Discuție Utilizator:Macreanu Iulian/Arhiva 2017

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Maurice Janin[modificare sursă]

Bună seara,

Încerc pe cât posibil să construiesc un cadru coerent articolului despre generalul Maurice Janin, pentru a putea fi incluse - ulterior, date despre contribuția sa la facilitarea cooperării militare dintre Regatul României și Imperiul Rus în WWI, precum și despre conexiunile sale cu Legiunea Română din Siberia. Dacă aveți ceva material disponibil despre cele două aspecte, poate m-ați putea ajuta cu vreun scan sau cu vreun link. Deocamdată pentru așa ceva, nu am la dispoziție decât Istoria lui Kirițescu și ceva articol despre livrările de material militar din Franța către România prin Rusia. --Accipiter Q. Gentilis(D) 13 ianuarie 2017 23:03 (EET)

M-am uitat peste ce am, din păcate nu am găsit nimic semnificativ. --Macreanu Iulian (discuție) 23 ianuarie 2017 11:24 (EET)
Mulțumesc oricum. --Accipiter Q. Gentilis(D) 23 ianuarie 2017 12:10 (EET)

AC[modificare sursă]

Vă puteți uita peste Wikipedia:Propuneri pentru articole de calitate/Turnul Londrei? Cred că s-a ajuns la un consens. Legat de lista cu Formula 1, o voi actualiza.— Ionutzmovie discută 23 ianuarie 2017 00:07 (EET)

Beilerbei[modificare sursă]

Redirecționați, vă rog, Beilerbey către Beilerbei, cf. https://dexonline.ro/definitie/beilerbei. Mulțumesc. --2A02:2F0E:5291:C700:8D85:737D:DEDD:4B09 (discuție) 29 ianuarie 2017 07:59 (EET)

Europeana[modificare sursă]

V-am pus în legătură cu cea mai bună persoană care vă poate ajuta cu uploadul. Dacă nu vă descurcați, lăsați-mi un mesaj pe pagina mea de discuții.--Strainu (دسستي‎)  7 februarie 2017 16:46 (EET)

Mulțumesc mult. Osă mai dureze puțin până le pregătim și sper să fie OK. --Macreanu Iulian (discuție) 7 februarie 2017 18:40 (EET)
Am uitat să vă zic că tot el se ocupă și de treaba aceea cu Europeana 14-18, puteți să-l contactați pe email cu întrebări dacă aveți. O să încerc să răspund și în secțiunea aceea curând.--Strainu (دسستي‎)  7 februarie 2017 20:52 (EET)

Barbu Iscovescu la AB[modificare sursă]

Doresc evaluare, cand aveti timp si disponibilitate. Merci. Asybaris aport 9 februarie 2017 15:44 (EET)

Răspuns[modificare sursă]

Nuvola apps edu languages.svg Bună ziua, Macreanu Iulian. Aveți mesaje noi în pagina de discuție a lui Andrei Stroe. 19 februarie 2017 01:33 (EET)
Puteți șterge această notificare oricând doriți îndepărtând formatul {{Mesaj}}.

Articolul „Pârvu Boerescu” - propunere de ștergere[modificare sursă]

Stimate domnule Macreanu, Vă mulțumesc mult pentru oferta Dvs. de a salva articolul „Pârvu Boerescu” de la ștergere! Vă rog să procedați cum credeți că este mai bine, având tot concursul meu. De asemenea, accept dinainte condițiile Dvs. pentru ajutorul oferit. Din păcate, nu dispun de alte surse secundare în afara celor citate, în sprijinul textului meu. Cu deosebită considerație, PârvuBoerescu (discuție) 15 martie 2017 14:49 (EET) e-mail: pczboerescu@yahoo.com

Propunere pentru proiectul săptămânii[modificare sursă]

Bună seara! Propunerea dumneavoastră se găsește la wikisursă s:ro:Amintiri_din_luptele_de_la_Turtucaia. Realizarea unui articol enciclopedic despre memoriile lui Topîrceanu este posibilă. De aceea vă întreb dacă doriți acest lucru sau considerați că articolul de la wikisursă este deocamdată suficient. --Mihai Andrei (discuție) 25 martie 2017 23:27 (EET)

Probabil că ar trebui făcute de fapt 2 propuneri, deoarece au fost 2 opere, una publicată în 1918 (Amintiri din luptele de la Turtucaia) și una în 1936 (Pirin-Planina, epizoduri tragice și comice din captivitate). Este drept și că cele 2 titluri au fost republicate mai târziu într-un singur volum.--Accipiter Q. Gentilis(D) 25 martie 2017 23:38 (EET)

@Mihai Andrei:@Accipiter Q. Gentilis: Da, cred că un mic articol care să vorbească despre memoriile lui Topârceanu ar fi folositor. La Wikisursă se găsește doar conținutul parțial, un articol care să completeze și ceva informații despre contextul în care au fost scrise și publicate aceste memorii cred că ar fi benefic.

