Lista vizitelor pastorale ale papei Ioan Paul al II-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Națiunile vizitate de papa Ioan Paul al II-lea

În timpul domniei sale, papa Ioan Paul al II-lea („Papa Pelerin”) a făcut 104 călătorii în străinătate, mai mult decât toți papii anteriori la un loc. În total, el a înregistrat mai mult de 1.167.000 km (725.000 mi). A atras în mod consistent mulțimi mari în călătoriile sale, unele dintre cele mai mari asamblate vreodată. În timp ce unele dintre călătoriile sale (cum ar fi Statele Unite și Israelul) se îndreptau către locurile vizitate anterior de Paul VI (primul papă care călătorea pe scară largă), multe altele se aflau în țări pe care nici un papă nu le vizitase vreodată.

Țările vizitate[modificare | modificare sursă]

Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat 129 de țări[1][2] în timpul său ca papă:

Călătorii în afara Italiei[modificare | modificare sursă]

Anii 1970[modificare | modificare sursă]

Milioane de oameni îi aplaudă pe papa Ioan Paul al II-lea în timpul primei sale vizite în Polonia ca pontif
Papa Ioan Paul al II-lea, în timpul primei vizite din SUA în 1979, la Stadionul Yankee, New York City

Prima călătorie străină a Papei Ioan Paul al II-lea a fost o vizită în trei țări în Republica Dominicană, Mexic și Bahamas în ianuarie 1979. Aproximativ 18 milioane de oameni este aproximat că l-au salutat pe papa în timpul șederii sale în Mexic.

A doua vizită străină a Papei a fost în țara sa, Polonia, în iunie 1979. Aceasta a fost probabil cea mai importantă dintre toate călătoriile sale, deoarece, potrivit unor istorici, au fost pregătite o serie de evenimente care au condus la înființarea sindicatului Solidaritatea, care a reprezentat o mișcare esențială în căderea comunismului în Europa de Est. În timpul vizitei sale în Polonia, Ioan Paul a vizitat Varșovia, Gniezo, Cracovia, Nowy Tag, Auschwitz și Jasna Gora. Turneul de nouă zile a atras milioane de credincioși.

Vizita papei în Irlanda pe 29 septembrie a atras mulțimi imense. 1.250.000 de persoane, un sfert din populația insulei Irlanda, o treime din populația Republicii Irlanda, au participat la Liturghia de deschidere a vizitei din parcul Phoenix din Dublin. Peste 250.000 au participat la Liturghia Cuvântului din Drogheda mai târziu în acea seară. Sute de mii au ieșit pe străzile din Dublin în acea noapte pentru drumul pe autostradă de la Aeroportul din Dublin până la reședința prezidențială din Phoenix Park.

În ziua următoare, duminică, 30 septembrie, au fost incluse masele din Galway (300.000), Knock (450.000) și o oprire la ruinele monastice din Clonmacnois (20.000). Ziua finală a vizitei a început cu o vizită la Seminarul Național din Maynooth (la care au participat 80.000 de persoane). Liturghia finală a vizitei a fost la Greenpark Racecourse din Limerick, în sudul țării, în fața a 400.000 de oameni, ceea ce a fost mai mult decât era de așteptat.

Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat prima sa vizită în Statele Unite în octombrie 1979. A sosit la Boston la 1 octombrie. Următoarele două zile au fost petrecute în New York City, unde s-a adresat Adunării Generale a Națiunilor Unite, a vorbit cu studenții adunați la Madison Square Garden și a condus Liturghia la stadionul original Yankee[5][6]pentru 75 000 de persoane[7] precum și la Stadionul Shea pentru o audiență de peste 52 000.[8] A sosit la Philadelphia, la 3 octombrie, și la Des Moines, Iowa, a doua zi înainte de a ajunge la Chicago. Acolo a sărbătorit Liturghia în Grant Park, s-a întâlnit cu liderii civili și cu comunitatea poloneză din Chicago. Chicago a fost cea mai mare arhiepiscopie catolică din Statele Unite în acea vreme și a fost cea mai mare comunitate poloneză din afara Poloniei.[9] El și-a încheiat pelerinajul în SUA, la Washington, DC, unde a devenit primul Papă care a vizitat Casa Albă. El a fost întâmpinat cu căldură de președintele Jimmy Carter și s-au întâlnit privat în Biroul Oval.

