John Steinbeck

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
John Steinbeck Nobel prize medal.svg
JohnSteinbeck crop.JPG
Date personale
Nume la naștereJohn Ernest Steinbeck Modificați la Wikidata
Născut27 februarie 1902
Salinas, California, Statele Unite
Decedat (66 de ani)
New York, Statele Unite
ÎnmormântatCalifornia Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiinsuficiență cardiacă Modificați la Wikidata
Părinți John Steinbeck[*][[John Steinbeck (1862 - 1935)|​]][5]
Olive Hamilton[*][[Olive Hamilton (1867 - 1934)|​]][5] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuElaine Anderson Steinbeck[*] ()
Gwyn Conger[*][[Gwyn Conger |​]] ()
Carol Henning[*][[Carol Henning |​]] () Modificați la Wikidata
Copii John Steinbeck IV[*][[John Steinbeck IV (jurnalist american)|​]]
Thomas Steinbeck[*][[Thomas Steinbeck (writer and eldest son of John Steinbeck)|​]] Modificați la Wikidata
NaționalitateAmerican
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Etnieamericani[*] Modificați la Wikidata
Religieagnosticism Modificați la Wikidata
Ocupațieromancier, scriitor de povestiri, corespondent de război
Limbilimba engleză[1]  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Stanford
Salinas High School[*][[Salinas High School (high school in Salinas, Monterey County, California)|​]]  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Activ ca scriitorSecolul XX
Specie literarăroman, povestiri
Opere semnificativeFructele mâniei (1939)
La răsărit de Eden (1952)
Șoareci și oameni (1937)
Note
PremiiPremiul Nobel pentru literatură[2][3]
Medalia Prezidențială pentru Libertate[*]
National Book Award for Fiction[*][[National Book Award for Fiction |​]]
California Hall of Fame[*]
Premiul Pulitzer pentru Ficțiune[*]
Haakon VIIs Frihetskors[*][[Haakon VIIs Frihetskors |​]][4]  Modificați la Wikidata
Premiul Nobel pentru Literatură, 1962
Premiul Pulitzer, 1940
Semnătură
John Steinbeck signature.svg
Prezență online

John Ernst Steinbeck (/ˈstaɪnˌbək/; n. 27 februarie 1902, Salinas, California - d. 20 decembrie 1968, New York) a fost scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1962.

El este cunoscut pe scară largă pentru romanul care a câștigat Premiul Pulitzer Fructele mâniei (1939), romanele La răsărit de Eden (1952) și Șoareci și oameni (1937). A fost autorul a douăzeci și șapte de cărți, acestea incluzând șaisprezece romane, șase cărți non-ficțiune și cinci colecții de povestiri; Steinbeck fiind recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1962.

Motivația Juriului Nobel[modificare | modificare sursă]

"Pentru scrierile sale realiste și imaginative, îmbinând un umor afectuos cu o observație socială ascuțită"

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Născut la Salinas, în comitatul Monterey, California, John Steinbeck a fost fiul unuia dintre pionierii regiunii și al unei învățătoare. Școala elementară și liceul le-a urmat în orășelul natal, după care s-a înscris la Universitatea din Stanford ca student special, deoarece trebuia să-și finanțeze singur studiile. Din acest motiv și-a întrerupt adesea cursurile, făcând diferite munci ocazionale ca lucrător de fermă, culegător de fructe, zugrav, muncitor constructor și altele. După patru ani, fără să-și termine studiile, a părăsit Universitatea, în frecventarea căreia a arătat o pasiune deosebită pentru biologie și mai ales pentru biologie marină.

Din Stanford a plecat la New York, unde a încercat să trăiască din scris ca gazetar. Nereușind, s-a întors în California unde a lucrat ca laborant chimist, zidar și muncitor agricol, pribegind din loc în loc.