Referitor la faptul dacă trebuie unul sau două articole, poate fi discutat, funcție de abordarea dorită. Eu aș face doar un articol, pentru că percep cele două cărți, nu ca fiind opere diferite ci ca volume distincte ale unei singure lucrări memorialistice, pe același subiect (participarea la WWI). Și din punct de vedere practic e mai ușor, pentru că altfel ar trebui să repetăm în fiecare articol destul de multe date identice. Dar, cum am spus, orice soluție tehnică se va aborda (1 sau 2 articole), e OK. --Macreanu Iulian (discuție) 26 martie 2017 07:43 (EEST)

Cireșoaia[modificare sursă]

Aș dori să vă întreb ceva. Cum sunt încadrate luptele de la Cireșoaia, adică merită un articol separat sau sunt un capitol dintr-o bătălie mai mare? --Haptokar (discuție) 22 aprilie 2017 09:52 (EEST)

@Haptokar: Strict tehnic la Cireșoaia a fost o luptă, parte a bătăliei de la Oituz. A fost una din cele mai importante lupte ale acelei bătălii, alături de luptele de la Cașin. Cu siguranță merită un articol și încă unul mare.

Ca titlu aș recomanda Lupta de la Cireșoaia (1917), pentru că au fost ceva acțiuni pe acolo și în 1916 în timpul primelor bătălii de la Oituz. Dacă ești legat de locuri și dorești să scrii un articol serios, pot pune la dispoziție bibliografie de calitate, în format electronic. --Macreanu Iulian (discuție) 22 aprilie 2017 10:04 (EEST)

Nu sunt din acele locuri și, din păcate, nu am nici timp să mă implic atât de puternic, ținând cont că lucrez deja aici la un proiect destul de vast pe care nu-l pot abandona. Contribuțiile mele la proiectul PRM sunt doar sporadice. --Haptokar (discuție) 22 aprilie 2017 10:09 (EEST)
Nici o problemă. Orice contribuție valoroasă, chiar sporadică e mai mult decât binevenită! --Macreanu Iulian (discuție) 22 aprilie 2017 10:11 (EEST)
Eu sunt din zonă și doresc să mă implic în articolul Lupta de la Cireșoaia (1917). Am și câteva surse documentare (Kirițescu, etc.) și pot veni cu ilustrații.--DieselEngineRO (discuție) 10 noiembrie 2017 19:50 (EET)

@DieselEngineRO: Mulțumesc pentru dorința de implicare. Au fost două acțiuni militare la Cireșoaia: Lupta de la Cireșoaia (1917) din august 1917 - ca parte a celei de-a treia bătălii de la Oituz și Bătălia de la Cireșoaia (1917), din luna septembrie 1917, ultima mare acțiune din campania anului 1917.

Ca metodă de lucru îți propun să fac eu un schelet al articolului, să îți trimit bibliografia pe care o avem pe subiect și în rest spor la scris! --Macreanu Iulian (discuție) 11 noiembrie 2017 09:32 (EET)

Mulțumesc la fel. Am o nelămurire: dat fiind prima bătălie din 12 august și cea de a doua din 9-11 septembrie, să le facem separat sau amandouă în același articol?--DieselEngineRO (discuție) 11 noiembrie 2017 17:06 (EET)
Două articole pentru că sunt două subiecte separate. --Macreanu Iulian (discuție) 13 noiembrie 2017 15:07 (EET)

@Macreanu Iulian:Am făcut scheletul după articolul scris de dvs. cu prima bătălie de la Oituz: https://ro.wikipedia.org/wiki/Utilizator:DieselEngineRO/Teste#Prima_b.C4.83t.C4.83lie_de_la_Cire.C8.99oaia_.2812_august_1917.29 Am adăugat secțiunea In memoriam pentru a trece denumirea dată diverselor: strada Cireșoaia din București, Onești, Târgu Ocna, etc., Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireșoaia" din Sfântu Gheorghe, etc. Partea cea mai grea este preluarea textului din volumul II al lui Kirițescu, informațiile cu privire la cele două bătălii de la Cireșoaia se află destul de răspândite și prin alte capitole (Oituz, Mărășești, etc.) și în mare parte textul trebuie reformulat (este prea beletristic). În rest...mă descurc.--DieselEngineRO (discuție) 18 noiembrie 2017 14:16 (EET)

?[modificare sursă]

Bună ziua.

