Henry Koster

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Henry Koster
Date personale
Nume la naștereHermann Julius Kosterlitz Modificați la Wikidata
Născut1 mai 1905
Berlin, Germania
Decedat21 septembrie 1988 (83 de ani)
Camarillo, California, SUA
Frați și surori Hans W. Kosterlitz[*][[Hans W. Kosterlitz (British biochemist)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuKató Király (1934-1941; divorț; 1 copil)[1]
Peggy Moran (1942-1988; moartea sa; 2 copii)[2]
Naționalitateamericană, germană
Cetățenie Germania
 Statele Unite ale Americii[3] Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor, scriitor, producător, scenarist
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Activitate
Ani de activitate1925 - 1967
PremiiStea pe Hollywood Walk of Fame[*]
Prezență online

Henry Koster (n. 1 mai 1905, Berlin, Germania, ca Hermann Kosterlitz – d. 21 septembrie 1988, 83 de ani, Camarillo, California, SUA) a fost un regizor de filme care s-a mutat spre sfârșitul vieții la Hollywood.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tatăl lui Koster, un vânzător, a plecat de acasă când Henry era tânăr. Koster a reușit să termine gimnaziul în Berlin în timp ce lucra ca autor de povestiri scurte și de benzi desenate. A avut de-a face cu cinematografia încă din 1910, când unchiul său avea unul dintre primele cinematografe berlineze iar mama sa cânta la pian pentru a acompania filmele mute. După terminarea gimnaziului a devenit asistent al regizorului Curtis Bernhardt. Bernhardt s-a îmbolnăvit într-o zi și i-a cerut lui Koster să preia funcția de regizor. În 1931-1932, Koster a regizat două sau trei filme la Berlin pentru UFA.

Koster, care era la mijlocul regizării unui film, era deja subiect al antisemitismului și știa că trebuie să plece din Germania. El și-a pierdut și a bătut un ofițer SA. Apoi a mers direct la stația de cale ferată și a plecat din Germania în Franța, unde a fost reangajat de Bernhardt (care plecase mai devreme din țară). În cele din urmă Koster a mers la Budapesta unde s-a întâlnit și s-a căsătorit cu Kato Kiraly în 1934. La Budapesta s-a întâlnit cu Joe Pasternak, care era reprezentatul în Europa al Studiourilor Universal, regizând trei filme pentru acesta.

În 1936, Koster a semnat un contract pentru a lucra cu Universal Pictures la Hollywood, și astfel a călătorit în Statele Unite pentru a lucra cu Pasternak, alături de alți refugiați și soția sa. Deși Koster nu vorbea limba engleză, a convins studioul să regizeze Three Smart Girls, pentru care el a instruit personal vedeta în vârstă de 14 ani Deanna Durbin. Acest film, de mare succes, a scos Universal din faliment. Al doilea film al lui Koster pentru Universal, One Hundred Men and a Girl, cu Durbin și Leopold Stokowski a dus la creșterea faimei studioului, precum și a lui Durbin, Pasternak și a lui Koster însuși.

Koster este cel care a descoperit cuplul de comici Abbott și Costello într-un club de noapte din New York și a convins studioul să-i angajeze.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Scenarist[modificare | modificare sursă]

Regizor[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Henry Koster, www.nndb.com 
  2. ^ Wartell, Christiane (), Biography: Henry Koster | Cinema's Exiles | PBS (în engleză), Cinema's Exiles 
  3. ^ LIBRIS, , accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]