieful și solul[modificare | modificare sursă]

Orasul Mătăsari se află într-o depresiune subcarpatică față de „Subcarpații getici” din nord-estul acestei regiuni, dintre râurile Motru și Gilort-Olteț, învecinată cu alte depresiuni, cum sunt depresiunea Celei-Tismana, Padeș-Motru și în chiar marginea a ceea ce s-ar putea numi depresiunea Bujorăscului, acolo unde aceasta e impusă de vârfurile de lance ale luncilor dinspre miazăzi. Triunghiul format din localitățile Mătăsari-Motru-Ciuperceni este, din punct de vedere geologic, rezultatul unor formațiuni și straturi străvechi din epocile geologice de după eocen-miocen,adică pliocen-pleistocen, cu statornicire în cuaternar. Zona unde se află orasul Mătăsari e o zonă în același timp colinară, subcolinară și de depresiune plată, cu un climat propice diverselor culturi, solul prezentând un puternic orizont argilos. Depozitele de roci ale zonei prezintă mai ales argile și nisipuri argiloase, nisipuri curate și marne, unde se găsesc puternice stratificări de lignit, iar către suprafață apărând, uneori în aflorimente (până la al doilea Război Mondial), cărbunele numit aici „sigă”.

Rețeaua hidrografică[modificare | modificare sursă]

Apele din zona localităților Mătăsariului străbat șiragurile colinare ale Podișului Getic, relief format din depozite structurate orizontal, monoclinat, cu straturi de lignit și pungi de petrol și gaze. Apele Motrului și Jilțului străbat vecinătățile de vest și est ale așezării Mătăsari și împart dealurile în Dealurile Motrului,către Motru și Jiu și dealurile drenate de Jilț și afluenții săi (Jilțurile) din dealul Bujorăscu și mai din amonte. În general, rețeaua hidrografică a acestei zone e tributară râului Jiu. apa Tismanei, prin canalizare, se varsa și ea în Jiu precum Jilțul, în apropiere de satul Borăscu, la sud de Mătăsari. Apele freatice din zona Jilț au adâncimi mici, de până la 3m, ca și în zona imediat depresionară subcarpatică.Locuitorii se foloseau de această pânză freatică prin puțuri și fântâni, „bunare”.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Mătăsari

     Români (96,02%)

     Necunoscută (3,68%)

     Altă etnie (0,29%)Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Mătăsari

     Ortodocși (91,82%)

     Romano-catolici (1,75%)

     Penticostali (1,35%)

     Necunoscută (3,75%)

     Altă religie (1,31%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Mătăsari se ridică la 5.027 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.437 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (96,02%). Pentru 3,68% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (91,82%), dar există și minorități de romano-catolici (1,75%) și penticostali (1,35%). Pentru 3,76% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Mătăsari este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Gheorghe Gașpăr[*], de la Partidul Social Democrat, a fost ales în . Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat6      
Partidul Național Liberal5      
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților3      
Partidul Mișcarea Populară1      

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central[*] 
  4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
  5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  6. ^ „Lista competitorilor care au obținut mandate” (XLSX). Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 2016. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dădălău, Ion; Racoceanu, Nicolae; Ioachim, Matei (). Mătăsari file de monografie. Editura Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. ISBN 978-973-7847-27-0. 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Monografia comunei Mătăsari, Anica-Adriana Curelea, Editura Profin, Drobeta Turnu Severin, 2011

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Comuna Mătăsari, Gorj