Ca să nu vă încurc: traduc restul articolului despre Boyle de la en.wiki sau mai doriți dv. să-l completați ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 24 aprilie 2017 14:29 (EEST) P.S. Sunt totuși conștient că personajul merită un articol făcut cu mult mai multă grijă decât cea manifestată prin adăugarea de text printr-o simplă traducere a unui articol slăbuț de la en.wiki. Nu aș vrea însă să deviez din nou de la ce mi-am propus, pentru articolul lui, mai mult decât este strict necesar.

@Accipiter Q. Gentilis:Da, e o întrebare bună. Și eu m-am gândit să îl dezvolt, mai ales că am practic toată bibliografia menționată (inclusiv biografia publicată în România la Editura ALL). Cred că pot scoate un AB destul de ușor. Problema e că nu am deloc timp disponibil și nu vreau să-mi risipesc eforturile. Foarte probabil cândva în viitor voi reveni, să termin lucrul la Regina Maria, Ferdinand etc. Sigur atunci. Merită și traducerea din engleză, în loc de altceva, pentru că din ce am citit pot să o referențiez. --Macreanu Iulian (discuție) 24 aprilie 2017 22:13 (EEST)

Bulgari[modificare sursă]

Ați scris articole despre doi generali bulgari numindu-i Ștefan, deși transliterarea românească este Stefan. Ce-i de făcut? Aplicăm transliterarea sau există surse pentru numele românești? --Haptokar (discuție) 6 mai 2017 22:43 (EEST)

@Haptokar: Există surse, în special lucrările istorice apărute în perioada interbelică îi numesc Ștefan. Totuși cred că e bine să folosim transliterația corectă și să redenumim articolele cu Stefan. Mulțumesc pentru observație! --Macreanu Iulian (discuție) 7 mai 2017 06:57 (EEST)
Rezovat. --Macreanu Iulian (discuție) 28 mai 2017 15:39 (EEST)

Nungesser[modificare sursă]

Puteți verifica dacă în citarea lui Nungesser scrie 48 de avioane pentru că i s-au omologat doar 43 de victorii aeriene. O fi o eroare de tipar? --Haptokar (discuție) 28 mai 2017 10:27 (EEST)

@Haptokar: Da, așa scrie textual, 48. Anuarul are și o erată, dar cuprinde doar referiri la ofițerii români. Totuși, referitor la numărul de victorii cifra din el trebuie luată cu rezerve, nu e prea precis în acest sens. E posibil să fie și eroare de tipar. Dacă alte surse indică 43, e foarte probabil ca aceea sî fie cifra corectă. --Macreanu Iulian (discuție) 28 mai 2017 15:39 (EEST)
Puteți găsi și decretul de decorare a lui Georges Guynemer? --Haptokar (discuție) 28 mai 2017 19:14 (EEST)
Rezolvat. --Macreanu Iulian (discuție) 28 mai 2017 22:54 (EEST)

Variantă inserare portaluri[modificare sursă]

Am aflat astăzi și eu...

Exemplu: {{Portal bar|România în Primul Război Mondial|Primul Război Mondial}} --Accipiter Q. Gentilis(D) 31 mai 2017 21:29 (EEST)

Decorație[modificare sursă]

Bună seara. Apelez la dvs. într-o chestiune strict personală. Am un unchi decorat în al Doilea Război Mondial cu Virtutea Militară de război cl. a II-a post-mortem, dar nu reușesc să găsesc nicăieri decretul (bănuiesc că ordinul se acorda prin decret). Unchiul, care a supraviețuit războiului (!) deoarece nu a murit, ci a căzut prizonier, a primit în 1994 o adeverință de la UM 02405 Pitești prin care se spune că a fost decorat în 10.10.1942 cu ordinul sus-menționat, cf. ordinului Brigăzii 4 Munte O.Z. 48 din 14.12.1941. Dumnealui fusese șters din evidență ca mort pe front în 04.04.1942. Nu reușesc să înțeleg decalajele temporale din acte: decorat pm cf. unui ordin din decembrie 1941, declarat mort abia în aprilie 1942 și decorat (presupun că prin decret regal) în octombrie 1942. Nu reușesc, de asemenea, să găsesc niciun decret prin care caporalul Sava Gheorghe (actualmente decedat) din Batalionul 13 VM să fi fost decorat cu Virtutea Militară. Mă puteți ajuta cu identificarea decretului și cu lămurirea acelor decalaje? De asemenea, o persoană decorată post-mortem în baza unei declarații eronate că ar fi murit în luptă își pierde decorația? --Haptokar (discuție) 4 iunie 2017 17:52 (EEST)

