Sari la conținut

Comuna Balaci, Teleorman

44°20′20″N 24°55′26″E (Comuna Balaci, Teleorman) / 44.33889°N 24.92389°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Balaci
—  comună  —

Map
Balaci (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 44°20′20″N 24°55′26″E ({{PAGENAME}}) / 44.33889°N 24.92389°E

Țară România
Județ Teleorman

SIRUTA151996

ReședințăBalaci
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Balaci[*]Costel-Ovidiu Tronaru[*][1] (PSD, )

Suprafață
 - Total64,7 km²

Populație (2021)
 - Total1.422 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal147005

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Balaci este o comună în județul Teleorman, Muntenia, România, formată din satele Balaci (reședința), Burdeni și Tecuci. Satul Balaci este format din cătunele (cartierele) Braniște, Odorog și Sărăcani.

Situare geografică[modificare | modificare sursă]

Situat în zona geografică "Găvanul Burdea", denumită astfel din cauză că este presărată cu dese mici depresiuni, ca niște "găvane" (găvan = farfurie din lemn scobit). Satele sunt situate în general în astfel de depresiuni. Localitatea se află la cca 70 km sud de orașul Pitești; la cca 30 km. nord de orașul Roșiori de Vede. Comunele din imediata apropiere: Siliștea-Gumești (localitatea natală a lui Marin Preda) la est, Dobrotești la sud, Miroși (satul Surdulești) la nord. Localitatea este străbătută de pârâul Burdea, care în perioadele secetoase seacă aproape complet, dar care în perioadele cu multe ploi se revarsă, devenind un adevărat râu.

Numele satului este pomenit într-un document sârbesc din sec. al XIII-lea, în care este menționat cneazul Balacico din Balaci. Localnicii se mândresc cu faptul că este locul de origine al faimoasei familii a Bălăcenilor, ultimul boier din familie fiind Constantin Bălăceanu-Stolnici (ce-i drept, acesta aparține ramurei Stolnici a Bălăcenilor). Biserica actuală din localitate a fost zidită de aga Bălăceanu, contemporan cu Brâncoveanu și chiar pretendent la tronul Țării Românești, învins însă în lupta de la Zărnești (unde Bălăceanu venise cu o armată pusă la dispoziție de austrieci), prins și ucis apoi de Brâncoveanu, prin tăierea capului și înfigerea lui în parul porții curții Bălăceanului din București. În curtea școlii se păstrează încă zidurile palatului început de aga Bălăceanu și rămas, pare-se, neterminat (ruinele sunt denumite de localnici "beciuri"). Tradiția orală spune că aga Bălăceanu ar fi intenționat ca, în situația în care ar fi reușit să ia Domnia, să mute capitala țării la Balaci.

Prima linie de cale ferată construită în județul Teleorman, pe baza Legii din 15 mai 1882 a fost linia secundară Costești-Balaci-Roșiori-Turnu-Măgurele în lungine de 111.7 km., dată în exploatare pe etape în două secțiuni: la 1 ianuarie 1887 a intrat în funcțiune tronsonul Costești-Balaci-Roșiori, iar la 12 septembrie 1887 tronsonul Roșiori-Turnu-Măgurele, care în 1892 s-a prelungit până în port.

Monumente Istorice[modificare | modificare sursă]

-Biserica "Adormirea Maicii Domnului”, sat BALACI; comuna BALACI. Localizare: În centrul localității. Datare: 1684

-Ruinele curții lui Constantin Aga Bălăceanu, sat BALACI; comuna BALACI. Localizare: În centrul localității. Datare: sec. XVII

-Conacul Făgărășeanu, sat BALACI; comuna BALACI. Localizare: La intersecția șoselei principale cu ulița ce duce la stadion. Datare: 1900

-Casa Stana Iliescu, sat BALACI; comuna BALACI. Localizare: În centrul localității. Datare: sf. sec. XIX

-Casa Popescu, sat BALACI; comuna BALACI. Localizare: În centrul localității, pe colț, lângă casa Militaru. Datare: cca. 1900

-Casa Militaru, sat BALACI; comuna BALACI. Localizare: În centrul localității, lângă biserică. Datare: 1900

-Ansamblul rural "Str. Principală", sat BALACI; comuna BALACI

-Poșta, sat BALACI; comuna BALACI. Datare: 1900

Personalități locale[modificare | modificare sursă]

Personalități originare din Balaci: dr. Făgărășanu, chirurg celebru în București prin anii 1950-60; Dr.ec, Constantin Enache, profesor universitar, cercetator, eminent om de cultura n.12.09.1929 - d.22.01.2010; scriitorul Theodor Rapan. Satul Tecuci l-a dat pe omul de cultură Tecuci-Kalinderu, iar acum pe omul politic liberal Valeriu Stoica.

Vezi și Familia Bălăceanu.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Componența etnică a comunei Balaci

     Români (86,22%)

     Necunoscută (13,78%)

     Altă etnie (0%)
Componența confesională a comunei Balaci

     Ortodocși (84,46%)

     Necunoscută (15,05%)

     Altă religie (0,29%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Balaci se ridică la 1.422 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când se înregistraseră 2.034 de locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt români (86,22%). Pentru 13,78% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (84,46%) si baptiști (0,29%). Pentru 15,05% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Balaci este administrată de un primar și un consiliu local compus din 9 consilieri. Primarul, Costel-Ovidiu Tronaru[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat4    
Partidul Național Liberal3    
Partidul Ecologist Român1    
Uniunea Salvați România1    

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  2. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultate definitive recensământ 2021: Caracteristici etno-culturale demografice „Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică (insse.ro). septembrie 2023. Accesat în . 
  4. ^ Rezultate definitive recensământ 2021: Caracteristici etno-culturale demografice „Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică (insse.ro). septembrie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în .