La răsărit de Eden

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
La răsărit de Eden
Informații generale
AutorJohn Steinbeck
Gen family saga[*][[family saga (genre of literature)|​]]
Ediția originală
Titlu original
East of Eden
Limbaengleza americană, limba engleză
EditurăEditura Viking
Țara primei aparițiiStatele Unite ale Americii[1]
Data primei aparițiiseptembrie 1952[2]
Ediția în limba română
TraducătorAny și Virgil Florea
EditurăBPT 748-749, Minerva
Data apariției1973

La răsărit de Eden (în engleză East of Eden) este un roman american scris de John Steinbeck (autor laureat al premiului Nobel pentru literatură). A fost publicat la 19 septembrie 1952 de Editura Viking.[3] Autorul a considerat-o opera sa cea mai bună, iar lucrarea este considerată de mulți drept cel mai ambițios roman al lui Steinbeck.[4] Autorul a spus mai târziu: „Cred că orice altceva am scris a fost, într-un anumit sens, practică pentru acest [roman].” Romanul a fost inițial adresat tinerilor fii ai lui Steinbeck, Thom și John (pe atunci 6 ani și respectiv 4 ani). Steinbeck a vrut să le descrie în detaliu Valea Salinas: atracții, sunete, mirosuri și culori.

La răsărit de Eden aduce la viață detaliile complicate ale două familii, Trask și Hamilton, precum și poveștile lor împletite. Se spune că familia Hamilton din roman se bazează pe familia din viața reală a lui Samuel Hamilton, bunicul matern al lui Steinbeck.[5] Un tânăr John Steinbeck apare, de asemenea, pe scurt în roman ca un personaj minor.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „La răsărit de Eden”, Gemeinsame Normdatei 
  2. ^ „La răsărit de Eden”, Freebase Data Dumps[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ „Books Published Today”. The New York Times: 21. . 
  4. ^ Ditsky, John (1977). Essays on East of Eden. Muncie, Indiana: Steinbeck Society of America, Ball State University. p. 3. Retrieved October 12, 2011.
  5. ^ Nolte, Carl (). „In Steinbeck Country”. San Francisco Chronicle. San Francisco, California: Hearst Communications. Accesat în . 
  6. ^ Steinbeck, John (). East of Eden. London, England: Penguin Books. p. 1,496. ISBN 978-0140186390. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]