@Haptokar:
E adevărat că pare o harababură, dar la război ca la război, ne e chiar cum scrie la carte. La serviciul personal al brigăzii era un soldat sau subofițer care primea teancuri de liste cu pierderi (asta era denumirea oficială) de pe la toate subunitățile brigăzii aflate departe pe linia întâi, scrise cu creionul chimic, pe foi mototolite, cu nume aproximative și trebuia să le treacă zilnic - bătute la mașină sau caligrafiate frumos - în ordinele de zi. Erorile erau inevitabile.
Referitor la speța concretă iată cum cred eu că s-au petrecut lucrurile:
  • la începutul lui decembrie 1941 caporalul Sava a fost trecut pe Lista de pierderi nr. x, cel mai probabil la rubrica "Dispăruți" (care îi cuprindea pe toți cei care nu fuseseră identificați cert ca decedați);
  • prin Ordinul de zi nr. x din 14.12.1941 al Brigăzii 4 Munte, caporalul Sava a fost propus pentru a primi Virtutea Militară, cu însemne de război, cl. a II-a (decorațiile se acordau prin Înalt Decret Regal)
  • la data de 04.04.1942, neapărând la unitate (lucru care se întâmpla destul de des) și nici neexistând indicii că ar fi căzut prizonier, caporalul Sava a fost declarat oficial mort. Acest modus operandi era de asemenea frecvent, facilitându-se astfel obținerea unor drepturi de către soții și copii.
  • la 10.10.1942 Înaltul Decret Regal nr. x cuprinzând decorarea caporalului Sava a fost publicat în "Monitorul Oastei" sau "Monitorul Oficial" (în Primul Război Mondial, publicarea listelor de pierderi și a decretelor de decorare a avut întârzieri și de aproape doi ani)
Revenind la întrebări:
  • decorația nu se pierde dacă omul trăiește. Este decorată fapta de luptă nu moartea în sine (este rectificat decretul, considerându-se eroare materială)
  • decretul poate fi identificat în unul din cele două publicații dar e o muncă de Sisif, cu excepția norocului ca decretul să fie publicat chiar în ziua menționată. Totodată, fiecare decorat ar fi trebuit să primească un brevet de decorare și decorația. De regulă, acestea veneau la câțiva ani de la terminarea războiului. Având în vedere că după WWI au venit comuniștii la putere, e foarte posibil ca aceste brevete să nu mai fi fost trimise deloc.
  • o să încerc să văd dacă reușesc identificarea în Monitorul Oastei (dacă am norocul menționat).

Sper să îți fie de ajutor cele menționate. Ținem legătura--Macreanu Iulian (discuție) 10 iunie 2017 11:46 (EEST)

Vă mulțumesc foarte frumos pentru amabilitate. Dacă mai aflați ceva, v-aș ruga să-mi comunicați. --Haptokar (discuție) 10 iunie 2017 18:25 (EEST)
@Haptokar:E așa cum mi-am închipuit. Decretul e semanat pe 8 octombrie 1942 și nu publicat la acea dată (nu a fost publicat un nr. al MO în acea zi). Am verificat Monitorul Oastei din 1942 (2700 pagini) nu apare. Am ajuns prin aprilie 1943 când am găsit publicat un decret cu decorări post-mortem din 6 octombrie 1942. Deci probabil pe undeva pe acolo. Chestia grea e că aceste decrete nu sunt nici măcar publicate în ordine, fiind o amestecătură destul de mare. Mai căutăm. Ne-ar fi de mare ajutor niște date mai concrete: nr. decretului de decorare, data etc. --Macreanu Iulian (discuție) 16 iunie 2017 06:57 (EEST)
Din păcate nu le cunosc, nu am decât datele furnizate de UM 02405, pe care le-am expus mai sus. Atât i-au comunicat. Vă mulțumesc pentru efortul depus. --Haptokar (discuție) 16 iunie 2017 07:16 (EEST)

Articole despre Primul Război Mondial[modificare sursă]