Călătorie Dată[10] Națiuni vizitate[10] Locuri vizitate[10] Informație
1 25– 26 ianuarie 1979  Republica Dominicană Santo Domingo, Santiago de los Caballeros
26 ianuarie–1 februarie 1979  Mexico México, Oaxaca de Juárez, Guadalajara, Monterrey A participat la cea de-a treia Conferință Generală a Episcopilor din America Latină din Puebla
1 February 1979  Bahamas Nassau Întrerupere tehnică
2 2–10 June 1979  Polonia Varșovia, Gniezno, Częstochowa, Kraków, Kalwaria Zebrzydowska, Wadowice, Brzezinka, Nowy Targ Comemorarea celei de-a 900-a aniversări a morții lui Stanislaus și finalizarea Sinodului diecezan din Cracovia
3 29 September–1 October 1979  Irlanda Dublin, Drogheda, Galway, Knock, Limerick, Maynooth Centenarul Knock.
1–8 octombrie 1979  Statele Unite Boston, New York City, Philadelphia, Des Moines, Chicago, Washington, DC Adresat la Adunarea Generală a Națiunilor Unite (2 octombrie) unde a condamnat toate utilizările de tabere de concentrare și tortură.
4 28–30 noiembrie 1979  Turcia Istanbul, Izmir, Ankara S-a intalnit cu Patriarhul Demetrios I al Constantinopolului și Patriarhul Shenork I Kaloustian de Constantinopol

Anii 1980[modificare | modificare sursă]

La 3 iunie 1980, el a făcut un pelerinaj la Lisieux, în nordul Franței, orașul natal al Tereza de Lisieux.[11] În 1997, el a anunțat că Sf. Tereza este a treia femeie Doctor al Bisericii.[12] Vizita sa din 1980 în Franța a fost prima pentru un papă din 1814, iar călătoria sa în Germania de Vest în noiembrie 1980 a fost prima din anul 1782.[13]

Papa cu președintele S.U.A. Ronald Reagan și Prima Doamnă Nancy Reagan, 1982

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Viaggi Apostolici del Santo Padre Sua Santità Giovanni Paolo II Statistiche” (în italiană). Vatican News Services. . Arhivat din originalul de la . 
  2. ^ „List of travels of Pope John Paul II”. Vatican.va. Arhivat din originalul de la . 
  3. ^ „Pope John Paul II Timeline”. Christian Broadcasting Network. Arhivat din originalul de la . Aug. 16-19, 2002 -- John Paul II makes his ninth trip to Poland. 
  4. ^ Bonavia, Carmel G. (). „MaltaPost Pope Benedict XVI commemorative stamp set”. The Malta Independent. Arhivat din originalul de la . Quite unexpectedly, Pope John Paul II was in Malta again for a couple of hours during a stopover at Luqa Airport while on his way to Tanzania on 1 September 1990. 
  5. ^ „Holy Mass at Yankee Stadium – Homily of His Holiness Pope John Paul II”. Vatican.va. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  6. ^ McShane, Larry (). „Final papal visit to Yankee Stadium will pack 'em in”. New York Daily News. Arhivat din originalul de la . Accesat în . Benedict becomes the third Pope to say Mass in the iconic ballpark, joining Pope Paul VI in 1965 and Pope John Paul II in 1979. 
  7. ^ Weigel, George (). Witness to Hope: The Biography of Pope John Paul II. Harper Perennial. p. 350. ISBN 0060732032. On the night of his UN address, John Paul celebrated Mass for 75,000 in Yankee Stadium. 
  8. ^ Miner, Colin (). „Pontiff Made a Pair of Colorful NYC Visits”. The New York Sun. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Davis, Robert (). „Pope John Paul II in Chicago”. Chicago Tribune. Arhivat din originalul de la . 
  10. ^ a b c Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite holyfatherpaulVItravelsholysee
  11. ^ „Saint Therese of Lisieux – Pope John Paul II visits Lisieux, 2 iunie 1980”. Thereseoflisieux.org. . Accesat în . 
  12. ^ „Saint Therese of Lisieux – Doctor of the Universal Church”. Thereseoflisieux.org. . Accesat în . 
  13. ^ Sullivan, Robert (). Pope John Paul II A Tribute. Life. p. 85. ISBN 0821226770.