Golful Californiei

Un timp a trăit pe o ambarcațiune proprie, câștigându-și existența din pescuit. Locuind în Pacific Grove cunoaște pe conducătorul unui laborator de biologie, Ed Ricketts, care devine un prieten apropiat și sfătuitor al lui Steinbeck. Împreună ei au publicat în 1941 o carte: Sea of Cortez (Marea lui Cortez), în care romancierul și-a expus în mod sistematic opiniile asupra literaturii și asupra destinului uman, văzute dintr-o perspectivă biologistă, organicistă.

Primul roman al lui Steinbeck, Cup of Gold (Cupa de aur), fusese publicat în 1929, fiind o povestire romantică de aventuri care, ca și următoarele două cărți (Pastures of Heaven, Pășunile Raiului, culegere de nuvele publicată în 1932, și To a God Unknown, Unui Dumnezeu necunoscut, 1933), nu s-a bucurat de succes sau de atenția criticii. De remarcat totuși, că în Pășunile Raiului, scriitorul se oprește asupra obiceiurilor și miturilor regiunii în care a trăit și a peregrinat, ceea ce a constituit apoi filonul întregii sale epici. Cu noua sa carte, Tortilla Flat (Cartierul Tortilla), din 1935, istorisire a aventurilor unei fictive comunități de vagabonzi excentrici din Monterey, Steinbeck devine un nume cunoscut în literatura americană. Scrisul romancierului se maturizează în anii marii depresii, oamenii mărunți și muncitorii agricoli migratori devenind eroii principali al cărților sale. Viața umililor paisanos din Monterey sau a fermierilor săraci din Salinas Valley sau Oklahoma este descrisă cu cald umor și culoare regionalistă, tehnica realistă a narațiunii alunecând uneori într-un naturalism brutal, în care protestul social este atenuat de frecvente implicații mistice.

După Tortilla Flat, Steinbeck a publicat o succesiune de cărți, bucurându-se de o mare popularitate în rândul cititorilor: In Dubious Battle (Bătălie îndoielnică) în 1936, Of Mice and Men (Oameni și șoareci) în 1937, care va fi și dramatizată, și The Grapes of Wrath (Fructele mâniei), în 1939, cel mai bun roman al scriitorului, inspirat de o călătorie întreprinsă împreună cu un grup de okies (familii de fermieri săraci din Oklahoma, izgoniți de pe pământurile lor) în migrația lor spre vest, în căutare de lucru pe meleagurile fertile ale Californiei. Cartea va fi distinsă cu Premiul Pulitzer și va avea un ecou larg în opinia publică din SUA.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Steinbeck a fost corespondent special în Europa al forțelor aeriene americane și al ziarului New York Herald Tribune.

După război a continuat să publice romane și scrieri cu caracter documentar sau de reportaj, încercând să repete succesul Fructelor mâniei, dar fără să reușească. Cu romanele: East of Eden (La răsărit de Eden), 1952, și apoi The Winter of Our Discontent (Iarna vrajbei noastre), 1961, o critică ascuțită a declinantelor valori ale societății americane, Steinbeck a câștigat o mai largă apreciere din partea cititorilor și a criticii.

În anul 1962, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru literatură. Romancierul a murit în decembrie 1968.

Opere[modificare | modificare sursă]

Romane[modificare | modificare sursă]

Scenarii de film[modificare | modificare sursă]

Traduceri în limba română[modificare | modificare sursă]

Referințe critice[modificare | modificare sursă]

"Preocuparea lui Steinbeck pentru viața din valea sa natală i-a deschis o perspectivă afectuoasă asupra naturii animale a vieții umane, o cale de împăcare cu oamenii ca oameni... Steinbeck a căpătat o convingere neviciată în prietenia dintre oameni, el a învățat să accepte ritmurile vieții... Perspectiva lui Steinbeck asupra vieții umane îi dă întotdeauna un simț al evoluției, o înțelegere a circuitelor datorită cărora animalul uman se poate schimba" - Alfred Kazin

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de John Steinbeck
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de John Steinbeck.


  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1962/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/about/amounts/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Aftenposten, , p. 2 
  5. ^ a b Genealogics