Umblând pe diferite versiuni lingvistice ale Wikipediei am descoperit mai multe articole care ar trebui să existe în versiunea în limba română: en:10.5 cm Feldhaubitze M.12, en:Fahrpanzer, de:Heeresgruppe Mackensen, de:Rumänisches Fliegerkorps, de:2. Armee (Rumänien), de:4. Armee (Rumänien), de:1. Armee (Rumänien), en:First Battle of Cobadin, en:Second Battle of Cobadin, bg:Бой при Мустафа Ачи и Азаплар, bg:Морски десант в Балчик през 1916 година, bg:Букурещко настъпление, he:כלכלת רומניה בתקופת מלחמת העולם הראשונה (Economia României în timpul PRM). Poate vă sunt de folos pentru inițierea de noi articole. --Haptokar (discuție) 11 iunie 2017 16:19 (EEST)

@Haptokar: Mulțumesc pentru sugestii! Unele există deja, ceeea ce nu înseamnă că nu pot fi completate cu informații utile din articolele menționate. Le-am pus pe lista de așteptare. --Macreanu Iulian (discuție) 11 iunie 2017 16:27 (EEST)

Portal special[modificare sursă]

Dacă îmi permiteți, voi insista pe un aspect, și nu cred că voi mai insista ulterior, referitor la portalul pe care l-ați propus. Când se menționează "100 de ani de la...", puteți să continuați cu "... începerea Primului Război Mondial", sau "... intrarea României în Primul Război Mondial", sau "... terminarea Primului Război Mondial", sau similare. Condiția este să fie vorba de un eveniment concret care nu are dimensiunea timpului. Dacă spuneți "participarea României la Marele Război din 1914-1918" este dificil să spuneți când se împlinesc 100 de ani; sau, este impropriu să spuneți că acest lucru se întâmplă în 2018. Mulțumesc de atenție și mult succes.PheonixRo (discuție) 15 iunie 2017 23:20 (EEST)

@PheonixRo:Cred că e vorba de o ușoară confuzie:
  • Eu n-am propus nicio formulare de text, dar am precizat că agreez propunerea altui utilizator a fost aici, formularea sunând astfel: Wikipedia în limba română comemorează 100 de ani de la participarea României la Primul Război Mondial printr-un portal special. Intrați pentru a vedea articolele și materialele multimedia și a participa la dezvoltarea subiectului. Deci n-am folosit sintagme ca "Marele Război", "1914-1918" etc.
  • Evenimentul comemorat (Participarea României la Primul Război Mondial), nu e unul punctual, care s-a întâmplat duminică 14 august 1916, ora 21.30, ci unul care a durat peste doi ani. Prin urmare și toate acțiunile de comemorarea a sa sunt manifestări de durată. Aniversările sunt evenimnete punctuale, comemorările au și componenta de durată.
  • Nu am afirmat că "acest lucru se întâmplă în 2018", propunerea mea fiind ca portalul să fie afișat pe pagina principală doar în a doua jumătate a anului 2017, când a fost perioada de apogeu a evenimentului comemorat.
Părerea mea că ar trebui să expui aceste idei și la pagina unde se poartă discuția, pentru a putea fi analizate și de ceilalți participanți la discuție. O zi bună. --Macreanu Iulian (discuție) 16 iunie 2017 06:50 (EEST)

Marina României în PRM[modificare sursă]

N-aveți în grup și un specialist în istorie navală? Ar putea fi transferate articolele din această categorie, plus en:Romanian Navy during World War I. --Haptokar (discuție) 18 iulie 2017 20:49 (EEST)

@Haptokar: Din păcate grupul nostru e mai mult unul de sprijin editorial, cu abilități incipiente de editori. Oricum pe acest subiect am creat deja cioturi pentru fiecare din navele principale ale flotei de război a României aici. În afară de monitoare, celelalte nave de pe en-wiki - NMS Elisabeta, NMS Grivița, NMS Smeul, Fulgerul - sunt fie nave vechi scoase din serviciul activ fie nave de captură, care nu au participat practic la acțiuni militare. De altfel, documentul cu ordinea de bătaie a armatei la 15 august 1916 nu include decât aceste 12 nave (cele 4 monitoare și 8 vedete). Articolele despre ele sunt necesare și binevenite, dar pentru moment nu sunt prioritare, în cadrul proiectului.
Un articol Marina militară a României în Primul Război Mondial este prevăzut în proiect (la articole de nivel 2 - cele care ar trebui create în perioada 2017-2018). Părerea mea este că el ar trebui scris de un pasionat de domeniul naval, dacă nu, în cele din urmă vom crea un ciot și îl vom lăsa pentru generațiile viitoare.
Mulțumesc pentru sprijin! --Macreanu Iulian (discuție) 19 iulie 2017 06:46 (EEST)

Alexandru D. Sturdza[modificare sursă]

