Comuna Lapoș, Prahova

45°08′56″N 26°25′21″E (Comuna Lapoș, Prahova) / 45.14889°N 26.42250°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lapoș
—  comună  —
Stemă
Stemă
Lapoș se află în România
Lapoș
Lapoș
Lapoș (România)
Poziția geografică
Coordonate: 45°08′56″N 26°25′21″E ({{PAGENAME}}) / 45.14889°N 26.42250°E

Țară România
Județ Prahova


ReședințăLapoș
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Lapoș[*]Dumitru-Constantin Țîrlea[*][1][2] (PNL, )

Suprafață
 - Total29,67 km²

Populație (2021)
 - Total983 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal107335

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Lapoș este o comună în județul Prahova, Muntenia, România, formată din satele Glod, Lapoș (reședința), Lăpoșel și Pietricica.

Așezare geografică[modificare | modificare sursă]

Comuna este situată în partea de est a județului Prahova, la limita cu județul Buzău, la izvoarele râului Cricovul Sărat și ale Nișcovului. Este deservită de șoseaua județeană DJ235, care o leagă spre vest de Sângeru.[3]

Demografie[modificare | modificare sursă]
Componența etnică a comunei Lapoș

     Români (92,47%)

     Alte etnii (0%)

     Necunoscută (7,53%)
Componența confesională a comunei Lapoș

     Ortodocși (85,76%)

     Alte religii (0,31%)

     Necunoscută (13,94%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Lapoș se ridică la 983 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 1.229 de locuitori.[4] Majoritatea locuitorilor sunt români (92,47%), iar pentru 7,53% nu se cunoaște apartenența etnică.[5] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (85,76%), iar pentru 13,94% nu se cunoaște apartenența confesională.[6]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Lapoș este administrată de un primar și un consiliu local compus din 9 consilieri. Primarul, Dumitru-Constantin Țîrlea[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[7]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal5     
Partidul Social Democrat3     
Partidul Mișcarea Populară1     

Istorie[modificare | modificare sursă]

Regiunea dintre localitățile Bucov și Chiojdeanca a făcut parte din județul Săcuieni, unitate administrativă desființată în anul 1845. Potrivit lui Iorgu Iordan, denumirea de „Lapoș” provine din maghiarul „lápos” (pronunțat lapoș) care înseamnă „mocirlos”.[8]

Descoperirile arheologice atestă pe aceste meleaguri urme de civilizație încă din paleoliticul superior (situl din Poiana Roman), aceasta făcând din Lapoș cea mai veche așezare omenească din județul Prahova. Trecând vremea, în secolul al XIII-lea, în codrii din aceste părți încep să se stabilească călugări. Astfel aducem la cunoștință existența schitului Doroftei, unde existau chili din piatră. Acest schit a dispărut, nemaipăstrându-se urme, dar localnicii susțin faptul că acest Sfânt Părinte (Doroftei) este întemeietorul comunei. Singurul lucru ce se păstrează până în zilele noastre este o curce ridicată în amintirea părintelui, cu înscrisuri în chirilică. Se spune că în jurul acestui schit au început să se stabilească români din Transilvania, care cereau adăpost călugărilor, astfel formându-se un mic cătun. Lapoșul este însă atestat documentar mult mai târziu, în anul 1607. Însă pe aceste meleaguri își avea grădinile și livezile Doamna Neaga, fiica lui Vlaicu Tatrul, Clucerul din Cislău, și soția lui Mihnea Turcitul, domn al Țării Românești între anii 1577-1583, 1585-1591. Doamna Neaga era stăpâna comunelor Rusovat, Cislău, Lapoș, Tisău, Grăjdana, Sarate, Valea Scheilor. Prin faptul că oamenii comunei Lapoș au dat numele ei la numeroase locuri (Biserica Doamnei Neaga, puțul Doamnei Neaga, Poiana Doamnei Neaga, zidul Doamnei Neaga) arată că aceștia îi purtau respect vrând să păstreze vie amintirea și legenda sa.

În anul 1591, soțul ei, Mihnea, trece de partea turcilor („se turcește”). Doamna Neaga nevrând să îl urmeze pe această cale, știind să prețuiască posibilitățile sale și poziția sa, dedicându-se facerii de bine (având un caracter total opus soțului ei), se retrage în părțile Lapoșului, aici simțindu-se în siguranță.

Și legendele locale susțin că Doamna Neaga ar fi construit aici o cetate unde se retrăgea în caz de pericol. Când amenințarea s-a ivit și în aceste locuri, se spune că ar fi potcovit un cal așezându-i potcoavele invers pentru a-i deruta pe urmăritori, și astfel și-ar fi pierdut urma, având timp să găsească ajutor.

Cele două fete ale Doamnei Neaga, Ileana și Cristina, pentru a-și salva onoarea și puritatea, în momente de disperare, după ce fugiseră împreună cu Doamna Neaga din București din cauza turcilor, în drumul lor către mânăstirea Buda (ctitoria lor de familie) s-au adăpostit la conacul lor din Lapoș, iar aici ajunse de urmăritori, s-au aruncat într-o fântână, sub ochii mamei lor. Acest puț se află în apropierea unor ruine ce poartă denumirea de „Zidul Doamnei Neaga”.[necesită citare]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plaiul Buzău al județului Buzău și era formată din satele Pietricica, Lapoș, Lăpoșel și Valea Unghiului, având 1210 locuitori; o școală în cătunul de reședință, frecventată de 37 de elevi; și trei biserici.[9] Satul Glod făcea pe atunci parte din comuna Tisău,[10] În perioada interbelică, comunei i s-a arondat cătunul Glod, împreună cu satele Buda și Crăciunești, comuna având în total atunci 2387 de locuitori.[11]

În 1950 a trecut la raionul Mizil al regiunii Buzău și apoi, din 1952, al regiunii Ploiești. În 1968, la reorganizarea administrativă, comuna a trecut la județul Prahova, satele Buda și Crăciunești fiind comasate și localitatea rezultată arondată comunei Cislău.[12][13]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

În comuna Lapoș se află biserica de lemn „Sfântul Gheorghe” (1823), monument istoric de arhitectură de interes național, aflată în cimitirul din satul Lăpoșel.

În rest, singurul obiectiv din comună inclus în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca monument de interes local este situl arheologic din „Poiana lui Roman” (de lângă satul Lapoș), unde s-au găsit urmele unei așezări ce a existat în paleolitic.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
 2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
 3. ^ Google Maps – Comuna Lapoș, Prahova (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
 4. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
 6. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
 7. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 8. ^ Iorgu Iordan: Toponimia românească, București, Editura Academiei, 1963, p. 54.
 9. ^ Lahovari, George Ioan (). „Lapoșul, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 4. București: Stab. grafic J. V. Socecu. pp. 134–135. 
 10. ^ Lahovari, George Ioan (). „Tisăul, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 5. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 601. 
 11. ^ „Comuna Lapoșu în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 12. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
 13. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în .