Sari la conținut

Comuna Albești-Paleologu, Prahova

44°57′N 26°11′E (Comuna Albești-Paleologu, Prahova) / 44.950°N 26.183°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Albești-Paleologu
—  comună  —
Primăria comunei Albești-Paleologu
Primăria comunei Albești-Paleologu
Stemă
Stemă
Albești-Paleologu se află în România
Albești-Paleologu
Albești-Paleologu
Albești-Paleologu (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°57′N 26°11′E ({{PAGENAME}}) / 44.950°N 26.183°E

Țară România
Județ Prahova

SIRUTA131933

ReședințăAlbești-Paleologu
ComponențăAlbești-Paleologu, Albești-Muru, Cioceni, Vadu Părului

Guvernare
 - primar al comunei Albești-Paleologu[*]Marian Panait[*][1] (PSD, )

Suprafață
 - Total47,28 km²

Populație (2021)
 - Total5.145 locuitori
 - Densitate125 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal107010

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Poziția localității Albești-Paleologu
Poziția localității Albești-Paleologu
Poziția localității Albești-Paleologu

Albești-Paleologu este o comună în județul Prahova, Muntenia, România, formată din satele Albești-Muru, Albești-Paleologu (reședința), Cioceni și Vadu Părului.

Numele comunei provine de la satul de reședință, care la rândul său a fost denumit după foștii proprietari ai moșiei pe care a fost înființat și pe care, ulterior, țăranii au fost împroprietăriți la 1864.[2][3]

Comuna se întinde pe malurile râului Cricovul Sărat, în câmpia piemontană aflată la ieșirea acestuia din Subcarpații de Curbură. Este străbătută de șoseaua națională DN1B, care leagă Ploieștiul de Buzău. Din acest drum, la Albești-Paleologu se ramifică șoseaua națională DN1D, care duce spre sud-est la Urziceni. De la intersecția celor două drumuri naționale începe și șoseaua județeană DJ102C care duce spre nord pe valea Cricovului Sărat la Urlați, Gornet-Cricov, Apostolache, Sângeru și mai departe în județul Buzău la Cislău (unde se termină în DN10). Din DN1D, lângă Cioceni se ramifică șoseaua județeană DJ146, care duce spre nord la Tomșani (unde se termină în DN1B)[4] Prin comună trece și calea ferată Ploiești–Buzău, pe care este deservită de stația Cricov și de halta Muru.




Componența etnică a comunei Albești-Paleologu

     Români (92,42%)

     Alte etnii (0,6%)

     Necunoscută (6,98%)




Componența confesională a comunei Albești-Paleologu

     Ortodocși (91,51%)

     Alte religii (0,97%)

     Necunoscută (7,52%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Albești-Paleologu se ridică la 5.145 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 5.683 de locuitori.[5] Majoritatea locuitorilor sunt români (92,42%), iar pentru 6,98% nu se cunoaște apartenența etnică.[6] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (91,51%), iar pentru 7,52% nu se cunoaște apartenența confesională.[7]

Politică și administrație

[modificare | modificare sursă]

Comuna Albești-Paleologu este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Marian Panait[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2024, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[8]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat9         
Partidul Național Liberal3         
Alianța Dreapta Unită2         
Alianța pentru Unirea Românilor1         

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna este consemnată de Marele Dicționar Geografic al Romîniei ca fiind formată doar din satul eponim și aflată în plaiul Cricov. Satul data de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, având o populație de 811 locuitori, o biserică zidită la 1799, și o școală publică datând de la jumătatea secolului al XIX-lea.[2] Pe atunci, satul Cioceni făcea parte din comuna Tomșani,[9] iar satele Albești-Muru și Vadu Părului formau pe atunci comuna Albești-de-Mur,[10] care a fost desființată însă în 1968 și inclusă în comuna Albești-Paleologu.

În 1925 comunele Albeștii-Mur și Albeștii-Paleologu sunt consemnate în aceeași plasă și în aceeași configurație, prima având 1782 de locuitori, iar a doua — 1112.[11]

În 1938, atât comuna Albești-Muru, cât și comuna Albești-Paleologu au fost incluse în plasa Urlați a județului Prahova.[12] La desființarea județelor, după 1950 ele au trecut în regiunea Prahova, și apoi în raionul Mizil al regiunii Ploiești. Comuna Albești Paleologu a înglobat și comuna Albești-Muru, precum și satul Cioceni și a căpătat întinderea actuală, după care, în 1968, comuna rezultată a revenit la județul Prahova, reînființat.[13][14]

Monumente istorice

[modificare | modificare sursă]

Trei obiective din comuna Albești-Paleologu sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca monumente de interes local. Două dintre ele sunt situri arheologice — situl de la Albești-Muru, aflat între DN1B și podul CFR, cuprinzând așezări din Epoca Bronzului și secolele al VI-lea–al V-lea î.e.n., precum și o necropolă medievală; și o altă așezare din Epoca Bronzului, aflată la 5 km nord de satul Cioceni. Crucea de pomenire aflată la marginea de vest a satului Cioceni, pe drumul spre Trestieni și datând din 1832, este clasificată ca monument memorial sau funerar.

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  2. ^ a b Lahovari, George Ioan (). „Albești-Paleologu” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. pp. 41–42. 
  3. ^ Apostol, Mihai (). Dicționar istoric al județului Prahova. Ploiești - Mileniul III. p. 2. 
  4. ^ Google Maps – Comuna Albești-Paleologu, Prahova (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  7. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  8. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2024” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
  9. ^ Lahovari, George Ioan (). „Cioceni”. Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 2. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 418. 
  10. ^ Lahovari, George Ioan (). „Albești-de-Mur” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 41. 
  11. ^ „Comunele Albeștii-Mur și Albeștii-Paleologu în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
  12. ^ Gusti, Dimitrie. „Enciclopedia României din 1938”. Editura Imprimeriei Naționale. Accesat în . 
  13. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
  14. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în .