Articolul Alexandru D. Sturdza se oprește odată cu dezertarea la inamic. Știți, cumva, ce măsuri punitive s-au luat împotriva lui și dacă a fost degradat militar? --Haptokar (discuție) 13 august 2017 11:28 (EEST)

@Haptokar: A fost degradat militar și condamnat la moarte pentru trădare. După trecerea la inamic a încercat să determine și alți militari români să treacă de partea Puterilor Cenrale dar acțiunea lui a avut un ecou foarte limitat (lt.col Crăiniceanu și ceva soldați dezertori). A încercat recrutări și în lagărele de prizonieri români dar tot cu același rezultat. După război a rămas în Germania unde a lucrat la o bancă. Acolo a și murit. E o poveste lungă. Când i-o vni rândul. --Macreanu Iulian (discuție) 13 august 2017 11:36 (EEST)

Tester[modificare sursă]

O unealtă pe care v-o recomand este Screenfly, care permite testarea vizualizării articolului la rezoluții mai mici, sau pe ecrane virtuale similare celor ale telefoanelor mobile, tabletelor, etc. Unele dintre formatele inserate în articole pot furniza surprize neplăcute la afișarea pe rezoluții mai mici (gen 800x600), ceea ce ar putea face necesare unele mici modificări sau uneori înlocuirea lor cu unele mai versatile. --Accipiter Q. Gentilis(D) 5 septembrie 2017 01:20 (EEST)

Suțu versus Grigore al IV-lea Ghica[modificare sursă]

La Oprescu e Cămărașul Suțu nu Grigore al IV-lea Ghica. Cred ca este o eroare la unul dintre ei, sunt de parere ca Oprescu zice bine, dar dupa descriere Grigore al IV-lea Ghica (pus de mine initial dupa Oprescu) ar fi Camarasul Suțu. Am pus la Urmarile Expozitiei din 1870 imaginea lui Suțu (Grigore al IV-lea Ghica). Ar trebui redenumit daca am dreptate, daca nu trebuie modificata explicatia. Multumesc de implicare, sunt bucuros. Asybaris aport 11 septembrie 2017 08:38 (EEST)

@Asybaris01: Cred că e bine cum sunt denumite acum picturile în articol. Descrierea lui Oprescu se referă evident la Grigore Ghica din imaginea color, elementul definitoriu fiind caftanu, care e întotdeauna de culoare albă. Ori acesta e prezent doar în imaginea color, în cealaltă personajul purtând haine colorate. Plus că autorul din 1932 a avut ocazia să fotografieze originalul dispus la locul lui. Cred că e o simplă eroare de asociere a textului cu imaginea apărută în procesul de redactare a cărții lui Oprescu. --Macreanu Iulian (discuție) 12 septembrie 2017 17:06 (EEST)

Coloacev[modificare sursă]

Bună ziua. Am găsit imaginea următoare https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mausoleul_Eroilor_(1916_-_1919)_-_Morm%C3%A2ntul_Generalului_Maior_Feodor_Alexandrovici_Coloacev.JPG, dar în ciuda eforturilor făcute de mine nu am reușit să dau de urma acestui general rus și să aflu motivul pentru care este înmormântat în Mausoleul de la Mărășești. Există ceva date referitoare la el? --Haptokar (discuție) 11 septembrie 2017 16:20 (EEST)

@Haptokar: Chestia cu mausoleul e unul din motivele pentru care am rețineri în a scrie despre Mărășești. Destinat inițial să îi glorifice pe cei morți și pe cei care au avut merite reale în această gloriosă bătălie, acesta a fost folosit încă de la construire ca un element de propagandă politicianistă, care a mutat accentul de cei care într-adevăr trebuiau să bine-merite de la patrie. Meschine românisme mici (înmormântarea lui Grigorescu, ne-înmormântarea lui Christescu, înmormântarea lui Coloacev, etc.) au mutat luminile și umbrele după cum au fost vremurile.
Revenind la subiect, generalul rus merita un mormânt de onoare la Mărășești. Cu siguranță nu în al doilea sarcofag. Care nu era pregătit cum crede toată lumea pentru Christescu. Cum nici primul nu fusese destinat lui Grigorescu. Artileria rusă condusă de acesta a avut un rol decisiv în obținerea victoriei în lupta decisivă de la Răzoare, la fel de important ca și Diviziile 10 și mai ales 13 române. Dacă cineva a condus această luptă, cu luciditate hotărâre și profesionalism, acela a fost fără niciun dubiu generalul Ioan Popescu Sanitarul. Care a fost rolul lui Grigorescu în această luptă decisivă? Absolut colateral spun mărturiile istorice. Cui i-a revenit gloria. Celui a cărui familie a finanțat mausoleul. Reînhumarea lui Colacev nu a fost decât cireașa de pe tort. --Macreanu Iulian (discuție) 12 septembrie 2017 17:28 (EEST)
Mulțumesc pentru precizări. Am întrebat pentru că numele generalului rus îmi este cu totul necunoscut. Nu i-am găsit o pagină nici măcar pe Wikipedia rusă. Am asociat însă înmormântarea lui cu cea a generalului Grigorescu de care pomeniserăți mai demult; rostul mausoleului era, din câte ați spus, să devină loc de odihnă pentru cei ce au murit în război, nu ulterior. --Haptokar (discuție) 13 septembrie 2017 15:21 (EEST)

