44°56′50″N 25°49′59″E (Comuna Ariceștii Rahtivani, Prahova) / 44.94722°N 25.83306°E

Comuna Ariceștii Rahtivani, Prahova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ariceștii Rahtivani
—  comună  —
Biserica "Sf. Ilie" Aricestii-Rahtivani.jpg
Ariceștii Rahtivani se află în România
Ariceștii Rahtivani
Ariceștii Rahtivani
Ariceștii Rahtivani (România)
Localizarea comunei pe harta României
Coordonate: 44°56′50″N 25°49′59″E ({{PAGENAME}}) / 44.94722°N 25.83306°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema Prahova.svg Prahova

SIRUTA132075

ReședințăAriceștii Rahtivani
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Ariceștii Rahtivani[*]Gheorghe Orbu[*][3] ( USR, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total75,67 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 8704 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal107025

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Ariceștii Rahtivani este o comună în județul Prahova, Muntenia, România, formată din satele Ariceștii Rahtivani (reședința), Buda, Nedelea, Stoenești și Târgșoru Nou.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna este situată în vestul județului, pe malul stâng al Prahovei, la nord-vest de municipiul Ploiești. Este străbătută de șoseaua națională DN72, care leagă Ploieștiul de Târgoviște. La Stoenești, din acest drum se ramifică șoselele județene DJ144, care duce spre nord la Florești; și DJ140, care duce la Târgșoru Vechi (unde se intersectează cu DN1A), Brazi și Puchenii Mari (unde se termină în DN1). DJ114 se intersectează la Nedelea cu șoseaua județeană DJ101I, care o leagă spre vest de Filipeștii de Pădure și spre est de Ploiești (unde se termină în DN1).[4] Prin comună trec și căile ferate Ploiești–Brașov, pe care este deservită de stația Buda; și Ploiești–Târgoviște, pe care este deservită de halta de mișcare Târgșoru Nou.

Teritoriul comunei aparține Câmpiei Ploieștilor formată pe conul de dejecție al râului Prahova. Este o câmpie de tip piemontan, relativ plană, slab fragmentată cu văi și terase slab individualizate. Teritoriul comunei se situează într-o zonă cu clima temperat continentală, regimul termic, caracteristic zonei de silvostepa, cu o temperatură anuală medie de 10.6 (C și o medie a precipitațiilor anuale de 588 mm). Comuna se află în componența bazinului hidrografic al râului Ialomița, prin intermediul principalului său afluent - râul Prahova.

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Ariceștii Rahtivani

     Români (94,14%)

     Romi (2,78%)

     Necunoscută (2,64%)

     Altă etnie (0,43%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Ariceștii Rahtivani

     Ortodocși (95,04%)

     Necunoscută (2,58%)

     Altă religie (2,36%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ariceștii Rahtivani se ridică la 8.704 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 8.914 locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (94,14%), cu o minoritate de romi (2,78%). Pentru 2,64% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2]

Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,05%). Pentru 2,59% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Ariceștii Rahtivani este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Gheorghe Orbu[*], de la Uniunea Salvați România, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal6      
Uniunea Salvați România5      
Alianța pentru Ariceștii Rahtivani2      
Partidul Mișcarea Populară1      
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1      

Istorie[modificare | modificare sursă]

Se știe că la sfârșitul secolului al XIX-lea existau mahalalele Aricești de Jos și Aricești de Sus,[7][8] în comuna Aricești, comună rurală aparținând plășii Filipești a județului Prahova. Numele își are originea de la fostele sate Ariceștii de Jos (dezvoltat în jurul conacului și al moșiei Aricescu, în care funcționează și astăzi dispensarul uman), Ariceștii de Sus (dezvoltat în jurul conacului Cociu-Beiu).

Ruinele bisericii vechi (monument istoric, care se află astăzi în curtea cimitirului satului reședință) au urmatoarea inscripție: „Această Sfântă Biserică s-a ridicat întru hramul Sf. Prooroc Ilie și Sf. Nicolae în zilele prea Înălțătorului nostru Domn Alexandru Ipsilanti, de robul lui Dumnezeu Ilie Aricescu cu soția sa Neaga, și de robul lui Dumnezeu Enache Văcărescu, vel vistier la 1777”. La 1898, comuna, cu 1.158 de locuitori, era formată doar din actualul sat de reședință, în cadrul căruia se identifica drept parte, în zona de nord, mahalaua Stoenești (astăzi devenită sat).[9]

Despre satul Nedelea se spune că prin anul 1792 niște familii de oieri din Transilvania au trecut cu oile în Țara Românească și s-au așezat pe moșia Baba Ana (pe atunci în județul Buzău, acum în sud-estul extrem al județului Prahova), pe moșia hatmanului Mihăiță Filipescu. Cum acolo lipsea însă apa, hatmanul le-a permis acestora să se mute în 1793 pe o altă moșie a sa, moșia Filipească, de pe malul stâng al râului Prahova, unde se afla o cârciumă care aparținea hangiței Nedelea. În jurul cârciumii, unul din oieri, pe nume Ioachim, a fost hirotonit preot și a pus temelia bisericii satului înființat de țărani în zonă. La începutul secolului al XX-lea, satul avea 995 de locuitori.[10]

