Comuna Balaci, Teleorman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Balaci
—  comună  —
Balaci
Balaci
Balaci (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 44°20′20″N 24°55′26″E / 44.33889°N 24.92389°E44°20′20″N 24°55′26″E / 44.33889°N 24.92389°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema Teleorman.svg Teleorman

SIRUTA151996

ReședințăBalaci
Componență

Guvernare
 - PrimarCostel-Ovidiu Tronaru[*][3] (PSD, )

Suprafață
 - Total64,7 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 2034 locuitori
 - Recensământul anterior, 20022.538 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal147005

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Balaci este o comună în județul Teleorman, Muntenia, România, formată din satele Balaci (reședința), Burdeni și Tecuci. Satul Balaci este format din cătunele (cartierele) Braniște, Odorog și Sărăcani.

Situare geografică[modificare | modificare sursă]

Situat în zona geografică "Găvanul Burdea", denumită astfel din cauză că este presărată cu dese mici depresiuni, ca niște "găvane" (găvan = farfurie din lemn scobit). Satele sunt situate în general în astfel de depresiuni. Localitatea se află la cca 70 km sud de orașul Pitesti; la cca 30 km. nord de orașul Roșiori de Vede. Comunele din imediata apropiere: Siliștea-Gumești (localitatea natală a lui Marin Preda) la est, Dobrotești la sud, Miroși (satul Surdulești) la nord. Localitatea este străbătută de pârâul Burdea, care în perioadele secetoase seacă aproape complet, dar care în perioadele cu multe ploi se revarsă, devenind un adevărat râu.

Numele satului este pomenit într-un document sârbesc din sec. al XIII-lea, în care este menționat cneazul Balacico din Balaci. Localnicii se mândresc cu faptul că este locul de origine al faimoasei familii a Bălăcenilor, ultimul boier din familie fiind Constantin Bălăceanu-Stolnici (ce-i drept, acesta aparține ramurei Stolnici a Bălăcenilor). Biserica actuală din localitate a fost zidită de aga Bălăceanu, contemporan cu Brâncoveanu și chiar pretendent la tronul Țării Românești, învins însă în lupta de la Zărnești (unde Bălăceanu venise cu o armată pusă la dispoziție de austrieci), prins și ucis apoi de Brâncoveanu, prin tăierea capului și înfigerea lui în parul porții curții Bălăceanului din București. În curtea școlii se păstrează încă zidurile palatului început de aga Bălăceanu și rămas, pare-se, neterminat (ruinele sunt denumite de localnici "beciuri"). Tradiția orală spune că aga Bălăceanu ar fi intenționat ca, în situația în care ar fi reușit să ia Domnia, să mute capitala țării la Balaci.

Prima linie de cale ferată construită în județul Teleorman, pe baza Legii din 15 mai 1882 a fost linia secundară Costești-Balaci-Roșiori-Turnu-Măgurele în lungine de 111.7 km., dată în exploatare pe etape în două secțiuni: la 1 ianuarie 1887 a intrat în funcțiune tronsonul Costești-Balaci-Roșiori, iar la 12 septembrie 1887 tronsonul Roșiori-Turnu-Măgurele, care în 1892 s-a prelungit până în port.

Monumente Istorice[modificare | modificare sursă]

-Biserica "Adormirea Maicii Domnului”, sat BALACI; comuna BALACI. Localizare: În centrul localității. Datare: 1684

-Ruinele curții lui Constantin Aga Bălăceanu, sat BALACI; comuna BALACI. Localizare: În centrul localității. Datare: sec. XVII

-Conacul Făgărășeanu, sat BALACI; comuna BALACI. Localizare: La intersecția șoselei principale cu ulița ce duce la stadion. Datare: 1900

-Casa Stana Iliescu, sat BALACI; comuna BALACI. Localizare: În centrul localității. Datare: sf. sec. XIX

-Casa Popescu, sat BALACI; comuna BALACI. Localizare: În centrul localității, pe colț, lângă casa Militaru. Datare: cca. 1900

-Casa Militaru, sat BALACI; comuna BALACI. Localizare: În centrul localității, lângă biserică. Datare: 1900

-Ansamblul rural "Str. Principală", sat BALACI; comuna BALACI

-Poșta, sat BALACI; comuna BALACI. Datare: 1900

Personalități locale[modificare | modificare sursă]

Personalități originare din Balaci: dr. Făgărășanu, chirurg celebru în București prin anii 1950-60; Dr.ec, Constantin Enache, profesor universitar, cercetator, eminent om de cultura n.12.09.1929 - d.22.01.2010; scriitorul Theodor Rapan. Satul Tecuci l-a dat pe omul de cultură Tecuci-Kalinderu, iar acum pe omul politic liberal Valeriu Stoica.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Balaci

     Români (96,41%)

     Necunoscută (3,58%)

     Altă etnie (0%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Balaci

     Ortodocși (95,77%)

     Necunoscută (3,58%)

     Altă religie (0,63%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Balaci se ridică la 2.034 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.538 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (96,41%). Pentru 3,59% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,77%). Pentru 3,59% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Balaci este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Costel-Ovidiu Tronaru[*], de la Partidul Social Democrat, a fost ales în . Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat5     
Partidul Național Liberal3     
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților2     
Partidul Mișcarea Populară1     

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
  4. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  5. ^ „Lista competitorilor care au obținut mandate” (XLSX). Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 2016.