@Haptokar: E normal să nu poată fi găsit, pentru simplul fapt că nu a existat. Numele corect al generalului este Фёдор Александрович Колодеев (Kolodeev nu Coloacev). Cine știe ce agramat comunist a scris plăcuța de pe sarcofag pe repede înainte ca să facă pe plac tovarășilor sovietici. Pe de altă parte nici ignoranța totală a istoricilor români care au perpetuat opera acelui Dorel din 1947 nu e de ici colea:). --Macreanu Iulian (discuție) 13 septembrie 2017 21:27 (EEST)

Puteți identifica decretul prin care i s-a conferit în 1917 Ordinul Mihai Viteazul așa cum ați făcut-o la Guynemer și Nungesser? --Haptokar (discuție) 14 septembrie 2017 06:49 (EEST)
@Haptokar: A fost decorat cu Mihai Viteazul clasa III, prin decretul nr. 1108 din 26.09.1917 "Pentru modul deosebit cum a condus focul artileriei în bătălia de la Mărășești" (Anuarul ...., p. 44)
Și în anuar e trecut greșit - Fodor Alexandrovici Colacev - dar în general acesta e plin de erori de transliterare a numelor străine.
De altfel nici nu e greu să-ți dai seama cum a apărut eroarea: "K" inițial a fst transliterat în "C", cineva a mâncat codița de la "d" care a rămas "a", iar primul "e" a fost scris ca un "c", rezultatul fiind K(C)olod(a)e(c)ev. Și uite așa am descoperit un fals istoric. Se pune oare ca cercetare originală? :) --Macreanu Iulian (discuție) 14 septembrie 2017 07:28 (EEST)
Mă gândeam să-l traduc când voi avea timp, dacă nu există alți amatori. În altă ordine de idei, ce faceți cu Constantin Cristescu și Constantin Christescu? --Haptokar (discuție) 14 septembrie 2017 07:38 (EEST)
Rezolvat. --Macreanu Iulian (discuție) 14 septembrie 2017 08:20 (EEST)

Cetatea Timișoara[modificare sursă]

Apropo de PAC făcută pentru articol: există deja începută o discuție la Cetatea Timișoara/AB1, în baza unei nominalizări făcută de Asybaris. Poate că ar fi util să stabiliți unde este cel mai bine să se desfășoare evaluarea, la AB sau a AC, deoarece 2 evaluări duse în paralel nu cred că sunt eficiente.--Accipiter Q. Gentilis(D) 23 septembrie 2017 08:53 (EEST)

@Accipiter Q. Gentilis: Sincer, n-am remarcat, e vina mea. Personal cred că cel mai bine ar fi să rămână la AC pentru că are potențial. Dacă nu se califică pt AC și concludem că e doar AB închidem discuția cu acest statut și gata. Pe când dacă începem la AB va mai trebui eventual deschisă o altă discuție. --Macreanu Iulian (discuție) 23 septembrie 2017 09:27 (EEST)
Nu am nimic împotrivă să redirecționați discuția de la AB. @Asybaris01: ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 23 septembrie 2017 11:59 (EEST)
Initial am spus ca e de AC. Problema e ca suspiciunile celor care stiu carte sunt semnificative, promovarea articolelor cu surse romanesti sunt privite cu neincredere, ti se spune cu usurinta ca sursa nu este corespunzatoare, ca autorul are furnici in urechi si nisip in ochi. Asa ca l-am propus la AB sa vedem ce se intampla. Sunt pentru pasi mici. Sa treaca de AB si apoi puneam la AC. Mie mi se pare foarte bun, puneti-l la PAC! Felicitari lui Turbo. Asybaris aport 23 septembrie 2017 18:59 (EEST)
Mulțumesc pentru opinie. Îl propun la AC și dacă e să facem un pas mic înpoi tot la AB ajungem :) --Macreanu Iulian (discuție) 23 septembrie 2017 19:14 (EEST)
Am redirectat PAB spe PAC.--Accipiter Q. Gentilis(D) 24 septembrie 2017 10:29 (EEST)