Apropierea de Târgșorul Vechi, centru administrativ și comercial medieval, influențează și dezvoltarea satului Târgșorul Nou. La 1902, satul Târgșorul Nou era construit în jurul mănăstirii Târgșorul, și era reședința unei comune ce cuprindea, pe lângă satul principal, și cătunul Țigănia. Comuna avea 1.127 de locuitori și era reședința plășii Târgșorul, din care făcea partea ea și comuna Nedelea.[11]

În 1925, comuna Ariceștii Rahtivanu (denumită astfel pentru a o deosebi de cealaltă comună prahoveană denumită pe atunci Aricești) făcea parte plasa Târgșoru a aceluiași județ și avea 1.633 de locuitori în satele Ariceștii de Jos, Ariceștii de Sus și Rahtivanu.[12] Comuna Nedelea, formată doar din satul de reședință, avea 1.284 de locuitori,[13] iar comuna Târgșorul Nou — 1.400 locuitori.[14]

Comunele s-au păstrat în aceeași configurație până după al Doilea Război Mondial. În 1950, au fost incluse toate în raionul Ploiești, aflat în regiunea Prahova, și apoi în regiunea Ploiești.

În 1968, s-a reînființat județul Prahova, iar comunele Nedelea și Târgșoru Nou au fost desființate, fiind incluse în comuna Ariceștii Rahtivani.[15][16]

Buda este un sat nou, înființat în jurul stației de cale ferată CFR, aflată inițial pe teritoriul comunei Păulești, transferată la Ariceștii Rahtivani în 1968.

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Biserica „Sfântul Ilie” și „Sfântul Nicolae”, monument istoric de interes național

În comuna Ariceștii Rahtivani se află două monumente de arhitectură de interes național: biserica „Sfântul Ilie” și „Sfântul Nicolae” (1777) din satul Ariceștii Rahtivani; și biserica „Sfinții Voievozi” a fostei mănăstiri Târgșoru Nou (1857, dărâmată în 1940 și refăcută în 1942).

În rest, alte două obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca monumente de interes local: situl arheologic de „la Movilă” (în zona satului Buda) unde s-au găsit tumuli din perioada Latène; și crucea de pomenire din piatră (secolul al XIX-lea) aflată în curtea Grupului Școlar Special din satul Nedelea.

Învățământ[modificare | modificare sursă]

În cele 5 sate din comuna Ariceștii Rahtivani, funcționează următoarele instituții de învățământ

 • În Aricestii-Rahtivani exista Școala generală cu cls. I-VIII care are 267 de elevi,acestia fiind grupati in 13 clase.Satul prezinta si 2 gradinite cu program normal:Gradinita cu program normal nr.1 care are 50 de copii acestia formant 2 grupe si Gradinita cu program normal nr.2 care are 55 de copii care formeaza tot 2 grupe.
 • În Nedelea exista Scoala generala cu cls.I-VII,avand 231 de elevi si 12 clase.Acesta sat are o singura gradinita cu program normal care are 85 de copii care formeaza 3 grupe.In Nedelea exista si un centru scolar special(fosta școală de reeducare minori).
 • Stoenesti prezinta astazi o scoala cu clasele I-VII,avand in vedere 138 de elevi si 8 clase.Gradinita este cu program normal si are 85 de copii care formeaza 3 grupe.
  • Școala generală cu cls. I-VIII - 138 elevi / 8 clase
  • Grădinița cu program normal - 85 copii / 3 grupe
 • Târgușoru Nou
  • Școala generală cu cls. I-VIII - 105 elevi / 6 clase
  • Grădinița cu program normal - 45 copii / 2 grupe
 • Buda
  • Școala generală cu cls. I-IV - 14 elevi / 1 clasă
  • Grădinița cu program normal - 18 copii / 1 grupă

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
 4. ^ Google Maps – Comuna Ariceștii Rahtivani, Prahova (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
 5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 7. ^ Lahovari, George Ioan (). „Aricești-de-Jos” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 116. 
 8. ^ Lahovari, George Ioan (). „Aricești-de-Sus” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 116. 
 9. ^ Lahovari, George Ioan (). „Aricești, com. rur., plasa Filipești” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 115. 
 10. ^ Lahovari, George Ioan (). „Nedelea, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 4. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 476. 
 11. ^ Lahovari, George Ioan (). „Tîrgșorul-Nou, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 5. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 613. 
 12. ^ „Comuna Ariceștii Rahtivanu în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ „Comuna Nedelea în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Arhivat din original la . Accesat în . 
 14. ^ „Comuna Târgșoru Nou în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Arhivat din original la . Accesat în . 
 15. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
 16. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în .