Comuna Olteni, Teleorman

44°11′N 25°17′E (Comuna Olteni, Teleorman) / 44.183°N 25.283°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Olteni
—  comună  —
Olteni se află în România
Olteni
Olteni
Olteni (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°11′N 25°17′E ({{PAGENAME}}) / 44.183°N 25.283°E

Țară România
Județ Teleorman

Atestare documentară2007

ReședințăOlteni
ComponențăOlteni, Perii Broșteni

Guvernare
 - primar al comunei Olteni[*]Violeta Ionescu[*][1] (PNL, iunie 2017)

Suprafață
 - Total38,45 km²

Populație (2021)
 - Total3.013 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal147230

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Olteni este o comună în județul Teleorman, Muntenia, România, formată din satele Olteni (reședința) și Perii Broșteni.

Comuna Olteni este situată la intersecția căii ferate București-Roșiori-Craiova cu șoseaua națională Alexandria-Pitești. Prin sat trece râul Teleorman. Comuna Olteni - Județul Teleorman, este menționată pentru prima dată în "Cronica Bălenilor". La început au existat cătunul Drogobostea, cătun pe care Neagoe Basarab i l-a dat în proprietate banului Costea (menționare făcută în limba slavonă în anul 1515).

Satul Peri se află la cățiva kilometri distanță de centrul comunei. Denumirea lui veche: Perii Râioși.

Cel mai nou sat îl reprezintă Olteni. Numele lui se datorează familiilor unor panduri ai lui Tudor Vladimirescu care s-au adăpostit aici. Satul este cadastrat astăzi la fel ca în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Prima hartă a comunei datează din anul 1881. În acest an, fiica boierului Dumitru Bădulescu urma să se căsătorescă. Satul nu avea încă biserică, așa că boierul a construit una. Hramul Bisericii este Sf Dumitru, după numele acestuia, iar portretul lui este la loc de cinste. Dumitru Bădulescu a avut un singur urmaș: Maria Bădulescu. După ce s-a căsătorit, ea a trăit la Iași și a lucrat la Academia Română.

Echipa de oină, înființată cu mulți ani în urmă, a adus multe medalii de aur și argint, multe cupe județene sau naționale și a creat sportivi de performanță, care acum se află la cluburi renumite din țară.

Pe timpul comunismului, în Olteni se aflau: raionul, o crescătorie de pui, o fabrică de pâine și una de confecții.

După 1989 au rămas crescătoria de pui, fabrica de pâine s-a transformat într-o fabrică de pufarine, iar fabrica de confecții a fost preluată de o faimoasă firmă de lenjerie intimă.

Înainte de 1989, policlinica avea o secție de TBC și una de nașteri. Acum există numai un cabinet medical individual.

În centrul satului se află o biserică (1881), grădinița, școala generală cu clasele I-VIII, poliția, poșta, primăria, un azil de bătrâni și un sediu CEC. Liceul din sat este unul teoretic și are 9 clase de elevi pentru cei 4 ani de studiu.

Demografie[modificare | modificare sursă]




Componența etnică a comunei Olteni

     Români (89,25%)

     Alte etnii (10,75%)




Componența confesională a comunei Olteni

     Ortodocși (88,45%)

     Alte religii (0,63%)

     Necunoscută (10,92%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Olteni se ridică la 3.013 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 3.289 de locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt români (89,25%).[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (88,45%), iar pentru 10,92% nu se cunoaște apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Olteni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Violeta Ionescu[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din iunie 2017. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal6      
Partidul Social Democrat4      
Uniunea Salvați România3      

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dragnea, ÎNVINS de PMP în PROPRIUL JUDEȚ - Alegeri locale 2017, Evenimentul zilei,  
  2. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]