Sari la conținut

Maria Theresa a Austriei (1801–1855)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu numele Maria Tereza, vedeți Maria Tereza (dezambiguizare).
Maria Theresa a Austriei
Date personale
Nume la naștereMaria Theresia Franziska Josepha Johanna Benedikta
Născută21 martie 1801
Viena, Austria
Decedată (53 de ani)
Torino, Italia
Înmormântată16 ianuarie 1855
Biserica Superga, Italia
PărințiFerdinand al III-lea, Mare Duce de Toscana
Luisa de Neapole și Sicilia
Frați și suroriArchduchess Carolina Ferdinanda of Austria[*][[Archduchess Carolina Ferdinanda of Austria ((1793-1802))|​]]
Archduke Franz Leopold, Hereditary Grand Duke of Tuscany[*][[Archduke Franz Leopold, Hereditary Grand Duke of Tuscany ((1794-1800))|​]]
Leopold al II-lea, Mare Duce de Toscana
Arciduchessa Maria Luisa d'Asburgo-Toscana[*][[Arciduchessa Maria Luisa d'Asburgo-Toscana (Austro-Tuscan Imperial and Royal)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuCarol Albert de Sardinia
CopiiVictor Emmanuel al II-lea al Italiei
Ferdinand, Duce de Genova
Cetățenie Austria Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Savoia
Casa de Habsburg-Lorena
Regină a Sardiniei
Domnie27 aprilie 1831 – 23 martie 1849

Maria Theresa a Austriei (21 martie 180112 ianuarie 1855) a fost arhiducesă de Austria și prințesă de Toscana. În 1817 s-a căsătorit cu Carol Albert de Sardinia și mai târziu a devenit regină a Sardiniei. A fost fiica lui Ferdinand al III-lea, Mare Duce de Toscana și a Luisei de Neapole și Sicilia. A fost numită după bunica sa, împărăteasa Maria Tereza a Austriei.

Naștere și copilărie

[modificare | modificare sursă]

Maria Theresia Franziska Josepha Johanna Benedikta a fost membră a ramurii toscane a Casei de Habsburg-Lorena și, prin naștere, arhiducesă de Austria și prințesă de Boemia, Ungaria și Toscana. S-a născut la Viena în timpul exilului părinților ei, după invazia Toscanei de către Napoleon. Tatăl ei a fost Ferdinand al III-lea, Mare Duce de Toscana iar mama Prințesa Luisa de Neapole și Sicilia, care a murit la naștere la un an după nașterea Mariei Theresa.

După restaurarea din 1814, Ferdinand al III-lea a fost numit elector de Salzburg, iar familia s-a mutat la Würzburg.

Căsătorie și copii

[modificare | modificare sursă]
Maria Theresa împreună cu cei doi fii ai ei Victor Emmanuel și Ferdinand; portret de Fernando Cavalleri.

Maria Theresa s-a căsătorit civil la Florența la 30 septembrie 1817 cu Carol Albert de Sardinia (1798-1849) și religios la 2 octombrie. Numele ei în italiană a devenit Maria Teresa Francesca Giuseppa Giovanna Benedicta.

În martie 1820 s-a născut primul lor copil și a fost urmat de încă doi copii dintre care cel mai mic a murit în copilărie.

În 1824 Carol Albert a fost recunoscut ca moștenitor al tronului de Victor Emmanuel I al Sardiniei. El și Maria Theresa au devenit rege și regină în 1831, când succesorul lui Carol Felix al Sardiniei a murit fără să aibă moștenitori.

După decesul soțului ei în 1849 la Oporto, regina mamă Maria Theresa și-a încetat aparițiile publice și în cele din urmă s-a întors în Italia în 1851, unde a murit patru ani mai târziu, la Torino. A fost înmormântată la biserica Superga din Torino.

A avut o mare influență asupra fiului ei cel mare, Victor Emmanuel al II-lea al Italiei.