Comuna Țigănești, Teleorman

43°53′57″N 25°22′48″E (Comuna Țigănești, Teleorman) / 43.89917°N 25.38000°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Țigănești
—  comună  —
Țigănești se află în România
Țigănești
Țigănești
Țigănești (România)
Poziția geografică
Coordonate: 43°53′57″N 25°22′48″E ({{PAGENAME}}) / 43.89917°N 25.38000°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema Teleorman.svg Teleorman

SIRUTA154834

ReședințăȚigănești
ComponențăȚigănești

Guvernare
 - primar al comunei Țigănești[*]Florian Gelu Pisică[*][3][4] ( PSD, )

Suprafață
 - Total30,8 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 4508 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal147420

Prezență online
http://www.comunatiganesti.ro/
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Țigănești este o comună în județul Teleorman, Muntenia, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.

Comuna Țigănești se află în partea de sud a României, aproximativ în centrul județului Teleorman, pe malul drept al râului Vedea, la altitudini absolute cuprinse între 37,5 – 40–65 m. Este traversată de Drumul National DN51 și calea ferată CFR Roșiorii de VedeZimnicea, ceea ce o face să aibă legături directe și rapide cu vecinătățile și în primul rând cu municipiul Alexandria, reședința de județ, centrul urban cel mai dezvoltat din județul Teleorman.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Comuna Țigănești este situată în centrul Câmpiei Burnazului, care este înclinată de la N-NV către S-SV, în zona temperat continentală cu unele excese – veri călduroase cu ploi torențiale, ierni geroase (adâncimea de îngheț este de 0,80–0,90 m), primăveri și toamne prelungite - specific zonei câmpiei sudice, cu temperatura medie +10,9 °C și perioade lungi de secetă în tot timpul anului. Cantitatea medie de precipitații este de 536 l/m². Vânturile predominante sunt : crivățul care bate de la N la N-E și austrul din direcția V.

Geologic, teritoriul comunei face parte din marea unitate structurală cunoscută sub numele de Platforma Moesică, cu formațiuni ce aparțin Mezozoicului și Neozoicului, suportate de un fundament mai vechi, încă neexploatat. La suprafață se găsesc depozite cuaternare, depuse pe depozite pliocene. Solul este constituit din cernoziomuri bogate în humus. Stratificația acestuia este : sol vegetal și strat de umplutură, argilă nisipoasă, strat de pietriș rar și balast.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Țigănești

     Români (90,12%)

     Necunoscută (9,22%)

     Altă etnie (0,64%)Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Țigănești

     Ortodocși (84,38%)

     Baptiști (1,95%)

     Adventiști de ziua a șaptea (4,12%)

     Necunoscută (9,27%)

     Altă religie (0,26%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Țigănești se ridică la 4.508 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.590 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (90,13%). Pentru 9,23% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2]

Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (84,38%), dar există și minorități de adventiști de ziua a șaptea (4,13%) și baptiști (1,95%). Pentru 9,27% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Țigănești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Florian Gelu Pisică[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat11           
Partidul Național Liberal2           

Vegetație[modificare | modificare sursă]

Teritoriul comunei este caracterizat printr-o vegetație zonală (stepă și silvostepă) puternic modificată. Pe lângă specii de salcie, plop, arini se întâlnesc foioasele și pajiști stepice cu graminee. Zona este tipică practicării agriculturii, cu preponderență cerealele și creșterea animalelor.

Turism[modificare | modificare sursă]

Activitatea turistică este redusă, fiind practicat doar turismul de tranzit. Totuși iazurile și lacurile amenajate din zonă oferă posibilități de pescuit sportiv. Fondul forestier, format din specii de foioase, a favorizat dezvoltarea unui bogat fond cinegetic cu specii caracteristice zonei cum ar fi căpriorul, iepurele, vulpea, mistrețul, prepelița sau fazanul, ceea ce oferă posibilitatea de a vâna.

Învățământ[modificare | modificare sursă]

Ca instituții de învățământ în comuna Țigănești sunt două grădinițe și două școli generale: Școala cu clasele I-IV, Nicula și Ecaterina Capră și Școala cu clasele I-VIII, I. Gh. Duca , unde copiii din comună urmează cursurile primare și gimnaziale.

Locuitorii comunei Țigănești sunt originali prin simplitatea lor și prin modul de a lucra pământul. Nu se cunosc personalități istorice, literare sau culturale ale localității, dar o familie deosebită, familia Capră, este considerată ctitor al comunei, având în vedere că membrii acestei familii au ridicat cele două biserici ortodoxe Sfântul Nicolae și Cuvioasa Paraschive la începutul secolului al XX-lea, cele doua școli Nicula și Ecaterina Capră și I. Gh. Duca, frumoasa clădire de piatră în care funcționează Dispensarul Uman. Sediul Primăriei comunei Țigănești, renovat în totalitate în primăvara anului 2007, este tot o donație a familiei Capră.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în .