Întrebăciune[modificare sursă]

Pe lângă naveta de bere - datorie pentru materialul despre R. 15, să pricep că trebe să sar la interval și cu vreo Busuioacă două ? :) --Accipiter Q. Gentilis(D) 4 octombrie 2017 19:50 (EEST)

Doar dacă e D.O.C și cu indicație geografică. De fapt, meritul principal e a lui Străinu care a observat că "plânge masa". Eu doar m-am dus în pivniță. Una garnisită ce-i drept :). --Macreanu Iulian (discuție) 4 octombrie 2017 21:42 (EEST)
Vorbind la modul serios, mie cea mai bună Busuioacă mi s-a părut aia de Pietroasele. Ce-i drept, asta se întâmpla undeva prin 1996.--Accipiter Q. Gentilis(D) 4 octombrie 2017 22:07 (EEST)

M-am achitat - în limitele posibilităților ... oenologice ale Wikipediei, de sarcină:

File:AOC Saint-saturnin-languedoc.JPG--Accipiter Q. Gentilis(D) 4 octombrie 2017 22:15 (EEST)

Să mai spună cineva că se trăiește rău pe ro-wiki!!! --Macreanu Iulian (discuție) 4 octombrie 2017 22:24 (EEST)
Am Rezolvat Rezolvat și pe băieți ! --Accipiter Q. Gentilis(D) 4 octombrie 2017 22:28 (EEST) P.S. Hâc !

GLAM contact?[modificare sursă]

La en.wiki există o pagină cu contacte pentru GLAM, însă persoana respectivă nu pare prea potrivită (ca să nu spun mai mult). Nu vreți să vă treceți dvs. acolo? Tot cu Wittylama ar trebui să vorbiți despre cum să poziționați schimbarea pentru a nu intra în conflicte inutile...--Strainu (دسستي‎)  14 octombrie 2017 10:27 (EEST)

OK. o să-l contactez. --Macreanu Iulian (discuție) 15 octombrie 2017 08:41 (EEST)

Poate vă interesează[modificare sursă]

Am fost rugat să popularizez formularul ăsta: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSds8yfSH5c09IhJ6ZEPQpyWh-N6fDbKHeajEtWZKlhvMbZ4rw/viewform Strainu (دسستي‎)  19 octombrie 2017 19:50 (EEST)

Ah, și altcineva întreba dacă nu vrem să scriem despre premiul europeana pe newsletter-ul comunității din CEE. Din păcate nu găsesc link-ul, e pe undeva pe la meta. Strainu (دسستي‎)  19 octombrie 2017 19:52 (EEST)

Atacul de la Smârdan - pictura[modificare sursă]

Felicitari pentru contributiile dv si pt faptul ca Atacul de la Smardan a devenit AC. Asybaris aport 23 octombrie 2017 20:40 (EEST) Asybaris aport 23 octombrie 2017 20:40 (EEST)

Cu plăcere! Pentru puțin. --Macreanu Iulian (discuție) 24 octombrie 2017 09:16 (EEST)

Mulțumesc[modificare sursă]

...pentru premiu, de-abia acum l-am observat :)--Strainu (دسستي‎)  14 noiembrie 2017 18:43 (EET)

Felicitări[modificare sursă]

Հոդվածների տեղեկաքարտացում և վիքիֆիկացում 1.png

Felicitări pentru crearea, dezvoltarea și întreținerea primului portal de calitate de la ro.wiki. --Accipiter Q. Gentilis(D) 14 decembrie 2017 01:12 (EET) --Accipiter Q. Gentilis(D) 14 decembrie 2017 01:12 (EET)

Râmniceanu[modificare sursă]

...„a făcut parte din echipa care a determinat în 1995”. Anul? --Donarius (discuție) 20 decembrie 2017 10:04 (EET)

Corectat. Mulțumesc!--Macreanu Iulian (discuție) 20 decembrie 2017 10:07 (EET)

![modificare sursă]

Wikipedia:Cafenea#Propunere criterii Portaluri de calitate--Accipiter Q. Gentilis(D) 21 decembrie 2017 20:19 (EET)

La mulți ani[modificare sursă]

Noul an să vă aducă multe bucurii, surprize și îndeplinirea tuturor dorințelor. --Danvasilis (discuție) 1 ianuarie 2018 11:05 (EET)

Mulțumesc, la fel! --Macreanu Iulian (discuție) 2 ianuarie 2018 17:07 (EET)